Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Възстановяване на огледало след ПТП

Featured Replies

Но няма как да мечтаем за такова нещо тук... 

Бъди сигурен, че ако те чуят - 10-20 милиона британци ще мечтаят да са на нашето място.

Автомобил, купен за 500-1000 паунда се застрахова за 600-700 паунда, и то при водач с голям стаж, живеещ в добър район и т.н. Другата подробност - застраховката е фул - при някой застрахователи включва и погрешно наливане на нафта на бензинов автомобил.

Бъди сигурен, че ако те чуят - 10-20 милиона британци ще мечтаят да са на нашето място.

Автомобил, купен за 500-1000 паунда се застрахова за 600-700 паунда, и то при водач с голям стаж, живеещ в добър район и т.н. Другата подробност - застраховката е фул - при някой застрахователи включва и погрешно наливане на нафта на бензинов автомобил.

Възможно :)

Аз за Испания знам, че пък не покриват щети на паркинг. Или ако ги покрият, ще платиш почти колкото е автомобила...

Противно на очакванията, условията за застраховане в България не са никак лоши, даже са си направо добри.

Лошото е, че все още има некоректни застрахователи. Няма да ги назовавам, но общо взето се знае кои са. И другото лошо е ниската застрахователна култура на българина и вечното му недоверие и мнителност, което е подклажда и от субективното възприятие колко трябва да му се плати...

• Автор

В моят случай е по гражданска (не ползвам каско) на виновният.

Компанията е български имоти.

Съгласен съм, че е лека щета. Но пък Кодекс на застраховането не е ли по-важен?

Застрахователна сума

Чл. 203. (1) Застрахователната сума не може да надвишава действителната или възстановителната стойност на имуществото.
(2) За действителна се смята стойността, срещу която вместо застрахованото имущество може да се купи друго със същото качество.
(3) За възстановителна стойност се смята цената за възстановяване на имуществото от същия вид, в това число всички присъщи разходи за доставка, строителство, монтаж и други, без прилагане на обезценка.
(4) Когато друго не е уговорено, приема се, че застрахователната сума е определена съгласно действителната стойност на имуществото. За установяване на действителната стойност застрахователят има право да прегледа имуществото.

Боядисване на черна пластмаса с черна боя не бих казал, че е "възстановяване на имуществото от същия вид".
Затова питам за тълкуването на това нещо, т.е дали са ми правилни разсъжденията.
Те застрахователите са си измамници по принцип и винаги занижават сумата, която трябва да ти изплатят. Но добре, че след
това има съд и си получаваш "нормалните" пари, които ти се полагат :)
Имал съм щета, която съм си я оправил за 300лв, а са ми изплатили 1100лв.

......

Колега - голям пост си написал, но половината неща или не са ясно формулирани, или си правиш грешни изводи.

Отзад - напред

Как да го разбирам - "... щета... 300лв, а са ми изплатили 1100 лв." - това си мирише на застрахователна измама и неправомерно обогатяване.

Преди това сам си го казал - "... стойността, срещу която вместо застрахованото имущество може да се купи друго със същото качество."  Не разбрах какъв е автомобила ти, ама ако не е нов (до 3 год) - в моргите можеш да намериш цяло огледало за по-малко пари. Що реши, че трябва да гледаш новите - ако твоето е на 10 год (примерно)

"Боядисване на черна пластмаса с черна боя" - също така ​не разбрах, корпуса целия ли е от черна пластмаса или само отгоре е черното. Ако е само отгоре - значи е някакво покритие и се възстановява. Ако пък е и навътре черно - още по добре - само трябва да се запълни драскотината.

Извинявай, ама в момента ми приличаш на малко дете, което е паднало и плаче

20% - щото се е ударило и

80% - щото е паднало и иска някой да го вдигне и да му обърне внимание.

