Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за GTX 980, GTX970, GTX750Ti...с архитектура Maxwell

Featured Replies

• Автор

И аз искам такава карта,пък ще видим как съм с парите,също да попитам каква е разликата с aa и без,гледах някакви снимки,но..

АА  е съкращение от антиалайзинг. Това е подобрение на ръбовете, които се заглаждат по най-различни начини. Най-общо се казва АА, но от АА до АА може да има огромна разлика. На снимки не винаги може да видиш разликата, защото примерно има АА, която използва два съседни кадъра за осредняване на образа. Когато ти снимаш с някаква програма, снимаш само един кадър преди обработката му. Освен това и програмата ти за разглеждане на снимки може да е с включен антиалайзинг, което замазва всички снимки. С фотоапарат също не може да направиш точни снимки, понеже той снима с 24, 30, 60...фпс, което не може да се синхронизира с монитора. 

Иначе за картата ще кажа нещо. Доста е бърза за процесори на ниска честота, което се изразява при мен в ограничението от страна на РАМ паметта. Направих си експерименти и се оказа, че повишениeто на кадрите при DIRT Showdown е 17 %, а при Crysis 1( !!!) 14 % при повишение честотата на паметта от 1100 MHz  на 1700 MHz. При F1_2013  снощи засякох до 30% повече кадри  със старата GTX750Ti. По принцип РАМ паметта не влияе в голяма степен на игрите, но в случая имаме много бърза видеокарта за Xeon-a,  работещ на 3.65 GHz  с 4-те ядра и на на 3.9 GHz  при 2 ядра. Разликата се вижда и в тестове, които съм гледал с тая карта, където повишението при F1_2013  е голямо с увеличение честотата на процесора. По принцип, слабата РАМ може да се компенсира донякъде с по-висока честота на процесора, но аз нямам тая възможност. Остава ми само покупка на още една плочка, защото тая работи в едноканален режим естествено. Та който си купува такава карта, нека има тия неща предвид. само един пример При Crysis 1:

Първо при памет на 1700 MHz:

2014-10-04_201314.jpg

След това при памет на 1100 MHz:

2014-10-04_201434.jpg

Макар да не е точна снимката, разликата в слуая е 8 фпс. Мъчих се по време на теста да намеря минималните кадри около тая сцена и при слабата памет те бяха 45, а при бързата 55. И въпреки всичко картата се товари на 70-75%, което означава, че ако се товари на 100%, ще имаме едно 25% повече кадри или 15-20 фпс. Тоест вече ще имам минимални кадри около 70.  

А ето и две нагледни клипчета при DIRT Showdown, която с GTX750Ti  върви при 99% постоянно натоварване на видеото, а тук ще видите с колко в двата случая:

Памет 4 GB на 1100MHz CL9:

Памет 4 GB на 1673 MHz CL9:

Редакция 8 октомври:

Памет 2x4 GB в двуканален режим, 1673MHz:

2014-10-11_200416.jpg

Редакция 1110.2014 година:

Направих още един тест с паметта, но тоя път намалих честотата на двете памети, работещи в двуканален режим, до 1100 MHz. Ето и какво показва FRAPS  за скоростта на четене в тоя слуай:

2014-10-11_195815.jpg

Ето и в едноканален режим на паметта, само че работеща на 1667 MHz:

2014-10-11_193849.jpg

Както се вижда, равенство. Затова и предположих, че кадрите няма много да се различават при теста:

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

• Отговори 155
  • Прегледи 15k
  • Създадено
  • Последен отговор

Абе Кико-Билдеров не си ли дрът за игри бе да та...  :zipper:

Ама...честито ти де.Да ти дода на госке да почерпиш викам, А? :rolleyes:

Само не са ослушвай, че да не ти крадна Фиестата :P

Сори за спама, ма за градския позволено да му поспамя малко в темата  :scared:

Снимките са много добри , със здраве да си я ползваш 

• Автор

Абе Кико-Билдеров не си ли дрът за игри бе да та...  :zipper:

Ама...честито ти де.Да ти дода на госке да почерпиш викам, А? :rolleyes:

Само не са ослушвай, че да не ти крадна Фиестата :P

Сори за спама, ма за градския позволено да му поспамя малко в темата  :scared:

Е не, алтернативата е да кибича по цял ден пред телевизора :P Защо друг трябва да ми създава удоволствието, след като сам мога да си го създавам? В случая комбинирам полезното с приятното, изявявайки се като даскал на по-младите. 

