Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

RQ:Програма за активиране на партишън под DOS

Featured Replies

здравейте след размяна на хдд- ове компа отказа да ми ботне хп-то зех едно хп на ботсд и инсталация всичко е на ред до 1 авторестарт- както е редно не пипам бутон да ботне от сд за да продължи инсталацията но така си остава- не продължава та с коя програмка за дос мога да активирам дяла щот явно нее активен - нтфс е 38гб биоса го открива

Fdisk е командата за под дос.От там избираш второто меню и сетваш диска като активен.Друга програма с която можеш да направиш същото е ПартишънМеджик.Успех :bye:

• Автор
Fdisk е командата за под дос.От там избираш второто меню и сетваш диска като активен.Друга програма с която можеш да направиш същото е ПартишънМеджик.Успех :bye:

мерси-- но мръсната гад ми изписа бад команд..........от къде да изпиша командата - от флопито ми го написа това или от конзолата за репаир на хп-то

Редактирано от cvb (преглед на промените)

мерси-- но мръсната гад ми изписа бад команд..........от къде да изпиша командата - от флопито ми го написа това или от конзолата за репаир на хп-то

Търси FDISK, но от Windows 98 SE. От дос не работи нормално с големите дискове.

Правиш стартови дискети (нужни са 2 броя) с Partition Magic. Първата зарежда DOS и иска втората, която зарежда Partition Magic за DOS. Оттам-нататък е графичен интерфейс - десен бутон и Set active.

Редактирано от Night_Raven (преглед на промените)

здравейте след размяна на хдд- ове компа отказа да ми ботне хп-то зех едно хп на ботсд и инсталация всичко е на ред до 1 авторестарт- както е редно не пипам бутон да ботне от сд за да продължи инсталацията но така си остава- не продължава та с коя програмка за дос мога да активирам дяла щот явно нее активен - нтфс е 38гб биоса го открива

Досега не ми се е случвало сам да не си направи дяла активен.Очаквай неприятности от друго естество.

Фдиск го има само на инсталационен диск на 98/95/Ме или флопи направено от тях.Не те съветвам да използваш него,защото е направен прекалено "късогледо" (голям диск - грешка;НТФС - грешка).Ако ти се търкаля някъде линукс опитай с CFDISK.Ако имаш под ръка рейврайтибъл - може и с това

GParted

А ето тук можеш да намериш нещо за дос,достатъчно малко да се побере на дискета :)

http://www.ranish.com/part/

part.gif

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Извинявай, но защо реши, че проблема е от дяла и не е активен. Пробвай пак с инсталационния диск на ХР, но първо мини през формат на диска.

Успех.

:bye:

П.П. Ако искаш може да пробваш да буутнеш и с Hiren Boot DC. Мисля, че скоро излезе 8 версия.

• Автор

аз друг начин за формат на диск освен от инсталацията формат под фат или нтфс от инсталацията. не става с формат ц.д команда от флопи стартова дискета -ако знаеш команда или програмка за флопи щот с партишън маджик не става -нее ясно дали партишън маджик да я сваля - пусна и вече от нея да запиша 2 дискети и вече да работа в дос а с цфдиск за линукс ми настръхна косата леко ........ раниш менажера го свалих и да питам как се работи с таз програмка щот съшото екранче излезе и в мбр -а пак така на първиа ред сичко е на нула-дали го имам тогаз и от тям да е проблема........

Дискетите за Partition Magic се правят или по време на инсталацията (предлага се на потребителя), или след инсталация на програмата (има си опция).

Ако не ти се инсталира целия Partition Magic, има и друг трик. Самата инсталация е едно EXE и ако кликнеш с десния бутон върху него, ще видиш опция да го разархивираш (поне ако си с WinRAR, за другите архиватори не знам). Разархивираш си го и в папка RESCUEME е всъщност създаването на дискетите. Пускаш Setup.exe и си правиш дискетите.

• Автор

нее истина-гоглето не ще да изкара и един работещ път за пар. мадж.-свалих торент с хирен бот сд и ядец - той пък 7.9 и в него антивирусни джаджи само та тъся коректната му версия.......ако гоглето ти има "по добра гледка" пуси един линк с парт. мед. за дос - работещ даунлод

Заповядай Hiren's.BootCD.6.0 .Там има партишън меджик.

http://www.free.bol.bg/proletsearch/-=Apps...9;s.BootCD.6.0/

Като идеш там пусни една търсачка - резултата може да те заинтересува

• Автор
Заповядай Hiren's.BootCD.6.0 .Там има партишън меджик.

http://www.free.bol.bg/proletsearch/-=Apps...9;s.BootCD.6.0/

Като идеш там пусни една търсачка - резултата може да те заинтересува

http://free.bol.bg/proletsearch/-=Apps=-/H....BootCD.6.0.zip -това пъ що така.........явно доставчика ти е бол бг -аз не съм в цофия - търсенето продължава- между другото- тръгна ми раниш партишъна ама е много мъчен за разучаване.........търся описание на бг

търсенето продължава- между другото- тръгна ми раниш партишъна ама е много мъчен за разучаване.........търся описание на бг

Така като гледам на картинката ->селектираш дяла със стрелките,натискаш B (за boot flag),записваш промените със F2 .

