Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Имам няколко въпроса относно Android

Featured Replies

Аз лично съм "ЗА" рутването, ако и да касае гаранцията. Всичко до този момент рутвам, а и това е едно от първите неща които правя с ново Android устройство. Освен това устройството може и да се "ънрутне"... До сега не се е случвало да имам повреден телефон за да проверя как стои въпроса с гаранцията, но и да стане нещо, не бих дал в сервиз телефон, на който ми е цялата лична информация... Бих използвал сервиз м/би само при положение, че телефона/таблета/стика е абсолютно неизползваем и повредата е такава, че не би била възможна и преинсталация. Ако пък преинсталация или връщане към фабрични настройки биха оправили някакъв евентуален проблем, за какво ми е сервиз?... Ако пък преинсталация не е възможна по някаква причина, то дали е рутнат или не, едва ли ще узнаят и в сервиза... В края на краищата едни от най-полезните ми приложения искат рут. Приложения като Titanium Backup, Tasker, Call Master, Cerberus, Elixir 2, ES Task Manager, Rebooter, SD Maid, Spirit FM Unlocked, Touch Blocker, WiFi Key Recovery и т.н. Май*ата и на гаранцията, по-важно ми е да си ползвам телефона както си знам... Да, можеш да намалиш консумацията на батерията и то чувствително, но трябва да знаеш кои приложения можеш да спреш/ замразиш или изобщо да премахнеш. И тъй като става дума за системни приложения, то рут ти е нужен. Аз лично на моя телефон съм махнал почти всичко на Sony, както и някои от приложенията на Google, като Hangouts, Google+, Maps и т.н. Вместо Maps, ползвам например Locus. Махнал съм също така и един голям дразнител, Facebook. Махнал съм и доста други неща. Така си ползвам телефона, така си ползвам и другите устройства, както и други телефони, които съм имал или имам. Всичко е стабилно и работи без проблем...

За батерията - до колкото знам, за да достигне пълния си капацитет трябва да минат няколко цикъла на зареждане/разреждане, тъй че е възможно според мен в началото да "държи" по-малко. Освен това в началото на ползването на телефона батерията наистина пада по-бързо, което м/би се дължи на един вид привикване с начина на ползване на телефона и приложенията. Освен това, може и да си въобразявам, но има значение и как се зарежда телефона, например ако го зареждам през компютъра, което става значително по-бавно отколкото с оригиналното зарядно, батерията след това сякаш държи повече. Мисля, че и други имат същото наблюдение.

Питаш за полезни приложения... Някои вече ги казах, но искат рут. Описание ще намериш в Google Play! Повечето от горните са платени. Друго приложение, което обаче няма да намериш в Google Play и също иска рут, е AdAway. Мога много приложения да ти изредя, но както каза и capnemo, това, което на мен ми е полезно, на теб може и да не ти върши работа...

... условието е, че не се покрива вреда, настъпила поради мое косвено или пряко действие върху целостта на апарата и/или софтуера, с който той ми е даден.

Точно. Става дума, че гаранцията отпада при проблем, причинен от руутването. Самото руутване не отменя автоматично гаранцията.

производителя и продавача на апарата с умисъл не са го предоставили за непосредствено ползване от потребителя, поради редица потенциални проблеми със сигурността, които биха настъпили

Да, но Android е отворена система, позволяваща да се инсталират приложения и модификации от различни източници, не само официалните. Производителят не може да посочи всичко, което би могло да се инсталира, или не, и евентуално да доведе до дефект. Затова е изразът "повреди, причинени от потребителско действие или неправилно използване". Той включва всичко.

То по същата логика - в инструкциите на слабите лаптопи трябва да се изброят сума ти игри, които, ако бъдат инсталирани, също отпада гаранцията :cool: Защото като нищо с такава игра, ако се играе дълго време, лаптопът може да прегрее, и да дефектира от това. Нали?

А проблемът на моя таблет е батерията. Четох в интернет, че за него имало голяма партида дефектни китайски батерии, които давали същия проблем - разрежда се нормално до към 55-50%, и после рязко пада до 2-3%. И в "белите" държави ги подменяли безплатно в сервизите. Надявах се така да направят и с моя, или поне да кажат, че е консуматив, да сложат нова, и да си я платя (50 лв). Обаче ми го върнаха с диагнозата "студени спойки". Уж ремонтиран, работи около месец, и пак почна. В момента се ползва само на зарядно.

...

Напълно споделям мнението Ви и мисля, че това си пролича още в момента, в който и двамата посъветвахме запитващия да не прави неща, за които не е напълно наясно (поне аз останах с това впечатление).

А и ние не искаме да изложим на риск запитващия и да му кажем "Ми пробвай", при което утре да получим съобщение "Ей, п****и, телефона спря напълно да работи и не искат да ми го оправят с гаранцията", след което да последват благословии към роднини и близки ...  :D

...

:offtopic_s: Същата история е и при мен - телефона ми го ползвам за експерименти от всякакъв род. Понеже се налага да пиша приложения за Андроид, тестването и инсталирането на неподписани приложения изисква игра именно със настройките на защита.

В случая обаче, аз не мога да препоръчам или посъветвам някой да го направи - въпрос на личен избор и личен риск е това !

Поздрави и още едно извинение за off-topic-a !

• Автор

А, ако го root-на може ли да ми обясните по какъв начин мога да го "прецакам" или да "умре". Не е толкова сложно нито root-ването, нито нищо просто мисля че трябва да внимавам какво премахвам, ако не съм сигурен какво ще премахна - ще се поразровя и може би ще намеря това, което ми трябва. Това, че от скоро имам телефон с Android, нито ме прави глупав, нито ме прави неспособен да си root-на телефона. Както се изказа потребителя "djagi" предпочитам да си захвърля гаранцията с лека ръка, но да имам пълната функционалност и свобода над телефона си. Стига да знам какво правя.. Та има ли някакъв начин да се "прецака", ако умишлено не изтрия нещо и триенето става по същия начин по който и другите неща нали? В смисъл примерно : Uninstall и така става и на тях, а не да кликна 1 нещо и без запитване да ми премахне някой важен файл и да ми "умре" телефона.. Батерията ми трябва - 20 мин. разговори на ден, постоянно сърфиране в интернет поне по 3-4 часа ( без прекъсване като батерията ми пише, че държи толкова, но някой приложения са пуснати и т.н. ) и играя игри най-много по 30 мин. - 1 час. За друго не ми трябва батерията. Просто 5 часа на ден да издържи пак файда е - ще я заредя после и пак. Не ми се дават излишни пари за безжични зарядни при положение, че може и да има безплатен начин да постигна целта си. Ако има някой, който иска наистина да помогне, а не да критикува мен или телефона - добре дошъл е. Също така искам да попитам за програма, която root-ва автоматично телефона. Бях видял някъде 2-3, но не мога да ги намеря. А ако не знаете програми може и някой урок.

Редактирано от Archy (преглед на промените)

Това, че от скоро имам телефон с Android, нито ме прави глупав, нито ме прави неспособен да си root-на телефона.

Е, щом е така :) , значи можеш да напишеш в Гугъл "Prestigio Multipad модел на телефона root" , и да намериш всичко, което ти е нужно. И ли да се поразровиш в androidbg.com, там също има материали по въпроса.

Аз без точен модел не мога да те насоча към нищо.

А как можеш да си прецакаш телефона? Ами елементарно. Руутваш го по начин, който си мислиш че е правилен, рестартираш, и - дотам Телефонът ти не пали. Или пали, но половината ти възможности ги няма. Или пък има разни странни ефекти, които не ти харесват. Или нещо друго.

И после пускаш теми по форумите "Как да си възстановя телефона след неуспешен руут?" ...

