Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какви са таксите за кредитна/дебитна карта ?

Featured Replies

Имам две дебитни карти. 

Първата е мастер кард от Общинска банка тя няма месечна такса удържат ми 50 ст при теглене от банкомат и при плащане в магазин.

Обаче когато я използвам в чужбина таксата е % от сумата и досега винаги е била по малко от 50ст. В тази сметка държа малко повече пари и нея използвам за онлайн плащания.

Имам и виза от райфаизен тя е с месечна такса от 1,70 няма такса за теглене от банкомат и дори ползвам отстъпка когато плащам с нея в няколко магазина. Без контактна е ограничих сумата до 25 лв. Тоест не е необходим пин код а само я доближавам до пост терминала когато сметката е под 25лв.

С тази карта пазаря онлайн сметката е в левове а пре валутирането е с точност до десета от стотинката по фиксинга на бнб. Няма никакви такси и удръжки само месечната такса. Държа малка сума в сметката захранвам я когато реша да купувам нещо.

• Отговори 67
  • Прегледи 13,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Каквото и да прави човек, няма как да се измъкне от такси и комисионни. :)

Все пак да попитам друго. Ако има възможност някъде да се плати по "нормален" начин(през банката) или чрез Paypal - кое е за предпочитане? Става въпрос за нормален акаунт - наскоро Paypal правиха някакви големи промени в тяхната система, но не съм чел всичко...

преди 1 час, sten90 написа:

Каквото и да прави човек, няма как да се измъкне от такси и комисионни. :)

Все пак да попитам друго. Ако има възможност някъде да се плати по "нормален" начин(през банката) или чрез Paypal - кое е за предпочитане? Става въпрос за нормален акаунт - наскоро Paypal правиха някакви големи промени в тяхната система, но не съм чел всичко...

Ами - направи си справка в тарифата на твоята банка. Зависи към къде те е плащането.

Но принципно - при банков превод ще имаш само една такса. При плащане през Paypal може и да са две - от вашата банка към акаунта в Paypal и после самото плащане.

Ако не си потвърдил картата в PayPal - ще има 3 такси. Като една ще му се върне като потвърди кода. Аз загубих около 3 евро докато намеря от къде се тегли подробна разпечатка.

преди 14 часа, П.е.т.ъ.р написа:

Имам две дебитни карти.

Първата е мастер кард от Общинска банка тя няма месечна такса удържат ми 50 ст при теглене от банкомат и при плащане в магазин.

Общинска банка има месечна такса и тя е 1.20 лв.

http://www.municipalbank.bg/download/tarifa.pdf

Ако става въпрос за най- евтино обслужване, за сега в ПИБ е най- изгодно с цена 0.50 лв.

Редактирано от lupis (преглед на промените)

на 7/23/2015 at 17:53, velinsl написа:

Как ще докажеш, че не си източил ти парите е проблема. Ако е от чужбина добре, но ако е от България е невъзможно.

Напълно съм съгласен, с горният пост, че банката ще си възстанови парите и ще продължи да ги удържа от теб. Тук сме България все пак!!!

Изводът дебитна карта и да не те е.е кой колко ще дърпа. Ще издърпа колкото му позволиш.

Факт направих си едно малко депозитче в ТБИ. Питаха ме искам ли електронно банкиране да си гледам "състоянието" през компа. Взех бланката погледнах я, попрочетох малко и имаше една точица "банката не носи отговорност за неправилното съхранение на паролата от клиента" т.е. преведно на нормален човешки език "банката не я интересува, че някой друг ви е дърпал от парите нерегламентирано. това си е ваш проблем" и като оправдание може да послужи следният израз "от къде да сме сигурни, че не сте дали вие паролата на този човек? намерете го, заловете то и докажете, че той не знае паролата и ще възстановим парите.

Това са банки. Те са държава в държавата и дори ДАНС не ги лови.

За това аз лично съвествам дебитна, а другото е въпрос на личен избор.

