Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инсталиране на Windows XP направо от хард диск.

Featured Replies

Здравейте, уважаеми потребители тъй като съм новобранец затова и първото нещо за което ще търся вашата помощ  , това е въпросът за инсталирането на ОС в моят случай Уиндоус ХР При мен проблемът е следния  ( най- кратко ще се опитам да го опиша ), че на моят компютър който поддържа 64 битова версия на Уиндоус имам инсталиран Уиндоус 7, обаче имам необходимостта да инсталирам Уиндоус Хр ,обаче се получава следният проблем когато сложа диска на  Уиндоус ХР излиза синьото прозорче с опции за инсталация , обаче без основната възможност ИНСТАЛ . Като пък рестартирам компютъра чува се че започва да бучи записвачката , обаче не тръгва да ми започва подготовка за инсталация . В същото време при Уиндоус 7 няма такъв проблем т.е. като сложа дискът и веднага тръгва да ми инсталира                    7- цата наново,  значи не е проблемът от записвачката . Вероятно трябва да се правят някакви настройки от биоса може би  но аз с биоса нямам никакъв опит и не смея да пипам , че може да изтрия всичко . Интересуваме защо просто като сложа диска с ХР не тръгва да ми инсталира още от самия хард диск ( както е при другия ми компютър които  е 32 битов и като му сложа 32 -битовия диск с Уиндоус ХР веднага тръгва инсталацията )  

Какво мога да направя за да може сам да тръгва да си инсталира без да се налага да ровя в биоса . 

post-357209-0-81576800-1424543893_thumb.

Първо се инсталира XP, после 7. С обратният ред на инсталиране повреждаш bootloader-а на 7-цата и ще върви само XP-то, докато не поправиш bootloader-а на 7-цата. Не можеш от Windows 7 да инсталираш XP. Защо не ти зарежда от CD/DVD диска - ами защото най-вероятно защото не е настроен BIOS да зарежда от CD/DVD. Може да има и клавиш като F11/F12/F8 с който да се вади boot menu за еднократен избор на зареждащо устройство. Ако не - в BIOS се рови.

Също така, за да можеш да инсталираш XP, трябва SATA Контролерът да е в режим "Съвместимост" или "IDE", ако не е - няма да се инсталира без да се интегрират драйвери за съответният SATA контролер в WindowsXP инсталатора. Ако пък смениш режима и той не е бил "Съвместимост", когато си инсталирал Windows7, то пък Windows7 най-вероятно няма да стартира повече, понеже си променил режима на дисковият контролер и ще попаднеш в перипетии да обръщаш и режима на 7-цата.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Здравей, Василе, добре дошъл във форума :) ,

Не знам какво разбираш под "инсталиране от харддиск", както пише в заглавието. Windows се инсталира от външен диск - CD или DVD, или от флашка, ако дъното го позволява. Не от работеща операционна система, а след рестарт, при което системата буутва от външния диск. За да стане това, трябва да са изпълнени две неща - дискът да е записан като буутващ, а не просто да има един разархивиран имидж на него, и да е посочен като първо буутващо устройство в BIOS. Подразбира се, че дискът и записвачката трябва да са технически изправни.

При теб едно от тези неща не е изпълнено, затова не можеш да преинсталираш.

Добре е да поясниш и какво точно се опитваш да направиш - да замениш Windows7 с XP, или да имаш двете ОС едновременно.

Както е казал колегата, по-горе трябва да се настрои biosa първо устройстов за четене да е CD/DVD. Може и диска със записаната OC да е повреден, в такъв случай изтеглете и запишете друг. Може и от USB флашка да се инсталира windows или от външен хард диск, но не и от този, който се използва за текущата OC. 

П.П. Не съм сигурен дали ставаше при Windows XP но може просто да изтеглиш iso файла и програмата Daemond Tools след което да монтираш iso файла и да отвориш setup.exe и да следваш стъпките, но това може да се изпълни само ако сега си с 64 битова oc и искаш да инсталираш 64 или обратното... т.е. няма как ако си с 64 бита да инсталираш 32 по този начин.

Редактирано от star_computers (преглед на промените)

Инсталация на OS с Daemon Tools, тц, тц , тц... Под Windows също не се инсталира Windows, трябва да се буутне от диска, както ти обясниха по-горе. За да не си окепазиш текущата инсталация на седмѝцата, не пипай в БИОС AHCI - то, а просто си намери ХР с вградени драйвъри за SATA контролера. Ако не можеш да намериш, ще ти дам ХР, което и на Z87 съм инсталирал, та ще ти тръгне със сигурност. После просто ще трябва да си възстановиш буутлоудъра на седмицата, защото ХР ще го затрие.

