Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проверка на код на даден сайт

Featured Replies

Бих искал да ви задам един въпрос.

Понеже от много скоро използвам HTML и CSS, не съм запознат почти изобщо с нещата.

Искам да ви попитам - навсякъде, за всеки сайт ли е легално и позволено (без да се нарушава каквото и да е правило) да се проверя кода на даден сайт, чрез инспектора в браузъра? Понеже така човек, нали може да види как е направен даденият  сайт, ако не се лъжа. Също и CSS е видим, ако си спомням правилно. Позволено и легално за абсолютно навсякъде и за във всеки сайт ли е този начин за преглеждане на всичките елементи на сайта ?

Не виждам причина да не е легално - ако браузърът вижда и прочита даден код, за да ти го нарисува във формата на страница, защо да не го разгледаш и ти?

Ако някой има какво да крие, има разни методи, например т. нар. code obfuscation - умишлено замазване на кода с цел по-трудното му разчитане, но така или иначе в общия случай всичкия код, свързан с показването на една страница, е достъпен за клиента (браузъра).

Този подход на учене според мен е само отчасти добър - много от съвременните сайтове не се правят с ръчно писане на HTML, ами този HTML се генерира динамично.

Ако не беше позволено, нямаше и да е възможно. Браузерът ти, за да изобрази съдържанието прави точно това - листи го и го интерпретира ред по ред. Който не иска да се преглежда съдържанието, нямаше да го прави публично достъпно или щеше да използва Base64 за кода, например. Не че е нещо сериозно последното. Друг е въпросът, че ако не нелегално, то неетично да е да правиш клонинги на сайтове с цел да лъжеш потребители или да правиш измами.

"Интерпретира",  да се разбира - рендира.

• Автор

Благодаря ви за отговорите на всички.

БОГ да ви благослови.

Реших да попитам все пак, понеже не знам дали съм прав, но ми се струва, че по този начин чрез инспектора, човек може да види почти всеки един сайт как е направен или греша?

Редактирано от The Good Old TIme (преглед на промените)

Не можеш да видиш почти всичко в един динамичен уебсайт, а това което ти се подава към браузера. Ако е статичен - да.

Не можеш да видиш почти всичко в един динамичен уебсайт, а това което ти се подава към браузера. Ако е статичен - да.

За браузъра разликата между статичен и динамичен сайт не съществува.

За браузъра разликата между статичен и динамичен сайт не съществува.

Само дето част от съдържанието се генерира динамично.

Само дето част от съдържанието се генерира динамично.

Това за браузъра няма никакво значение - все е HTML/CSS.

Това за браузъра няма никакво значение - все е HTML/CSS.

Много добре знаеш какво се опитвам да кажа. Това, че гледаш телевизор не означава, че знаеш какво има в кутията зад екрана.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор

Благодаря Ви за отговорите, simtech и gothicrock.

БОГ да ви благослови.

Динамичните сайтове да не би да са нещо, като готови системи с готов web дизайн, където е нужно само да избереш кое къде да бъде, без да е нужно сам да създаваш самите елементи и части на страниците (имам предвид оформлението) ?

Редактирано от The Good Old TIme (преглед на промените)

По-скоро се има предвид съдържанието - примерно статиите в даден сайт - дали ще се пишат от човек или робот, те най-вероятно не се съхраняват директно в HTML файл, ами в база данни - и при заявка (поискване на дадено съдържание) сайтът прочита заглавието и текста на еди колко си статии от базата данни, генерира някакъв HTML файл в движение и го изпраща към браузъра, подал заявката. Възможно е също така примерно при публикуване на нова статия тя да се появи най-горе на страницата без да е нужно да щракнеш "Refresh". Възможностите клонят към безкрайност.

Много добре знаеш какво се опитвам да кажа. Това, че гледаш телевизор не означава, че знаеш какво има в кутията зад екрана.

В случая е важно да знаеш, че телевизорът дава изображение на базата на входящия сигнал - как се генерира този сигнал от този, който го излъчва, телевизорът не го интересува, просто за да видиш образ, сигналът трябва да има правилен формат. Та така и браузърът - той работи с HTML, CSS и JavaScript, а това дали те са генерирани от някакъв апликейшън или са му подадени от статични файлове, него не го грее, тъй като за това си има сървър, който да ги мисли откъде ще ги вземе да му ги прати.

Иначе разделянето на сайтовете на статични и динамични обикновено се прави от тези, които правят статични (най-често през някаква програма като Dreamweaver), че да излезе, че и те са уеб девелопъри. А пък ако се научат да бачкат с WordPress, вече направо пращят от умения.

А динамичен сайт може да се направи и без база данни. :P

В случая е важно да знаеш, че телевизорът дава изображение на базата на входящия сигнал...

Абе ти Font end и Back end знаеш ли какво е? Един WebDev не го интересува само какво се подава към браузера, а и какво се изпълнява на сървъра. PHP е език за програмиране и се изпълнява на сървъра. HTML е език за описване и обикновено това получаваш в браузера - HTML/CSS/JS. Само с последните 3 можеш да направиш сайт.

Разделянето на динамични и статични сайтове е по-скоро според това как се генерира съдържанието.

И противно на злите езици, едно малко Website-че прилично може да се направи и само с HTML/CSS/JS и то лесно. Взаимодействието с потребителя, изпълнението на код от страна на сървър, динамично генериране на съдържание, запазване на елементи в база данни вече са нещо много по-сложно.

За радост за създаване на WebSite може да се ползват готови CMS системи, които да се модифицират за конкретни нужди.

п.п Това, че си от HAT, шапката или каквото и да е било там не означава, че можеш да спамиш и да си търсиш повод.

