Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ! Антивирусната не ми засича вируса! (спешно)

Featured Replies

Здравейте,

Тогава може да се наложи да преинсталирате офис пакета. За целта първо трябва да го деинсталирате по-правилния за целта начин. Тъй като офис пакетите използват MSI инсталатори, това си има предимства и недостатъци. Например този метод на инсталация помага ако даден файл е повреден или липсващ в инсталационната папка и инсталатора поправя инсталацията като замества липсващите или повредени файлове от MSI кеша, но пък ако липсва самия MSI кеш файл, след това деинсталацията на продукта става трудна задача, защото ще каже, че файла необходим за извършване на процедурата не е намерен. Решение има и то е да се използва (преди известен като Windows Installer Cleanup, вече доработен и известен в Windows Vista/7/8 като MSFixIt). Стартирайте наръчника и следвайте инструкциите по-премахването на офис пакета и след това го инсталирайте наново за да може да си работите по курсовата работа. Може да се наложи да го направите за всички неработещи програми (но така или иначе ако бяхте преинсталирали пак щеше да ви се наложи). Тук поне спестихме една преинсталация на Операционната Система (разбира се "спасихме" в случая е малко неточно, защото ако има остатъчни щети от бацила {това вие трябва да кажете} то в повечето случаи преинсталацията би била по-доброто решение). Като цяло все пак подобни драстични мерки препоръчваме изключително рядко и само при силно повредени Операционни Системи. Не мисля, че при вас случая е такъв, просто го споменах информативно. Да, съвсем спокойно си пуснете System Restore, ако е спрян и си вършете нормалните операции...това са просто криптирани файлове и нищо няма да им стане. Ако бяха изтрити файлове и трябваше да ги възстановяваме, тогава трябваше да преустановите всякаква дейсност на този дял, но те са просто криптирани (да оригигиналните им версии пак са изтрити, но поне криптираните си стоят и чакат възможност за обръщане на процеса). Но дори и да не могат да се декриптират, лесно можем да ги изтрием и просто трябва да прежалите файловете и да следвате стъпките, които мисля да дам на края на темата затова как да се предпазите занапред за да не ставате жертва на същия вирус отново. Тъй като системата е вече чиста, мисля, че не е проблем да си влиате в сайтовете, но все пак препоръката ми е да си смените паролите за достъп до всички сайтове, форуми и електронни пощи (при възможност от друга машина за която се предполага, че е напълно чиста) преди да се логнете отново в любимите си сайтове и преди да извършвате някакви онлайн операции и транзакции.

Поздрави и хубав ден! :)

• Автор

Такам... Следвах стъпките, които сте посочили за деинсталация, но ми показа, че не може да се деинсталира, а да се поправи, като ми посочи автоматично, че е поправено. Само че когато излязох, нямах вече икони от офис пакета на десктопа, папките стоят в диска, но са криптирани и отново не мога да стартирам програмите. И едва се добрах до форума, излиза ми червения Х и не ме допуска, не знам защо. Имам и Portable версия, която си държах за всеки случай, ако изникне такъв проблем. Е, и тя не проработи. Не знам, да пробвам ли с деинсталатор да махна криптирания офис пакет (имам RevoUninstaller, както казах) и да стартирам Portable-версията/да изтегля наново отнякъде офис пакет, ако мога да открия безплатен и съответно да инсталирам наново или просто няма да се справя сама и да нося машината на сервиз. Все ми се ще да вярвам, че мога да го избегна, при положение, че изчистихме всичко с ваша помощ. Доколкото виждам, другите ми програми работят добре, Торент Тракера ми не прави проблеми, лошото е, че почти всички файлове, изтеглени от него, са криптирани (направи ми впечатление, че никакви mp3 и mp4 файлове не са засегнати), но филми, тапети и подобни неща мога да прежаля и да си ги изтегля наново. Изтеглих 2-3 серии след чистката и си вървят нормално, няма проблеми. Трудно ще прежаля някои документи, напр. лекции и неща, които съм творила, но другото мога да си изтегля пак. Не ми пречи и да си седят, докато се намери решение, и без това сега нямам време за развлечения, но ако криптовете на програмите пречат, ще ги трия, стига да намеря отнякъде безплатни. Надявам се да успея да вляза отново във форума :)

Какъв е този червен хикс? Може ли да направите снимка? Къде се появява, в браузъра ли? Няма връзка между офис пакета и достъпа до интернет. Portable версия на какво?

Ами може да пробвате и с деинсталатор да, ако не се получи просто ще трябва да изтриете папките на пакета и да го инсталирате отново.

За документите, пробвайте с някои от методите описани тук да видите дали може да спасите някои от файловете...

Поздрави!