• Автор
Ето ти линк към home page на Hiren`s Boot CD версия 8

http://homepage.ntlworld.com/hiren.thanki/bootcd80.html

Ако се загледаш, ще видиш , че Partition Magic Pro 8.05 е на челно място cool.gif

:bye:

мерси- обаче- свалих го от 9даун.ком със парола за рар - вкарах я и рара изписа грешка че нее вярна -тя е името на саита --търсенето продължава...........

Опитах се да форматирам linux partitition с програмата Power Quest Partition Magic 8 обаче пуснах друго exe от програмата. То стартира Dos prompt и след няколко секунди се ресна компа.След това неможеше да се зареди windows-а и като пробвах да инсталирам нов ми пишеше, че този partition е inactive и за да инсталирам windows на него трябва да го изтрия и да направя нов. Друг компютър също неможе да го отвори. Има ли начин да спася датата?

Редактирано от Jarhead (преглед на промените)

Опитах се да форматирам linux partitition с програмата Power Quest Partition Magic 8 обаче пуснах друго exe от програмата. То стартира Dos prompt и след няколко секунди се ресна компа.След това неможеше да се зареди windows-а и като пробвах да инсталирам нов ми пишеше, че този partition е inactive и за да инсталирам windows на него трябва да го изтрия и да направя нов. Друг компютър също неможе да го отвори. Има ли начин да спася датата?

Можеш, като си вземеш стартираща DoS дискета - от там fdisk, и си настройваш активния партишън.

Вземи от някъде. На Windows 98 ще ти направят такава дискета за минута. Аз лично имам такава, ако искаш мога да добавя файловете които трябва да копираш на дискета в архивче и да се разберем как да ти го дам.

Редактирано от Ghostface Killah (преглед на промените)

FDISK май не се справя с големи хард дискове, а и доколкото знам не поддържа NTFS. Ако става за WinXP, де.

Другият вариант е със стартови дискети на Partition Magic, да ги използваш да заредиш DOS версията на програмата и оттам да си обърнеш нужния дял обратно в Active.

Нужни са две дискети. За да си ги създадеш:

Start Menu -> All Programs -> PowerQuest Partition PartitionMagic 8.0 -> PartitionMagic 8.0 Tools -> Create Rescue Diskettes

След създаването им си boot-ваш от първата, ще ти се каже да вкараш втората и ще се зареди Partition Magic. Кликаш с десния бутон върху дадения дял и от меню Advanced избираш Set Active....

Би трябвало да свърши работа.

Иначе дали ще си запазиш информацията? Ами ако това, което съм описал подейства, би трябвало всичко да си е наред. Иначе винаги можеш да преинсталираш Windows с форматиране. Тогава информацията се губи само на този дял, на който се инсталира Windows. Освен ако хард диска не е оставен на един цял голям дял. Ако е един голям дял, положението става сложно - трябва да се свърже като Slave устройство към друг компютър, да се прехвърли нужната информация (ако не е много или харда "домакин" не е голям), връща се обратно на оригиналния компютър, инсталира се Windows и накрая той или харда, на който е била качена информацията (домакинът) се свързват отново на Slave режим за да се прехвърли обратно информацията.

Редактирано от Night_Raven (преглед на промените)

Jarhead, значи това което си задействал само променя активния дял.Пусни меджика отново направи дяла на ХП активен,виж дали някой дял не е скрит (hide) и го направи отново нормален (с unhide).С това трябва да се оправи.Само внимавай да не объркаш буквичките на устройствата,като триеш линукс партишън.

cvb,не само че може ,ами е най-добре.Конзола не ти трябва.Самия диск на XP си има опции за триене и правене на дялове.Направи си поне 2 - не е чак толкова безмислено колкото си мислиш.

Добавка:

Раниш не поддържа нтфс ,но това не е необходимо,за да го направиш активен.Отделно не всеки дял може да бъде активен.Всичко зависи от това какви си ги "забъркал".

• Автор

райниш партишъна се оказа че не подържа нтфс които в таблицата е на 5- място а на 4-то в зелен цвят е вфат със същят размер като екстендед лба-да попитам моля къв е тоя формат вфат -а и б за бот флаг не работи......-та все повече си мисля че най добре да форматирам диска преди конзолата от дискета но с фдиск явно не става и диска да е като нов без дялове след което със конзолата чиста инсталация на хп-но дали може така.........да бе те много къси тия страници :0) -и аз уж обърках темата............

райниш партишъна се оказа че не подържа нтфс които в таблицата е на 5- място а на 4-то в зелен цвят е вфат със същят размер като екстендед лба-да попитам моля къв е тоя формат вфат -а и б за бот флаг не работи......-та все повече си мисля че най добре да форматирам диска преди конзолата от дискета но с фдиск явно не става и диска да е като нов без дялове след което със конзолата чиста инсталация на хп-но дали може така.........да бе те много къси тия страници :0) -и аз уж обърках темата............

За какво изобщо ти е конзола? Можеш да изтриваш и създаваш дялове направо от инсталационния диск на XP.Самия диск е самостартираш се.

• Автор
За какво изобщо ти е конзола? Можеш да изтриваш и създаваш дялове направо от инсталационния диск на XP.Самия диск е самостартираш се.

веднага го пробвах както предложи и пак така стигна до 1 авторестарт без да продължис инсталацията..........вече нямам нтфс- направих го на фат32 -поне това уж добре --интересно с коя програма на флопи тогаз да форматна целия диск-че пробвах с фдиск и рарът като го разархивира ми дава грешка че сее препълнила дискетата която съм форматнал ???????

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.