Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

С какъв тип интерфейс, е твърдият ми диск?

Featured Replies

Здравейте!Може ли да ми кажете коя сата ми е хард диска?извинете за качеството на снимката

post-360040-0-75598300-1435928986_thumb.

преди време съм отлепил лепенката!Мога да кажа модела на лаптопа от който е свален

Тогава може единствено да се предположи,че е САТА2.Ако ще сменяш и питаш,всеки САТА,2.5" става.

Правила за ползване на форумите

2.3 Заглавието на темата трябва да е ясно и точно, да не е съставено единствено от главни букви и да описва максимално съдържанието на самата тема. Теми със заглавия от една дума или от рода на "Помощ!", "Имам проблем", "Спешно" и т.н. се изтриват без предупреждение.

Serial ATA-150

Демек, sata.

Здравейте!Може ли да ми кажете коя сата ми е хард диска?извинете за качеството на снимката

Ти към какво искаш да го свържеш, настолен компютър ли ?

SATA са обратно съвместими интерфейси, също както и EIDE/ATA/PATA. На компютър с по-нова версия тръгват дискове с по-стари. В широк диапазон и обратното е възможно по принцип.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Демек да но реално Serial ATA-150

Ако компютъра подържа и по-нови версий, тази със сигурност ще тръгне.

SATA са обратно съвместими интерфейси, също както и EIDE/ATA/PATA. На компютър с по-нова версия тръгват дискове с по-стари. В широк диапазон и обратното е възможно по принцип.

Така е, но при по-стари ако сложиш по-нови, работят на скороста на тази, която подържа компютъра.

Така е, но при по-стари ако сложиш по-нови, работят на скороста на тази, която подържа компютъра.

Все едно. Без това до много скоро повечето дискове не пълниха капацитета и на PATA. Само с RAID масив можеше да видиш скорости от над 100мегабайта/сек. Ей ги, 3TB Баракуди правят по 130-140MB/sec, но то заради повишената плътност на запис. Само WD Raptor-ите и разни други вдискове от 7/10/15К оборота от сървърен клас можеха да напълнят капацитета на шината и да не им стигне.

Ако компютъра подържа и по-нови версий, тази със сигурност ще тръгне.

Това няма нищо общо въпроса на колегата е "Може ли да ми кажете коя сата ми е хард диска".

С други думи човека пита коя "sata" му е диска и вашия отговор е "sata" . Обяснете ми ако изтървам нещо?

ще тръгне. sata 1,2, и 3 са съвместими, единствено изключения правят стари чипсети на via (но лаптопи с такива няма) на които някои sata 2 или 3 дискове не работят коректно...

Хард диска на лаптопа ми е изгорял,та ще го сменям и за това питам.Поръчал съм си един wd 500gb 7200rpm от черната серия интерфейсът е сата III размерът е 2,5",но не съм потвърдил поръчката,защото не съм сигурен дали ще тръгне! Чувал съм,че която и сата да е (1,2,3) ако е 2,5" ще тръгне,но не съм сигурен,затова поствам тази тема.

SATA1/2/3 няма как да се познаят по буксата. Както и известният днес под PATA стандарт има много ревизии, но се ползват еднакви конектори и кабели. Дискът ще работи, независимо дал ли е SATA1/2/3 и независимо какъв е интерфейсът на лаптопа - SATA1/2/3. Проблеми рядко може да се случат, в общият случай всичко ще работи нормално. Просто бърз диск на бавен контролер ще работи със скоростта на контролера. Както и бавен диск с бърз контролер ще работи толкова, колкото си може.

SATA1/2/3 няма как да се познаят по буксата. Както и известният днес под PATA стандарт има много ревизии, но се ползват еднакви конектори и кабели. Дискът ще работи, независимо дал ли е SATA1/2/3 и независимо какъв е интерфейсът на лаптопа - SATA1/2/3. Проблеми рядко може да се случат, в общият случай всичко ще работи нормално. Просто бърз диск на бавен контролер ще работи със скоростта на контролера. Както и бавен диск с бърз контролер ще работи толкова, колкото си може.

Всичко това е вярно само да допълня нещо. Има разлика при външните кутийки за хардове. Евтините кутийки и тези с неизвестни марки често даже и не зацепват ако диска не отговаря точно (не само серията). Лично съм го виждал поне 4-5 пъти. Защо е така не съм сигурен предполагам че са спестили някой чип някъде . :D

Всичко това е вярно само да допълня нещо. Има разлика при външните кутийки за хардове. Евтините кутийки и тези с неизвестни марки често даже и не зацепват ако диска не отговаря точно (не само серията). Лично съм го виждал поне 4-5 пъти. Защо е така не съм сигурен предполагам че са спестили някой чип някъде . :D

Това се наблюдава само при евтините кутийки. На компютър е все едно.

Евтините кутийки и тези с неизвестни марки често даже и не зацепват ако диска не отговаря точно (не само серията)

За това на някои от дисковете има Jumper, който ограничава диска до SATA1 скорости. Описанието му е "Limit data transfer rate to 1.5 gbits per second" Не те знам какви кутийки от левчето ползваш. Аз взех преходник а 15лв, който в Китай е 2 пъти по-евтин и нямам проблеми с никакви дискове. Само дето адаптера за тока на диска отделно трябва да си го поръчаш или ако имаш такъв - да го ползваш.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.