Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

LiveCD със CentOS-6.6 [GNOME] - Изцяло на български със допълнителен софтуер.

ivoarch

Препоръчан отговор

Преди няколко дена ми дойде като идея, да си създам собствен жив образ (LiveCD) на CentOS 6.6.

h_1421761143_7588620_9a4d6eedf3.png

Какво ме вдъхнови към тази идея?

Просто смятам че ще бъде хубаво да имам под ръка, един жив образ на CentOS предназначен за десктоп употреба, и създаден от БЪЛГАРИН за БЪЛГАРИ! 

Предимствата на този жив диск?

- Изцяло на Български език.

- Инсталиран е допълнителен софтуер предназначен за десктоп употреба ( + мултимедийни кодеци, flashplayer, съпорт за принтери, архивиране, офис програми, допълнителни пакети за NetworkManager ...) .

- Инсталирани са допълнителните хранилища EPEL,RPMFUSSION (добавил съм само тези които няма да ви създават никакви проблеми, със официалните хранилищата на Centos, така работата ви със дистрибуцията ще е по сигурна.)

- И всичко това със размер от само 1GB.

Предимства на този жив диск пред Stella линукс?

- Изцяло на Български, Stella няма добавен пълен съпорт за нашият език.

- nux.desktop хранилищата са отрова, затова не са добавени във моят жив образ, за тяхна сметка има rpmfussion.

- По добре подбран пакет от софтуер.

Допълнителни екстри над които работя  [TODO]?

- Добавяне на български за Firefox (за сега това не е възможно, но работя по въпроса).

- Добавяне на софтуер който съм изпуснал да пъхна във този жив образ.

- Конфигуриране на някои дребни елементи на десктопа.

- Отделен образ за 64-bit машини.

Това което съм направил за сега, е нещо като BETA версия (това не означава че работи зле). Но просто смятам след като изпълня някои от проблемите си  посочени по-горе от Допълнителни екстри над които работя  [TODO] да регенерирам живият образ, на ново.

За тестване може да свалете ISO файла:

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------+

За 32-бита машини                                                                                                                  |

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------+

i386: http://ivoarch.mirror.dimitar.website/CentOS/centOS-6.6-GNOME-liveCD-BG.iso

Filename: centOS-6.6-GNOME-liveCD-BG.iso

Size: 1.1GB

MD5Sum:  0fd77b1bf438a5d4218cc027bcbe13f3

-----------------------------------8>---------------------------------8>-------------------------------------------------+

За 64-бита машини                                                                                                                 |

i386: http://ivoarch.mirror.dimitar.website/CentOS/centOS-6.6-x86_64-GNOME-liveCD-BG.iso

Filename:  centOS-6.6-x86_64-GNOME-liveCD-BG.iso

Size: 1.1GB

MD5Sum:  759c5c5ecb8dcb1090508b5461bd642b

-----------------------------------8>---------------------------------8>-------------------------------------------------+

Уеб страница - http://ivoarch.github.io/centos6-live/index.html

Source файла със който генерирам този жив образ, може да намерите ТУК!

Ако имате идеи ще се радвам да ги споделите.

Поздрави!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 124
  • Създадено
  • Последен отговор

Иво нещо не успях да комбинирам Джам 7 със Cent OS 7 gnome .Правя си Линукс партиция в ext4 стигам до избиране на къде да инсталира ОС и къде grub и все ми дава грешка и връща назад.Утре ще пробвам твоето дистро.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Иво ще съм много благодарен  ако може да се добави пакета VBoxLinuxAdditions

EDIT

Мисля, че няма готов пакет RPM за VirtualBox Guest Additions.

Но, лесно може да инсталирате като следвате следните стъпки:

Когата инсталирате живият образ на виртуалната машина, инсталирайте следните пакети:

# yum groupinstall "Development Tools"
# yum install kernel-devel 

След което:

Погледнете ТУК!

Ако не ви се покаже прозореца, където ви пита дали да стартира VBoxLinuxAdditions.run , ще трябва да използвате линията на команди и да монтирате ръчно за да го стартирате.

Ако намера по пакет RPM ще го добавя, но до тогава трябва да се задоволим само с това, което не изглежда трудно!

Ако имате други предложения, давайте..

Поздрави!

Иво нещо не успях да комбинирам Джам 7 със Cent OS 7 gnome .Правя си Линукс партиция в ext4 стигам до избиране на къде да инсталира ОС и къде grub и все ми дава грешка и връща назад.Утре ще пробвам твоето дистро.

Тук незнам как да ти помогна, никога не съм инсталирал линукс със какво то и да било друго, камули със Джамове :D

Но във интернет е пълно със информация, така може да има нещо по темата.

Поздрави!!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Бат'начо  CentOS  е малко по- трудна дистибуция от Убунту  и разните там деривати. Ако ти е толкова заради  гном 2 визията си плесни едно Ubuntu -Mate 14.04  и ще си на мода. Хубавото при CentOS   е 10 годишния съпорт и  гарантираните на 110%  стабилни пакети .Те не издават междинки като други дистрота  и   контрола е железен какво влиза и какво има  като съдържание. За мене лично Дебиан,CentOS,BSD и Слакауер  са дистрибуциите дето си  заслужават да са на сървър. И  за това и ги ползват повечето хора. Евала на Иво ,че е  решил да ни зарадва със тая версия .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

"Трудното" ще го пропуснем, много е "сърварно" - "гръмна" ми Хикса като излязох и се опитах да вляза пак (на живо). Ще го "мъча" по-нататък като поразчистя и му направя място.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

При CENT OS всичко е изпипано и добре направено........

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Привет колеги, може би питането ми не е за тук за което се извинявам!

Интересува ме как се добавя динамично ип (след рутер) на CentOS 6.6 i386 ??

Много ще съм благодарен, цял ден си играя с един сървър HP обаче все дава някаква грешка, ръководя се от тази тема:

http://billsoft.eu/bg/fedora-install

стигам до задаването на ип и до там.

Много благодаря!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

...

Погледнете тук! , повече за опциите тук!

Погледнете във /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth* файла, и го променете според вашата мрежова карта:

Пример за динамичен ип ще гледате за нещо такова:

Най важното е да смените, там където BOOTPROTO да е dhcp, като по долу, също да вмъкнете mac адреса, също се уверете, че имате опцията опцията ONBOOT=yes

DEVICE=eth0
BOOTPROTO=dhcp
HWADDR=вашият mac адрес => пример 00:11:22:33:44:55
ONBOOT=yes
NETMASK=255.255.255.0
TYPE=Ethernet

Ако искате да промените рутера и хоста на системата:

Редактирайте файла: /etc/sysconfig/network

След промените, рестартирайте мрежата:

# /etc/init.d/network restart

Ако имате проблеми и след това което ви писах,  направете друга тема със вашето питане.

Поздрави.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Поради липсата на ntfs-3g най-вероятно. Правиш следното:

1) Добавяш следното репо:

yum install fuse fuse-ntfs-3g 
yum --enablerepo=rpmforge install fuse fuse-ntfs-3g

2) Инсталираш пакета ntfs-3g:

yum install ntfs-3g 
yum --enablerepo epel install ntfs-3g 
yum install ntfsprogs ntfsprogs-gnomevfs 

3) Маунтваш NTFS файловата система:

mkdir /mymnt/win 

-редактираш fstab:

/dev/sda1       /mymnt/win   ntfs-3g  rw,umask=0000,defaults 0 0 

-маунтваш:

mount /mymnt/win 
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не ми отваря ntfs дяловете от флащка , това което забелязах на първо четене

Днеска сигурно ще пусна завършека на образа със нови пакети и други екстри тъй като,

почти съм готов, дайте ми няколко часа само :D, този пакет също е включен не се травожете.

Изчакайте завършеният образ!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Няма нищо наготово дадено. Дори не знам по дифолт дали NTFS се поддържа от CENTOS, но ме съмнява.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Няма нищо наготово дадено. Дори не знам по дифолт дали NTFS се поддържа от CENTOS, но ме съмнява.

Не, трябва ти трета страна хранилище [EPEL], аз съм го добавил във образа за това пакета го има вътре, но не е инсталиран. Но смятам този образ който ще пусна днеска д аидва със този пакет инсталиран.

За другите новости ще си замълча сега, като го направя ще пиша всичко подробно какво ново съм добавил.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Иво възможно ли е панела с менютата да бъде долу и да е един,така че като минимизираш приложение то да е в основния панел ,а  не във втория който по подразбиране е отдолу?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Иво възможно ли е панела с менютата да бъде долу и да е един,така че като минимизираш приложение то да е в основния панел ,а  не във втория който по подразбиране е отдолу?

Всичко е възможно, но не на всеки би му харесало така, затова не смятам да променям работи по панелите.

Най хубаво е, всеки да има свободата да си го направи така както си иска, става със два клика.

Единствено съм премахнал опцията на nautilus - отварянето на всяка папка в нов прозорец. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Супер...........значи очакваме пълния вариант на дистрото.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

ivoarch,

Идеално начинание-поздравления! CentOS е сериозно и уважавано дистро и си заслужава. Понеже се зачетох в първия ти пост, разбирам че идеята по-скоро е да се движи на десктоп, но моето питане е - таргета като за по напреднали ли юзери ли си остава или това не ти е приоритет? Питам, ако има и таргет примерно начинаещи, да подхвърля просто като идея от мен, какво може да се конфне за тяхно улеснение.

Самба с графичен инструмент за конфиг примерно ми идва на акъл. Доколкото помня те официално спряха поддръжката. SSH - Аз лично често го ползвам удобно за файл трансфер, включително и м/у телефона. VNC startup при boot т.е. услугата да е стартирана преди user login. Бг речници за office и firefox. Виждам, че включваш и съпорт за принтери. Не би било лошо да добавиш поддръжка на Canon мултифункционалните устройства, че там преди куцаха нещата доста, поне това помня. Другите неща виждам, че си ги включил и си писал за тях.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

ivoarch,

[1]

Идеално начинание-поздравления! CenOS е сериозно и уважавано дистро и си заслужава. Понеже се зачетох в първия ти пост, разбирам че идеята по-скоро е да се движи на десктоп, но моето питане е - таргета като за по напреднали ли юзери ли си остава или това не ти е приоритет? Питам, ако има и таргет примерно начинаещи, да подхвърля просто като идея от мен, какво може да се конфне за тяхно улеснение.

[2]

Самба с графичен инструмент за конфиг примерно ми идва на акъл. Доколкото помня те официално спряха поддръжката. SSH - Аз лично често го ползвам удобно за файл трансфер, включително и м/у телефона. VNC startup при boot т.е. услугата да е стартирана преди user login. Бг речници за office и firefox. Виждам, че включваш и съпорт за принтери. Не би било лошо да добавиш поддръжка на Canon мултифункционалните устройства, че там преди куцаха нещата доста, поне това помня. Другите неща виждам, че си ги включил и си писал за тях.

1. Не, напредналите потребители не са ми приоритет.

По скоро, идеята ми дойде случайно, тъй като на моите родители съм сложил тази дистрибуция. Така преди няколко дена ми хрумна като идея, да си създам един жив образ със който лесно ще мога, при евентуални проблеми със техните компютри, да им я инсталирам по бързо (ако един ден се наложи!) , като вкарам нужният софтуер и настройки, също български език и так на татък...да автоматизирам нещата. Така след малко четене и пробване, пък си казах, защо само за моите родители?

Все ще има някой друг, на който може да му върши пак чудесна работа. Пък и това, е една сървърна дистрибуция, и ако искаш да я ползваш за десктоп, отнема време докато напипаш нещата, и особено ако не си запознат със CentOS.

Така реших, да направя този образ не само за лична употреба.

2. Графичните приложения, за сървъри...сервизи..

2.1 Samba

Да преди се ползваше, пакета system-config-samba който е графично приложение, но сега както и ти каза, вече не се поддържа. Не мисля, че ще мога да намеря някаква алтернатива на него за CentOS. Но трябва да проверя по добре.

Ще го имам на предвид, и ще потърся решение.

2.2 SSH/VNC

Не знам до колко е добре, като идея стартирането на тези услуги при boot. Просто не всеки иска да ги има активирани.

Добавил съм графично приложение за стартирането на тези услуги, също това може да бъде направено от линията на команди.

Също съм добавил графично приложение за защитната стена...

За сега тези услуги не мисля да ги пускам със боот процеса.

2.3 Firefox и офис

Вече са добавени български речници за libreoffice, във първият образ бях забравил да сложа libreoffice но във следващият ще го има.

В момента си играм със добавянето на български за firefox, тук имах няколко проблема.

Трябваше да форсирам две опции, като ги направя да се появяват включени за всички профили, по този начин ще форсирам българският. Не знам да ли е 100% необходимо но когато си правех опити да направя моят FF на BG, без тях промените не влезнаха в действие, така че реших да ги форсирам, за всеки случай.

