Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Обръщение към пишещите в техническите раздели

Featured Replies

Не обичам да влизам в "долната част" на форума, но в последно време се открояват някои "новости", които подриват форума като място за взаимопомощ. Имена и линкове няма да прилагам, не е и нужно - целта на тая тема е единствено да се счита като обръщение, апел, зов или кой каквато дума си избере.

Нека написаното не звучи и като упрек - аз съм редови потребител и нямам никакви права, та да държа сметка на тоя или оня. Разчитам на буквално възприемане на мислите ми, пък който ще - да разбере. Ако някой се дразни от коментара, моля да прескочи темата - нямам намерение да споря с когото и да е, особено пък с тия, дето имат навика всеки ден да се стават със задната си част нагоре. Ще пиша и с интервали, защото има доста хора, за които прочитането на текст над 3 реда е непосилно.

Свикнал съм да ползвам търсачката, за разлика от мнозина (не ги упреквам, макар и неизползването й да трупа повтарящи се теми), та тия дни ми се наложи да потърся решение на някои дребни проблеми. Пускам търсачката и какво намирам - темата "ми пасва", но в един момент се натъквам на покана коментарите да продължат на ЛС, ФБ, Скайп, телефони, телеграми и къде ли още не, но не и в конкретната тема. Питам аз защо е това? Къде се измести взаимопомощта? И защо трябва аз (или кой да е друг) да пускам нова тема, за да търся нещо, което хем го има, хем не е довършено?

Друго, но пак във връзка с горното - в определени теми се загатва, а в други и директно се искат пари за помощ при решаването на проблем. Получавам подобна информация и от хора, писали ми на ЛС. Дами и господа, това в каква посока е? Нямам намерение да гледам в чужди паници, но не се ли нарушават принципи по тоя начин? Ако някой толкова много държи да му се плати за труда, дали не може да намери други начини за това?

Съзнавам, че вероятно ще си спечеля нови недоброжелатели, не че и сега ми липсват, но не съм от тия, дето особено им пука. Чел съм сума ругатни по мой адрес, но е под достойнството ми да ги коментирам - псувните не са нищо повече от спонтанен изблик на слабост и възникват при липса на словесни аргументи, ако и да са погрешни.

Накратко - апелирам към всички участници в темите от специализираните раздели: като ще се решава проблем, нека всички да могат да прочетат за решенията по него.

Благодаря на разбралите! На останалите нямам какво да кажа.

Редактирано от hlevoust (преглед на промените)

:) Ха.Ще подходя с хумор.Явно това е ново течение в глобалната и съществуваща от време оно тема-как да правим пари по интернет.За много години на всички.Бъдете живи и здрави.

Друго, но пак във връзка с горното - в определени теми се загатва, а в други и директно се искат пари за помощ при решаването на проблем. Получавам подобна информация и от хора, писали ми на ЛС. Дами и господа, това в каква посока е? Нямам намерение да гледам в чужди паници, но не се ли нарушават принципи по тоя начин? Ако някой толкова много държи да му се плати за труда, дали не може да намери други начини за това?

Предприемачи - какво да ги правиш!  :wub:

• Автор

Предприемачи - какво да ги правиш!  :wub:

Не съм против предприемачеството, нито против правенето на пари по интернет - самият аз ползвам мрежата за голяма част от доходите си. Но не и по форумите - тяхната същност е изградена върху доброволност и безвъзмездност. Разбирам, че времената са такива, но намирам за несериозно да се предлага помощ (друг е въпросът доколко е действително такава) по упоменатия начин на база на "ама аз съм учил/работил толкова време, та от защо да не си върна някой лев от дадените за обучение", казано в най-мека форма. В тоя дух на мисли, собственикът на сайта и екипа му би следвало да добавят още няколко реда за попълване на индивидуалните профили на потребителите - ще се наложи да се отвори място за банковите реквизити, за да не се спами непрекъснато с изискването им. Да, може да се впишат и в подписите.