Трябва да погледнеш теми за твоя телефон в www.xda-developers.com или в един бг форум, където предполагам е писано и за твоя модел, за да знаеш какво евентуално можеш да премахнеш без риск, както и как да го рутнеш, което няма как да стане през телефона, става през компютър. От там нататък за премахването на системни приложения аз ползвам Titanium Backup, но може да се ползват и други приложения, защото Titanium Backup е сравнително скъпо приложение. Освен това след рута е препоръчително да сложиш CWM (ClockworkMod) и да направиш бекъп. Какво е това, ще разбереш от темите за телефона и в xda-developers... Трябва да ти се изяснят някои понятия, и изобщо си иска малко четене и запознаване. Като цяло риска е минимален (сведен до 0), стига да знаеш как да го преинсталираш при нужда, тъй че действай смело.

• Автор

Не намирам нищо в интернет за телефона ми относно root.. Модела е Prestigio Multiphone PAP5450 DUO.

http://www.androidbg.com/forum/topic24066-tool-doomlords-easy-rooting-toolkit.html / http://www.androidbg.com/forum/topic66349-root-na-prestigio-multiphone-4055-duo.html / http://www.ipmart-bg.com/showthread.php?26426-Universal-Androot-v1.5.3-up-to-2.3-%285-seconds-root%29&s=86eaffdc7761a771543f2c6bf7f6e511 - дали ще се получи с някоя? Ако някой е пробвал да даде мнение.

Не намирам нищо в интернет за телефона ми относно root.. Модела е Prestigio Multiphone PAP5450 DUO.

http://www.androidbg.com/forum/topic24066-tool-doomlords-easy-rooting-toolkit.html / http://www.androidbg.com/forum/topic66349-root-na-prestigio-multiphone-4055-duo.html / http://www.ipmart-bg.com/showthread.php?26426-Universal-Androot-v1.5.3-up-to-2.3-%285-seconds-root%29&s=86eaffdc7761a771543f2c6bf7f6e511 - дали ще се получи с някоя? Ако някой е пробвал да даде мнение.

Дали ще сработи рута с някое от тези приложения, аз няма как да знам, защото не разполагам с твоя телефон ;) И ще си допълня мнението от по-горе - да, много лесно можеш да го "прецакаш" и най-вероятно точно така ще стане... първите няколко пъти, докато разбереш какво правиш... Това обаче не бива да те плаши, ако знаеш как да го преинсталираш...

• Автор

Добре, а ако " умре " може ли по някакъв начин да се оправи? (някакъв урок за преинсталиране?)

Добре, а ако " умре " може ли по някакъв начин да се оправи? (някакъв урок за преинсталиране?)

На страницата на производителя би трябвало да имаш приложение за възстановяване и ъпдейт на телефона. Дори да няма такова приложение, пак има възможност чрез ползване на трети приложения, като за Sony например едно такова приложение е Flashtool, но преди това трябва да си изтеглил съответния имидж за твоя телефон. Това е риска с взимане на подобни телефони, че обикновено няма почти никаква поддръжка, и то не само официално, а и в xda-developers примерно, та дори и по българските форуми... Определено може да се каже, че риска за теб е значително по-висок, отколкото ако телефона ти беше HTC, Samsung, Sony, LG или друга по-популярна марка. Тоест, добре помисли преди да го рутваш и го направи само ако имаш съответните файлове и приложения, с които да го възстановиш.

Сега доколкото видях има някакъв файл за изтегляне на страницата на Prestigio - Firmware updates for PAP5000, което би трябвало да включва и твоя телефон. В архива най вероятно е и самото приложение или погледни в ръководството как става ъпдейта...

Впрочем, нищо чудно телефона по принцип да е рутнат... Честа практика при някои китайски производители. В Google Play има инструмент за проверка дали телефона ти е рутнат. Ако е, то ти остава единствено да изтеглиш SuperSU приложението...

Редактирано от djagi (преглед на промените)

• Автор

Къде по точно? Някакъв линк?

• 2 месеца по-късно...

Аз не бих препоръчал на изключително начинаещ потребител да руутва, флашва и т.н., докато не попрочете малко. 

По въпроса за китайските телефони, има китайци и китайци, и тези, които са правени за износ са правени по малко по-други стандарти за качество. Това са определени модели ZTE, Huawei, Lenovo - върховите модели не отстъпват по нищо на флагманите от други марки.

По питането за примерен списък с програми, ето аз какво съм сложил на моето Леново а820.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.