• Автор

Още малко за новата DSR  или Dynamic Super Resolution при GTX970  и GTX980. На практика тя е приложима при почти всички игри в различна степен и на практика във всички, ако при най-тежките бъдат намалени детайлите. По-старите игри се възползват максимално от тая технология, но пък те по принцип са с по-постна картина. За средно новите игри DSR  има най-голям ефект. Ето две снимки за сравнение:

DSR около 1.7 и 33% гладкост-3325х1871, 8хMSAA;

2014-10-05_171622.jpg

Без DSR - 1920х1080, 8xMSAA:

2014-10-05_171922.jpg

Всъщност, DSR  позволява игрите, които поддържат по-висока резолюция от използваната, да бъдат скалирани на нея. Това е равностойно играта да бъде играна на по-висока резолюция, но картината се изобразява на екран с по-ниска резолюция. Затова и има пропорционален спад на кадрите.  При GTX970 доста игри могат да се играят с по-висока резолюция, а след това да се изобразяват на FullHD монитор. Лично аз почнах да настройвам игрите си по тоя начин. Понякога дори изчезва нуждата от антиалайзинг ( което е почти същото) или е необходима съвсем малко. Недостатък е, че доста буквички и карти изглеждат умалени, което може да се види и на снимката. Понякога стават толкова малки, че е по-добре да се ползва по-малък множител на DSR. За проба пуснах и Crysis 3  на макс( 4xTXАА) с максимум възможен DSR, но 15 fps  нещо не са ми в стила. Все пак картината си заслужава. А при старите Crysis  си е предимство. 

Ето и малко снимки с по-високо качество за размисъл:

1.

a) 1920х1080, 4хTXAA

2014-10-05_184335.jpg

b) 2.0xDSR, 4xTXAA, 3840x2160:

2014-10-05_184207.jpg

2.

a) 1920x1080, 4xTXAA:

2014-10-05_182813.jpg

b) 2xDSR, 4xTXAA, 3840x2160

2014-10-05_183226.jpg

3.

a) 1920х1080, 4xTXAA:

2014-10-05_184024.jpg

b) 2xDSR, 4xTXAA, 3840x2160:

2014-10-05_183708.jpg

С NVIDIA GeForce GTX 9.. може да имате проблеми с поддръжка на 4K  , а и не само това... :ph34r:

Просто споделям прочетеното :P  

Редактирано от skalata_73 (преглед на промените)

Така. Пристигна вече и официално в щайгата ми

Честита придобивка и от мен! Със здраве да си я ползваш!

П.П. Удари един парцал на кутията, че е грехота таз съвременна техника да я стикнеш до тоя прашен кашон. :D

Поздрави!

• Автор

С NVIDIA GeForce GTX 9.. може да имате проблеми с поддръжка на 4K  , а и не само това... :ph34r:

Просто споделям прочетеното :P  

Не разбрах това за телевизионен екран ли става въпрос? Аз ползвам карата за игри, а там 4К си върви перфектно дори и при Far Cry 1, че и при още по-стари игри като GTR2. Щом не става HDMI,  картата си има и DP,  както и старите DVI.  От опит знам, че проблемите са присъщи за незнаещите какво правят и как да оправят нещата. Сещам се каква истерия настано малко след излизането на GTX970,  след като се появиха съобщения, че ядрото на  картата се клоква максимум до 1400 MHz. Ама ако отидеш в един съседен форум, където народа си накупува такива карти ще видиш, че няма човек дето да не е прехвърлил поне 1530 MHz. 

Все пак да поясня, че нямам 4К монитор, а FullHD,  на който се изобразява картина, изчислена преди това като 4К и преобразувана след филтриране в FHD. Това си е нещо като supersampling, но не точно, защото картината се филтрира по желание на "клиента" чрез настройка в драйверите. Нещо такова:

2014-10-10_230921.jpg

Отгоре е и DSR ( Dinamic Super Resolution) се настройва от горния ред:

2014-10-10_231057.jpg

А включването на тая опция позволява в настройките на играта да се появят и отметнатите резолюции. В случая до 4К или 3840х2160. Досега съм попаднал на 2-3 игри, при които не работи коректно DSR  и резолюциите липсват, но от 100 пробвани игри това е капка в морето. Повечето игри могат да се възползват от по-голямата резолюция, дори и новите като GRID Autosport( 2560x1440), Far Cry3, Assetto Corsa( която още официално не е излязла), Survarium(  също не е излязла), Thief и дори Crysis 3, където антиалайзинга може да се замени с малко DSR + FXAA. Говоря за търсене на 60 минимални fps  в абсолютно всички случаи.   Това дето пишат за жуженето е вярно. Появява се при тест с Heaven и други програми, където ядрото се товари на 99%. При реална игра с вертикална синхронизация, както играя всичките си игри, няма такива работи. Дори има някои по-стари игри, които се играят без да се включат перките на картата, когато е включена вертикалната синхронизация. Не че е проблем да се включат, защото пак не се чуват, но все пак за протокола да го кажа. Това показва колко е ефективно охлаждането накартата и колко е бърза, за да се играят игрите дори без активно охлаждане. А за върхова карта това направо си е голям пробив. Сравнена с някои карти от подобен калибър, които вият като реактивен самолет, това заслужава много голямо внимание. 

Честита придобивка и от мен! Със здраве да си я ползваш!

П.П. Удари един парцал на кутията, че е грехота таз съвременна техника да я стикнеш до тоя прашен кашон. :D

Поздрави!

Благодаря!  Аз за 8 години нито веднъж не съм мил сърце на колите си, а са си бяха новички от магазина. Сега за една кутия ли ще се притеснявам? Можех да снимам с GSM-a  и нямаше да разбереш дали съм с прах и дали има  GTX970 в кутията, ама от мен да мине :P

Благодаря!  Аз за 8 години нито веднъж не съм мил сърце на колите си, а са си бяха новички от магазина. Сега за една кутия ли ще се притеснявам? Можех да снимам с GSM-a  и нямаше да разбереш дали съм с прах и дали има  GTX970 в кутията, ама от мен да мине :P

При колите е различно. С каквото и да снимаш ще те сгепцам. :ph34r:

...Не разбрах това за телевизионен екран ли става въпрос? ...

Ами аз няколко пъти четох тази ,,статия,, и от нея, както и линковете към нея става ясно , че се оплакват потребители, които имат проблем с UHD TV 4K на Samsung!

И скивай ся ко става... Оказва се , че Samsung UHD TV не са в състояние да предават 3840х2160 резолюция при честота 60 Hz чрез HDMI  (само до 30 Hz по HDMI кабел)

Муха-ха-ха-после купувайте си 4K Самнуняци :D

• Автор

Ами аз няколко пъти четох тази ,,статия,, и от нея, както и линковете към нея става ясно , че се оплакват потребители, които имат проблем с UHD TV 4K на Samsung!

И скивай ся ко става... Оказва се , че Samsung UHD TV не са в състояние да предават 3840х2160 резолюция при честота 60 Hz чрез HDMI  (само до 30 Hz по HDMI кабел)

Муха-ха-ха-после купувайте си 4K Самнуняци :D

E, успокои ме ;) Че мисля и 4К да вземам след време и определено няма да е Самсунг. Казвай кой още не става за тая карта, пък за другото в друга тема. 

• 2 месеца по-късно...
  • Автор

След голяма играчка с BIOS ( Засега съм пробвал със 7 варианта) и голяма играчка с програмите и начина на клокване, успях да постигна нещо стабилно. Поне засега. Минава 3D Mark няколко пъти, в игрите, където крашваха драйверите, играх доста време без проблем. 

2014-12-22_213321.jpg  2014-12-22_213913.jpg

Или след boost  честотите не падат под 1556 MHz  при игри, товарещи видеото максимално и дори стига 1569 MHz при игри, където е включена вертикалната синхронизация и натоварването на видеото е ниско.  Като проценти се получават 15.5% повече средни кадри при Assetto Corsa , 11% повече минимални и 16.5 % повече максимални ( поне според FRAPS,  без да съм разнищвал цялата история). В абсолютно количество това е увеличение от 74 fps  на 86 fps  при средните кадри и от 63 на 70 при минималните. Това позволява и по-добра вертикална синхронизация, без дроп на места. Като цяло за мен клокът е необходим не за получаване на някакви рекорди, а за задържане на стабилна вертикална синхронизация с колкото се може по-високи детайли на играта.  И всичко това при липса на шум, без ненужно да увеличавам оборотите на вентилаторите. Все пак е зима. При увеличение до 70% на оборотите, шумът става едва забележим при изключен звук от играта, но температурите се задържат под 65 градуса. Лятото няма да е така и не е ясно какъв клок ще може да се поддържа в жегите. По-скоро около 1500 MHz  на ядрото и 7600  MHz  на паметта. 

