Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какви са таксите за кредитна/дебитна карта ?

Featured Replies

преди 1 минута, icekiller написа:

Капитане само една корекция, поне до колкото аз съм си следял моята КК курсовете на превалутирането не ги определя конкретната банка, а директно Виза корпорацията, банката единствено взема "такса превалутиране", която е различен процент от сумата за различните валути. Примерно за пазаруване в евро в целият ЕС, моято КК (която е в лева към Райфайзен) няма такса от банката, но курса на еврото по сайта на виза не е 1,9580 (както е тук на свестните чейнджове и в банките), а е около 2,00-2,10лв.
Към колегата в момента като влезнеш в сайта на райфайзен има оферти за КК, само че как ще ги убедиш да ти дадат лимит примерно 5000 евра, без сметка при тях, без превод на РЗ и т.н. ми е малко мъгла, защото рент-а-кар си вземат стабилни депозити (разбира се зависи от това каква кола ще наемеш) ако да речем запазваш през airbnb къде да спиш някои имоти имат също депозити по няколко стотин евро и т.н. - Добър разчет трябва да си направиш.

Не мога да коментирам защото 99% от транзакциите ми са в евро в каквато валута е и картата

• Отговори 67
  • Прегледи 13,2k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 1 минута, capnemo написа:

Не мога да коментирам защото 99% от транзакциите ми са в евро в каквато валута е и картата

Влезнах да проверя последното си извлечение, ето реда който вълнува автора (като силно препоръчвам разбира се картата да е EUR!):

EUR -12.24 ПОКУПКА GBR ENGLAND WWW GEARBEST COM ENGLAND -23.99 - в случая аз съм подвел курса е повече от добър 1,96лева за евро (проверих и други редове това е курса последните 2 месеца поне)

Ето как стои въпроси в USD:
USD -11.73 ПОКУПКА GBR ENGLAND WWW GEARBEST COM ENGLAND -20.34 - 1.734 лева за долар (Септември месец е било това), но забележете тук какъв ред имам също:
ТАКСА ПРЕВАЛУТИРАНЕ ENGLAND -0.41 - значи за няма и 12 долара ми взема 0,41лв.

Сложих и П.С. в предишният си коментар който остана като последен на 1 страница и препоръчвам на автора да го вземе предвид.

преди 34 минути, icekiller написа:

Ето как стои въпроси в USD:

USD -11.73 ПОКУПКА GBR ENGLAND WWW GEARBEST COM ENGLAND -20.34 - 1.734 лева за долар (Септември месец е било това), но забележете тук какъв ред имам също:
ТАКСА ПРЕВАЛУТИРАНЕ ENGLAND -0.41 - значи за няма и 12 долара ми взема 0,41лв.

Това от тази година ли е? Миналата година и аз имах, (беше внушителните 2%, което отговаря на това, което си постнал) но последно като бях в щатите този септември  и нямаше вече.

Ясно. Значи ще мина през Райфазен да разпитам за еврова Виза с кредитен лимит 5000 евро. Между другото там имам сметка, в която ми превеждат работната заплата, така че предполагам не би трябвало да е проблем?

При тази оферта в РББ май няма 0лв. такса през първата година или аз не го виждам? Или от друга страна вече се водя клиент, щом имам сметка там?

Редактирано от juslen (преглед на промените)

преди 1 час, icekiller написа:

има оферти за КК, само че как ще ги убедиш да ти дадат лимит примерно 5000 евра, без сметка при тях, без превод на РЗ и т.н. ми е малко мъгла, защото рент-а-кар си вземат стабилни депозити (разбира се зависи от това каква кола ще наемеш) ако да речем запазваш през airbnb къде да спиш някои имоти имат също депозити по няколко стотин евро и т.н. - Добър разчет трябва да си направиш.

преди 20 минути, juslen написа:

Ясно. Значи ще мина през Райфазен да разпитам за еврова Виза с кредитен лимит 5000 евро. Между другото там имам сметка, в която ми превеждат работната заплата, така че предполагам не би трябвало да е проблем?

Абсолютно се съмнявам че ще ти дадат просто ей така карта с такъв кредитен лимит.  Само че това изобщо не е необходимо. Дайте да не бъркаме понятията. Кредитният лимит ти е необходим за да ползваш пари, с които не разполагаш - т.е. един вид вземаш (краткосрочен) заем. Той няма нищо общо с другият лимит, който всъщност ти е необходим, т.е. операционният лимит. По-точно операционните лимити, щото са няколко - на трансакция, на 24 часа и седмичен/месечен. Това са таваните на разплащанията които може да правиш, дотолкова доколкото в сметката към която е картата има тия пари+кредитния лимит. Примерно, ако имаш кредитен лимит 1000Е и внесеш още 1000 по сметката, ще може да платиш нещо струващо (с таксите) 2000, стига операционния лимит за трансакция да е 2000 или повече.

В Райфайзен се подава молба, за промяна на операционните лимити, в която може да обявиш доста подробно за какъв срок, и какви операции, какви искаш да бъдат. Молбата е безплатна и влиза в сила същият ден, ако я подадеш преди следобед. Мисля че има изискване да получаваш СМСи за трансакциите, което така или иначе е много разумно и полезно нещо, тъй като освен сигурност е и единственият начин да си следиш парите по картата при тях - трансакците по кредитни карти се отразяват с няколко дни закъснение в електронното банкиране, а блокировките изобщо не се отразяват.

Редактирано от flare (преглед на промените)

преди 35 минути, flare написа:

Това от тази година ли е? Миналата година и аз имах, (беше внушителните 2%, което отговаря на това, което си постнал) но последно като бях в щатите този септември  и нямаше вече.

Да от тази година месец Септември - писал съм в скобичка, аз не съм пазарувал там на място, а онлайн, а защо GB ме таксуваха цял Септември в USD - ходи ги питай... Просто не ми даваше да си сменя валутата и така.

Наистина се съмнявам да ти дадат такъв лимит от 5000 евра, много сериозни доходи трябва да имаш, а и аз казах тази цифра като примерна - провери колко ти е депозита на колата + всички възможни разходи които не могат да минат кеш и такъв лимит искай - разбира се 200-300 евро отгоре не вредят е така ако се случи нещо, като примерно докато нямах КК бях във Франция и установих, че дори колело не можеш да си наемеш без КК...
А като отидеш на място в РФФ просто ги попитай щом имаш превод на РЗ би трябвало да ти предложат персонална оферта, особено ако работодателя превежда повечето/всички заплати в тяхната банка най-вероятно можеш да се възползваш от някоя корпоративна оферта, не боли да разпиташ ;)

Редактирано от icekiller (преглед на промените)

Минах от там, но ме отрязаха с условието, че трябват 10 дни да се извади пластиката...което на мен не ми върши работа (на 2-ри пътувам). Т.е. ще трябва да се мятам на каквото падне, че нямам много време...пък после ще прекратявам ако не ми отърва. Мисля, че има банки, които се справят и за 3 дни. В Hertz ако не се лъжа резервацията на кола става без карта, а плащането вече на място, т.е. може и да успея. Разходите за кола за планираните 20 дни  минават 1000 евро, може и до 1500 да стигнат, но едва ли ще се плати всичко накуп. Засега виждам първоначално плащане между 300 и 600 евро (може и депозит 300 да сложат). Абе не са ми много ясни схемите на кредитните карти, но ще гледам тази вечер да попрочета за видовете лимити и какво може да се довнася...и утре да действам. 

Тук ще оставя другите колеги да се изкажат, влязах в сайта на hertz и не забалязах наистина да искат депозит (избрах pick-up от Шарлероа примерно), но не знам като тръгнеш да финализираш поръчката как стоят нещата, аз не съм използвал до сега подобен тип услуги.

Колкото до картата разпита ли за ускорена поръчка, ако си от София отиди направо в централният офис на Атанас Дуков, имат клон и от към Атанас Дуков и от към бул. Никола Вапцаров, там общо взето от моят опит са им най-компетентните служители и те поне ще ти кажат всички възможни варианти.

Отидох направо в ПИБ и попълних искане за ВИЗА Класик. Тя също е на някаква оферта без годишна такса първата година, безплатна застраховка някаква си и разни преференции първите 6 месеца. След разговор сутринта с централата успяхме да се договорим да стане до 1ви или в краен случай до 2ри без оскъпяване за услугата. Заявих лимит 2000 евро, но ще видим като ми звъннат какво ще предложат и най-вече какви операционни лимити. 

За Херц съм почти сигурен, че не иска КК при резервация, а чак на място при плащане/взимане на колата. Дано съм прав. 

Редактирано от juslen (преглед на промените)

Тук въпроса е дали Herz ще поискат депозит и какъв, а не кога ще плащаш.

на 27.10.2016 г. в 15:32, icekiller написа:

П.С. Много важно, че забравих - задължително си извади Visa в никакъв случай MasterCard защото мастъра на много места (дори в магазини за хранителни стоки в ЕС) не я приемат, Виза ти е универсална и за и-нет, и за физическо пазаруване навсякъде по света.

Ама уточнявай те бе - каква Visa, и каква - MasterCard ? Щото има поне 4-5 Visa - класик, електрон, виртуал ... Също и MasterCard - аз имам Currys - наистина е голяма дърно.

на 31.10.2016 г. в 9:58, icekiller написа:

Тук въпроса е дали Herz ще поискат депозит и какъв, а не кога ще плащаш.

При депозит с КК не се плаща, а се блокира сумата. Парите вътре не са твои.

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

колега jhoro, нищо да не беше казал щеше да е по-добре...

Казал съм ясно и точно, че Herz могат да блокират сума предварително/депозит му се вика. Значи викаш не плащам с КК, а само ми блокират суми вътре, да ама какво го интересува потребителя логистиката на това как парите стигат до търговеца и естествено, че се плаща, защото търговеца няма да те чака специално теб да си върнеш парите, за да си ги вземе той - той може да си ги изиска по всяко едно време.

Visa Electron/Classic все тая според мен аз имам и двете и с двете мога да пазаря както на всякакви POS у-ва, така и в и-нет. Виртуал не знам какво е това животно, предполагам някаква виртуална, но както и е да е - темата е за ключ, защото автора каза, че 1 е крайният му срок (2 пътува) пък и 2-3 поста по-горе е писал, че вече е взел КК.

Редактирано от icekiller (преглед на промените)

току-що, icekiller написа:

колега jhoro, нищо да не беше казал щеше да е по-добре...

Къде съм казал, значи викаш не плащам с КК, а само ми блокират суми вътре, да ама какво го интересува потребителя логистиката на това как парите стигат до търговеца и естествено, че се плаща, защото търговеца няма да те чака специално теб да си върнеш парите, за да си ги вземе той - той може да си ги изиска по всяко едно време.

Visa Electron/Classic все тая според мен аз имам и двете и с двете мога да пазаря както на всякакви POS у-ва, така и в и-нет. Виртуал не знам какво е това животно, предполагам някаква виртуална, но както и е да е - темата е за ключ, защото автора каза, че 1 е крайният му срок (2 пътува) пък и 2-3 поста по-горе е писал, че вече е взел КК.

Хайде първо научи понятията, пък после обяснявай - кое, кога и как.

Блокираната сума не се дава на контрагента преди ... настъпване на определени събития. Той е спокоен, щото банката му ги пази, но ако всичко мине без проблеми - на теб просто ти я отблокирват. Защото - това е депозит, гаранция - а не плащане.

Горе говориш за Herz - ако наема кола за 2 месеца - кога фирмата могат да си изискат гаранцията, не наема?

Не знам кои понятия те притесняват, но те уверявам че магазинчето няма да чака аз да си платя дълговете по КК, защото човек може и да не ги обслужи въобще скоро, може години да си ги разтача (с лихви ест.).
Бе напоследък много заядлив си станал, явно скучаеш доста...

И това за Herz ясно съм упоменал, само да си го провери - защото аз никога не съм наемал кола и дори казах изрично да изчака колега, който е наемал през тях да каже как и какво... Ама нали трябва да си се хейти нещо.

Айде спирам - изчерпана тема повдигаш като се заяждаш - това е double offtopic с гарнитура.

преди 5 минути, icekiller написа:

Не знам кои понятия те притесняват, но те уверявам че магазинчето няма да чака аз да си платя дълговете по КК, защото човек може и да не ги обслужи въобще скоро, може години да си ги разтача (с лихви ест.).
Бе напоследък много заядлив си станал, явно скучаеш доста...

И това за Herz ясно съм упоменал, само да си го провери - защото аз никога не съм наемал кола и дори казах изрично да изчака колега, който е наемал през тях да каже как и какво... Ама нали трябва да си се хейти нещо.

Айде спирам - изчерпана тема повдигаш като се заяждаш - това е double offtopic с гарнитура.

Не знам, защо реши че се заяждам? Опитвам се да ти обясня.

На "магазинчето" ще му плати банката - по същия начин е и при лизингите. А тя ще се оправят с теб.
Не си наемал кола - аз И съм наемал, И съм отдавал под наям (като агент).

Затова - казвам, за да знаеш - никакъв хейт. Жив и здрав бъди, и не се обиждай толкова лесно.

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Много коментари ,много нещо ,направо "чудо".

Моят съвет (който считам за уместен и коректен) е следният ,върви до банката от която желаеш да си извадиш карта ,отивайки при гишето за информация (дори да отидеш на касите няма да Ти направят проблем) ,от там задаваш въпросите които имаш. Независимо дали си пълнолетен или малолетен задължително трябва да отговорят на въпросите Ти.

преди 9 минути, WhiteTooth написа:

отивайки при гишето за информация (дори да отидеш на касите няма да Ти направят проблем)

Само ще спомена, че там в 9/10 случая работят някакви лелки, които никога през живота не са и чували за ПейПъл, па да отговарят на въпроси с него.

току-що, niki292002 написа:

Само ще спомена, че там в 9/10 случая работят някакви лелки, които никога през живота не са и чували за ПейПъл, па да отговарят на въпроси с него.

Напоследък - във всички банки, в които съм ходил, работят на лелките - дъщерите.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.