Тук явно не са ти ясни точно нещата............Чрез въпросното електронно банкиране можеш както са ти казали единствено да следиш състоянието на сметките по картите си(картата),без да можеш да правиш преводи и т.н.За да можеш да правиш преводи от една сметка към друга или към сметки на други хора ти трябват съвсем друг вид оторизации и електронни подписи,,,,,,,,,не само вход в системата с потребителско име и парола.При въпросния вход се изисква само потребителско име и парола(както влизаш във фейсбук примерно),но никъде не се въвежда пин кода на картата за да може някой да я види,така че дори някой да знае потребителското ти име и парола би могъл(точно като теб)единствено да влезе и да види с какво разполагаш по сметките си (или картите)във въпросната банка,без да може да прави никакви преводи или да ти източи по някакъв начин парите.:)

преди 17 часа, П.е.т.ъ.р написа:

Имам две дебитни карти.

И от кога така? Това е много интересно - по принцип плащането на POS терминал (в и извън търговски обект) е изцяло за сметка на търговеца (като такси). Не защото си мисля че е така, а защото повече от 5 години съм ползвал POS терминал/и в моя магазин.

преди 1 час, Слави Маринов написа:

Тук явно не са ти ясни точно нещата............Чрез въпросното електронно банкиране можеш както са ти казали единствено да следиш състоянието на сметките по картите си(картата),без да можеш да правиш преводи и т.н.За да можеш да правиш преводи от една сметка към друга или към сметки на други хора ти трябват съвсем друг вид оторизации и електронни подписи,,,,,,,,,не само вход в системата с потребителско име и парола.При въпросния вход се изисква само потребителско име и парола(както влизаш във фейсбук примерно),но никъде не се въвежда пин кода на картата за да може някой да я види,така че дори някой да знае потребителското ти име и парола би могъл(точно като теб)единствено да влезе и да види с какво разполагаш по сметките си (или картите)във въпросната банка,без да може да прави никакви преводи или да ти източи по някакъв начин парите.:)

Това зависи от конкретната банка - каква степен на сигурност са си заложили. Повечето използват:
- еднократен SMS оторизационен код 
- код генериран от Токен устройство 
- Универсален електронен подпис (УЕП) или Квалифициран електронен подпис(КЕП)

Но - аз имам сметка, при която точно така си влизам и нареждам превод без уговорки. Обаче - ако е втори или следващ превод към тази сметка. Първия път винаги има авторизация.

преди 23 часа, lupis написа:

Ако става въпрос за най- евтино обслужване, за сега в ПИБ е най- изгодно с цена 0.50 лв.

Картата е стара промоционална. Скоро изтича ако има месечна такса вероятно ще закрия сметката.

Jhoro картата е издадена 2011г. не помня точно каква беше промоцията но можех да избирам или годишна такса управление или такса при плащане теглене реших че второто е за предпочитане. 

• 2 седмици по-късно...

Преди няколко седмици обикалях банките за един заем. Питах за условията по картите(защото в моята лична банка и искат плащания на нет, комунални услуги и .т.н на стойност 7лв, за да ми намалят вноската с 3). Още не се е идиотизиала тази нация, както на някой хора им се иска.

При ПИБ бяха прилични условия - месечна такса 0,50ст.(най-евтиното), 3,50 с електронно банкиране отделно с токен-устройство или както там се пише. Безплатно теглене на пари от всички банкомати в страната. Това по дебитна карта. Кредитните никога не са ми представлявали интерес.

В момента плащам безплатно при търговци. С картата от ПИБ,  мисля че отново беше така.

Иначе Слави Маринов, извършвам и плащания при пазаруване онлайн с отделна карта(т.е. имам 2 - едната с основните авоари, а дугата с постояна наличност не повече от 2лв.). Нареждам преводи, а банката(РББ) ги захвърля, където и падне. На двете карти мога да следя състоянието. Никъде не въвеждам пин(ако трябва да съм честен дори и не го знам). При разплащане, освен кода на профила ми в пейпал.

преди 5 часа, velinsl написа:

Преди няколко седмици обикалях банките за един заем. Питах за условията по картите(защото в моята лична банка и искат плащания на нет, комунални услуги и .т.н на стойност 7лв, за да ми намалят вноската с 3). Още не се е идиотизиала тази нация, както на някой хора им се иска.

