Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на външен HDD

Featured Replies

Тц, грешно представяне. Вероятността да се падне ези веднъж, е по-голяма на 11 хвърляния отколкото на 10. Тоест:

Ти казваш аз имам 4 диска и те не са падали досега. Аналогията:

Капитан Немо хвърля от няколко години зарове, и не му се е падал чифт. Моето твърдение: ако Капитан Немо продължи да хвърля зарове, моментът, в който ще му се падне чифт приближава с всяко хвърляне.

Ти да не мислиш че NAS-овете дет ги продават(под 1000лв) са с хардуерен RAID - идеалист. Публикувано изображение

Мислих за контролер и отсъдих против. "Ползи" < "Недостатъци", особено за домашна употреба.

Колмогоров се завъртя няколко пъти в гроба :)

Не говорим за Марковски вериги все пак

Ама си със софтуерен RAID тогава? Или си си взел контролер?Аз имам TP-Link 1043 (ако неме лъже паметта) и искам един NAS на някой от свободните портовеи шерване през мрежата. Връзката ще е гигабитова, та няма да влачи кой знае колко.Иначе и един WD My Book би ми свършил рабнота де, ама няма да има благинките на RAID.

Една евтина идейка от мен:

Купуваш едно Raspberry Pi, закачаш си външните дискове и си шерваш в мрежата. Единствения недостатък е че няма да си вързан на Gigabit, но за малка домашна мрежа и 100 Mbit/s е достатъчно. За RAID в домашни условия ми се струва прекалено. Готовите NAS решения ми се струват соленки, но това е само мое мнение.

Една евтина идейка от мен: Купуваш едно Raspberry Pi, закачаш си външните дискове и си шерваш в мрежата. Единствения недостатък е че няма да си вързан на Gigabit, но за малка домашна мрежа и 100 Mbit/s е достатъчно. За RAID в домашни условия ми се струва прекалено. Готовите NAS решения ми се струват соленки, но това е само мое мнение.

Аз пак се разрових и пак огледах на WD решенията, като WD 2000GB LAN 1000Mpbs, NAS MyCloud, USB 3.0. И е 276.52, при положение, че един вътрешен 2 TB WD Green е на цена 150,25 лв., то по-добре да си взема такъв от колкото външна станция.

Купуваш едно Raspberry Pi, закачаш си външните дискове и си шерваш в мрежата. Единствения недостатък е че няма да си вързан на Gigabit, но за малка домашна мрежа и 100 Mbit/s е достатъчно. За RAID в домашни условия ми се струва прекалено. Готовите NAS решения ми се струват соленки, но това е само мое мнение.

1. Много "хвърчаща" работа.2. Гигабита се усеща.3. RAID е прекалено до момента в който гръмне диска със нещата на жена ти. След това почваш да се чудиш, как досега не си се сетил да си сложиш RAID.4. Нищо не пречи да вземеш някой стар комп, даже и втора употреба.

Аз пак се разрових и пак огледах на WD решенията, като WD 2000GB LAN 1000Mpbs, NAS MyCloud, USB 3.0. И е 276.52, при положение, че един вътрешен 2 TB WD Green е на цена 150,25 лв., то по-добре да си взема такъв от колкото външна станция.

Все пак е един носител - недостатъчно сигурно.

Колко да е сигурно? Ако се скапе самия контролер става проблем да се възстнови информацията от дисковете особенно ако са криптирани.

Колко да е сигурно? Ако се скапе самия контролер става проблем да се възстнови информацията от дисковете особенно ако са криптирани.

Софтуерният райд няма проблеми с контролери. Една от причините да избера именно такъв.

Редактирано от flare (преглед на промените)

4. Нищо не пречи да вземеш някой стар комп, даже и втора употреба.