Абе ти Font end и Back end знаеш ли какво е? 

Абе щом бачкам второто, все ще да знам какво е.

Иначе твоите мъдрости с браузърите са добре познати - като например тук:

СимСпеч вземи си оправи тъпият браузър и не се прави на оригинален и обиден !

При всички работи само при спеченягата СимСпеч не работи !

Цялата дискусия може да си види оттук:

https://www.kaldata.com/forums/topic/200490-проблеми-с-форума/?p=2485787

:)

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Абе щом бачкам второто, все ще да знам какво е.

Не съм уверен, че щом "бачкаш второто, все ще знаеш какво е". С нищо не го показа, освен да тролиш и в момента да вадиш цитати от контекст, както друг човек в друга тема. Цитирането на баннати тролове да не мислиш, че нещо ме впечатлява или някак подрива авторитети? Тия номера на Илиев не вървят. Излей си болката по-добре в раздела за Психоанализа или Изповеди, ще разгледаме и твоят казус. И противно на очакванията ти, още ползвам същата Opera.

По същество нищо грешно не съм казал. Който разбира - ще види. Не че се занимавам сериозно с Web.

Отвори кода на фейсбук и виж как е направен  :D

Не съм уверен, че щом "бачкаш второто, все ще знаеш какво е". С нищо не го показа, освен да тролиш и в момента да вадиш цитати от контекст, както друг човек в друга тема. Цитирането на баннати тролове да не мислиш, че нещо ме впечатлява или някак подрива авторитети? Тия номера на Илиев не вървят. Излей си болката по-добре в раздела за Психоанализа или Изповеди, ще разгледаме и твоят казус. И противно на очакванията ти, още ползвам същата Opera.

По същество нищо грешно не съм казал. Който разбира - ще види. Не че се занимавам сериозно с Web.

:D

То един спеченяга друго не може и да каже. А кой какво знае се вижда добре по темите.

Пък това, че ти не правиш концептуална разлика какво знаят и вършат сървърът и клиентът (браузърът), си е за твоя сметка - лошото е, че пишеш неща, които могат да подведат някого, който иска да научи нещо, и с твоите мъдрости няма да стигне далече. :P

Пък това, че ти не правиш концептуална разлика какво знаят и вършат сървърът и клиентът (браузърът)

След като знаеш - светни ни.

След като знаеш - светни ни.

Вече го направих. :P

В случая е важно да знаеш, че телевизорът дава изображение на базата на входящия сигнал - как се генерира този сигнал от този, който го излъчва, телевизорът не го интересува, просто за да видиш образ, сигналът трябва да има правилен формат. Та така и браузърът - той работи с HTML, CSS и JavaScript, а това дали те са генерирани от някакъв апликейшън или са му подадени от статични файлове, него не го грее, тъй като за това си има сървър, който да ги мисли откъде ще ги вземе да му ги прати.

Иначе разделянето на сайтовете на статични и динамични обикновено се прави от тези, които правят статични (най-често през някаква програма като Dreamweaver), че да излезе, че и те са уеб девелопъри. А пък ако се научат да бачкат с WordPress, вече направо пращят от умения.

А динамичен сайт може да се направи и без база данни. :P

Вече го направих.

И по същество какво по-точно различно каза? То защото като разработчик не те интересува какво се изпълнява на сървъра, също както като автомеханик не те интересува какво има под капака на колата, така ли? То тоя браузер без апликейшъна, който генерира съдържанието от къде по-точно ще го вземе тоя HTML, че да го интерпретира?

Логично, като "инспектираш" генерираното съдържание това няма да ти разкрие какво се изпълнява на сървъра.

• 4 седмици по-късно...

Много полезна дискусия! Не съм IT-специалист и знам много малко за web-a, но едно от нещата, които "със сигурност" знам е, че браузърът "разбира", "чете" или по научному казано "интерпретира" код, написан само на HTML, JS или CSS. Затова доста се учудих, когато преди време в едно видео ( 

) чух един по-знаещ в областта да казва, че сайтът youtube.com вече изцяло бил написан на ... Python. Отворих "тубата" и веднага "инспектирах" с инспектора на браузъра. Естествено, никакъв код на Python не видях. Стана ми интересно - как така, сайта е написан изцяло на Python, а инспектора на браузъра показва само  HTML-код? А тя каква била работата! Сървърите, освен че хостват, "стопанисват" сайтове, са и един вид преводачи. Защото различните фирми, притежаващи сайтове, използват различни програмни езици за изработката им. Някои сайтове са изцяло написани на HTML, други на PHP, трети на Python и т. н. и т. н. Тези, които не са написани на HTML преди да бъдат изпратени до браузъра на интернет-потребителя, се превеждат от сървъра на HTML и тогава му се изпращат под формата на html-file. Този html-file вече е разбираем за браузъра. Всъщност, превода не се извършва точно от самият сървър, а от специални програми-преводачи, предварително инсталирани на сървърите, които май се наричат translators т. е. преводачи. Или пък компилатори, не съм сигурен. А може и всичко, което съм написал по-горе изобщо да не е така! А въпросът "Как да разберем на какъв точно програмен език е написан даден сайт?" на мен също ми е интересен, макар и да не съм софтуеърен инженер. 

По-скоро става въпрос за генериране на съдържание, което браузърът може да интерпретира, отколкото за превод от един програмен език на друг.

Примерно този форум - всеки пост се пази в база данни и при отваряне на дадена тема, форумът ще погледне в базата данни и ще прочете от съответната таблица всички мнения, за които е записано, че принадлежат към тази тема, и от тях ще генерира html страница, която да върне на браузъра.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.