• Автор

Не се изразих правилно, изписва ми стандарното съобщение, че Explorer не може да отвори тази страница с червен Х отпред. Осъзнавам, че няма връзка между двете, точно затова ми беше много странно. Както и да е, сега уж всичко е наред. И да, май предположението ви се оказа вярно, вирусът сам беше наместил System Restore опцията, доколкото видях. Обаче на много интересно нещо се натъкнах при деинсталацията. Качвам скрийншот, единият от файловете в Datа файловете е криптиран, мисля, че от него тръгва всичко. Както и да е, деинсталирах. Но Portable версията на MS Office 2003 не тръгва и това е. Няма да се изненадам и тя да е повредена, мисля да я махна. Хубавото на цялата работа е, че поне ще мина на 2007 :) Изтеглих си от един сайт пакета, но беше с троянец, който успешно махнах, слава Богу. Може ли да ми препоръчате откъде да си изтегля безопасно и безплатно офис пакета? Мерси! :)

untitled2.bmp

Коя страница не може да отвори Internet Explorer? Какво ще рече, че бе наместил System Restore? По-принцип той се опитва да спре System Restore за да може да не използвате System Volume Copies и възстановяването на файлове да стане невъзможно. За съжаление според правилата на форума не мога да ви дам линк за сваляне на MS Office, защото това е платен продукт и трябва да се закупи. Тук краковете и торент сайтовете са забранени. Има обаче куп безплатни алтернативи ако ви вършат работа. Аз самия също ползвам такава в лицето на LibreOffice.

Иначе получих отговор от специалистите на Касперски и за съжаление съмненията ми се потвърдиха. Декриптиране на файловете е невъзможно, защото сваля декриптиращия ключ от C&C (command and control server)

Значи можем да изтрием всички криптирани файлове...

• search.png Моля, изтеглете SystemLook (32-bit) и запазете програмата на десктопа.
  • Кликнете два пъти върху SystemLook.exe, за да стартирате програмата.
  • Копирайте съдържанието на следния код в текстовото поле на програматa:

• Кликнете на бутона Look, за да започне сканирането.
  • Когато сканирането завърши ще Ви се отвори Notepad с резултата от сканирането.
  • Моля, прикачете лог файла в следващия си коментар.

Поздрави!

• Автор

Сърдечни благодарности за цялата работа! Занесох си машинката на сервиз, за да не оплескам още повече нещата и да ми инсталират MS Office пакета. Казаха, че ще видят какво могат да направят по въпроса с криптовете, но така или иначе им разреших да трият всичко, ако е неспасяемо. Поне няма да преинсталират цялата система, доколкото разбрах, за което трябва на вас да благодаря. Иначе здраве да е, по-голямата част от важните неща са ми в нетбука и на флашка, може би почти всичко, поне няма да ме е яд толкова. Утре си го взимам и ако евентуално има нещо, което ме притеснява, ще ви уведомя и вас. Засега искрено благодаря за всичко! Живи и здрави! :) Само не можах да разбера на кого са му притрябвали точно моите данни, макар и масов произволен хак, уча право и точно по информационно право и правна информатика са ни обяснявали хиляди пъти, че това се прави с цел източване на банкови сметки, "мъртви души", фалшива самоличност и прочие. По отношение на лични данни съм изключително предпазлива, не мога да си обясня какво толкова биха взели от мен, дори нямам свои снимки в компютъра, какво останало за е-бакниране и електронен подпис :Д Какво толкова могат да направят с моята информация, при положение, че е толкова оскъдна?

Редактирано от [email protected] (преглед на промените)

Здравейте,

Добре сте направили, само се надявам колегите да имат лиценз за инсталиране на офис пакети, защото ако им направят една проверка и глобичката ще е солена...

Или ще сложат кракната версия или версия с пробен период. Те ще си решат де. Да, наистина преинсталация на самата Операционна Система не се налага на този етап, с последната програма просто исках да изнамерим и изтрием всички криптирани файлове с разширението [email protected]. Дано да направят нещо, но е невъзможно. Най-големите специалисти по криптография вече си дадоха мнението и възстановяването на файловете ще е чрез всички други методи, но не и чрез декриптиране. А иначе какво биха взели от вас? Ами пари във формата на откуп за да си върнете информацията - уж ще ви се даде декриптиращ инструмент след като пратите сумата на посочените от тях адреси (само че няма гаранция и въпроса е някой да се излъже пръв и да пробва за да знаят поне и останалите дали злосторниците са "коректни"). Лично аз колкото и да са ми важни файловете не бих рискувал. По-скоро ще си направя ъпгрейд на компютъра и ще започна начисто, отколкото да го дам на тях. Дано пък и колегите от ДАНС или колегите от чужбина направят нещо по-въпроса:

http://www.blitz.bg/news/article/302624

http://www.blitz.bg/news/article/302818

Но лично съм говорил с експерти от чуждестранните форуми и засега според тях положението е безнадеждно...

Все пак пишете като вземете системата си от сервиза. ;)

Поздрави!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.