Еми да, аз за NAS ползвам стария настолен. Инсталирал съм му Ubuntu Server 12.04 LTS, и до този момент нищо не се е издънило. Както съм го настроил така си го ползвам с всичките благини. Наскоро ъпдейтнах до 12.04.5 заради HWE което ще се поддържа до 2017г.

Това за Raspberry Pi бе една евтина идейка, ей така се присетих в момента. Все пак от този по-евтин вариант за NAS не знам, макар че изглежда "хвърчащо".

• Автор

Защо не си закупите направо един вътрешен 1-1,5ТБ и да го сложите в лаптопа? Ползването на външен хард си е рисково начинание - лесно падат. А и с поставянето на голям вътрешен диск, ще отпадне нуждата от носенето на друг диск.

Имаш право и това е добър вариянт. Но едва ли ще има място моя лаптоп за друг, или подмяна на стария които ми е 640гб. Лаптопа ми е HP G62 B95SQ

За втори - не. За смяна с пренасяне на съдържанието имах предвид.

Все пак е един носител - недостатъчно сигурно.

Да, но може да вземеш два и си правиш RAID на някоя щайга стара, за 200 лева втора ръка може да си вземеш рециклиран с гаранция и да го наблъскаш с дискове и ти става чуден домашен сървър.

Да, но може да вземеш два и си правиш RAID на някоя щайга стара, за 200 лева втора ръка може да си вземеш рециклиран с гаранция и да го наблъскаш с дискове и ти става чуден домашен сървър.

Ами това казвам и аз - ти показа лъскавата кутийка на WD (аз ползвах My Book, докато не се отнесе и му теглих една майна)

Вие май на този балтон, на който му трябва копче, ще стигнете до закупуване на Spark станция или на едно Cray-че. Човеът иска само малко повече място в ЛАПТОПА си.

• Автор

Вие май на този балтон, на който му трябва копче, ще стигнете до закупуване на Spark станция или на едно Cray-че. Човеът иска само малко повече място в ЛАПТОПА си.

Един да го каже ;д Благодаря колега. Добра темичка развихте, доста неща научих от вас!

Ние просто си се разприказвахме и излезнахме извън темата, факт...

Един да го каже ;д Благодаря колега. Добра темичка развихте, доста неща научих от вас!

Радвам се, че си научил нещо и друго, а по конкретната тема:Производителите на HDD са WD, Segate и Toshiba. Всички останали хардове, дето виждаш, да кажем A-Data и подобни, то те поръчват HDD от предните 3-ма изброени и ги слагат просто в една кутия и стават "преносими дискове".Това не значи, че са лоши или каквото и да е. Просто особена разлика няма да намериш и каквото и да вземеш, шанса да сбъркаш е малък. Аз ти препоръчвам A-Data-та, защото е ударо и водо устойчива, а това си е плюс (и то голям) при такива устройства, защото са капризни и лесно се увреждат.

Лошото на тая А-дата е че си е голяма тухличка. Погледната на живо си е направо доста обемиста. Иначе тия екстри са си доста полезни.

...Производителите на HDD са WD, Segate и Toshiba. Всички останали хардове...

Пропускаш сериозни играчи - Samsung и Hitachi :)

Пропускаш сериозни играчи - Samsung и Hitachi :)

WD купиха дисковете на Hitachi като по споразумението с комисията за защита на конкуренцията 3.5" дискове ги препродадоха на Toshiba

A пък Samsung продадоха подразделението си за дискове на Seagate - така че на практика останаха само WD, Seagate и Toshiba

Примерно Seagate ST1000DM005 си е 1:1 Samsung Spinpoint F3 HD103SJ

Редактирано от ined (преглед на промените)

Пропускаш сериозни играчи - Samsung и Hitachi Публикувано изображение

Мне, няма ги Публикувано изображение

Western Digital купува Hitachi GST

Samsung продава HDD бизнеса си на Seagate за $1,375 млрд.

Тия новини някак съм ги пропуснал. Сори, 10х за информацията.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.