Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с паметта

Featured Replies

Здравейте, няма да са само жеги - отивайте на море (който може :) )

Та в тези жеги проблемът (не бих го нарекъл кой знае какъв проблем) ми е:

Дъно: ASRock A785 GXH/128M

OS : Windows 7 SP1 и Windows XP SP3 (инсталирани на два физически диска, ако това има нянакво значение)

Памет - две плочки по 2 GB едната (Nanya M2Y2G64TU8HD5B-AC);
Видеокарта: GeForce GT 240;

Та по същество (малко излъгах, едно лирическо отклонение, ох ударила ме е жегата). От време на време свалям единия модул и го нося на работа. Налага ми се да обработвам видео, звук и снимки и с повече памет си е по добре.

Това го пиша, защото така забелязах проблема.

Да... Win 7 казва - 4 Гб изпозваема 3.12 (интересно число), XP-то, колкото и модула да сложа - докладва 2 GB.

Aida 64 показва същото.

Знам, че XP-то не поддържа 4 GB, но някъде към 3.25 трябва да поддържа. Дъното по спесификации поддържа 16.

Паметита са добре (не съм гитествал със специализирани програми). Слагал съм едната, после другата. На различни слотове и... те това си е. Не съм геймър, та то с тази машина за къде? Не, че много страдам, но просто ми е интересно защо се получава така.

Е, ако някой има някаква идея и не се е разложил от жегата може да сподели!

Със здраве и ....... БИРА!

Кажи модела на дъното на което е инсталиран Windows ХР, за да видим каква рам поддържа и доколко.

Най-вероятно или проблема е в операционната система или защото е 32 битова.

• Автор

Моля за извинение, че не описах всичко.

Дъното си е ASRock A785 GXH/128M

Win XP SP3 e 32 битова, но все пак мисля, че трябва да поддържа поне 3.25.

Win 7 Ultimate x64

XP-то съм преинсталира. Седмицата не съм, но може би ще случи днес.

Моля за извинение, че не описах всичко.

Дъното си е ASRock A785 GXH/128M

Win XP SP3 e 32 битова, но все пак мисля, че трябва да поддържа поне 3.25.

Win 7 Ultimate x64

XP-то съм преинсталира. Седмицата не съм, но може би ще случи днес.

Ето информация за дъното. Ако рамта която слагаш не се поддържа от него няма да я разпознава или вижда.

Microsoft.com казва ,че xp x86 поддържа до 4гб x64 до 128гб. По принцип паметта се ограничава така когато се ползва вградено видео ,но в случая не е така.Може и в биос да имаш някакво ограничение.Или както казва "emokostov" да не са съвместими , но пък все пак едната я вижда а другата не...На кои слотове ги слагаш двете плочки и еднакви ли са?

Може да ти прави въртели операционната система която сте сложили инсталирай уиндоус 7 64 бита и погледни колко ще ти е рамта защото дъното ти подържа 16 гб може и биоса да ти прави въртели както казаха колегите във по горният пост ако има от някъде вземи на заем и пробвай със други плочи рам :) .

На теория Windows XP може да разпознае над този лимит чрез PAE mode, но на практика много малко приложения се възползват от това. По принцип е деактивиран извън сървърните ОС на Microsoft, защото потребителските приложения не са до такава степен оптимизирани.

Ето тук е обяснено как се активира PAE:

https://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/aa366796(v=vs.85).aspx

• Автор

До

destruk7or2

Двете плочки са еднакви. Работят си в dual channel режим, когато са на подходящите слотове.

Слагал съм ги на всички слотове и при какви ли не комбинации.

BIOS го сложих по default. (бъркам там  само за смяна приоритета на зреждане)

Едната ОС е Windows 7 Ultimate SP1 - показва 3.12 GB.

XP - то показва 2.GB.

Ще взема да ги занеса на друга машина - да видим какво ще се случи.

Ще потърся и други (по-трудно ще намеря) да сложа на моята. Може да е нещо по дъното, но едва ли-

BIOS си докладва 4096.

• Автор

pconline,

то, че има нещо омазано има, но не знам какво е. Затова потърсих помощ. Win XP е преинсталиран и освен драйвърите нама друго на него, но си вижда само 2 GB. Win 7 x64 SP1 - 3.12. Знам, че XP-то трябва да вижда над 3. Ами седмицата - 3.12. Не, че много  ми е зор колко памет разпознават, ама просто ми е интересно.

Е как не ти е "зор" като неразпознатата памет не можеш да я използваш? Може проблема да е в дъното ако имаш свободни канали размени местата на платките.

то, че има нещо омазано има, .....

Това което ти предлагам е да си дръпнеш един Хирен с Live XP на него и да го заредиш оттам и да видиш колко памет вижда. За да се вижда паметта от другата ОС отпада варианта с проблем със слотовете. Ако в биоса се вижда 4 то и Win ще ги вижда. Друг е въпроса колко ще ползва.

• Автор

Здравейте на всички и по-специалнo на pconline.

Да, пуснах хирон и mini win xp докладва 3,12, а не 2.

А, рекох си, нещо е до опацонната система. Заредих XP-то (нали писах, че нищо не съм инсталирал). Така си е. И докато се чудех и чешех по главата натисках тук там, ей така и гледам пускан е msconfig. Аз по принцип обичам да оптимизирам ОС. Някъде бях чел, че в boot табчето, бутон "advanced option" може да зададеш броя на ядрата и максималната памет, та ОС да не се балтае да ги търси и да зарежда по-бързо. Максимална памет бе 2048 и не ми позволи да я увелича. Махнах човката - рестарт (броя на ядрата не влияят - правих ехсперименти) и хоп - 3.12. Същото направих и при Win 7 - 4 GB чисти (няма използваеми едиколко си). Нямам идея защо е така, но е така

Може би ОС си отделя за някакви си свои нужди - не знам. Ако не ви мързи направете си експерименти.

Сега благодаря от сърце на всички, които си направиха труда да ми пишат и да загубят от времето си. Моля за извинение и им пожелавам здраве и късмет, и хубаво лято.

P.S. (iизвън протокола). Понеже темата е преместена, докато я тъсех попаднах на тема със същия проблем. Не знам какво е станало (темата беше заключена). Там също имаше докладван 3.12 памет от Win 7 64 bit. Ако човек не го е направил умишлено ОС няма да промени тези настройки, но знам ли? Защо, обаче 3.12 като трябва да е 3.25 за Win XP (поне така пише в дебелите книги)?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.