Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Смарт телевизор или не и всички лъжи на пазара

Featured Replies

Здравейте.Реших да си взема телевизор и си викам това ще е лесно както и вземането на монитор, но не се оказа така.

Голямата дилема е дали да е смарт или не. Доколкото четох това да е смарт означава че ще гледаш сайтове , ще ползваш скайп и тем подобни. И ако е свързано само с това и няма нищо общо с гледането на телевизия или филми тогава за какво ми е?! Разбирам например да има WiDi и да мога да си пусна директно филма от моя комп на телевизора (доколкото знам това прави Widi) но това обвързано ли е с това да е смарт. Сиреч трябва ли да е смарт за да може да си плейва фийлми дърпайки ги през собствената си вградена WiFi?  Например доколкото четох това да е смарт е абсолютно безполезно и когато искаме да гледаме някаква стриймвана медия от интернет защото повечето не били достъпни за България. Също четох че смарт телевизорите подобрявали картината? Това пък ми е пълна индия как функционалността със свързване към интернет ще подобри картината?

Защо пазара ми пречи и поставя толкова неизвестни? Почти всяка една характеристика, която трябва да знаем е или преиначена или изобщо липсва.

1. Никъде не видях как да разбера дали телевизорът е с flicker free технология или не

2. Контарста абслютно липсва. На всички телевизори виждам само динамичен контраст. Хубаво де, но къде е истинският контраст.

3. докато при мониторите намерих места където може да се провери истинското бързодействие на мартицата от black то white тук при телевизорите просто няма никаква информация или ако има един на хиляда то сигурно ще е g2g.

4. Тая честота от 400 Hz е някакъв абсолютен мит. На повечето телевизори има някакви трибуквени измислени след херцовете които четох че даже при определени ситуациии можели да влошат картината. А тези които нямат нищо след херцовете няма как да съм сигурен че е реална честота. Ясно е че сотйности от 400 херца няма как да са реални за телевизори под 1500 лева та и нагоре.

5. Има естествено доста ограничен асортимент от най изестните марки (липсват други които уж според тоя сайт http://www.cnet.com/topics/tvs/best-tvs/  например като visio са конкуретно способни за парите в ниският клас )

6. Ъгъл на видимост. Неизвестен. За да се провери няма как без да се отиде на място и да се види. Пазаруването онлайн на телевизор излиза че е адски непрепоръчително

4.2 пак се връшам на херците. Много е важно за мен да е поне 120 херца реална честота, без всякакви там CMR, PMR, BLS, MCI и др. или ако ги има поне да знам че херцовете са реални.

7. Яркост на някои телевизори набичена до дупка просто разваля картината. Не ми е ясно защо изобщо я пишат тая яркост. С така огромна яркост ако си пусна телевизора в тъмно помещение ще остана без очи. Кой изобщо гледа на пълна яркост.

8 Не ми е ясно след като от близу (които не ми обясниха много) след като са ми дали просто един извод с конексиален кабел аз какъв порт или какво външно устройство трябва да имам за да мога да си свържа безпроблемно кабелната към новият телевизор (щото аз съм тъп и си мисля че трябва да има порт който директно да си ръгна конексиалният кабел и всичко да тръгне , но може и да не се окаже това)

Стандартът за цифрова телевизия, приет в България, е DVB-T (Digital Video Broadcasting - Terrestrial). Значи, търсим телевизор с вграден дигитален тунер, поддържащ MPEG4.

9. Пусто 3D. Да,  навлиза и какво от това като при повечето хора води само до главоболиие при дълго гледане. Ще е стандарт може би някой ден, но в  ден днешен твърдо не ми трябва. Може би 70% от телевизорите които виждам са с 3д и за какво. Купува ли се толкова реално нещо което аз поне си мисля че хората не ползват. Май го правят просто за да задържат цената на телевизорите на пазара висока.

10 За звукът също е доста мътно. При някои модели просто пише колко са ватовете и дали има съраунд.

В крайна сметка от всичката тая бумащина съм се спрял на този модел, но абсолютно нямам идея дали ще е най-правилният избор.

http://www.prad.de/tvguide/screen10976.html

Какво съм търсил:1. LG по принцип правят доста монитори които имат по-добра стабилна картина с по-стабилна подсветка. Този такъв ли е ... не знам не съм намерил качествено ревю.

