Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвети за дъно, захранване и видео (нова конфигурация)

Featured Replies

Избрал съм си следните компоненти:

i5 4460

1 x Kingston XyperX Fury 8GB 1600MHz

SSD Samsung 840 EVO 120GB

PSU FD INTEGRA BLACK 430W

CASE CoolerMaster N300 BLACK

Трябва ми бюджетно дъно, стабилно, няма да оувърколквам, няма да слагам повече от една видео карта, не ми трябва качествено аудио, защото си имам външен usb audio dac. Но искам да има 4 слота за памет.

Бюджетът за видеото е 350лв. Засега съм се спрял единствено на Sapphire R9 280 OC With Boost, 3GB GDDR5, 384bit. Приемам всякакви съвети и предложения. Тъй като геймингът не ми е основния приоритет, мога да отложа купуването на видео, в случай, че има за какво да се чака.

Захранването съм избирал по теми от този форум, но също приемам всякакви предложения, като би било добре да се препоръчва такова спрямо предложенията за видео.

Благодаря!

Захранването е достатъчно, при положение че няма да се клоква. Не се сещам да има смисъл за тази конфигурация да се качват повече от 16ГБ оперативна памет(постижими с добавянето на още един 8ГБ модул) без значение от задачите за които ще се използва. Т.е . защо Ви е нужна дънна платка с 4 банки за памет? Относно видеото след като гейминга не е приоритет, остава да ни споделите за какви други задачи ще се ползува компютъра, за да видим дали видеокарта с Нвидиа графика няма да е по-подходящ избор.

• Автор

На работа After Effects от време на време ми изяжда наличните 12GB, но повече от 16GB наистина едва ли са ми нужни. 

Просто ми направи впечатление, че разликите в цените не са толкова големи и исках да избегна да се  "ограничавам" с два слота. 

Да, гейминга не ми е приоритет, но картата я купувам точно за това. Имах предвид само, че мога да отложа малко купуването и,  ако скоро ще излизат нови поколения, ще падат цени и т.н.

Преди известно време разглеждах картите на nvidia с cuda ядра с идеята да ми служат при работа с 3D софтуер, дори писах тук по темата, но стигнах до извода, че това не ми е от такова значение и ще мога да си върша задачите и без тях. 

Видео картата ще купувам за да се глезя с игри от време на време, така че ми трябва максимално ефективно за тази цел решение в определения бюджет.

Моя извод е, че в случая с nvidia cuda ще вкарам пари за екстри, които не са ми важни, а за същите (или по-малко) пари ще мога да си взема нещо по-добро за гейминг. Моля, оборете ме, ако не съм преценил правилно.

Редактирано от simeonovvvv (преглед на промените)

Щом не държиш много на гейминга по-добре си вземи съвременна и икономична карта GTX950 излиза скоро https://www.kaldata.com/%D0%A5%D0%B0%D1%80%D0%B4%D1%83%D0%B5%D1%80/NVIDIA-GeForce-GTX-950-%D1%89%D0%B5-%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5-%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-17-%D1%82-103063.html

От къде ще вземаш частите понеже това захранване не съм го виждал скоро. Относно кутията аз имам същата и ме е яд че не дадох още 20 лв. за FD 2500.

Едит; но като производителност 280 ще е по-добре

Относно дъната тези за бюджетните с 4 слота рам

http://nikem-bg.net/computer-components/GB-H81M-D3H--H81-LGA1150

http://nikem-bg.net/computer-components/GB-B85M-D3H--1150

http://nikem-bg.net/computer-components/ASUS-B85M-G--B85-LGA1150/picture.html

Редактирано от Can Oa (преглед на промените)

Не мисля че има особен смисъл да се чака за по-нови модели видеокарти. Каквото имаше да излиза тази година вече излезе, с много малки изключения, които ще са на пазара до края на този месец(без да броим топ класата, където още се очаква отговорът на АМД при двупроцесорните платки, те обаче не определят промени, които ни интересуват в тази тема). Относно това което в момента може да се вземе като видеокарта с най-добро съотношение на производителност/цена/разход на ток, колегите ще дадат мнение. Това зависи от много неща, включително и от това дали сте отворен към закупуването на употребявани компоненти. Да се има предид, че все пак захранването не е 600W+ и че кутията не е от най-просторните.

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

CUDA за видеообработка е много полезна ценност. И паметта на две банки мисля(вместо една), че ще е по-добре.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

• Автор
Can Oa - Частите със сигурност няма да са от едно място, ще е което където го има. Захранването го имат тук:

http://www.stealtech.org/zahranvane/Fractal_Design_Integra_M_450W_id49098/

Кутията ми хареса на вид и си я избрах измежду общо взето всичко, което се предлага  у нас до 150лв. Какви са и недостатъците, стана ми интересно?

Относно видеото, тези у нас появяват ли се във варианта, предлаган директно от Nvidia? За GTX 960 намирам само варианти на Asus, Gygabite..

Мерси за изброените дъна, но съм ги виждал, интересуваше ме препоръка за някое конкретно, понеже не успях да избера.

Също, има ли някакво предимство да избера Atx, вместо MicroAtx размер, въпреки леко по-високата цена? Така или иначе кутията е достатъчно голяма.