При ПИБ бяха прилични условия - месечна такса 0,50ст.(най-евтиното), 3,50 с електронно банкиране отделно с токен-устройство или както там се пише. Безплатно теглене на пари от всички банкомати в страната. Това по дебитна карта. Кредитните никога не са ми представлявали интерес.

В момента плащам безплатно при търговци. С картата от ПИБ,  мисля че отново беше така.

Иначе Слави Маринов, извършвам и плащания при пазаруване онлайн с отделна карта(т.е. имам 2 - едната с основните авоари, а дугата с постояна наличност не повече от 2лв.). Нареждам преводи, а банката(РББ) ги захвърля, където и падне. На двете карти мога да следя състоянието. Никъде не въвеждам пин(ако трябва да съм честен дори и не го знам). При разплащане, освен кода на профила ми в пейпал.

На ДСК е същото, с изключение на пина. 

преди 6 часа, velinsl написа:

Това не го схванах ? За коя банка и каква вноска говориш ?

Ащо е това, за което си мисля ... От 5 и кусур години имам кредит от Райфайзен банк. В оня момент те предлагаха най-високата сума за потребителски кредит без обезпечение. От тогава насам - вече 5 пъти са намаляли вноските. Без да правя нищо, без да ми коства нищо - просто получавам съобщение че е намалена. Отделно един път предоговорихме срока (респективно вноската) - отново без разходи за мен.

Сега - друг въпрос е, ча и двете ми сметки в бритиш банка са без никакви такси - за поддръжка, за внасяна, за таглене на каса и на банкомат ... Те тук повечето банкомати изобщо не те таксуват. Но това вече не е България. Сори.

• 1 месец по-късно...
на 2/26/2016 at 10:52, lupis написа:

Беше. Вече е 1 лв. И въпреки това всяко удобство си има цена. Така че не би трябвало да има недоволни. Но все ще се намери поне един такъв....;)

Редактирано от КОЛЯ (преглед на промените)

BACB

Теглиш безплатно от банкомати в цялата, независимо от банката. Такса разплащателна сметка 2 лв/месец

Ако си направиш депозит (500 лв мин)таксата за разплащателна сметка отпада.

Плащане през ПОС и интернет  безплатно.

В момента 1 стотинка не давам и всекидневно плащам и тегля

OBB

теглене от техен банкомат 0,3 лв, от чужд 1 лв

Правиш депозит и не плащаш такса за разлащателна сметка

Операции през интернет и ПОС безплатни

За такива дребни покупки не си заслужава. Доколкото разбирам искате да извлечете максимална полза от закупените на цена 1.75 долари и Ви е хрумнал този вариант. Не е удачен по никой начин. По-добре се съсредоточете върху възможността да изкарвате повече пари. Едва тогава въобще няма да се интересувате от суми от порядъка на 2-3 лв. месечно по обслужването на разплащателната Ви сметка и издадената карта/карти по нея.

Харченето им винаги си е разход и е добре да се преценя кога и за какво точно да изхарчи пари човек, така че да достави удоволствие освен на себе си и на близките си. Много умно са измислени вариантите на плащане с карта и плащане онлайн. При тези плащания човек някак не се усеща, че дава парите - някак по-лесно ги харчи отколкото при варианта да ги извади на банкноти от джоба си - обикновено тогава повече се замисля.

А иначе банките си имат тарифи. За Уникредит Булбанк: http://www.unicreditbulbank.bg/weblayout/groups/bulbankwebsite/documents/bbproductdocument/tariffs_ib_bg_07.05.09.pdf - запознайте се с раздели 1 и 8. За всичко което не Ви е ясно винаги може да звъннете по телефона или да посетите най-близкия офис за допълнителна информация.

Редактирано от human1970 (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...
на 5/6/2016 в 20:16, velony написа:

BACB

Теглиш безплатно от банкомати в цялата, независимо от банката. Такса разплащателна сметка 2 лв/месец

Ако си направиш депозит (500 лв мин)таксата за разплащателна сметка отпада.

Плащане през ПОС и интернет  безплатно.

В момента 1 стотинка не давам и всекидневно плащам и тегля

OBB

теглене от техен банкомат 0,3 лв, от чужд 1 лв

Правиш депозит и не плащаш такса за разлащателна сметка

Операции през интернет и ПОС безплатни

Гледал офертите и на тази банка. Подбни са на тези на ПИБ.

Така да споделя само че част от тези 2 лв. месечно, които се плащат за поддръжка на сметката отиват като такса картови операции - или да го кажа с други думи безплатен обяд няма. Въпросната такса картови операции покрива определен брой транзакции които правиш от банкомат на банката или на чужда банка. Една от причините поради която не харесвам БАКБ е слабо развитата клонова мрежа в София и страната. Т.Н липса на такса теглене от банкомат не покрива този недостатък на въпросната банка. Причината е проста - има разни услуги които е най добре да се извършат директно в клон на въпросната банка. А когато не можеш да намериш такъв работата става тегава.

Редактирано от КОЛЯ (преглед на промените)

преди 27 минути, КОЛЯ написа:

Гледал офертите и на тази банка. Подбни са на тези на ПИБ.

Така да споделя само че част от тези 2 лв. месечно, които се плащат за поддръжка на сметката отиват като такса картови операции - или да го кажа с други думи безплатен обяд няма. Въпросната такса картови операции покрива определен брой транзакции които правиш от банкомат на банката или на чужда банка. Една от причините поради която не харесвам БАКБ е слабо развитата клонова мрежа в София и страната. Т.Н липса на такса теглене от банкомат не покрива този недостатък на въпросната банка. Причината е проста - има разни услуги които е най добре да се извършат директно в клон на въпросната банка. А когато не можеш да намериш такъв работата става тегава.

Точно защото има малко клонове на банката, се тегли безплатно от всички банкомати в страната. Няма бройка на тегленията, както казваш ти. Аз тегля по 10-20 лв през 2-3 дена. Имам интернет банкиране и гледам движенията по сметка, НЯМА ТАКСА. 

Редактирано от velony (преглед на промените)

на 6/14/2016 в 20:07, velony написа:

Точно защото има малко клонове на банката, се тегли безплатно от всички банкомати в страната. Няма бройка на тегленията, както казваш ти. Аз тегля по 10-20 лв през 2-3 дена. Имам интернет банкиране и гледам движенията по сметка, НЯМА ТАКСА. 

Аз не казвам че има бройка на тегления. Казвам че въпросните такива се покриват като такса картови операции независимо колко са на брой.

Аз също нямам такса на картата си от моята банка на нито един банкомат в страната но редовно ми отдържат такса 1 лв за картови операции еднократно в края на месеца.

друг вариант, намираш познат с такава карта, даваш му парите на ръка и той плаща от картата... аз така купих на съседа диабло 3... купих ключа за играта, и като излезе платежното в банката ми даде парите... по добре е дебитна карта, аз имам 2 на 1 сметка в уникредит и таксата е 1лв/месечно...

• 2 седмици по-късно...
на 6/16/2016 в 9:56, КОЛЯ написа:

Аз не казвам че има бройка на тегления. Казвам че въпросните такива се покриват като такса картови операции независимо колко са на брой.

Аз също нямам такса на картата си от моята банка на нито един банкомат в страната но редовно ми отдържат такса 1 лв за картови операции еднократно в края на месеца.

В BACB няма такса картови операции. Направил съм си депозит от 500 лв. мин, вързан към разплащателната сметка и нямам такса на разплащателната сметка за времето на депозита (аз го направих за 9 м.). Напрактика в момента не плащам никакви такси.

преди 9 часа, velony написа:

В BACB няма такса картови операции. Направил съм си депозит от 500 лв. мин, вързан към разплащателната сметка и нямам такса на разплащателната сметка за времето на депозита (аз го направих за 9 м.). Напрактика в момента не плащам никакви такси.

Аз пък не съм правил такъв депозит във банката която ползвам и имам такава такса. Нямам и желание и намерение да правя такъв депозит, независимо че разполагам със средствата за целта.

• 4 месеца по-късно...

Привет, предстои ми командировка до Белгия. Ще ми се наложи да си резервирам кола под наем, хотел и разбира се да плащам гориво по бензиностанциите. Доколкото знам на малко бензиностаннции може да се плаща кеш, а за резервация на автомобил също трябва кк, теглят ти депозит от нея и т.н. Валутата е евро. Това е единствената причина да ми трябва КК, нямам друга потребност от нея. Към коя банка/оферта бихте ме насочили?

