Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с единия диск в NAS

Featured Replies

Проблема е че силно ми препоръчва (софтуера на NAS) да си заменя единия хард диск.

Изобщо нищо не схващам от английски и не мога да разбера какво му е станало на диска и не мога да разчета лога.

NAS-a e QNAP TS-212 с фирмуер 4.0.2 (последен за момента)

Та какво ми скимна вчера да го ъпдейтвам и новия фирмуер с повече шарения и разглеждайки го попадам на съобщение че втория диск от RAID1 системата издал багажа.

Какво да правя че с тия RAID системи изобщо нямам опит ? ( аз само на лаптопи се мъча)

Доколкото съм чел през редовете за да го заменя ще трябва да търся абсолютно същия диск или бъркам ? (това е невъзможна мисия и ще ми е по лесно да взема други два еднакви) Но после какво правя ? Как да си прехвърля информацията от този оцелелия диск към бъдещата NAS конфигурация ? Тоест сега ако този диск го изкарам от NAS-a ще се разпознае ли като нормален външен диск ако го сложа в кутия с USB ???

Диска е на по малко от година и е уж за nas и как е заминал не ми го побира изобщо ...

Сега съм на тръни и другия да не се скапе.

Публикувано изображение

Поздрави.

Редактирано от BMW Маниак (преглед на промените)

Аз също съм наблюдавал подобно нещо при FreeNAS, но след рефреш на уеб интерфейса съобщението изчезва от само себе си. При мен дисковете не бяха в RAID, но предполагам ссе касае за някакъв софтуерен проблем. Най-добре си бекъпни информацията за по-сигурно.

Зависи все пак и за какъв RAID говорим - софтуерен или хардуерен с RAID карта. При последния тип нещата са по-лесни и по-безопасни.

Това, че хард диска е на 1 година е без значение. Може да се скапе на втората седмица.  Покажи логовете, защото така не се вижда нищо. Може самият софтуер да се е бъгнал и да дава някаква грешка, а може при Update да са променени някакви настройки ( това е само поредположение). Може да тестваш хард диска и с други програми, които да проверят дали всичко е наред.

• Автор

Аз също съм наблюдавал подобно нещо при FreeNAS, но след рефреш на уеб интерфейса съобщението изчезва от само себе си. При мен дисковете не бяха в RAID, но предполагам ссе касае за някакъв софтуерен проблем. Най-добре си бекъпни информацията за по-сигурно.

Зависи все пак и за какъв RAID говорим - софтуерен или хардуерен с RAID карта. При последния тип нещата са по-лесни и по-безопасни.

Изобщо нямам идея за какъв RAID става дума ! Когато го сглобявах софтуера ми предложи да го направя или 4ТБ или 2ТБ в RAID1 и аз у дадох 2тб ама какъв тип raid е нямам идея.

Информацията това е проблема че нямам точно сега къде да я бекъпна (горе долу 1TB) . Ако днес поръчам два диска до 12-14 дена ще са при мен но за днес е абсурд да я бекъпна някъде.

Изобщо нямам идея за какъв RAID става дума ! Когато го сглобявах софтуера ми предложи да го направя или 4ТБ или 2ТБ в RAID1 и аз у дадох 2тб ама какъв тип raid е нямам идея.

Информацията това е проблема че нямам точно сега къде да я бекъпна (горе долу 1TB) . Ако днес поръчам два диска до 12-14 дена ще са при мен но за днес е абсурд да я бекъпна някъде.

Огледални дискове са. Пробвайте (ако има такава опция) да дадете синхронизация с диск1 и след това вижте какъв е статус

Както казах може и само да е софтуерен проблема - нищо не може да се каже категорично. Бекъпа обаче винаги е препоръчителен. :)

• Автор

Това, че хард диска е на 1 година е без значение. Може да се скапе на втората седмица.  Покажи логовете, защото така не се вижда нищо. Може самият софтуер да се е бъгнал и да дава някаква грешка, а може при Update да са променени някакви настройки ( това е само поредположение). Може да тестваш хард диска и с други програми, които да проверят дали всичко е наред.

Софтуера не се е бъгнал на 100%. Аз чак сега като се замисля от доста време гледам диода на втория диск червен ама даже и не съм се замислял защо е червен и не работи в синхрон с на първия диск който свети в зелено.

А за какви програми говориш по конкретно дето ще ми тества само втория диск в nas конфигурацията ?

Както казах може и само да е софтуерен проблема - нищо не може да се каже категорично. Бекъпа обаче винаги е препоръчителен. :)

Е то тоя NAS уж за бекъпи го взех и го презастраховах в RAID1 а сега ми се налага да му правя бекъп !!!

Аз прехвърлих вчера всичко на него от лаптопа че ще си форматирам диска и ще минавам от EFI към MBR и сега само това ми липсваше да търся на какво да правя бекъм.

Огледални дискове са. Пробвайте (ако има такава опция) да дадете синхронизация с диск1 и след това вижте какъв е статус

Не мога да намеря такава опция !

Софтуера не се е бъгнал на 100%. Аз чак сега като се замисля от доста време гледам диода на втория диск червен ама даже и не съм се замислял защо е червен и не работи в синхрон с на първия диск който свети в зелено.

А за какви програми говориш по конкретно дето ще ми тества само втория диск в nas конфигурацията ?

