Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Каква Linux дистрибуция бихте препоръчали за начинаешщи?

Featured Replies

Здравейте! Започвам сериозно да се замислям по въпроса за преминаването ми към Linux О.S.Искам да попитам тези,които са с Linux O.S. каква дистрибуция бихте препоръчали за начинаещи? Зная,че каквато и да е няма да ми е лесно,но все пак предполагам че има и по леки дистрибуций.Всички, с които разговарях ми препоръчват Debian,но аз смятам че ми е рано за него.Благодаря на всички предварително! cool.gif

SuSE и Mandriva са идеални за начинаещ. После като свикнеш виж и Debian, Slackware.

Ubuntu - за мен това е най-добарата дистрибуция

- единствената дистро, която ми подкара скенера, пък и си има ръководство на български.

Инсталирането на Nvidia драйвери става с пакетния мениджър...Инсталацията на KDE (не виждаме вече смисъл в нея) става също много лесно и има хиляди тулкитове за настройка на графичната среда - GNOME.

Използвал съм доста различни дистрибуции, но тази (убунту) върви най-добре и се справя добре със всичко.

А за Slackware - според мен намери някоя производна на нея, защото слака се обновява много рядко.

Препоръчвам ти VS Live - с нея съм карал много време (перфектно кирилизирана е, и е Slackware все пак)

Редактирано от xsakex (преглед на промените)

SuSE, Fedora, Ubuntu - инсталираш и преценяваш коя най-много ти допада. Друг начин.. няма :-)

Здравейте! Започвам сериозно да се замислям по въпроса за преминаването ми към Linux О.S.Искам да попитам тези,които са с Linux O.S. каква дистрибуция бихте препоръчали за начинаещи? Зная,че каквато и да е няма да ми е лесно,но все пак предполагам че има и по леки дистрибуций.Всички, с които разговарях ми препоръчват Debian,но аз смятам че ми е рано за него.Благодаря на всички предварително! cool.gif

Разбирачите се обаждат,ахеххехаххехахехеххахххяхахха(извинете за отклонението от темата)та ся виж недей питай коя е за начинаещи - влез в linux-bg.org и разгледай внимателно всички дистра ;) и си избери някое,ако не ти хареса инсталирай друго и т.н смени всички и така ще видиш коя най-много ти допада ;) аре

Тиликса също е подходящ като за начинаещи. Изцяло на български е и може да го пробваш без да се инсталира /Live CD/. От другите дистрибуции, за мен поне най-достъпна е UBUNTU, но но може да пробваш още SUSE и Mandriva. Просто е въпрос на избор и вкус.

Тук можеш да си направиш онлайн тест за това коя дистрибуция е подходяща за теб.

Няма какво да питаш направо слагай Slackware и се учи на него. Един път научиш ли се да го конфигурираш после може да минеш на всяко дистро и няма да имаш проблеми. В www.linux-bg.org има страшно много инфо за всичко само чети и учи.

=======================================

bulgarian.gif

bgbox.png

fck-grg-bsh.jpg

illuminati.png

slackware2_userbar.gif

Още повече, че има документация на български:

http://vstoykov.hit.bg/linuxdoc/ - индекс с четива на български език.

http://vslivecd.openfmi.net/vslive/ - сайта на дистрибуцията VS Live, която е базирана на Slackware и ще ти бъде от голяма полза, ако избереш Slackware

Искам да слагам линукс но се чудя дали да е SuSE или Mandriva,aко може да ми кажете какви са разликите между тях и коя е по-добра според вас?! Искам да знам дали и тези програми ги има и за линукс,ако не моля да кажете за алтернативата им:

AC97 Realtek

Alcohol 120%

CCcleaner

CCCP

Crystal Player

Dc++

Download Master

Everest

Foobar

Foxit

Google Talk

Miranda

Nero

Nvidia

OpenOffice.org

Opera

ClamWin AntiVirus

Unlocker

Vypress Chat 2.1

Winrar

XoftSpy

Редактирано от Lorenzo (преглед на промените)

CCcleaner Everest Unlocker XoftSpy тия с сигурност няма да ти трябват ако си на линукс.А за останалите повечето ги има,или ако ги няма си имат подобни програми с същите функций.

