Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ъпгрейд на Acer Aspire E1-531G

Featured Replies

Здравейте! 

Наумил съм си да направя ъпгрейд на машината си, Ясно ми е, че няма как да бутна видеото и да го сменя с по-мощно, но не съм сигурен за процесора. Мисля си, че е възможно да се сложи процесор от 2, та дори и от 3 поколение (i3 или i5 мисля да е). В момента карам с процесор b960. 

Другото което е, че искам да добавя и едно SSD  поне 120гб. 

И трето, макар и не последно- дали има начин да се добавят допълнителни компоненти за охлаждане и дали ще е нужно, ако може да се направи смяна на процесора? Струва ми се, че сложа ли евентуално i5 може да се покажи температурата на лаптопа. 

Извинявам се, ако има някъде из форума такава тема, но просто не успях да я намеря! Благодаря предварително. :) 

Не, можете само от същото поколение. Трябва да намерите процесор от същото поколение i3,i5 или i7, но трябва да гледате да е със същото TDP. Трябва да видите и чипсета на дъното дали изобщо поддържа други процесори.
Процесора трябва да е втора ръка, защото чисто нов ще ви излезе солено, а реално ползите няма да са толкова големи. Също така е важно да проверите дали не е запоен за дъното.

За SSD можете да сложите каквото искате, но вероятно ще трябва да махнете наличният хард диск и/или двд-то. Например махате двд-то, диска отива на негово място, а SSD-то влиза на мястото на диска. Друг вариант е самият лаптоп да има втори слот специално за SSD диск, но е малко вероятно. Потърсете тази информация.

И не, няма как да го охладите, ако сложите нещо по-мощно като ток. Една охладителна подложка би свалила 2 до 5 градуса, но слагайки по-мощен процесор, ако проблемите те ще са доста по-големи от 2 до 5 градуса.

Трудна работа общо взето. Хората обикновено си взимат нов лаптоп.

• Автор

Благодаря за бързината и за отговора. 

Успях да намеря, като информация за процесора това, че е socket 2 (или нещо такова, понеже не съм много наясно с хардуерната част). Говорех с няколко познати, които разбират повече от мен и ми казаха, че няма проблем за смяна. Просто реших да се допитам и до вас за допълнителна информация. 

за SSD съм наумил да го сложа на мястото на HDD с, който съм в момента. Махам DVD и там слагам сегашният хард.

Благодаря отново за информацията. 

п.с. лаптопа е на една година и нямам възможността чак да го сменя. предпочитам да му вдъхна малко живот, а и не го използвам за кой знае какви натоварвания. 

Редактирано от Теодор Емилов (преглед на промените)

Ами, не сте дал достатъчно информация. Трябва да се види с някоя програма какъв е чипсета и какъв е сокета (дали е PGA). Принципно този процесор може да се сменя, но не е сигурно дали не сте попаднал на запоена бройка.

Може да направите System summary с AIDA 64 и качете след това снимката.

Нямате пълната версия на програмата... И не показва точно това, което ни трябва!

Но се поразрових и открих, че чипсета е Intel HM70, което е лоша новина за Вас!

Intel HM70 Express chipset processor support

Да, и аз попаднах на същата информация. Можете да потърсите пълната версия на АИДА или с някоя друга подобна програма да проверите чипсета. Ако се потвърди, че е HM70, то няма какво да се направи.

Здравейте! 

Наумил съм си да направя ъпгрейд на машината си, Ясно ми е, че няма как да бутна видеото и да го сменя с по-мощно, но не съм сигурен за процесора. Мисля си, че е възможно да се сложи процесор от 2, та дори и от 3 поколение (i3 или i5 мисля да е). В момента карам с процесор b960. 

Другото което е, че искам да добавя и едно SSD  поне 120гб. 

И трето, макар и не последно- дали има начин да се добавят допълнителни компоненти за охлаждане и дали ще е нужно, ако може да се направи смяна на процесора? Струва ми се, че сложа ли евентуално i5 може да се покажи температурата на лаптопа. 

