Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Няколко въпроса за NAS

Featured Replies

преди 2 минути, sten90 написа:

Ще форматирам и за днес приключвам. Ще пиша пак в близките дни. Надявам се дотогава да се намери решение и на проблема със захранването.

Ами дай някаква информация за въпросния Power Managment... Така просто гадаем какво може да се настрои (поради липса на обширно инфо и снимков материал в Wiki-то им...)

• Автор

Там е работата, че не виждам такива настройки - имаше само за spin down на харддиска. За съжаление в момента не мога да дам снимки, защото "забърсвам" диска по бавния начин - по бързия не стана - пак ми излезе някаква грешка.

Хубаво е тези грешки да ги описваш или показваш... Все пак може да са свързани с работата на устройствата, а без тях после ще стреляме напосоки с трасиращи куршуми....

• Автор

Прав си. Трябва да "бързам по-бавно". Снощи wipe-процеса стигна до към 87% и изглежда спря дотам и понеже вече ставаше късно - изключих едната машина, а после и другата. Сега(както и преди) диска се вижда като устройство. Изтрих двата дяла, които имаше отпреди и създадох нов, но не знам дали е правилно в момента - в смисъл, че в раздела File Systems има два реда за харддиска. Не ми е ясно къде и какво точно да напиша, за да получа достъп до диска.

Втората снимка показва (липсващите) настройки за Power Management. Трябва ми захранването и съответно процесора да се изключват/заспиват след определено време, а не виждам къде другаде може да е тази опция...

omv1.jpg

Power management.jpg

Ами от първата снимка - "OMV.data.Store......." можеш да го изтрие, тъй като видимо липсва подобно устройство.Другото, което показва същата е, че си ги монтирал.

Сега вече отиваш в Shared Folders и описваш кое и какво да бъде споделено. Когато го опишеш - отиваш в Users и го асоциираш със съответния потребител. От там нататък ще е лесно....Напомням, че трябва да сте в една и съща Workgroup-а (настройва се от SMB/CIFS)

За Power Managment-а - някъде трябва да има Advanced Power Managment, където са описани настойките, които посочих в предния си коментар ..

• Автор
преди 17 минути, LinKuei написа:

Ами от първата снимка - "OMV.data.Store......." можеш да го изтрие, тъй като видимо липсва подобно устройство.Другото, което показва същата е, че си ги монтирал.

Сега вече отиваш в Shared Folders и описваш кое и какво да бъде споделено. Когато го опишеш - отиваш в Users и го асоциираш със съответния потребител. От там нататък ще е лесно....Напомням, че трябва да сте в една и съща Workgroup-а (настройва се от SMB/CIFS)

За Power Managment-а - някъде трябва да има Advanced Power Managment, където са описани настойките, които посочих в предния си коментар ..

Изтрих горният ред. За монтирането - направих го като пуснах машината. Вероятно трябва да потърся настройка това да се прави автоматично с пускането на машината.

Създадох запис omv1 - правилно ли разбирам, че това е споделената папка, в която вече ще слагам копирам моите папки?

Не виждам някъде да има Advanced Power Management. Ако не намеря такова нещо, излиза че ще трябва ръчно да пускам и спирам машината.

shared folder.jpg

options.jpg

Редактирано от sten90 (преглед на промените)

Сори, сбърках дупката.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

• Автор

Написах в адресното поле на Експлоръра адреса на NAS2 и там ми излизат две папки, но в тях не мога да вляза - излиза ми пак онази грешка.

omv-error.jpg

преди 15 минути, sten90 написа:

Написах в адресното поле на Експлоръра адреса на NAS2 и там ми излизат две папки, но в тях не мога да вляза - излиза ми пак онази грешка.

преди 40 минути, LinKuei написа:

Когато го опишеш - отиваш в Users и го асоциираш със съответния потребител.

....

Напомням, че трябва да сте в една и съща Workgroup-а (настройва се от SMB/CIFS)

Тъй като съм изпуснал - отиваш в Shared Folders... Има бутон Privileges, в който задаваш правата...

Редактирано от LinKuei (преглед на промените)

• Автор

Изглежда има някакво недоразумение.

users-shared.jpg

току-що, sten90 написа:

Изглежда има някакво недоразумение.

users-shared.jpg

Точно за това говорим... Сега създадената и споделена директория ще има права за четене и писане за потребител с име omv1...

• Автор

В раздел User - Settings има кутийка за User Home Directory - Enable. Да сложа ли отметка там?

home directory.jpg

преди 1 минута, sten90 написа:

В раздел User - Settings има кутийка за User Home Directory - Enable. Да сложа ли отметка там?

home directory.jpg

Само ако потребителя ще има /home директория и пътя до нея, което в твоя случай не е нужно...

Отноно Advanced Power Management-a - намирал се в Physical Disks :)

• Автор

Значи трябва някак да редактирам omv1 да стане sten - засега не става. Май ще трябва да го изтрия и да го направя наново.