Ще трябва да се регламентира и получаването на фактурите, защото НАП не спи...

Рядко пиша вече, искам да се извиня, и аз съм минавал на лични съобщения, само защото темите се разводняват с твърде много различни коментари за елементарни неща и потребителя се лута из мненията и за един син екран става страшно - то са мнения за преинсталации, инсталации, драйвер пакове и естествения коментар СЕРВИЗ. Винаги съм се опитвал да изразя резултата от личните в темата, дано и другите да почнат да го правят. Пари не съм взимал, няма и да взема. Думата СЕРВИЗ се среща още по често, даже тя беше причината да остана и само да чета темите, няма смисъл да се почне тема, след три коментара потребителя е вече в сервиз, след седмица в сервиза - имам за оправяне един комп, който е уж с изгоряло дъно - таратанци, всичко му работи, едното ядро му забило, имам един лаптоп - изгоряло дъно - таратанци - отлепен чип на видеото - чудя се за микровълновата, друг лаптоп - изгорял екран - таратанци - прекъснат кабел - всичко му работи.

Благодаря, че отвори темата, извинявай за добавката, дано повече хора вземат да си допълват темите, поне да кажат всичко е наред - едикво си се случи и се оправи едикак си.

• Автор

...Благодаря, че отвори темата, извинявай за добавката, дано повече хора вземат да си допълват темите, поне да кажат всичко е наред - едикво си се случи и се оправи едикак си.

Това е същността на идеята - да става ясно кое как се оправя. За сервиза е ясно - има повреди, които няма как да се отстранят чрез питане по форумите, а и степените на компетентност са различни. Ако е нещо, което е свързано с рискове (електричество), едва ли даване на съвет за отваряне на уред е най-удачната препоръка, но в масовия случай не е трудно да се преценят възможностите на питащия още по начина на задаване на въпроса.

А коментарът "сервиз" съвсем не е празен и лишен от съдържание - ако го препоръча един е едно, ако го направят 5-10 човека, вероятността да се правят рискови експерименти би следвало да се сведе до минимум.

П.П. С оглед очакваните реакции, оцених темата с една звездичка, ако и да не е желателно авторите да го правят - все едно сам да си лайквам постовете.

Приказваш за ВЗАИМОпопощ - ами добре, неслучайно съм сложил нещо в подписа. Но това не означава че съм ДЛЪЖЕН безплатно на някой ламер. Такъв иска само да смуче безплатно и съответно нищо да не дава настеща. Обяснява се на някого, който се е потрудил и има желание да научи нещо.

Какво да се обяснява на някой, който не знае откъде върви тока, както и елементарни неща, които се преподават примерно в 6-7 клас по физика? Който няма елементарен мултицет да измери нещо, поялник да го смени, с 2 "леви" ръце. Не говоря за нещо по-специализирано като осцилоскоп. За такъв различните компоненти се различават единствено по цвят.

Ами пращам го в сервиза и това е. За да минимизирам щетите. защото един неграмотник като почне да ръчка загубеният труд след това от специалиста става по 3,14 ако въобще подлежи вече на ремонт.

Или пък някой, налазен от зарази или хардуерен дефект. Ще преинсталира и ще доомаже и след това ще трябва да спасява информация, която е можела да се спаси като свъррже проблемния хард на друг компютър. Или зареди чиста система.

Примери много. Сума, дадена на специалист ще спести много неща. Е, във всяка професия има и "мърша" - измамници или просто некадърници. Но като имате нужда ползвате услугите на лекари, юристи и т.н. Не знам защо някои си мислят че могат да се оправят без технически специалисти. И 20 лв (примерно) дадени на такъв изглеждат много. И ще загубят много повече време и пари да се мъчат като "пиле в кълчища".

Не си длъжен. Но и тона ти на недлъжен е ужасен в темите :) само отбелязвам, не критикувам. Имам чувството, че повечето ви познавам. И то само от четене. И някак си ви знам мурафетите тука. Мисли някакви споделям, не съвсем по темата.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.