Извинявам се, ако има някъде из форума такава тема, но просто не успях да я намеря! Благодаря предварително. :)

това нещо лаптоп ли е или компютър

това " E1-531G" какво е ? 

от гугил излиза че е лаптоп

това нещо лаптоп ли е или компютър

това " E1-531G" какво е ? 

от гугил излиза че е лаптоп

Коментар ни в клин ни в ръкав, ние му отговорихме вече на човека. Разбира се че е лаптоп.

Коментар ни в клин ни в ръкав, ние му отговорихме вече на човека. Разбира се че е лаптоп.

http://www.lapspecs.com/detail/acer+aspire+e1-531

Ми ето и от мен пълно изказван тогава :

Intel Pentium processor B950 (2,1 ГХз)  - B960 (2,2 ГХз)  - B970 (2,3 ГХз)  

Intel Celeron processor B820 (1.7 ГХз)  -  B815 (1.6 ГХз) 

• Автор

Благодаря за помощта. С доста хора бях говори и ми казаха, че бих могъл да сменя процесора, но явно бъркат. Нищо, ще карам с този.

Не бъркат, процесора може да се сменя, но в случая чипсета не поддържа по-силен процесор. Има още 2-3 чипсета, които могат да подкарат по-силни процесори и затова ви накарахме да проверите от още еидн източник за чипсета какъв е.

То и да може повече от 70-80 лева не трябва да даваш,защото нов трудно ще го намериш,а втора ръка се намират.

• Автор

@Игнатов

Значи няма какво да се случи, ясно. Иначе бях намерил една i5-ца от второ поколение на цена от 65 лева. Работи на 2.4GHz и с турбото скачаше до 3.0GHz

post-339813-0-03269800-1421100971_thumb. дали все пак чипсета е различен от този, който казахте?

Редактирано от Теодор Емилов (преглед на промените)

На една от снимките които сте приложил се вижда Ivy bridge процесор , по- точно Pentium 2020M.

Това е доста по различно от B960.... 

https://kaldata.com/forums/uploads/monthly_01_2015/post-339813-0-03269800-1421100971.jpg

Чипсета е HM77 , сега е ред на по-опитните , аз нямам опит в смяна на процесор на лаптоп.

Да и аз много се учудих... Защото ако наистина чипсета е HM77, то тогава е невъзможно да има b960(той е Sandy Bridge), защото чипсета поддържа само Ivy Bridge...

И респ. този i5 от 2-ро поколение, дето си го намерил, няма да стане... Търси i5 от трето поколение(Ivy Bridge)

Редактирано от stzbg (преглед на промените)

Ако чипа е запоен за дъното, абсурд да се мисли за ъпгрейд. В този случай чипсета е напълно без значение какъв е.

Какво се цели с цялата тази драма по смяна на CPU-то ? Ако се използва за филми/интернет, разлика няма да видиш. Слагай едно SSD, още рам и ще се потресеш каква разлика има. Ако мислиш, че със смяната на процесора ще можеш да играеш игри, няма да стане.

Как какво се цели колега?!? Да не би да си мислиш случайно че си във форум-а на "Булгарплод" -ако да, то тогава си объркал форум-а :–).

Конкретно на чипсет-а HM70 тръгват всички процесори които са на сокет G2, проблема обаче е друг: след като се сложи една i3, i5 на такъв сокет компютъра работи 1-2 мин и се рестартира -заради несъвместимост на чипсета!

За да работи КОРЕКТНО -трябва самия чипсет да е съвместим  с процесорите и да поддържа списъка който е даден например тук за HM76:

http://www.cpu-upgra...76_Express.html

И не само това, както написаха колеги, по-напред в постове -трябва процесора да е със същото TDP! Има много хора ъпгрейдвали процесори за лаптопи от санди бридж към иви бридж -по простата причина че СОКЕТА е един и същ G2 - и при спазване на горните условия няма никакви проблем след това да работи процесора.