• Автор

Пояснявам , че искам да запазя седмицата , но същевременно и да инсталирам ХР- то просто искам да са на два отделни дяла на диска двете системи  Знам че като инсталирам ХР- то ще ми се прецака лоудара на .7- цата , но мисля да го оправя после с тази програма EasyBCD   В момента имам инсталиран на Ц дяла 7 -цата 64 битова версия Уиндоус Ултимате , искам да инсталирам ХР- 64 -битова версия на Д -дялът    ХР дискът който пробвам да инсталирам е този Уиндоус     http://zamunda.net/details.php?id=99664&hit=1    Моля кажете ако този не е боутабъл версия дайте линк откъде да си сваля подходящ. 

Записвачката работи пробвах вкарвам други дискове чете ги прехвърля информация на хард диска, а за инсталацията направо от хард диск имах предвид , че имам друг компютър който е 32 битов и който като му сложа диск с Уиндоус тръгва да го инсталира още преди да е рестартирал , но това няма значение    

Пояснявам , че искам да запазя седмицата , но същевременно и да инсталирам ХР- то просто искам да са на два отделни дяла на диска двете системи  Знам че като инсталирам ХР- то ще ми се прецака лоудара на .7- цата , но мисля да го оправя после с тази програма EasyBCD   В момента имам инсталиран на Ц дяла 7 -цата 64 битова версия Уиндоус Ултимате , искам да инсталирам ХР- 64 -битова версия на Д -дялът    ХР дискът който пробвам да инсталирам е този Уиндоус     http://zamunda.net/details.php?id=99664&hit=1%C2%A0  Моля кажете ако този не е боутабъл версия дайте линк откъде да си сваля подходящ. 

Записвачката работи пробвах вкарвам други дискове чете ги прехвърля информация на хард диска, а за инсталацията направо от хард диск имах предвид , че имам друг компютър който е 32 битов и който като му сложа диск с Уиндоус тръгва да го инсталира още преди да е рестартирал , но това няма значение    

Само като идея:

Защо не си направиш една виртуална машина и във нея да инсталираш едно ХР?

Ще изглежда ето така:

http://prikachi.com/images.php?images/56/7940056L.jpg

ХР-то съм го смалил за да можеш да видиш!

По това, което си започнал:

По този начин няма да се инсталира нищо. Щеше да може ако ОС ти беше ХР.

Над мен са ти дали пояснение, как става.

Зареждаш диска във оптичното устройство. Рестартираш.Влизаш във BIOS и променяш като първо бутващо устройство да е твоето оптично устройство. Запазваш промените и инсталираш ХР.

Но не и това, което си посочил.Нищо не става от 64bt ХР.

Намери си някое по добро.

Първо - намери си 32-битов Windows XP. 

Второ - запиши го на диск, но без да разархивираш или да правиш други магии, а с функцията "Burn Image to Disk" (или аналогична) на програмата за запис, която ползваш. Между другото, препоръчвам Nero, по възможност някоя по-стара версия.

Трето - отдели си дял на диска за Windows XP. Можеш да го направиш от Disk Mnagement на сегашния ти Windows 7, може и с друга програма, препоръчва, EaseUS Partition Master Free.

Четвърто, без него няма да се мине :) - влез в BIOS, и задай първо буутващо устройство да е CD/DVD, а второ - харддискът.

Пето - сложи записания диск, рестартирай, и когато ти излезе надпис "Press any key to boot from ..." , натисни някой клавиш, за да започне инсталацията на XP . В съответния момент задай да се инсталира върху новонаправения дял, който трябва да е различен от този на Windows 7.

Шесто - след инсталацията ще трябва да ползваш EasyBCD, за да направиш да се зареждат и двете ОС. За всеки случай предварително си приготви инсталационен диск с Windows 7.

Успех, и ако има проблеми - пиши тук.

Mozo, не е точно така за инсталирането на Windows от Windows, огато става дума за втори Windows!!!

Аз бих подготвил всичо в Windows 7 среда. Първо се подготвя един празен дял за XP. С помощта на WinNTSetup се "насипва" Windows XP от монтиран iso файл, като се марира задължитвлно опцията Find and add Windows version already added on this PC, която е за бутона Setup

Редактирано от belivakov (преглед на промените)

Аз бих подготвил всичо в Windows 7 среда. Първо се подготвя един празен дял за XP. С помощта на WinNTSetup се "насипва" Windows XP от монтиран iso файл, като се марира задължитвлно опцията Find and add Windows version already added on this PC, която е за бутона Setup

Приятелю:

Все пак обясняваш на човек, който е поставил инсталационен диск във зареден Windows 7 и иска да направи инсталация! :)

Кире, останах с впечатление, че се прави опит за зареждане на инсталация от CD при стартиране на компютъра. Или не е зададено коректно първо зареждащо устройство, или по някава причина CD бе се разпознава като bootable  на тази машина.

А аз предлагам вариант да стане всичко бързо, лесно, безболезнено в Windows 7 среда и с Daemon Tools. :wink12:

• Автор

Благодаря за съветите , но не мога да разбера защо да инсталирам 32 - битов Уиндоус ( аз имам такъв диск ) на компютър който поддържа 64- бита ако му сложа 32 битова версия нямали да стане по бавен компютърът защото той е 4- ядрен 3.00 Гхц с 4гб Рам памет и ако му сложа 32 битова версия  на ХР после ще мога ли да ъпгрейдна до 64 битова версия на ХР .