При мен не е много голям овърклок, но е стабилен и максимални темп. 77° при 4 часа Crysis3. (Кадрите рядко падаха под 60, повечето време 60-75) А и да паднат под 60 не се усеща заради добрия Motion Blur.

gpu_z.png

image.png

kaka.png

На няколко пъти ми замръзваше и целия екран става на цветни квадратчета (един път червени, друг път жълти) и намалих малко овърклока, че ме е страх да не я изгоря.

Тоест сега с моя овърклок съм все едно с GTX 980?

• Автор

Да, все едно си с GTX980. Само дето и тя може да мине 1500 MHz  на ядрото. При положение, че не си модвал BIOS,  по-добре е да намалиш това напрежение от +0.87 Волта. Другото - Voltage minimum offset  го остави на макс. От него казват че зависи колко ще се клокне паметта. Причината да замръзва картината е краш на драйверите. Връщат се стандартните честоти. Това става при мен, когато напрежението е високо, а граничното TDP  ниско. Затова не подавай повече напрежение. За тая честота стига и стандартното напрежение.  Ето при мен как е моднат BIOS,  макар че това си е самоделка с леки заемки от тук-таме:

2014-12-22_222741.jpg 2014-12-22_222957.jpg

Горните две стойности са за допълнителното захранване, а най-долната за максималното TDP. Опитах се да променя и напреженията, но там удрям на камък. Все пак го бутнах леко, колкото да не е без хич. Ето и как е клока:

2014-12-22_223151.jpg

Power Target 127%,  но базовото ми TDP  е вдигнато от 200 на 215 вата. Това като че ли позволи клока. Преди това при стойност 200W  не се случваше почти нищо. По-точно се случваше нещо - понякога ядрото почваше от 1630 MHz  и веднага драйверите крашваха. Затова предприех тая стъпка и засега съм нямал тия проблеми с повишена над допустимата честота на ядрото. Но аз ползвах и MSI Afterburner  за клок, с който явно нещата не стават както трябва. при него липсва настройка за Voltage minimum offcet. Мисля засега да престана с играчката по модването на BIOS, но някой ден мога да се хвана пак, че много неща изобщо не съм направил. 

Ето за хората които са с по-бавни процесори(като мене и се чудят дали ще им вървят игрите добре) i5 3470. Мислех, че Shadowplay записва и FPS, но .... нищо, поне YouTube показва с 60fps и може да се види, че върви гладко. (GPU се товари на 99%)

• Crysis 3 -> 60-70fps 85% от времето, 10% с 40-50fps и 3% под 35fps, 2% над 70fps

• Far Cry 4 -> 85% с 60-75fps, 10% с 50-55fps, 2% под 40fps, 3% над 80fps. (Можех да снимам и в планината ... ама то само сняг и след ъпдейт изгубих save games ...)

Ако има желание за тест на друга игра, може да предлагате.

• Автор

Shadowplay смъква до 3 fps от кадрите. Натоварването на видеокартата зависи и от настройките на играта.  Пробвай на Welcome to the jungle  как се товари картата и процесора. Това е процесорнозависимо ниво. Останалите не толкова и там видеокартата е по-важна, макар че при мен има ограничение. Снощи бях пуснал с друга цел тая игра - да тествам стабилността и видях, че не винаги картата е натоварена на 98-99%. Но това бе с намалени сенки  и shading  на High,  за да вадя над 60 фпс. Всъщност, с такива настройки се играе с вертикална синхронизация, без кадрите да падат под 60 фпс, тоест гладко. Включил бях и 2хTXAA след това, като и с него нещата бяха добре. 

Мммда точно там има проблем с кадрите, минимума пада до 37, но с Motion Blur не се усеща толкова. (Motion Blur на Crysis е много добър, иди пробвай на Watch Dogs да видиш какво се казва помия ....)

• Автор

И понеже темата я пуснах не само за GTX970,  а и за останалите представители, ето малко инсформация как може да се модифицира BIOS  на GTX750Ti  за по-добър клок и евентуално за по-малък шум.

Първо какви стойности може да се поставят за оборотите на вентилаторите:

2014-12-23_235823.jpg 2014-12-24_000115.jpg

С тая промяна Palit GTX750Ti  става малко по-тиха в idle  и това се усеща, ако липсват други шумове. Примерно ако компа стои пуснат, докато спите.