Лично аз съм правил този ъпгрейд на пробук от иви бридж Celeron 1000m 35w  към иви бридж I7 3632QM 35w. След ъпгрейда -хората в сервиза констатираха че все едно съм си купил съвсем друг лаптоп  :-). При мен обаче сокета е HM76 т.е. съвместим.

Само да добавя че по предишната серия пробук 4540s и др, първите модели си идваха със b960(санди бридж) -най евтините конфигурации, като впоследствие доста хора ъпгрейднаха към съвместими i3, i5,i7 -санди или направо минаваха на иви бридж -най-малкото заради по доброто вградено видео

HD3000 санди -HD4000 иви бридж.

http://www.cpubenchm...1000M @ 1.80GHz

http://www.cpubenchm...2.20GHz&id=1480

Грубо казано разлика в производителността има няма х4 :D , дали след това не си заслужава ъпгрейда?!? :ph34r:

Ето и температурите след 4 месеца използване на i7 3632QM:

bgpepi@bgpepi:~$ lscpu
Architecture:          x86_64
CPU op-mode(s):        32-bit, 64-bit
Byte Order:            Little Endian
CPU(s):                8
On-line CPU(s) list:   0-7
Thread(s) per core:    2
Core(s) per socket:    4
Socket(s):             1
NUMA node(s):          1
Vendor ID:             GenuineIntel
CPU family:            6
Model:                 58
Stepping:              9
CPU MHz:               1200.000
BogoMIPS:              4390.22
Virtualization:        VT-x
L1d cache:             32K
L1i cache:             32K
L2 cache:              256K
L3 cache:              6144K
NUMA node0 CPU(s):     0-7
bgpepi@bgpepi:~$

bgpepi@bgpepi:~$ sensors
acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1:        +50.0°C  (crit = +128.0°C)
temp2:         +0.0°C  (crit = +128.0°C)
temp3:        +39.0°C  (crit = +128.0°C)
temp4:        +45.0°C  (crit = +128.0°C)
temp5:         +0.0°C  (crit = +128.0°C)
temp6:         +0.0°C  (crit = +128.0°C)
temp7:         +0.0°C  (crit = +128.0°C)
temp8:         +0.0°C  (crit = +128.0°C)

coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Physical id 0:  +54.0°C  (high = +87.0°C, crit = +105.0°C)
Core 0:         +45.0°C  (high = +87.0°C, crit = +105.0°C)
Core 1:         +51.0°C  (high = +87.0°C, crit = +105.0°C)
Core 2:         +54.0°C  (high = +87.0°C, crit = +105.0°C)
Core 3:         +51.0°C  (high = +87.0°C, crit = +105.0°C)

bgpepi@bgpepi:~$

Редактирано от rosko (преглед на промените)

HM77 ... 2мин с Google. Както и да е, по-темата на този лаптоп какво и да му се сложи за нищо повече от интернет/филми не може да се използва, но да прав си ако даде 200лв. за i5/i7 втора ръка на браузера му излизат крила, а филмите почват с по 100кадъра да вървят.

Без лоши чувства, ама лаптопа е с външно видео, разбира са е ако е G модела. Мисля че е по-добре следващият път преди да обяснявате форум на "Булгарплод" ли е, поне да използвате 5 минути с Google и да се запознаете с машината.

Лек ден.

Колега, темата е ъпгрейд/смяна на процесор -и в случая подобряване на бързодействието, какъв гугъл какви 5 лева, какви 2, 3, 5 минути те гонят???

Дадох ясен и точен отговор дали това е възможно, а дали човека пуснал темата ще го направи -си е негово лично решение! В случая заради чипсета HM70 -единствено някой пентиум може да сложи -но надали би усетил голяма разлика с цялата галимация по смяната.

Лаптопа бил с външно видео... тинтири-минтири.... човека не случайно спомена че пари за НОВ няма(новия винаги е най-лесното решение на проблема).

Вместо да се правиш на умен(къде, какво и колко минути си гледал)- по-добре помогни на човека с добър съвет от твоя личен опит(ако има такъв разбира се) вместо да остроумничиш!

Айде лек и спорен ден и от мен. ;)

Редактирано от rosko (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.