Аз ви питах този уиндоус ХР дето пробвам да го инсталирам  http://zamunda.net/details.php?id=99664&hit=1

дали е боутабъл версия или не  , защото не мога да разбера . Иначе Д -дяла на който искам да го инсталирам ХР- то е напълно празен ( така си е разцепен от началото ) А виртуално ХР не ми върши работа , защото ми трябва реална ОС  ХР, за да мога да ползвам принтера който ми който работи само на ХР 

За единия принтер инсталираш цяла ос? Пробва ли под Windows 7 да инсталираш драйвъра в Windows XP Service Pack 3  съвместим режим и като Администратор.

Дай си модела на принтера . Това дето искаш да го правиш е пълна глупост .

Mozo, не е точно така за инсталирането на Windows от Windows, огато става дума за втори Windows!!!

От поне пет години съм с три ОС на харда и никога не съм имал проблеми с нищо. Кое не е така? Елементарно е, просто трябва да се слезват някои стъпки.

От поне пет години съм с три ОС на харда и никога не съм имал проблеми с нищо. Кое не е така? Елементарно е, просто трябва да се слезват някои стъпки.

Ставаше дума, че може да се инсталира Windows от Windows.

Да, може, но правилно ли е и трябва ли?

Възможно е, но потенциално води до проблеми. Не бих го препоръчал за начинаещи. 

А и в случая, ако става въпрос само за съвместимостта с един принтер - слагането на по-стара ОС е напълно излишно.

• Автор

HP deskjet AL in ONE F 2480, Това  не само принтер но и скенер и копир и е доста хубава машина , но проблемът е че има някакъв дефект който позволява само на  ХР да работи . Така и не разбрах ако инсталирам ХР 32 битова версия ще мога ли да го ъпгрейдна до 64 битова версия .

И ако може дайте някаква ефективна програма за чистене на флашка от вирус защото докато се опитвах да прехвърля данни от единия ми компютър на другия открих че  флашката ми има някакъв вирус който е скрит на пръв поглед уж  нищо не се вижда да има а в един момент се появява някаква папка със съдържание от около 9-10 гб. а това е невъзможно защото флашката е само 2 гб. Няколко пъти вече я форматирам флашката , но пак се появява това нещо и сега имам двоен проблем освен че не мога на по мощния компютър да си инсталирам ХР- то ами на всичкото отгоре другия ми се зарази с някакъв вирус и трябва и него да го преинсталирам , защото стана нечувано бавен 

А и в случая, ако става въпрос само за съвместимостта с един принтер - слагането на по-стара ОС е напълно излишно.

С използването но този метод - проблеми никакви. Дори напротив - способства решаване на проблеми.

А за ОС и принтер - гасувам с 2 ръце, че е неразумно.

Да, може, но правилно ли е и трябва ли?

Абсолютно ненужна гимнастика.

А има и вариант да се инсталира Windows XP във VHD на същия дял, да се монтира под Windows 7 и да се укаже като зареждащ (bootable)

Но пак казвам - неразумно е да се инсталира ОС заради принтер.

Я пробвай този драйвър.

ХР си е супер. Ако му харесва, некада си я използва.

HP deskjet AL in ONE F 2480, Това  не само принтер но и скенер и копир и е доста хубава машина , но проблемът е че има някакъв дефект който позволява само на  ХР да работи . Така и не разбрах ако инсталирам ХР 32 битова версия ще мога ли да го ъпгрейдна до 64 битова версия .

И ако може дайте някаква ефективна програма за чистене на флашка от вирус защото докато се опитвах да прехвърля данни от единия ми компютър на другия открих че  флашката ми има някакъв вирус който е скрит на пръв поглед уж  нищо не се вижда да има а в един момент се появява някаква папка със съдържание от около 9-10 гб. а това е невъзможно защото флашката е само 2 гб. Няколко пъти вече я форматирам флашката , но пак се появява това нещо и сега имам двоен проблем освен че не мога на по мощния компютър да си инсталирам ХР- то ами на всичкото отгоре другия ми се зарази с някакъв вирус и трябва и него да го преинсталирам , защото стана нечувано бавен 

Щом форматираш флашката, а след това пак се появява, това означава, че и РС - то ти е заразено.

Васко, пусни си тема:

https://www.kaldata.com/forums/topic/132819-системата-ми-е-инфектирана-какво-да-правя-сега/

Като предварително прочетеш и изпълниш инструциите.

• Автор

Да пробвам този драйвер да го инсталирам направо върху 7- цата и след това да инсталирам ХР-то 64 бита така ли  ?

А за флашката как да я изчистя 

Не, инсталираш си драйвъра и си пробваш оборудването. Без да е необходимо инсталиране на XP.

А за чистенеето съм дал линк по-горе.

А, ако има няакви проблеми с принтера - чичо доктор.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.