Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защита от електрическо поражение при авария на бойлер ?

Featured Replies

преди 17 минути, simtech написа:

Във всички сгради, без изключение, Електроразпределение вкарва 2 жилен кабел - фаза и нула. Нулата е многократно заземена, включително обикновено и в главното разпределително табло. Заземяването е отговорност на собственика на сградата.
Зануляването не е опасно. Опасно е ако нулата се прекъсне или има лоша връзка, т.е некачествено изпълнение.
Когато двужилен кабел има се прави мост на нулата преди ключа към корпуса.

Има ДТЗ с праг на сработване по-малък от 30mA. Известна утечка за бойлер е напълно допустима.
При малка утечка тя ще се поеме от защитното заземяване, при по-голяма ще се поеме от ДТЗ, а при чисто късо съединение сработва предпазител. КАКВО НЕ РАЗБРА?

Точно затова мисля че съм постъпил достатъчно отговорно, като съм свързал ключа само на фазата!

Но за конкретния случай аз не говоря за аварирал бойлер, така че късо съединение и утечка няма, затова и предпазителя няма да изключи. В този случай би реагирала единствено дефектнотоковата защита, а както уточнихме при двупроводна линия, тя няма да сработи.

• Отговори 68
  • Прегледи 18,2k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 9 минути, peppone1 написа:

В този случай би реагирала единствено дефектнотоковата защита, а както уточнихме при двупроводна линия, тя няма да сработи.

Но заземяването продължава да работи!

преди 14 минути, peppone1 написа:

Точно затова мисля че съм постъпил достатъчно отговорно, като съм свързал ключа само на фазата!

Но за конкретния случай аз не говоря за аварирал бойлер, така че късо съединение и утечка няма, затова и предпазителя няма да изключи. В този случай би реагирала единствено дефектнотоковата защита, а както уточнихме при двупроводна линия, тя няма да сработи.

Защо няма да сработи ! При условие че мери тока на входа и на изхода и кога има разлика се задейства. Защо трябва да е трижилен ?

В калдата в теми за бойлери на потребителите с толкова притеснения винаги съм препоръчвал слънчеви бойлери както и печки на въглища.

преди 16 минути, BMW Маниак написа:

Защо няма да сработи ! При условие че мери тока на входа и на изхода и кога има разлика се задейства. Защо трябва да е трижилен ?

Вероятно има предвид случаите, когато "утечката", ако така мога да го нарека е към корпус - при двупроводна инсталация той се очаква да е занулен и тогава няма да има разлика.

преди 16 минути, flare написа:

Вероятно има предвид случаите, когато "утечката", ако така мога да го нарека е към корпус - при двупроводна инсталация той се очаква да е занулен и тогава няма да има разлика.

Няма да я монтира в таблото на еврошината а ще я монтира непосредствено преди самия бойлер след зануляването.

Дайте да си разясним малко нещата, че мъглата е абсолютна!

В старите кооперации, панелки и други подобни, имаме двупроводна инсталация-система TN-C.В този случай поставяне на ДТЗ е възможно само и единствено, ако в апаратментното табло N проводника се раздели на две отделни шини-една шина N и една шина PE т.е. правим система TN-C-S.

Всичкото ново строителство е със система TN-S - от главното таблото до апартаментното имаме три проводника - P, N и PE и пак имаме ДТЗ.

И в двата случая ДТЗ е ефективно, но в случай TN-C при прекъсване на N проводника от ГЕТ до апартаментното табло става опасно, щото нямаме нула отникъде, ДТЗ и то е не ефектвно, напрежението в контактни става междуфазно и става олеле майко....

Във втори случай, дори да се прекъсне N проводника, все още сме свързани със "земята" посредством PE проводника и е една идея по-безопасно положението.В зависимост от състоянието на заземителната инсталация липсата на N проводник може да не се усети дълго време, щото PE проводника е станал от защитен на работна "нула".

За безпасна експлоатация на бойлер е най-лесно, е по-скъпо е да, преработка на апартаментното табло, отделяне на N и PE проводник, т.е. система TN-C-S, захранваето му с 3 жилен кабел, поставяне на ДТЗ и при къпане изключване на бойлера.

преди 1 час, simtech написа:

Но заземяването продължава да работи!

Да, благодарение на ръждясалите тръби и мръсната вода. Заради тях жената е още жива.

ДТЗ няма да сработи на двупроводна линия, защото нулата ще се шунтира от водопровода. Но ако той е изцяло от ПВЦ тръби и заземлението е минимално, тогава би могла да реагира защитата, но въпреки всичко тя ще изключи и зануляването или евентуално ако защитата се повреди и прекъсне само нулата, пак ще настъпис поражение.

Друг вариант е бойлера да не се занулява, а да се заземи много добре през водопровода чрез метални тръби и без никакви меки връзки и калчища, което на практика е невъзможно. Тогава бихме могли да поставим защитата.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 33 минути, peppone1 написа:

ДТЗ няма да сработи на двупроводна линия, защото нулата ще се шунтира от водопровода.

Напротив.ДТЗ се изключва от всяка утечка от ел.верига ,която е по-голяма от тока и на сработване.Дали утечката ще бъде към заземителен проводник,водопровод или арматура за ДТЗ е все едно.

преди 44 минути, peppone1 написа:

Да, благодарение на ръждясалите тръби и мръсната вода. Заради тях жената е още жива.

ДТЗ няма да сработи на двупроводна линия, защото нулата ще се шунтира от водопровода. Но ако той е изцяло от ПВЦ тръби и заземлението е минимално, тогава би могла да реагира защитата, но въпреки всичко тя ще изключи и зануляването или евентуално ако защитата се повреди и прекъсне само нулата, пак ще настъпис поражение.

Друг вариант е бойлера да не се занулява, а да се заземи много добре през водопровода чрез метални тръби и без никакви меки връзки и калчища, което на практика е невъзможно. Тогава бихме могли да поставим защитата.

Извинявай ама къде си учил електротехника ?

преди 26 минути, BMW Маниак написа:

И на мен мн ми е интересно,защото такива теории, не бях чел никъде

преди 42 минути, BMW Маниак написа:

По наше време нямаше такива устройства.

Но нека обясня нагледно как стоят нещата, защото наистина мъглата е голяма.

image035.gif

У дома бях свързал защита по тази схема и работеше благодарение на лошото заземление поради ПВЦ тръбите. Но днес реших да я премахна, защото неща да рискувам със зануляването, преминавайки през механичните контакти на ключове, защити и всичко друго, което може да се повреди. Ако ставаше така нямаше да се строят трижилни инсталации със скъпи медни кабели. Резервна нула не е нужна, а просто една стабилна, с минимум снадки и съпротивление.

Защо да се опитваме да мислим и спорим, след като техниците са го измислили вместо нас?

преди 8 минути, мангу написа:

схемата е грешна
зануляването се взима преди ДТЗ

Е, дойдохме си на думата. Това се опитвах да кажа.

преди 5 минути, peppone1 написа:

Е, дойдохме си на думата. Това се опитвах да кажа.

Е имаме напредък значи.
Което ще рече че няма проблем да се сложи ДТЗ на двупроводна инсталация както вие така настойчиво се опитвахте да ни убедите!

преди 2 часа, BMW Маниак написа:

Няма да я монтира в таблото на еврошината а ще я монтира непосредствено преди самия бойлер след зануляването.

Явно тоя пост не сте успели да го асимилирате от първия опит.

Друга грешка в схемата, ДТЗ се свързва след предпазител, за какво зануляване говорим да минава през  него, минават фаза и нула, това е.Другото е търкалета, зануляването си е оделен кабел и се връзва за корпуса на ел.уред, другото е пак търкалета.Каква тема развихте, че паднах от коня.

преди 21 часа, BMW Маниак написа:

Е имаме напредък значи.
Което ще рече че няма проблем да се сложи ДТЗ на двупроводна инсталация както вие така настойчиво се опитвахте да ни убедите!

Явно тоя пост не сте успели да го асимилирате от първия опит.

Мисълта ми беше, че не схемата е грешна, а поставянето на защитата в двупроводна мрежа.

Но въпреки теориите, практиката показва че е достатъчно земно съпротивление 0,3 ома, за да може защитата да функционира на двупроводната инсталация. А реално земното съпротивление надвишава десетки омове, а в съвкупност и със съпротивлението на кабелите, то няма да окаже никакво влияние върху защитата. Следователно схемата показана по-горе е напълно работеща и ефективна и може успешно да се приложи към двупроводната линия.