Ако вече имаш деца ще го знаеш това, ако още нямаш - ще го научиш.

ps. Недей толкова да се облягаш на формулировката "... приема се, че застрахователната сума е определена съгласно действителната стойност на имуществото ...", защото това са толкова хлъзгави понятия. Като оценител ще ти цитирам определението за това какво е оценката

"Оценката отразява моментното и субективно мнение на конкретното вещо лице за стойността на оценявания обект, взимайки предвид възрастта на същия, състоянието му, цената на подобен на пазара и други фактори."

Това преведено на български означава, че двама оценители могат да дадат две абсолютно различни оценки за един и същ обект, и пак и двамата ще са прави.

• Автор

Това за 300 и 1100лв е от друг случай с друг автомобил.

Идеята е, че за 300лв си оправих/замазах щетите от ПТП, но застрахователите (явно от коректните

компании) ми изплатиха 1100лв. Явно това си е реалната сума.

Иначе по сегашният случай:

Хонда ЦР-В 99-та година. Огледалото си е 1 цял корпус от черна пластмаса.

Иначе съм питал по сервизи, които се занимават с лепене/заваряване на пластмаси и ми

отговориха, че без да се боядиса отгоре не може да се направи да не личи.

Та цялото си е черна пластмаса. Няма покритие върху нея. Така си е от завода.

Това за 300 и 1100лв е от друг случай с друг автомобил.

Идеята е, че за 300лв си оправих/замазах щетите от ПТП, но застрахователите (явно от коректните компании) ми изплатиха 1100лв. Явно това си е реалната сума.

Иначе по сегашният случай:

Хонда ЦР-В 99-та година. Огледалото си е 1 цял корпус от черна пластмаса.

Иначе съм питал по сервизи, които се занимават с лепене/заваряване на пластмаси и ми отговориха, че без да се боядиса отгоре не може да се направи да не личи.

1. Щом е направено за по малка сума, значи нещо не е ОК - или ремонта е "как да е", или оценката е "като за наш човек".

За твоята кола - тези с които си говорил ... пасти да ядат. Щом детайла е от плътна черна пластмаса - трябва само да се запълни драскотината и после да се пастира - може би само № 4. Няма да познаеш къде е било.

Щом пластмасата е обемно тонирана - няма нужда от боя - може и да не хване.

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

Иначе съм питал по сервизи, които се занимават с лепене/заваряване на пластмаси и ми

отговориха, че без да се боядиса отгоре не може да се направи да не личи.

За 50лв възстановиха задна броня (черна) с 10см дупка и пукнатини и не може да се познае, че е ремонтирана.

• Автор

А когато елемента не е гладък, а е на "шупли" (все едно като варосана стара стена) дали ще може да се докара същото?

А когато елемента не е гладък, а е на "шупли" (все едно като варосана стара стена) дали ще може да се докара същото?

Нещо такова ли имаш предвид

0.99059900%201364811754.jpeg

Компанията е български имоти.

Съгласен съм, че е лека щета. Но пък Кодекс на застраховането не е ли по-важен?

Застрахователна сума

Чл. 203. (1) Застрахователната сума не може да надвишава действителната или възстановителната стойност на имуществото.

(2) За действителна се смята стойността, срещу която вместо застрахованото имущество може да се купи друго със същото качество.

(3) За възстановителна стойност се смята цената за възстановяване на имуществото от същия вид, в това число всички присъщи разходи за доставка, строителство, монтаж и други, без прилагане на обезценка.

(4) Когато друго не е уговорено, приема се, че застрахователната сума е определена съгласно действителната стойност на имуществото. За установяване на действителната стойност застрахователят има право да прегледа имуществото.

Четеш неща, които късаят възстановителна стойност в част "Подзастраховане" и "Първи риск".

Това е друг клон от застраховането и ще го видиш да се прилага при Каско, Имущество и т.н. Някъде, където е направена предварителна оценка на имуществото (оглед при сключване на каско).

При Го никой не знае оня каква кола ще удари и какви щети ще причини. ГО се сключва на "лимит". Тук имуществото се възстановява по оказаната по-горе таблица във Наредба №24 на КФН.

И вече ти изчислих колко трябва да ти платят по тази Наредба, която има силата на закон...

p.s

Че тия Български Имоти има ли ги все още??? Принципно са собственост на Булстрад и до колкото знам трябва да са погълнати вече??? Най-малко във всяка справка на КФН на тримесечията, поне от година, ако не и 2 аз не ги виждам Български имоти да съществуват...

• Автор

Да, сметнали сте ми го. Но на мен точно за това ми е темата- как може детайл, който фабрично/заводски не е

боядисан, да му се предписва боядисване?!?!?!

Да, сметнали сте ми го. Но на мен точно за това ми е темата- как може детайл, който фабрично/заводски не е

боядисан, да му се предписва боядисване?!?!?!

Защото нямаш друга удачна позиция в Наредба №24...

p.s.

Там нямаш и въздушни възглавници. При отварянето им при ПТП обикновено колата се пише тотал...

• Автор

Благодаря. Това вече е друга работа :)

А кой и как трябва да изиска да се размърдат някой и да се обнови/актуализира наредбата?

А това за тотала при гръмнали еърбеци често ли се случва?

Не беше ли тотал ако стойността за възстановяване е над 70% от пазарната цена?!?!?

Мисля, че еърбег може да се отвори(гръмне) и при не много силен удар (зависи от шоковите датчици де)...

Благодаря. Това вече е друга работа :)

Ако погледнеш, в почти всеки пост съм ти цитирал това, че я няма тази позиция...

За еърбеците, може да се стигне и до компромисен вариант м/у пострадалия и Застрахователя, но това е практиката. Най-вече, защото като имаш 2 калника, броня, капак и 1 еърбег, то така и така най-вероятно е финансов тотал... За това и не се и занимават. Да, финансовият тотал е над 70%

Най-малкото, нов еърбег е над 1000 лева и след като не е регламентиран в наредбата е въпрос на свободна интерпретация...

• Автор

Мерси.

А липсата на нещо не води ли и до практиката всеки да го пише по различен начин?

Някъде бях чел писмо мисля от ВКС за тълкуването на годините, понеже навсякъде из

страната ги броели по различен начин. Та накрая хората решили и написали как да се

тълкува.

Като за моят случай (а и не съм единствен аз само в страна да е в такава ситуация) не може

ли пак според адвоката да се иска нещо различно от предложеното от вещото лице?

Мерси.

А липсата на нещо не води ли и до практиката всеки да го пише по различен начин?

Някъде бях чел писмо мисля от ВКС за тълкуването на годините, понеже навсякъде из

страната ги броели по различен начин. Та накрая хората решили и написали как да се

тълкува.

Като за моят случай (а и не съм единствен аз само в страна да е в такава ситуация) не може

ли пак според адвоката да се иска нещо различно от предложеното от вещото лице?

Адвоката може да иска каквото реши. Ако е добър, даже и ще надвие. Все пак съда е този който решава...

Преди месец някъде четох решение на съда, който осъжда измамник, продал брашно вместо хероин, защото "въвел в заблуда купувачката след сключен устен договор за покупко продажба на наркотично вещество".

Стигне ли се до съда, всичко е възможно: Уникален съдебен казус: Наркобаба осъди дядо измамник, пробутал й брашно вместо хероин

Добре де, аз да те питам. Тебе проблема ти е, че ще ти платят "боя" на детайла, нали така?

А не е ли по-важно това, да ти платят, че да ремонтираш увредения детайл? И как точно е калкулиран ремонта толкова ли е важно, или да си получиш адекватно обезщетение?

• Автор

Точно очаквам адекватно обезщетение, а не нещо колкото да се отбие номера (както масово правят

застрахователите).

Както казах 1 път вече се проявиха със стъклото по цени на кобра и ще ходят в съда за 200лв.

Та затова искам да видя дали и с огледалото не са ме прецакали, а в действителност

да ми се полагат повече парички..

Емни решението си е твое. Ние направихме каквото можахме.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.