За максимален клок е добре да се увеличи максимално допустимото TDP. Ето какво се променя:

2014-12-24_000435.jpg

В общи линии това е достатъчно, но на практика трябва и още нещо. Подходяща програма за овърклок. С MSI Afterburner  не може да се постигне максимален клок, защото липсва опция за Voltage minimum offset. Затова е най-добре да се ползва програмата на Palit  или тая на GB  за клок. При Thunder Master имаме следното положение:

2014-12-24_000644.jpg

Разбира се, може да се играе и с другите стойности. По тоя начин при мен palit GTX750Ti StormX Dual 2 GB  задържа 1416 MHz  стабилни, без спад в честотата. За жалост паметта не е от клокърските и максимумът е около 6300-6350 MHz.Всъщност, повечето GTX750Ti  се движат около тая стойност. 

И малко пояснения, защо се променят стойностие на TDP  до 65.5 W. Стандартно както се вижда, TDP  е ограничено на 38.5 W,  което спъва ядрото при клок и не позволява повишение на напрежението. GTX750Ti  няма опция за повишаване на максималното TDP  и то при всички случаи е 100%. Затова и се налага да се пренапише тая стойност и вече 100%  да са не 38.5W, a 65.5 W. В реалността консумираната енергия е доста по-ниска от граничната стойност. Лично аз съм забелязал максимум 70-75% от 65.5 W. А стойността е 65.5 W, защото PCI-E шината може да предостави 66W на 12 V  линия. Останалото е за 3 и 5 V. 

Ползвани са програмите Maxwell II BOIS Tweaker( по-старата версия KeplerBIOS Tweaker) и NVFlash. 

И да, правите всичко на собствена отговорност. Лично аз съм задал толкова ниска стойност на вентилаторите, защото ползвам картата при много ниски натоварвания  като втора за физика. 

Картата ми я смениха със gigabyte g1. Старата имаше голям Power Limit и дори на сток сваляше честоти. С гигабайта съм доста по-доволен, доста по-хладна и по-тиха е. Утре ще я клокна да видя как се клоква.

• Автор

Картата ми я смениха със gigabyte g1. Старата имаше голям Power Limit и дори на сток сваляше честоти. С гигабайта съм доста по-доволен, доста по-хладна и по-тиха е. Утре ще я клокна да видя как се клоква.

Ти си намерил какво да вземеш  - Zotac. 

Тая GB  без планка отзад ли е?

Имаше голям поуър лимит и дори на сток честоти понякога волтажа дропваше и от там и честотите. Бях я клокнал на 1500 ядро, но падаше до 1425, а на дефолт от 1412 падаше до 1375. Другото, което е, че картата вдигаше доста височки температури. Бях и моднал биоса да премахна поуър лимита, но картата започна да вдига 10 градуса повече от преди. С оригиналния биос вдигаше 75, а със моднатия към 87,88. Смених картата с гигабайт и вече съм си доста по-доволен. Доста хладна и тиха е. 78,8 асик е. По-късно ще се позанимавам да я клокна.

• Автор

Eдин интересен тест за процесорната зависимост на GTX980  и R9 290X:

http://www.overclockers.ru/lab/66035/izuchaem-processorozavisimost-videokarty-nvidia-geforce-gtx-980-4096-mbajt-v-igrah.html

Накратко. За минимални 60 фпс не е достатъчен младши i5  процесор, в случая i5 4430  на 3 GHz. Процесорите на АМД се представят по-добре с картата на NVIDIA, отколкото с картата на АМД. Пентиум G3258  с висока честота е подходящ за някоя друга игра,например Crysis 1( там бие много яко i5 4430 с 10 fps и дори е по-добър от i5-4690),  но като цяло си е доста слаб в игрите, които се възползват от повече ядра.  Какъв е извода? Такъв, какъвто тръбя от години. Не е достатъчен само процесор с 4 или 8 ядра. Трябва и честота. Най-добре с възможност за клок.  И който казва, че i5  е достатъчен за GTX970/980, нека не заблуждава останалите. 

Аз в тая тема пуснах няколко снимки и от Crysis 1,  което потвърждава резултатите в горния тест. За щастие играта може да се играе и с вертикална синхронизация на 50 Hz,  но това не омаловажава факта, че  неклокнатите процесори на Интел спъват GTX970. А поглеждайки резултатите на АМД, то те са направо плачевни в тая игра - под 40 fps  за  FX8350. Както са плачевни за някои други игри, където 60 fps  са химера. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.