2. Цената е доста добра сравнена с монитори които имат просто 3D отгоре в повече за пример ето това сравнение между два телевизора на българският пазар :

http://www.prad.de/en/tvguide/ergebnis_vergleich.html?pradid=db50ac4817d229b390459560f751d163&2[]=0&3[]=0&4[]=0&5[]=0&6[]=0&7[]=0&8[]=0&9[]=0&10[]=0&11[]=0&12[]=0&13[]=0&14[]=0&15[]=0&16[]=0&17[]=0&19[]=0&20[]=0&21[]=0&22[]=0&23[]=0&24[]=0&25[]=0&26[]=0&27[]=0&28[]=0&29[]=0&30[]=0&31[]=0&32[]=0&34[]=0&37[]=0&39[]=0&40[]=9322&42[]=10976&43[]=0&45[]=0&46[]=0&47[]=0&48[]=0&49[]=0&50[]=0&51[]=0&52[]=0&54[]=0&55[]=0&56[]=0&57[]=0&58[]=0&59[]=0&60[]=0&61[]=0&63[]=0&64[]=0&65[]=0&66[]=0&70[]=0&71[]=0&72[]=0&75[]=0&79[]=0&80[]=0&84[]=0&85[]=0&90[]=0&103[]=0&105[]=0&152[]=0&order_by=price&order_order=asc&Submit=compare

3 Монитора има уж 1920 на 1080p . И се оказа доста важно това p да не се окаже i че тогава ни режат във фреймовете.

4. Има 3 HDMI абсолютният минимум доколкото четох

5 Има 500Hz - уж се надявам щом като е толкова по висока от 100 да има поне реални 120 . А дано ама надали :)

6 Има Widi

7 Има сараунд. Глезотийка която се надявам да бачка добре

8 дизайна и захранването на последно място.

Все пак съм го избрал с всички тези неизвестни по горе и това ме гложди. Докато за настолен монитор  бях сигурен , тук просто няма как. В крайна сметка това което най много ми трябва е бърз телевизор с хубав контраст който да не размазва на бързите сцени и да плейва лесно от външни източници: хард диск , wifi, флашка...

Какво е вашето мнение по тези въпроси или поне по някой от тях?

Редактирано от makkasi (преглед на промените)

Много въпроси, но накратко.

ТВ, който си избрал (LG 42LB630V) е с IPS панел-ъгъл на гледане 178 градуса, реален 50 херцов панел.Тези MCI и прочее са разни ,,подобрители,,на картината и нямат нищо общо с реалните херци на пенела.В повечето случаи са си маркетингов трик.Това, че е Смарт не значи, че е с по-добра картина.Аз лично не си падам по Смарт функиите, но на някои хора им харесва.

Ако кажеш максимален бюджет и размер може да видим и за други предложения, от които да си избираш.И да...ТВ се избира само след оглед и на място!

• Автор
Ако кажеш максимален бюджет и размер може да видим и за други предложения, от които да си избираш.

Доста ми е трудно  да кажа максимален бюджед. Реално бих дал и повече от хиляда лева, но не мисля че трябва за телевизор без 3d и може би и без смарт функции да давам повече. Не знам още къде е тая важна за мен граница, където започват мониторите с реална честота от 100, 120 херца. Дургото което е IPS си е доста добра технология и би трябвало да има по-добър контраст , по-добър ъгъл на видимост, изгарящите пиксели към черно са също доста голямо предимство, а и съм гледал ревюта на монитори (не телевизори) при които IPS изчиства размазванието при бързо движещи се обекти по-добре в този сайт http://www.tftcentral.co.uk/Поне засега цената която бих сложил като максимална пак казвам е 1000 лева, но имайте предвид горното.

Ако искаш ТВ  с реален 100 херцов пенел-това LG e с такъв!

Този Panasonic също и е с IPS панел, за разлика от Този, на който панела е пак 100 херцов, но е с VA панел!

Левове или евра, все пак гледам все навън слагате линкове, а магазина май е в дойчеланд някъде?

8 Не ми е ясно след като от близу (които не ми обясниха много) след като са ми дали просто един извод с конексиален кабел аз какъв порт или какво външно устройство трябва да имам за да мога да си свържа безпроблемно кабелната към новият телевизор (щото аз съм тъп и си мисля че трябва да има порт който директно да си ръгна конексиалният кабел и всичко да тръгне , но може и да не се окаже това)

100% няма да се окаже така - освен ако не си решил да гледаш само аналоговите канали.

за цифровите канали ще ти трябва CAM + карта http://www.blizoo.bg/ca_module.html

Въпросите са много и за да си изясниш положението ще трябва да прочетеш доста материал по темата. Това обаче не е достатъчно!

Най-добре виж на живо как се представят телевизорите по принцип и с какви параметри са. След като решиш какви параметри са ти достатъчни използвай филтрите по електронните магазини за да видиш кои модели ти харесват. След като си избереш 5 конкретни телевизора потърси ревюта в Интернет (такива се намират, но трябва да отделиш време за това).

Важно при избора на телевизор е начина на използването му и различни специфични твои условия и нужди. От там ще знаеш за какво да питаш и гледаш в магазините.

• Автор

Извинявам се за късният отговор, но нещо ми блокира форумът и  не можех да поствам.Цената е в левовеОт трите предложени телевизора само един е без 3D което не исках да има, но явно тук идва фактът че телевизорите които са с 3D са и с по голяма честота за да имат по добро 3D. Ще обмисля предложенията , благодаря

Въпросите са много и за да си изясниш положението ще трябва да прочетеш доста материал по темата. Това обаче не е достатъчно!