Ся аре и аз да се направя:Madnriva sux,Suse sux,Debian sux,Tilix sux - Slackware Rulz трябва ли да обяснявам - "Ако не знаеш нещо питай някой slackware-джия,ако той не го знае,значи никой не знае" -> следва че ако научиш слака няма да имаш проблем със никое дистро

Пс:Който иска прозорец с конзола да си слага Mandriva и suse

• Автор

Здравейте отново! cool.gif Току що се прибирам от работа и бързам да видя,какво сте препоръчали.Днес си намерих"Ubuntu".Версията е 5.10-Install & live cd.Виждам,че много от вас са препоръчали точно това дистро,така че предполагам съм на прав път.Виждам,че сте препоручали доста дистра,за което ви благодаря.В момента разсполагам само с Ubuntu,i затова ще опитам с него.Имам още едно въпросче само.

Антивирусна програма определено ще ми трябва.Поне така мисля.Ако съм прав,каква точно антивирусна препоручвате да исползвам.А нещо,като стена необходимо ли е да се използва.Извинявайте за въпросите,които може би са глупави,но съм на Вие,както бях преди години с бозата. :)

По принцип за linux не ти трябва антивирусна защото няма вируси(има но вероятноста обикновен потребител като теб да попадне е 1000000000:1)има си how to И др. глупости ---> http://linux-bg.org , ---> http://linux-index.org - чети учи и се образовай на тема Linux.

WarezRu, понеже си по-навътре в нещата помогни за следния проблем:

При пускане на Live CD Ubuntu AMD64 ми качва всичко и стига почти до края и след което спира и ми дава някаква грешка от рода на X Server.

Ето и конфигурацията:

AMD 64 3200+@2600Mhz

NF4 SLI

ATI Radeon X800GTO 256MB

DDR 2x512MB 520Mhz

2x HDD RAID 0

DVDRW

CDRW

Flopy

ПП: Един път ми изписа, че не разпознава вида на CPU-то.

Редактирано от androns (преглед на промените)

Иска ли питане cool.gif

edit: Tоку що подкара NFS Most Wanted на Mandriva през Cedega 5.1.3

cedega.png

А Conter - Strike може ли да се играе ???

WarezRu, понеже си по-навътре в нещата помогни за следния проблем:

При пускане на Live CD Ubuntu AMD64 ми качва всичко и стига почти до края и след което спира и ми дава някаква грешка от рода на X Server.

Ето и конфигурацията:

AMD 64 3200+@2600Mhz

NF4 SLI

ATI Radeon X800GTO 256MB

DDR 2x512MB 520Mhz

2x HDD RAID 0

DVDRW

CDRW

Flopy

ПП: Един път ми изписа, че не разпознава вида на CPU-то.

Пишеш в конзолата xorgconfig -> излиза ти едно меню следваш и правиш инструкциите,ако си с xFree86 пишеш xfree86cfg

Редактирано от WarezRu (преглед на промените)

Debian sux,Tilix sux

Не си прав :huh:

До сега по-лесно дистро от дебиан (и тиликс респективно, той е базиран на дебиан) не съм настройвал, започнах ог VSLive, но като разбрах структурата (разликите м/у слакуер и дебиан) се отказах и минах на тиликс, много малко проблеми ми е създавал, а и се инсталва точно за 10 мин!

CentOS, FreeBSD виж усети и както си пише Power to Serv!

"Power to Serv" го пише само на FreeBSD :huh:,*BSD само за по-напреднали -> unix.

Хмм преди няколко седмици бате Ви WarezRu не знаеше кой е компилаторът на на GNU/Linux, обаче гледам, че вече е станал голям майстор. Дотам, че чак вече използва и думички като "ламер".