Може би единствената грешка в схемата, а и във всяка друга схема е, че защитата изключва и нулата, което не е вярно, тя изключва само фазовият проводник, а нулевият и занулението никога не трябва да се прекъсват.

Затова се иска по-малко четене и повече практика.

на 2.09.2016 г. в 15:27, BMW Маниак написа:

Е, значи трябва да я монтирам вътре в самият бойлер, което е смешно и технически неизпълнимо.

Много ми е чудно как "жичкаджии" си правят експерименти с човешкия живот. Не че преди години )май в Поморие) някакви пияници от местното ЕРП при смяна на електромер бяха объркали и свързването и бяха разменили фазата и нулата с което убиха човек докато се къпе.

Правилното е Диференциалнотокова защита 

Това отчита разликата между входящия и изходящия ток и ако отнякъде изтече повече (през "земята" или човешко тяло) да изключи веригата.

При старите нормативи когато тръбопровода е бил железен и сам е бил земно е едно, сега при пластмасовите тръби е нормативите са други. Както например в Израел отначало - в пясъка никога не се получава добро земно. Едно време като нямаше "шуко" слагаха предпазители и на нулата. Още има и такива къщи, особено по селата.

преди 2 часа, Филипов написа:

Много ми е чудно как "жичкаджии" си правят експерименти с човешкия живот. Не че преди години )май в Поморие) някакви пияници от местното ЕРП при смяна на електромер бяха объркали и свързването и бяха разменили фазата и нулата с което убиха човек докато се къпе.

Правилното е Диференциалнотокова защита 

Това отчита разликата между входящия и изходящия ток и ако отнякъде изтече повече (през "земята" или човешко тяло) да изключи веригата.

При старите нормативи когато тръбопровода е бил железен и сам е бил земно е едно, сега при пластмасовите тръби е нормативите са други. Както например в Израел отначало - в пясъка никога не се получава добро земно. Едно време като нямаше "шуко" слагаха предпазители и на нулата. Още има и такива къщи, особено по селата.

Е, за разлика от вас "всезнайковци",които споделяте натрупаният опит само вечер с жената под юргана, аз тези експерименти не ги повеждам на таблото и да пипам с ръка чешмата, а ги тествам на масата, посредством разделителен трансформатор и с резистор 10K и ако не знаеш на защитата има специален тестов бутон. Така че не ми вкарвай думи в устата и ми говори за някои загинали граждани поради грешки на някой друг, защото само ще кажа че жената беше повикала техник, сигурно някой надут като тебе, който отворил ключа, счупил го, после го затворил и го залепил и й казал че по-добре да не се пипа, щото кабелите били много къси. Но трябваше да я предупреди поне преди да влезе в банята да развърти бушона от таблото и да не пипа чешмата и бойлера. При други условия, тя можеше да бъде следващата жертва.

А обръщането на фазата с нулата е невъзможно, тъй като нулата се извежда от заземителят и обръщането им ще предизвика късо съединение.

И още една грешка, която присъства във всяка схема: ДТЗ изключва само фазата, а нулата никога не трябва да се изключва и остава постоянно свързана.

Благодарение на такива надути пуяци като тебе ме изключиха от предишни форуми, може и ти да си бил сред тях. До сега в целия форум не съм прочел нищо умно от тебе, а изпълнени теми с несъдържателни постове и човек да се чуди за какво изобщо пишеш, след като с нищо не помагаш?

Сигурно ще го напиша за 10- ти път! Правилното и най - сигурно като защита е бойлера да не е под напрежение докато се използва! Нямам доверие на нищо! Те 2 тъпи обикновенни автоматични  предпазителя от, които единия "марков", не си свършиха работата ,та ............!

Все пак се заговори за ДТЗ, та по магазините вече гледам се предлагат и ДТЗ за двупроводни инсталации! 

И как ще изключиш това напрежение след като ключа е пробил? Как разбра че ДТЗ са за двупроводни инсталации, че се свързат с 2 проводника ли?

Не знам щом след като станаха толкова модерни тия защити, защо производителят не ги е вградил към бойлерното табло, заедно с ключа, а правят всякакви табла с калпави таймери и контакти и ни карат да прекарваме по 5 метра трижилни кабели до главното табло и да къртим стени. Или още по-добре да ги вградят в самият бойлер, ясно е че новото още трудно пробива, но в тази държава май няма да стане скоро, докато не пукне още някой.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.