Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Втори чужд език- Кой да си избера?

Featured Replies

Здравейте! Много се чудя кой език да си избера като втори... Немски или Руски... Вие ако бяхме вместо мен кой бихте избрали и защо?

Руски език. Има много материали и литература на Руски език, които ще са ти полезни.

Здравейте! Много се чудя кой език да си избера като втори... Немски или Руски... Вие ако бяхме вместо мен кой бихте избрали и защо?

Руския е много полезен, особено ако го знаеш добре. Но в момента ми се искаше да знам немски :)

Който и да избереш трябва много да учиш. Особено за руският ти говоря от опит. Ако не учиш както трябва няма да го разбереш. Иначе съм за руският доста говорен език е и не само в Русия ама и в цял свят.  Все пак и немският не е лошо да се знае. Ти си решаваш все пак не мисля, че който и да избереш ще направиш грешка.

• Автор

Благодаря на всички :) Сигурно ще се запиша с Немски като втори език, а като първи си е Английския  :)

Руският е полезен, защото освен в Русия, той, макар и неохотно, се говори във всички бивши страни от СССР, включително и в страните от Прибалтика, които са членки на ЕС. А и руският е доста по-лесен от немския, изучавал съм ги и двата доста години, но от немския не помня почти нищо (липса на практика), докато с руския мога да си изпрося не сам бой ;).

Немски (нека не бъда разбиран накриво - той е много полезен и винаги е в плюс) се говори практически само в Германия, Австрия и част от Швейцария, като поне в първите две можеш да минеш навсякъде и с английския, говорят го масово.

Откровено казано, аз от двата бих избрал трети - испански, стига да има такава възможност в съответното училище - от личен опит знам каква чудесна и много полезна комбинация е.

... и в източните части на Франция (район Метц-Страсбург, да речем), половин Белгия, кажи-речи в цяла Холандия ще се разбереш на немски, Унгария (там заради това, че е била част от Австро-унгарската империя, в момента практически всеки говори немски; учат го както тук някога руския), Югозападна Полша (Силезия), половин Чехия, Люксембург... В Чехия, Словакия и Полша съм се разбирал и на руски - говорят го и него. И в момента си вадя хляба и с двата езика. Мога да ти кажа от опит, че имам много повече работа с немски, отколкото с руски, пък ако и руският да се говори на много по-големи територии и от повече хора.

Въпрос на ориентация какво смяташ да правиш по-нататък с тия езици, де. Ако смяташ да продължаваш да се занимаваш с език, аз бих ти препоръчал да избереш английския като втори, а първи немски или руски. Ако смяташ да правиш нещо друго и езикът да ти е само средство за комуникация, а не за вадене на хляб, първи английски, пък втори немски - навсякъде все ще се разбереш и на английски, а Германия и останалите в момента са по-достъпни, да не говорим за постоянния обмен на стоки, документация и т.н. - познай откъде идват повече - от Германия или от Русия. :)

Немски и английски е чудесна комбинация, особено ако не мислиш да отбиваш номера. Руският... ми зависи... Много зависи и от преподавателя, разбира се. Лошото е, че в даскало днес често се сменят учителите, другото е, че ако е голяма група (повече от 12-13 човечета), забрави. Не слушай приказки от рода на: "ма то е много перспективно руския. Виж колко руснаци идват по морето". И? По-перспективно е немският според мен, а комбинацията английски+немски е желязна. И не на последно място английският е от семейството на германските езици. Граматиката не е като английската - пълна с изключения, а подредена като немец. Руската граматика също не е сложна, а с лексиката няма да имаш проблеми. Абе каквото и да избереш, учи го щото после (като завършиш) няма време, а на езика трябва да отделяш време...

И "английски", "френски", "немски", помни, че е с малка буква. ;)

...Граматиката не е като английската - пълна с изключения, а подредена като немец...

... с глагола най-отзад ;).

Руският се учи лесно, особено ако си намериш една другарка това лято. Наблегни на немският. И двата езика са много полезни.

Аз също мисля, че с немския ще е по-добре в Европа....

Сам го каза.

Наблегни най-вече на английския език, изключително важен и полезен е.

Германия е в добро икономическо положение и човек може да си намери престижна работа и да получава подобаваща заплата, разбира се това зависи от знанията и образователното му ниво. Освен това може да си изкара част от образованието в Германия, безплатно. В някой от българските университетите има такива програми. 

И все пак сам трябва да избереш.

Поздрави. :)

Редактирано от Blue ':^) (преглед на промените)

Днес е модерно да се плюе по Русия. Да се омаловажава като държава, фактор.

Ти обаче не се хващай на тъпата въдица.

Ключовите езици са 2.- английски и руски. 

Не забелязваш ли че във всички указания за употреба на каквото ида било, е включен задължително  и руският език. Когато кандидатстваш за работа ти търсят английски или руски език. 

Някога имах възможността,като втори език да избера френски или немски език. Избрах френски и няма да преувелича ако кажа, че ми е абсолютно безполезен. Дод ден днешен не ми се е налагало да прочета дори една дума на френски! За мен най добрата комбинация е англииски език + руски и то руски защото все по малко хора го знаят, но все по често се налага да бъде използван!

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

Днес е модерно да се плюе по Русия. Да се омаловажава като държава, фактор.

Ти обаче не се хващай на тъпата въдица.

Ключовите езици са 2.- английски и руски. 

Не забелязваш ли че във всички указания за употреба на каквото ида било, е включен задължително  и руският език. Когато кандидатстваш за работа ти търсят английски или руски език. 

Някога имах възможността,като втори език да избера френски или немски език. Избрах френски и няма да преувелича ако кажа, че ми е абсолютно безполезен. Дод ден днешен не ми се е налагало да прочета дори една дума на френски! За мен най добрата комбинация е англииски език + руски и то руски защото все по малко хора го знаят, но все по често се налага да бъде използван!

Всъщност ключовите езици са 3+1: английски, руски, китайски + испански

Не ви се е налагало да отидете във Франция за да разберете че езика, който ви трябва е само френски. А и ако можете да се изразявате културно и учтиво печелите още точки :)

Когато човек изказва мнение, той трябва да е обективен.

В темата никой не е "плюел" по Русия. 

С немския език има по-голям шанс за реализация в Европа. 

И все пак, както казах сам трябва да прецени, изборът си е лично негов.

Ако му харесва руския език да запише него. Зависи и от това дали вече се е ориентирал с какво би искал да се занимава.

Всъщност ключовите езици са 3+1: английски, руски, китайски + испански

Не ви се е налагало да отидете във Франция за да разберете че езика, който ви трябва е само френски. А и ако можете да се изразявате културно и учтиво печелите още точки :)

Напълно сте прав, както и за испанския. Намирам повече информация на испански, отколкото с англ. търсене.

Напълно сте прав, както и за испанския. Намирам повече информация на испански, отколкото с англ. търсене.

Именно. Говорим за един континент, Който макар и малко закъснял се отваря широко към света :)

Когато човек изказва мнение, той трябва да е обективен.

В темата никой не е "плюел" по Русия. 

Не визирам конкретен потребител, а общото настроение в момента спрямо Русия.

Още малко от мен:

- Човек не може да научи всички езици на света. Аз лично в трудовият си живот съм изпадал дваж пъти в ситуацията да работя с техника, указана единствено и само на немски, което си беше чисто изпинаие не само за мен , но и принципно за ръководството на предприятието. Трябва ли обаче поради това, че ще попаднем във фирма на немски инвеститор да учим немски за целта или френски, испански и пр.

В света харата наблягат на ключовите езици, като се съгласявам с предложената формула 3+1

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

Има много(и добра) техническа литература на руски език. В университета всеки учител ми дава поне по един руски учебник. За жалост не го знам много добре. Най-добрата комбинация според мен е английски, немски и руски. Не е нужно да се ограничаваш само с 2 езика. 

Редактирано от RJ45 (преглед на промените)

Не визирам конкретен потребител, а общото настроение в момента спрямо Русия.

Още малко от мен:

- Човек не може да научи всички езици на света. Аз лично в трудовият си живот съм изпадал дваж пъти в ситуацията да работя с техника, указана единствено и само на немски, което си беше чисто изпинаие не само за мен , но и принципно за ръководството на предприятието. Трябва ли обаче поради това, че ще попаднем във фирма на немски инвеститор да учим немски за целта или френски, испански и пр.

В света харата наблягат на ключовите езици, като се съгласявам с предложената формула 3+1

В момента Германия е доста активна в инвестициите си в България. Освен това на техния пазар на труда има доста отворени позиции и познаването на езика може да е много сериозно преимущество

Така е , прав сте. Аз също съм попадал и ще ми се случва и за напред, на апаратура при която обозначенията са на немски, но за щастие се ориентирам, въпреки че не знам немски. Разбира се, че съм попадал съм и на такава  при която означенията са на руски и не съм имал никакъв проблем, защото съм учил руски в училище. 

А това, че има русофоби, това си е техен проблем. За мен мнението на такива хора не е от значение, но това е друга тема.

Въпреки, че автора на темата трябва да избере още един чужд език освен английския, то той винаги може да ходи на уроци и да научи и други езици. :)

За мен немския е труден език, но пък знанието му е един голям плюс.

Приятен ден на всички. :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.