Е то тоя NAS уж за бекъпи го взех и го презастраховах в RAID1 а сега ми се налага да му правя бекъп !!!

Аз прехвърлих вчера всичко на него от лаптопа че ще си форматирам диска и ще минавам от EFI към MBR и сега само това ми липсваше да търся на какво да правя бекъм.

Допускате една много популярна грешка, не смесвайте RAID с бекъп, те нямат нищо общо. Погледнете състоянието на първия диск и ако е ОК можете да извадите втория (при спрян NAS), да го сложите отново, да пробвате да синхронизирате. АКо състоянието е същото, просто извадете втория диск и купете диск за заместването му

Казвам, че това е само предположение, понеже проблема се е появил след Update, който си направил. Колкото до тестване на хард диск има различни инструменти и програми. HirenBootCd има подобни инструменти.

Казвам, че това е само предположение, понеже проблема се е появил след Update, който си направил. Колкото до тестване на хард диск има различни инструменти и програми. HirenBootCd има подобни инструменти.

Емо, точно тези инструменти не са много подходящи за RAID, предполагам има вградени в системния интерфейс подобни неща, по-разумно е с тях

• Автор

Допускате една много популярна грешка, не смесвайте RAID с бекъп, те нямат нищо общо. Погледнете състоянието на първия диск и ако е ОК можете да извадите втория (при спрян NAS), да го сложите отново, да пробвате да синхронизирате. АКо състоянието е същото, просто извадете втория диск и купете диск за заместването му

Имах предвид че при RAID1 двата диска са огледални и ако се скапе единия както в случая другия ще ме спаси и за това не му дадох да ми ги прави на 4 гб. за да ми е на по сигурно информацията.

п.п. Втория диск трябва ли да е абсолютно същия или може да е по голям ?

Мислиш ли че от това CD ще мога да си видя рутера а и след него NAS-a ?

Имах предвид че при RAID1 двата диска са огледални и ако се скапе единия както в случая другия ще ме спаси и за това не му дадох да ми ги прави на 4 гб. за да ми е на по сигурно информацията.

Втория трябва да е същия по размер.

Мислиш ли че от това CD ще мога да си видя рутера а и след него NAS-a ?

И в общия случай може да е по-голям. Само че е разумно да е същия модел и размер!

• Автор

Това ли е единственото условие ?  HDD 2GB ? Слагам го и системата го разпознава в raid1 ?

Това ли е единственото условие ?  HDD 2GB ? Слагам го и системата го разпознава в raid1 ?

не!

И в общия случай може да е по-голям. Само че е разумно да е същия модел и размер!

В какъв смисъл 2 GB?

Редактирано от techmaniac (преглед на промените)

• Автор

В какъв смисъл 2 GB?

Грешка, вече се побърках, 2 ТБ ( всеки от дисковете в момента е по толкова).

Как мога да кача лога тук CSV формат ? Някой де им разбира да го погледне. Или на външен сървър с линк ?

Цъкни в System logs и виж съобщения които съдържат mdadm:: редове.

Успех!

втория диск има 77 лоши блока. Това не е много, но ако попадне важен документ там може да е доста неприятно

• Автор

втория диск има 77 лоши блока. Това не е много, но ако попадне важен документ там може да е доста неприятно

Сега таман го откачих втория положението без него е същото, тоест няма разлика. Ще пробвам да го търся същия в еBay че не помня от къде съм го купувал.

Това 77 лоши блока как да е, те са дублирани с първия ама защо не го вижда NAS системата ? Казва доколкото разбира, че няма връзка с него, четене и запис. Или бъркам, работи си паралелно просто дава грешка че има лоши блокове ?

Сега таман го откачих втория положението без него е същото, тоест няма разлика. Ще пробвам да го търся същия в еBay че не помня от къде съм го купувал.

Това 77 лоши блока как да е, те са дублирани с първия ама защо не го вижда NAS системата ? Казва доколкото разбира, че няма връзка с него, четене и запис. Или бъркам, работи си паралелно просто дава грешка че има лоши блокове ?

Двата работят паралелно и на всеки има копие на информацията. Но не се заблуждавайте че единия диск ще компенсира проблем с другия. Ако например софтуера прочете два блока с един и същ номер но различно съдържание как ще знае коя информация е меродавна? RAID1 е подходящ за отказоустойчива система т.е. ако единия диск изгърми да имате втория

• Автор

Двата работят паралелно и на всеки има копие на информацията. Но не се заблуждавайте че единия диск ще компенсира проблем с другия. Ако например софтуера прочете два блока с един и същ номер но различно съдържание как ще знае коя информация е меродавна? RAID1 е подходящ за отказоустойчива система т.е. ако единия диск изгърми да имате втория

Сега в момента втория диск напълно ли е отказал или си работи но има лоши блокове и не е препоръчителен ?

Сега в момента втория диск напълно ли е отказал или си работи но има лоши блокове и не е препоръчителен ?

Погледнете на същата страница от която показахте снимката. Ако се вижда значи си работи, но има лоши блокове

• Автор

Погледнете на същата страница от която показахте снимката. Ако се вижда значи си работи, но има лоши блокове

Сега ще го закача и ще погледна иначе го намерих същия в eBay и ще го взема. Но после как да го синхронизирам с първия ?

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=221399073055&fromMakeTrack=true&ssPageName=VIP:watchlink:top:en

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.