Онова на картинката не е ли само за харддиска? Защото захранването си върти без да спира, процесора също...

power setting.jpg

Не можах да редактирам, нито да изтрия първият запис и създадох втори. В колонката Used пише No - това какво значи?

omv-sten.jpg

Редактирано от sten90 (преглед на промените)

преди 5 минути, sten90 написа:

Значи трябва някак да редактирам omv1 да стане sten - засега не става. Май ще трябва да го изтрия и да го направя наново.

Онова на картинката не е ли само за харддиска? Защото захранването си върти без да спира, процесора също...

power setting.jpg

Да, това важи само за дисковете, което при теб е основно. За захранването - трябва да се изключи цялата машина, което може да стане само като schedule (предварително зададено време), а не след определено време при липса на работа...или от Power бутона..

Съжалявам, че съм малко разсеян, но гледам Apple Event-а, докато пиша доклади и отговарям... и може мисълта ми да не тече много праволинейно :)

Редактирано от LinKuei (преглед на промените)

• Автор

Няма нищо. :) И аз мисля да приключвам за днес с това.

Благодаря за помощта - макар че досега от моя страна няма реален успех. Ако по дизайн тази ОС не може да изключва захранването - май няма смисъл да губя повече време с това... Понякога си мисля дали е възможно в една кутия да работи десктоп-система и NAS - не едновременно разбира се. Гледах някакви клипчета по темата "домашен NAS" и изглежда че е възможно - друг въпрос е какви са плюсовете и минусите.

• Автор

Правилно ли съм разбрал, че FreeNAS/NAS4FREE искат поне 8 гигабайта РАМ? След като и с Rockstor не се получи нищо(грешка още в началото на опита за инсталиране) - мислех да пробвам едно от тези две, но като видях хардуерните изисквания и се учудих...

преди 3 часа, sten90 написа:

Правилно ли съм разбрал, че FreeNAS/NAS4FREE искат поне 8 гигабайта РАМ? След като и с Rockstor не се получи нищо(грешка още в началото на опита за инсталиране) - мислех да пробвам едно от тези две, но като видях хардуерните изисквания и се учудих...

Ами, тук вече говорим за enterprise-class и съответно изискванията са по-големи. Въпросния клас предполага RAID масиви от поне 4-10 устройства, поне 2 ethernet канала и множество потребители, чието обслужване изисква стабилен ресурс и безотказност...

• Автор

Някакви предложения каква друга подходяща за случая NAS ОС да пробвам?

Може да разгледаш и тестваш Xpenology. Има доста клипчета в тубата, как се инсталира и настройва, както и на сайта им. Лично не съм виждал да има опция, когато не се ползва определено време и да се гаси, но не съм и търсил такава де.  Все пак е NAS и работата му е да е наличен по всяко време :)

Редактирано от StefanG (преглед на промените)

• Автор
преди 6 часа, StefanG написа:

Може да разгледаш и тестваш Xpenology. Има доста клипчета в тубата, как се инсталира и настройва, както и на сайта им. Лично не съм виждал да има опция, когато не се ползва определено време и да се гаси, но не съм и търсил такава де.  Все пак е NAS и работата му е да е наличен по всяко време :)

На онзи сайт пише:" The site is not intended for consumers. The site contains information and links only to trained professionals on study opportunities DSM. " Явно безплатните алтернативи има защо да са безплатни - човек плаща с лично време и нерви/усилия.

Относно второто - само ще отбележа, че за съвременните компютърни системи има няколко вида "спиране" и пълното изключване е само един от тях. ОС, която не поддържа Sleep/Hibernate и изисква повече от два дни борба за да я подкарам - не ми върши работа.

Смятам, че трябва да преразгледаш концепцията си. NAS и хиберниране, поне за мен са несъвместими понятия. Нали това му е целта на мрежово хранилище. Да е винаги на линия и когато искаш да можеш да го достъпиш. Sleep режими имат всички, но не бих желал, дисковете ми да се гасят и спират по N броя на ден. Това им съкращава живота и лично не бих си го причинил. Само намаляване консумацията на процесор е приемливо за такова устройство.

Xpenology е кракната версия на софтуера на Synology. Буквално с една флашка го лъжеш, че това е оригинален и струващ 3000$ NAS. Ако изгледаш някое клипче, как се инсталира и какви функции има, ще видиш че няма нищо чак толкова сложно в инсталирането му. Удобството и функционалността му са в пъти над безплатните алтернативи, но всичко си зависи и до това, за какво ще се ползва де. :) Ако все пак решиш да го ползваш, не го ъпгрейтвай към версия 6, защото ще си загубиш данните. Има си опция в менюто, да се изключи предлагането на нова версия на DS, а да ти дава само секюрити ъпдейти на версия 5. Задължително трябва да провериш, дали LAN картата ти е сред поддържаните от софтуера на сайта им в секцията Compatible.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.