Премини към съдържанието
От 1-ви септември 2021 г., вход във форумите ще е възможен само с имейл адрес вместо потребителско име. Ако не помните имейла с който сте се регистрирали, вижте го в настройките на профила си. ×
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Сортиране на чиса във възходящ ред във php


rado99

Препоръчан отговор


Здравейте, трябва да създам масив със n брой числа, като след това със цикъл трябва да ги подредя във възходящ ред. Няма значение дали ще използвам for, while или do-while.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, трябва да създам масив със n брой числа, като след това със цикъл трябва да ги подредя във възходящ ред. Няма значение дали ще използвам for, while или do-while.

 

Опитай със функцията sort.

 

http://php.net/manual/en/function.sort.php

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

а защо не опитате с един от многото методи за сортиране?

най прост е метода на мехурчето

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

а защо не опитате с един от многото методи за сортиране?

най прост е метода на мехурчето

Няма никакъв смисъл да се имплементира ( особенно в скирптови езици, при които неможеш да оправляваш памметта, както си искаш ) сортиране на тривиални структури, като масиви примерно.

sort() в PHP имплементира алогоритъма quicksort, като имплементацията си е оптимизирана в C кода на съмото PHP. 100% ако тръгнеш да я пишеш ти на PHP ще имаш някакъв % - overhead и ще е по-бавно.

За по-сложни структури, които си правиш ти вече има някакъ смисъл, но в случая е напълно излишно упражнението.

 

Ето ги фукнциите за сортиране на масиви с които разполага PHP: http://php.net/manual/en/array.sorting.phpв документацията е обяснено подобаващо-добре какво правят и как се работи с тях.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Няма никакъв смисъл да се имплементира ( особенно в скирптови езици, при които неможеш да оправляваш памметта, както си искаш ) сортиране на тривиални структури, като масиви примерно.

sort() в PHP имплементира алогоритъма quicksort, като имплементацията си е оптимизирана в C кода на съмото PHP. 100% ако тръгнеш да я пишеш ти на PHP ще имаш някакъв % - overhead и ще е по-бавно.

За по-сложни структури, които си правиш ти вече има някакъ смисъл, но в случая е напълно излишно упражнението.

 

Ето ги фукнциите за сортиране на масиви с които разполага PHP: http://php.net/manual/en/array.sorting.phpв документацията е обяснено подобаващо-добре какво правят и как се работи с тях.

по принцип сте прав но аз разбирам че питашия се упражнява иначе не би питал това хубав ден и усмивки


Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ето един сортиращ алгоритъм.  :D

<?php

function hsort(&$a) {
	$count = count($a);
	
	for ($i = (int)($count / 2); $i >= 0; $i--) {
		$j = $i;
		while (1) {
			$k = $j * 2 + 1;
			if ($k >= $count) break;
			if ($k + 1 < $count && $a[$k + 1] > $a[$k]) {
				$k++;
			}
			if ($a[$j] < $a[$k]) {
				$t = $a[$j];
				$a[$j] = $a[$k];
				$a[$k] = $t;
				
				$j = $k;
			} else {
				break;
			}
		}
	}
	
	
	for ($i = $count - 1; $i > 0; --$i) {
		$t = $a[0];
		$a[0] = $a[$i];
		$a[$i] = $t;
		
		$j = 0;
		while (1) {
			$k = $j * 2 + 1;
			if ($k >= $i) break;
			if ($k + 1 < $i && $a[$k + 1] > $a[$k]) {
				$k++;
			}
			if ($a[$j] < $a[$k]) {
				$t = $a[$j];
				$a[$j] = $a[$k];
				$a[$k] = $t;
				
				$j = $k;
			} else {
				break;
			}
		}
	}
}

srand();
$a = array();
for ($i = 0; $i < 20; $i++) {
	$a[] = rand();
}

print_r($a);
hsort($a);
print_r($a);
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Познаването на сортиращите алгоритми си е доста полезно знание, нищо че PHP си ги има нативно.

Още повече, винаги може да се наложи да се използват по-сложни сортирания с callback функции или методи.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

ами аз нали за тва го посъветвах да ползва методите за сортиране както тасманийския дявол полезни са :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Много благодаря на plamenbm86. Иначе и аз знам че е най-лесно с bubbleSort, но въпроса беше, че това ми го искаха за домашна работа, където искаха да използваме само цикли.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ами аз малко на шега го постнах този код. Иначе и bublesort може да се напише с цикли. Това е http://en.wikipedia.org/wiki/Heapsort. За quicksort обикновено е необходима рекурсия освен цикли.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване