Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Покана за доброволно изпълнение

Featured Replies

Здравейте. Вчера получих въпросната покана за доброволно изпълнение, която гласи, че аз трябва да заплатя в ролята си на наследник на починалия си баща неговите дългове. от 2010г. и ако не сторя това щели да пристъпят към принудително изпълнение. (като трябва да заплатя в двуседмичен срок). Той не притежава абсолютно никакво имущество. До колкото разбрах единственият начин да се отърва е като се откажа от наследството, но това възможно ли е тъй като съм непълнолетна. И ако да, какво точно трябва да се направи?

това възможно ли е тъй като съм непълнолетна.

След като си непълнолетна,никой не може да те задължи да плащаш каквото и да било!Тази „покана за доброволно изпълнение“ е някаква измама.Както и това принудително изпълнение,срещу непълнолетен.

• Автор

След като си непълнолетна,никой не може да те задължи да плащаш каквото и да било!Тази „покана за доброволно изпълнение“ е някаква измама.Както и това принудително изпълнение,срещу непълнолетен.

А какво става след като навърша пълнолетие? Ще ме принудят да ги платя предполагам..

А какво става след като навърша пълнолетие? Ще ме принудят да ги платя предполагам..

Като навършиш пълнолетие,ще се посъветваш с някой адвокат.Невъзможно е да те принудят да плащаш дълг,който не е твой.Не подписвай никакви документи,без да ги прочете адвокат!

• Автор

Като навършиш пълнолетие,ще се посъветваш с някой адвокат.Невъзможно е да те принудят да плащаш дълг,който не е твой.Не подписвай никакви документи,без да ги прочете адвокат!

Тогава защо моя позната е била принудена след навършване на пълнолетие да заплати “наследен" дълг подобен на моя, но с огромни лихви върху него..? :/ 

Тогава защо моя позната е била принудена след навършване на пълнолетие да заплати “наследен" дълг подобен на моя, но с огромни лихви върху него..? :/ 

Това е нещо много сериозно и е хубаво да се посъветвате с добър юрист а не във форум. И защо ми се струваше, че имаше някакъв срок на "давност'  - 5 години.Стига да няма подписани каквито и да било документи от двете стани.Но това са мои предположения а не тълкуване на закона, юридически.

Като е получено значи е подписано и тръгва нова давност.

Кой и към кого има претенции? Държавата (НАП или друго), банка, друга организация (примерно ТЕЦ)? Или е от съдия-изпълнител?

Вероятно има цитирано основание, членове и параграфи. И при адвокат да идеш, ще те пита за същото.

Майка, братя, сестри? Кавото и да ти приказват не подписвай нищо.

Като е получено значи е подписано и тръгва нова давност.

Кой и към кого има претенции? Държавата (НАП или друго), банка, друга организация (примерно ТЕЦ)? Или е от съдия-изпълнител?

Вероятно има цитирано основание, членове и параграфи. И при адвокат да идеш, ще те пита за същото.

Майка, братя, сестри? Кавото и да ти приказват не подписвай нищо.

Да! Напълно съм съгласен с теб. Ето какво е написала дамата; "Вчера получих въпросната покана за доброволно изпълнение" За да я получи, се е подписала и тогава всичко влиза в сила.Направила е грешка според мен. Често се правят така грешки, разчитайки, че ще получим "съвет" от форум или от друго място, което ни поставя пред свършен факт. Значи - съгласила се е с подписването да погаси задълженията. Не е било според мен редно да избързва. Това не е призовка за явяване в следствен отдел, а някакво предупреждение. По форумите се пита за болести и за какви ли не работи - които се разрешават при лекаря, сервиза или там, за където става въпрос.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Не мисля, че точно така стоят нещата с непълнолетните, но както се каза по-горе в консултацията с адвоката е истината.

Как могат да вменят на непълнолетен човек задължението да плаща, при положение, че той не работи и няма доходи?

Малко по-сложен е казуса, но няма да се разпростирам да пиша тук, а ще оставя това на компетентните.

пп. И не забравяйте, че добре пращаме детето при адвокат, но отново да питам: как ще му плати за консултациите?

Въпроса е принципен и не, че очаквам отговор.

• Автор

Да! Напълно съм съгласен с теб. Ето какво е написала дамата; "Вчера получих въпросната покана за доброволно изпълнение" За да я получи, се е подписала и тогава всичко влиза в сила.Направила е грешка според мен. Често се правят така грешки, разчитайки, че ще получим "съвет" от форум или от друго място, което ни поставя пред свършен факт. Значи - съгласила се е с подписването да погаси задълженията. Не е било според мен редно да избързва. Това не е призовка за явяване в следствен отдел, а някакво предупреждение. По форумите се пита за болести и за какви ли не работи - които се разрешават при лекаря, сервиза или там, за където става въпрос.

Eто един интересен факт - НЕ съм подписвала каквото и да било. Дори вчера разбрах за въпросното задължение. Благодаря все пак за съветите :)

Eто един интересен факт - НЕ съм подписвала каквото и да било. Дори вчера разбрах за въпросното задължение. Благодаря все пак за съветите :)

Майка, братя и сестри имаш ли?

Като питам се отговаря, след като искаш помощ.

Давай подробно какво разбираш под "получила". Циитирай подробно какво пише (без личните данни).

Членове, параграфи и кой се прави на кредитор.

Майка ти и баща ти имали ли са брак? Ако не - официално припозната ли си за дете?

След като споменаваш за позната, с която сте на една възраст си мисля че някой е имал отношение с частни лихвари от отвратителните и май ви работят по една и съща схема. Дано да съм лош пророк.

Това с наследството е по сложно

Наследника получава ВСИЧКИ АКТИВИ И ПАСИВИ на наследството

В смисъл ако този когото е наследила има 100 000лв в банкова сметка - ще ги вземе

Но ако починалия е имал и 1 милион кредит към банка - ще трябва да ги връща

В смисъл получава и спестеното и дълговете,не може да избере да вземе само парите да кажем а дълга да не го плаща

Но вина ги има начин да се откаже от наследство и няма да я търсят за нищо

• 1 месец по-късно...

Наследството е т.нар. "маса" - "наследствена маса", а не съвкупност от вещи. Най-общо казано тази "маса" включва права+задължения+фактически отношения. Наледникът отговаря за задълженията на наследството само до размера на полученото.

Приемането или отказът от наследство е еднократен неотменим акт. Т.е ако веднъж сте приели наследството, след това не може да се откажете от него и обратно. Обикновено приемането на наследството става по два начина: изрично с нарочно изявление пред надлежен орган (обикновено съд) или мълчаливо с т.нар. "конклудентни действия" (юридически термин, който означава мълчаливо). Всяко действие на разпореждане или управление с част или цялото наследство означава че приемате наследството и след това не може да се откажете. С други думи ако в наследството има включен недвижим имот и вие го отдадете под наем или дори само смените партидата на тока на ваше име се смята че вие сте приели наследството. Същото е и със старата счупена кола на родителите Ви например. Ако я върнете за скраб или и платите данъка се смята че сте приели цялото наследство, без значение какви активи и/или пасиви включва то. Но и във тези случаи пак отговаряте до размера на получения актив.

Разбира се след като сте извършели някакво такова мълчаливо действие, можете да се откажете от наследството изрично като представите в Районния съд изрична нотариално удостоверена декларация за отказ от наследство, която се вписва в нарочен регистър на съда. Този последващ отказ обаче е нищожен (т.е няма никакво юридическо действие и за правото той не съществува) и е атакуем от всеки, който има интерес да докаже, че преди да се откажете от наследството вие сте го приели мълчаливо. Това обикновено се прави от ваши кредитори (не кредитори на наследството), които имат интерес да прибавят към вашето имущество и активите на наследството, за да могат да се удовлетворят от него за вашите задължения. Но тава е малко в страни от Вашия случай. Казвам го само за по-голяма яснота на изложението.

Преди да рецитираш да беше погледнал откога е темата. И че питащата не се е появила вече 2 месеца, и ако е задействана процедура всичко е доста променено. И не е внесла никакво допълнително уточнение, не казва дори и кой е "кредитора". Предполагам че някакви лихвари ги плакнат и ще се възползват от техни апетитни земи след отказ от наследство. Я си помисли на някаква непълнолетна защо и е подсказано точно това, още повече че споменава за същия казус с позната? И предполагам че спорнарта сума е доста по-голяма от примерните 20 лв за адвокатска консултация.

Преди да рецитираш да беше погледнал откога е темата. И че питащата не се е появила вече 2 месеца, и ако е задействана процедура всичко е доста променено. И не е внесла никакво допълнително уточнение, не казва дори и кой е "кредитора". Предполагам че някакви лихвари ги плакнат и ще се възползват от техни апетитни земи след отказ от наследство. Я си помисли на някаква непълнолетна защо и е подсказано точно това, още повече че споменава за същия казус с позната? И предполагам че спорнарта сума е доста по-голяма от примерните 20 лв за адвокатска консултация.

Просто исках да помогна. Може пък да е полезно за някой друг.

Редактирано от NNNNIKKKK (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.