Най-добре виж на живо как се представят телевизорите по принцип и с какви параметри са. След като решиш какви параметри са ти достатъчни използвай филтрите по електронните магазини за да видиш кои модели ти харесват. След като си избереш 5 конкретни телевизора потърси ревюта в Интернет (такива се намират, но трябва да отделиш време за това).

Важно при избора на телевизор е начина на използването му и различни специфични твои условия и нужди. От там ще знаеш за какво да питаш и гледаш в магазините.

Благодаря за съвета. За съжаление никъде по филтрите няма херцове , бързодействие на матрицата и тип матрица, а и в магазините на място понякога не ги пише

Днес във втори профил виждам да е сгрешено името на града :(

А иначе близу дава модул под наем , а можеш и от технотата да си купиш и да ползваш картата от близу .

• Автор

Днес във втори профил виждам да е сгрешено името на града :(

А иначе близу дава модул под наем , а можеш и от технотата да си купиш и да ползваш картата от близу .

Не е сгрешено, нарочно съм го написал така. Много ми е странно как като си сложа тоя аватар и веднага хората ми вадят 10 , 20 години от възрастта. А аз съм на близо 30 :) , Благодаря за съвета. Тоя от близу се опита да ми обясни но аз наистина нищо не му разбрах. Пак питах и пак не го разбрах. Просто използваше някакви термини които са ми непознати. Сега долу горе почнаха да се изясняват нещата

Мога ли да ползвам темата за да ви попитам - моя монитор (от подписа) има 3D, това означава ли, че мога да го накарам да работи не на 60Hz а на 120Hz.

Свързан е посредством HDMI кабел с компютъра, кабела ли го спъва или монитора не е направен да работи по този начин?

Едит: Кабела е версия 1.4

Редактирано от Sa3ana3a (преглед на промените)

• Автор

Ако искаш ТВ  с реален 100 херцов пенел-това LG e с такъв!

Този Panasonic също и е с IPS панел, за разлика от Този, на който панела е пак 100 херцов, но е с VA панел!

Да попитам от къде намираш информация за това с каква матрица са защото аз никъде не я виждам и потърсих в нета и пак не намирам.

• Автор

ето това е сайт в който може да се видят всички телевизори с  каква матрица са.

http://tweakers.net/

Вярно че  е на датски или холандски или какъв е там, но се разбора основното: типът на  матрицата и реалната честота. Лека вечер на всички

П.П.

и още един с който можете лесно да сравните вашият избор. Доста добро попълнение за сайт:http://uk.hardware.info/

Ето няколко въпроса които касаят САМО матрицата на телевизора!

1. Разделителна способност (Full HD, HD Ready, UHD)

2. Диагонал на екрана в инчове

3. Технология на подсветката (CCFL, LED, Edge-LED, Full Led и т.н.)

4. Наличие на ШИМ и честота (flicker free) при управление на яркостта

5. Огледален или матов екран, наличие на отблясаци

6. Тип матрица: IPS, MVA плазмена и техните разновидности

7. Скорост на преход на пикселите от бяло до черно или сиво-сиво в милисекунди

8. Брой битове за цвета на пиксела, някъде се споменават 10, 17 бита

9. максимална яркост в кандела / квадратен метър (cd/m2)

10. Различни технологии за подобряване на картината, не са малко

11. Ъгъл на видимост при който не се разваля много картината

Надявам се че вече схващаш накъде бия. Техническите параметри са толкова много, че няма как да осъзнаеш как влияе всеки един върху картината, да не говорим за цялостното впечатление от телевизора. Като добавим и останалите елементи на модерния телевизор и то края не му се вижда. Едва ли всички асистенти в магазините разбират добре какво означават всички параметри.

Може обаче да зададеш един тестов въпрос! Щом матрицата има реални 50 Hz например, то как може да се показва картина със повече кадри в секунда ако гледаме херците, които пишат по етикетите.

Разбира се всеки иска най-доброто за себе си, но то идва и на съответната цена. Следващия въпрос е дали ще направиш разлика между телевизор за 1000 и такъв за 5000 лв при еднакъв размер на екрана? Та, къде е границата, която смяташ за разумна?

Когато аз избирах телевизор, видях един за 1800 лв, при който ШИМ ефекта си личеше доста ясно, но бях на 40 см от него, това проблем ли е ако си на над 2-3 метра? На друг пък черното беше направо сиво. Нито знам с какви матрици са нито нещо друго, но на пръв поглед ги отхвърлих като кандидати. Затова ти предложих да не задълбаваш много в техническата част.

Много добри практични въпроси:

кога "ниската" честота на кадрите е проблем на практика

какъв сигнал ще пускам на телевизора

ще мога ли да гледам филми от флашка

ще мога ли да записвам на флашка

субтитрите как са на български

Накрая, ако държиш на добър звук, трябва да си вземеш и отделни колони. Много е важно да си настроиш картината добре за да си максимално доволен от покупката. Говоря за яркост, контраст, цветност, режим на картината, гамата.

В България честотата на матрицата е кратна на 50, в другите държави е кратна на 60. Може би зависи от честотата на мрежовото захранване.

Редактирано от supervas (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.