Повечето банки ако си нов клиент първата година нямаш никакви такси, застраховки и прочее, ако връщаш пък всичко в посочената по договор падежна дата - никакви лихви, винаги имаш гратисен период до 45 дена като разбираш, че това зависи от датата на която те засичат, защото ако те засичат на 1 и ти харчиш на 20 предният месец ще имаш гратис 10 дена не 45.

И все пак би ли препоръчал конкретна банка и карта? Понеже цялата тази история с ваденето на КК ми идва малко изневиделица (сряда пътувам) и не разполагам с много време да ровя и чета, а ако ме питаш въобще не искам да си имам работа скредитни карти, но няма начин.... Ще разполагам с кеш евро - това ще е валутата, с която впоследствие ще възстановявам разходите по КК впоследствие. В това отношение има ли значение каква ще е картата? Доколкото се осведомих големите компании за рент а кар работят с мастеркард или виза - коя от двете да е? И аз прочетох, че първата година няма такси. Въпросът обаче е колко време трае обвързването с тази карта? Кога може да се закрие?

Благодаря за вниманието по отношение на неподготвените ми въпроси. :)

преди 11 минути, juslen написа:

И все пак би ли препоръчал конкретна банка и карта? Понеже цялата тази история с ваденето на КК ми идва малко изневиделица (сряда пътувам) и не разполагам с много време да ровя и чета, а ако ме питаш въобще не искам да си имам работа скредитни карти, но няма начин.... Ще разполагам с кеш евро - това ще е валутата, с която впоследствие ще възстановявам разходите по КК впоследствие. В това отношение има ли значение каква ще е картата? Доколкото се осведомих големите компании за рент а кар работят с мастеркард или виза - коя от двете да е? И аз прочетох, че първата година няма такси. Въпросът обаче е колко време трае обвързването с тази карта? Кога може да се закрие?

Благодаря за вниманието по отношение на неподготвените ми въпроси. :)

Хубаво е валутата на картата да е същата като тази в страната където ще пазарувате. Същото важи и за възстановяване защото иначе банката налага курсове, които може и да не ви харесат много. Принципно аз ползвам Виза на Първа инвестиционна и нямам оплаквания. И можете във всеки момент да се откажете, но след като го заявите има период от около месец на изчакване за транзакции, които още не са пристигнали в банката-издател.

преди 1 час, capnemo написа:

Хубаво е валутата на картата да е същата като тази в страната където ще пазарувате. Същото важи и за възстановяване защото иначе банката налага курсове, които може и да не ви харесат много. Принципно аз ползвам Виза на Първа инвестиционна и нямам оплаквания. И можете във всеки момент да се откажете, но след като го заявите има период от около месец на изчакване за транзакции, които още не са пристигнали в банката-издател.

Капитане само една корекция, поне до колкото аз съм си следял моята КК курсовете на превалутирането не ги определя конкретната банка, а директно Виза корпорацията, банката единствено взема "такса превалутиране", която е различен процент от сумата за различните валути. Примерно за пазаруване в евро в целият ЕС, моято КК (която е в лева към Райфайзен) няма такса от банката, но курса на еврото по сайта на виза не е 1,9580 (както е тук на свестните чейнджове и в банките), а е около 2,00-2,10лв.
Към колегата в момента като влезнеш в сайта на райфайзен има оферти за КК, само че как ще ги убедиш да ти дадат лимит примерно 5000 евра, без сметка при тях, без превод на РЗ и т.н. ми е малко мъгла, защото рент-а-кар си вземат стабилни депозити (разбира се зависи от това каква кола ще наемеш) ако да речем запазваш през airbnb къде да спиш някои имоти имат също депозити по няколко стотин евро и т.н. - Добър разчет трябва да си направиш.
П.С. Много важно, че забравих - задължително си извади Visa в никакъв случай MasterCard защото мастъра на много места (дори в магазини за хранителни стоки в ЕС) не я приемат, Виза ти е универсална и за и-нет, и за физическо пазаруване навсякъде по света.

Редактирано от icekiller (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.