Нищо не искам да намекна, нито да се заяждам, но аман вече от разбирачи.

По темата:

ето тук съм написал едно малко ръководство за тези, които искат да си изберат дистрибуция:

http://www.kaldata.com/forums/index.php?sh...67entry182267

Редактирано от loxs (преглед на промените)

Of Topic

Не искам да засегна никого в тази тема, но като задам въпрос най ме кефят отговори от типа "ползвай търсачката!!!", после виж тук и ме пратян на форум с 1000 теми, и накрая като вземат да се карат кои е по велик...

Пиша го в тази тема за линукса, защото днес няколко часа търсих отговор на един прост въпрос - как в лаив СД на тилих да се логна като root...и след като прочетох дваисетина теми с този въпрос попаднах на пост на нерегистриран потребител, в някои форуми има и такива..., със следното съдържание :

При зареждане от CD поне при мен не стана (от първия път). Ето как реших проблема:

1. Пускам конзола (нормален потребител)

2. su (в конзолата не ми иска парола)

3. passwd

4.******

5.******

6.exit и готово. След това си използваш новата парола до следващото стартиране.

Благодаря му!!!! на него на неизвестия линуксчия които е отговорил.

Ако не вярвате проверете в колко форума се задава тоя тъп въпрос...

Of Topic

Редактирано от gaffer (преглед на промените)

То точно това е идеята на "ползвай търсачката"

Сега след като си се ровил в 100 теми, едва ли някога ще забравиш командата su.

След като се поровиш още 100 пъти в по 100 теми и виж може и да излезе нещо от твоите усилия.

Ако не ти изнася, можеш спокойно да се откажеш. Нито аз, нито някой друг по-напреднал обичаме да даваме съвети тип готварска книга.

А и ме болят вече пръстите да отговоря на 1000 човека как да си изберат дистрибуция или как да станат руут при незнам си какви обстоятелства.

Когато аз се учех, наистина първо се ровех във форумите, а после питах. И никога не са ми давали линкове или кратки отговори от типа на "Ползвай търсачката". Винаги задавах въпросите си така, че те да са уникални и интересни на хората... за имат желание те да ми отговорят.

Трябва да се научите, че никой не ви е длъжен за нищо. Вие, питащите трябва да разчитате на добрата воля на евентуалните отговарящи, а не обратното.

А не да ревете, че някой не ви бил налял с фунийка знанието.

Ако не ви изнася, не се занимавайте със свободен софтуер. Ние никого не караме насила да го прави.

Една от най-хубавите характеристики на софтуера с отворен код е, че в него основният фактор и най-важното нещо е обществото.

И това общество си има правила. И за да бъдете приети в него, трябва да ги спазвате. А те не са чак толкова тежки:

1. Уважавай по-знаещите и по-можещите от теб. Колкото и да не ти харесва, сега ти си в техните ръце и в тяхна зависимост.

2. Уважавай труда на хората. Не ги карай да се юркат специално заради теб.

3. Една и съща работа не трябва да бъде вършена постоянно. Някой е открил топлата вода много преди ти да се сетиш да попиташ за нея. И поне 10 човека след това са я описали в подробности. По дяволите, намери тези 10 писания и ги прочети. Не карай някой да пише специално за теб 11-то писание по същия въпрос.

4. RTFM (Read The Fucking Manual). Тоест, прочети шибаното ръководство. Мразя да отговарям на хора, които не са го прочели.

Абсолютно всяка заслужаваща си дистрибуция има такова. Постарай се да си го намериш.

5. Научи се да ползваш търсачката.

Ако се замислите по-сериозно, тези правила са много хубави. И е добре да се спазват не само в линукс обществата, а и навсякъде, където се придобиват нови познания.

99% от хората, които евентуално биха могли да помогнат, в 99% от случаите подминават въпроси неотговарящи на тези правила. Лично ваш проблем си е това....

Редактирано от loxs (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.