Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Предложете четец за книги?

Featured Replies

Не знам дали е правилното място за тази тема. Колкото и да ми е неудобно, си търся четец за книги. По принцип ги предпочитам на хартия, но реално с един четец ще ми е по-удобно да ги чета и разнасям. Ще се загуби магията, но пък ще съм с 4+ напред и един назад. 

Общо взето търся един четец до 200-50 макс лева. 6 инча или повече. Да отговаря на размерите на една книга. Да има цветовете на книги, да може в тъмното да се чете, както и на слънце. Разбира се повечето формати са предимство. Не съм имал досега четец, а само съм виждал. Не ги разбирам много. Виждал съм едни с копчета, други без копчета. Неясни са ми. Ако може най-доброто до тези пари. 

...

Ето това е темата, може да я прочетеш. Казвали сме си вече мнениетo там.

https://www.kaldata.com/forums/topic/224725-%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-e-book-reader/

• Автор

Здравей. Видях, че се предпочита Kindle, но да има и подсвек, други са свикнали с копчета, други без. Да кажем, че се спирам на тази марка. Кой модел ми препоръчвате? Да кажем, че се ориентирам към такъв без копчета. 

Предполагам, че има значение разделителната способност и ppi

http://readerbg.com/%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8_%D1%87%D0%B5%D1%82%D1%86%D0%B8/amazon_kindle/%D1%83%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_%D0%B7%D0%B0_%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8_%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B8_Kindle_Paperwhite_WiFi_2_SO

Примерно този модел за 280 лева, но не знам дали си заслужава, и дали мога всички формати да четем на тия четци. Също така, не вжидам да пише дали нощем може да свети. 

Редактирано от qnkov (преглед на промените)

Здравей. Видях, че се предпочита Kindle, но да има и подсвек, други са свикнали с копчета, други без. Да кажем, че се спирам на тази марка. Кой модел ми препоръчвате? Да кажем, че се ориентирам към такъв без копчета. 

Предполагам, че има значение разделителната способност и ppi

Този, който препоръчвам по принцип, в момента, т.е. Kindle PaperWhite. Има подсветка.

Евентуален недостатък (не и за мен) е че поддържа само mobi, pdf и txt. Инсталация на Calibre на компа ти, го заобикаля елегантно. Жената е с такава книжка и е много доволна. Ако ми се счупи Nook-а и аз ще мина на такава.

Няма копчета.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Здравей. Видях, че се предпочита Kindle 6, но да има и подсвек, други са свикнали с копчета, други без. Да кажем, че се спирам на тази марка. Кой модел ми препоръчвате? Да кажем, че се ориентирам към такъв без копчета. 

Здравей, 

Отговорът на този въпрос зависи единствено и само от теб :)

Да го кажемн така, ако за теб е важно да можеш да четеж на тъмно, то просто обикновенната 6ца няма да ти свърши работа, така че си за 

Kindle Paperwhite, който обаче е по - скъпичък, а съм чувал и оклончиви мнения за това дали натоварва повече очите или не. 

Аз съм с "обикновения" модел 6" и за 10 минути през които си играх с него бях доста доволен и от навигацията и от окрана и общо всето от всичко. А сестрата, която ми го отмъкна твърди че и е много удобен...

Та с две думи, хвани някакви ревюта, ако няма някъде представени разликите в таблица, направи си една и започни с пръста от горе на долу - това ми трябва, това не, теглиш чертата и каквото остане под нея него взимаш ;)

Поздрави и успех в избора!

Кристиян

Kindle Paperwhite, който обаче е по - скъпичък, а съм чувал и оклончиви мнения за това дали натоварва повече очите или не.

Със сигурност не ги натоварва повече от другия, никой не те кара да ползваш подсветка. А в другата тема съм описал случай когато помага за избягване на натоварване - когато се зачетеш и забележиш, че около теб се е стъмнило, едва когато те заболят очите.
  • Автор

http://readerbg.com/%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8_%D1%87%D0%B5%D1%82%D1%86%D0%B8/amazon_kindle/%D1%83%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_%D0%B7%D0%B0_%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8_%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B8_Kindle_Paperwhite_WiFi_2_SO

Този модел на линка демек? Има някакъв SO и друг без SO. Не знам разликата. Нещо с рекламите ли беше? 

Демек този да взимам, но няма микро СД, само до 4гб са? Такива ли са?:

Предлаганият модел на Kindle е версия СЪС специални оферти и рекламни скрийнсейвъри, модел октомври 2014 г. с черен корпус. Разликата от версията БЕЗ специални оферти - Special Offers (SO) е показването на реклами като скрийнсейвър и банер в долната част на Home Screen-а. Във версията без специални оферти като скрийнсейвър се показват неутрални графики, а банера на Home Screen-а липсва. И при двете версии при четене не се показват реклами на екрана. Рекламното съдържание започва да се показва едва след регистрация на устройството на сайта на amazon.com.  Самата регистрация не е задължителна, но отключва някои от функциите на четеца.   - See more at: http://readerbg.com/електронни_четци/amazon_kindle/устройство_за_четене_на_електронни_книги_Kindle_Paperwhite_WiFi_2_SO

Това е от лика, който сте постнал.

Виждал съм го този мофел на KINDLE, хубав е.

Няма значение за картата, то никой не я ползва, защото това са страшно много книги.

Имайте в предвид, че четците не са подходящи за PDF. Не се нагласяйте да четете такъв формат. Просто екранът е прекалено малък.