Другият проблем, е да инсталирам българската добавка на FF без да се стартира браузъра, и активирате бутона, и също пак да я има за всеки профил. И тук намерих решение, но още не е тествано, но мисля че ще стана!

Третият проблем пак със FF, е че представката която е пакета за български език, е лошо форматирана, и трябва преди това, да се разархивира, и да се управи на ново, и тук имам решение .

Firefox ми е най големият проблем, но няма да пусна жив образ без браузър на български :P

За принтерите ще прочета, и ще вида какво мога да направя.

--------------------------------------------------------------------------------------

Нещата можеха да стават по бързо, но ми отнема много време да си правя тестове със исо файлове, тъй като направата на един такъв ми струва 2 часа и 20 минути.

Поздрави!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Е има си работа, ама то хубавите работи стават бавно

Относно SSH/VNC имаш право. А и аз не се изразих съвсем правилно. SSH при всички положения не е необходим като услуга, която се стартира. Аз по-скоро имах предвид VNC и си мисля дали е възможно предварително да се конифгне така, че ако бъде активирана от потребителя, да се стартира при буут, а не както е по подразбиране след юзер логин.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Е има си работа, ама то хубавите работи стават бавно

Относно SSH/VNC имаш право. А и аз не се изразих съвсем правилно. SSH при всички положения не е необходим като услуга, която се стартира. Аз по-скоро имах предвид VNC и си мисля дали е възможно предварително да се конифгне така, че ако бъде активирана от потребителя, да се стартира при буут, а не както е по подразбиране след юзер логин.

Не мисля, че пак ще е удобно по този начин, ако ви разбирам.

Искате ако VNC e активиран (# service vncserver start) от потребителя, то автоматично след това да се добави във стартерите при boot процеса със chkconfig?

Звучи добре, но пак никой не може да бъде сигурен, този потребител който веднъж е стартирал услугата, дали ще иска тя да е постоянно активирана със процеса на boot.  Също ако активираш подобни услуги, трябва да помислиш и за защитната стена. Не мисля че е разумно, да активираш една камара неща, и в същото време портовете за тях да стоят затворени, ако пък тръгнеш да ги отваряш, по този начин ще откраднеш от свободата на потребителя да реши, дали всъщност ги иска така. Също имайте предвид, че зад CentOS стои  SELinux, който във моят образ е активиран по подразбиране.

Ако пак не съм разбрал, се извинявам!

Поздрави!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте момчета, мисля че най накрая образът, е готов!

Не съм правил инсталация, просто защото нямам условия, за това моля някой да тества дали всичко си е ок! 

Ще съм ви благодарен!

Така, най хубавата част :D

Новости?

- Вече Firefox е на български език!

- Добавени са още допълнителни хранилища - Skype, VirtualBox, Google-Earth. Така че ще може да се инсталират по желание от графичният мениджър Yumex или от терминала за напреднали.

- Премахнато, е отварянето на папки във нов прозорец на nautilus. Не мисля, че има някой на който му харесва тази остаряла опция, от времената на федора коре.

- Добавена е езикова поддръжка за Руски език, и Македонски!

- Инсталиран е LibreOffice пакета, тъй като го бях изпуснал във миналият образ.

- Инсталирани са пакетите ntfs-3g и ntfsprogs, така че вече ще може да се монтират NTFS дялове, също ще можете да форматирате във такъв формат.

- Инсталирани са някои допълнителни GTK2 engine, gtk-aurora-engine и gtk-murrine-engine.

- Инсталирани са графични приложения за управление на защитната стена, също инсталирано графично приложение за стартиране на услугите (sshd, httpd, vncserver, samba ...).

- Инсталиран е плъгина за Yum - yum-plugin-fastestmirror

Промените като .diff формат, Цък!

Мисля, че е това... Но мисля, ако открия начин да добавя екстра драйвери, било то за принтери, wifi, и така на татък, да регенерирам образа на ново, също ако дадете някоя добра идея, която може да е полезна от към съпорт.

Може да свалите новият образ от този линк!

Или от началната страница на тази тема!

Поздрави!

- ivo-

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Току що го инсталирах на един асус еее 1001 засега се държи добре. Единствено нещо съм объркал при инсталацията и груба съм го инсталирал на флашката, но при следващата инсталация ще внимавам :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

• Добави ново...