Това с рекламите не си го представяй като в браузъра да ти изкачат рекламни прозорци, само като го изгасиш и то ако го връзваш към нета. Не съм имал досег с други четци но Киндъл е великолепен. Предишния ми (4) беше с бутони и беше супер удобен, подарих го и си взех тъчскрийн, не е същото. Но усещането за четене си е почти като книга (поради това и няма да си взема с подсветка). Конвертирането с Calibre е лесно и бързо, след това може с кабел може и да се регистрираш в Амазон и да си го пращаш на [email protected] и само му пускаш wi-fi и книгата ти е в четеца като при това ти се пази и в техния облак, което изключва липсата на място (не че 4 GB лесно може да ги запълниш с книги де). Calibre-то също ти пази всичките книги. моите и двата ги взех по обяви, но чисто нови неразпечатани и за много по малко пари от т.н. официални.

Добре си го намислил, аз доколкото знам най-добри са Kindle.

Ако толкова се държи на приставката на Амазон по-удачния вариант не е конверт понеже се губи цялата красота на fb2.

Най-добре се разрови по-форумите понеже не помня вече какво съм чел.

Ставаше дума за някво флашване на оригиналния фърмуер (идеята им е да купуваш от тях не да си четеш от читанка та правят секви магии).

Но предполагам пада гаранцията да го имаш предвид.

Редактирано от naruto (преглед на промените)

Ако толкова се държи на приставката на Амазон по-удачния вариант не е конверт понеже се губи цялата красота на fb2.

Форматите горе долу подържат едно и също, така че нищо съществено не се губи при конверсията.

Ставаше дума за някво флашване на оригиналния фърмуер (идеята им е да купуваш от тях не да си четеш от читанка та правят секви магии).

Никакъв проблем не съм чул да има с това, познавам мнозина които четат всякакви неща от всякъде.

В какво го конвертираш?

Calibre само си избира според устройството. AZW3 е за KindlePaperwhite, за моя Nook е EPUB.

Бележките под линия поддържат ли се? Имам предвид като в истинска книга?

Бележките под линия поддържат ли се? Имам предвид като в истинска книга?

да, даже тия дето са в края на главата - по-добре от истинска книга, щото само докосваш линка, отиваш на бележката, след което докосваш и връща обратно, а в истинска книга трябва да се ровиш да го търсиш.

Като човек който няма никакво понятие от четци, какви са предимствата на киндъла пред това да четеш на таблет. Защото аз ползвам за това айпад 2 и откакто намерих читанката съм изчел доста книги без да имам забележка. Понякога чета по 6-7 на ден,когато съм свободен и не ми се занимава с компютъра. Само му намалям подсветката докрай.

Интересува ме защото искам да подаря на майка ми евентуално нещо такова. Но до момента клонях към таблет за да може и да си цъка в интернет и скайп и така.

Предимствата са в специализирания дисплей не в марката. Гледай характеристиките на четеца и си харесай нещо.

Реално не натоварва толкова очите другото е маловажно. 

пс. Ако целта е и друго освен четене на книги четеца не е вариант. Все пак не забравяй че става дума за очите на майка ти.

Като човек който няма никакво понятие от четци, какви са предимствата на киндъла пред това да четеш на таблет. Защото аз ползвам за това айпад 2 и откакто намерих читанката съм изчел доста книги без да имам забележка. Понякога чета по 6-7 на ден,когато съм свободен и не ми се занимава с компютъра. Само му намалям подсветката докрай.

Интересува ме защото искам да подаря на майка ми евентуално нещо такова. Но до момента клонях към таблет за да може и да си цъка в интернет и скайп и така.

Четците стават за четене - толкова. Имат само две предимства пред таблет, но те са безценни, ако тях търсиш

а) дисплея не работи с излъчена а с отразена светлина. Дори и в най-яркия слънчев ден си четеш съвсем спокойно и не ти пука от никакви отблясъци, отражения и т.н.

б) батерията държи месец-два.

Ако ти трябват само тези двете, по-добре да вземеш четец, иначе - таблет.

• Автор

Кажете ми от кой сайт да си поръчам моделът на KindlePaperwhite? Понеже намирам разни, но с различна цена. 

Примерно този от емаг?

http://www.emag.bg/elektronna-kniga-kindle-6-paperwhite-4gb-wifi-kindle-paperwhite/pd/DXC3MMBBM/

А от джара..

https://jarcomputers.com/p_EEBKINDLEPPRWHT2

Само че изписва, че е някакъв Kindle 2? Цената е по-малка и изглежда същия като този от емаг... 

Редактирано от qnkov (преглед на промените)

Кажете ми от кой сайт да си поръчам моделът на KindlePaperwhite? Понеже намирам разни, но с различна цена. 

Примерно този от емаг?

http://www.emag.bg/elektronna-kniga-kindle-6-paperwhite-4gb-wifi-kindle-paperwhite/pd/DXC3MMBBM/

А от джара..

https://jarcomputers.com/p_EEBKINDLEPPRWHT2

Само че изписва, че е някакъв Kindle 2? Цената е по-малка и изглежда същия като този от емаг...

За моделите вижте тук:

http://en.wikipedia.org/wiki/Amazon_Kindle#Kindle_2

За магазина - откъдето ви харесва. Стига да са нормални дистрибутори.

Предишния ми (4) беше с бутони и беше супер удобен, подарих го и си взех тъчскрийн, не е същото. Но усещането за четене си е почти като книга (поради това и няма да си взема с подсветка).

С бутони и за мен е по-удобно. Производителите явно ги мразят, защото се чупят и качват цената...

За подсветката не си много прав, защото винаги можеш да си я спреш, а от друга страна добрата светлина е почти лабораторна ситуация в градското ежедневие.

На хартиената книга няма как да и се сменят параметрите на шрифта, обикновено не седи отворена и прочие. Така че се губят едни, но се печелят други преимущества.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.