ExaFlop - с видео боравя предимно на работа, там съм със същия процесор, който съм си избрал за моята конфигурация и без видео карта. Видео файловете са доста тежки и освен от време на време да натоваря RAM-а и HDD-то, други засичания не съм имал. Рендването ми идва доволно бързо и дори да има някакво подобрение с такава видео карта, не съм сигурен дали ще си заслужава спрямо по-производителни в гейминга варианти.

1Force1 - по принцип бих купил компоненти втора ръка, но точно за видео картите стигнах до извода, че не си заслужава риска и не бих се наел.

Кутията е в ценовия клас на FD 2500 като е 20лв по-евтина които аз реших да спестя понеже си казах айде 20 бири са това да ти ...и кутията добра си е :)

След като вече ползвам кутията и установих че 20 бири не си струваха.

Сравнение със FD 2500 103 лв. / CM N300 83лв.

http://shop.sky.bg/index.php?route=product/product&product_id=9975&search=2500

863536f8_f41a_476c_bc72_f82b71392fa6.jpg

232307.jpg

CM N300 абсолютно безсмислена посока  разположение на HDD и оптика слотовете както и и са прекалено много и заемат твърде място(безсмислено). Както и спират по-добрия поток на предната перка( не ми почвайте сега охлаждали HDD , то като е тръгнало да загрява не на мен тия)

Копчетата на пускане са интересни но вече ме дразнят че не са отгоре.

Няма един скапан отвор за ATX 12ката за дъното

По-лош кабел мениджмънт от FD 2500

Ограничено място за видео карта не че има значение за тебе.

Филтъра под захранването не само че е кофти сложен и не покрива цялата перка но е и от вътрешната страна и не е предвидено да се маха и чисти.

Мрежата от преде се чисти на 2,3 дена постоянно ако не ти пречи че цялата е бяла в прах си я оставяш така :)

Липса на адекватно място за SSD или аз не съм го намерил , моето го сложих най-отдолу под всички слотове за HDD и кабелите свързани към него опират в дъното на кутията и са леко прегънати(буксите са огънати).

Ако се сетя още нещо ще добавя че тъкмо хапвам :)

Дъното не виждам голямо предимство на ATX пред mATX но аз не спестих 20лв. за малко дъно.

• Автор

Can Oa мерси много за сравнението, отказа ме от N300, особено ме отблъсква частта с праха по предната част.

Ъпдейт с новите решения (след 2-3 дни размисъл):

Дъно - GIGABYTE B85M-D3H

Минимума ми беше да има изводи за USB3 към кутията, това ги покрива.
Като бонус - 4 слота за Рам.

Кутия - (поне засега) - Cooler Master Silencio 352 Mini Tower
Така или иначе дъното ще е малко - защо не и малка кутия;
Има доста опции за разполагане на SSD;
Филтри за прах;
Тиха -  с доста изолации;
Харесва ми на вид;

Приемам критика за новите неща.
Все още седи отворен въпроса за видео картата, моля,  пускайте предложения до 350лв нова.
Мерси!

Дъното е добро даже няма какво да се коментира в ниския клас може би най-доброто.

Кутията до сега не бях и обръщал внимание главно заради високата цена на mATX кутия където Zalman правят много добри и евтини кутии и след като има N200. Лично на мене ми харесва ако не ти пречи че е mATX е много хубава.

Видео карта за тази може само r9 280 но аз не бих си я взел не че е слаба , просто щях да събера или отделя още малко пари за 380 или 960.

• Автор

Мерси за коментарите и предложенията.

Бюджета за картата ще трябва да го вдигна с поне около 100лв, за да взема някой от предложените два варианта.

С изключение на това дребното, но не знам то важи ли?:

http://www.stealtech.org/video/GIGABYTE_N960IXOC-2GD_id52837/

P.S Ще чета и по този въпрос, ще пиша, като имам заключения и питанки.

Редактирано от simeonovvvv (преглед на промените)

С такава затворена кутия най-добре да е GTX960 , сега гледам кутията че малко е странна ...

едит: тези затворените кутии ги ползват най-вече за водно охлаждане , не съм сигурен как ще е охлаждането с такава кутия но едва ли ще е проблем с GTX960  но нека някой който може да каже нещо за тази кутия да даде мнение :)

• Автор

Ето тест на кутията при 200W и 400W отделяна топлина (сложили са две крушки за симулация), при различни степени на въртене на вентилаторите:

http://uk.hardware.info/reviews/5046/4/cooler-master-silencio-352-review-compact-quiet-and-affordable-test

Според мен се представя доста добре и не би трябвало да има проблеми и с по енергоемки и по-топлоотделящи видеокарти (съответно и по-евтини).

За сравнение, N300, която уж е по-голяма, с вградените си вентилатори дава почти с 10 градуса повече на 400W:

http://uk.hardware.info/reviews/5066/8/cooler-master-n200-n300-n500-a-n600-review-test-results-cooling-400-watt

За тия пари можеш да потърсиш гаранционна R9 290.

А иначе не виждам как си заслужава да дадеш близо 100 лева отгоре за GTX 960. На едно ниво са със 280. 3-те GB-та на при Radeon-а обаче ще са доста полезни в бъдеще (всъщност и на сегашните игри като GTA 5/Shadow of Mordor).

Ако си ползваш машината често до 1 година 100лв. вече си спестил от сметката за ток.

Но след една година с gtx960 ще си останеш със съвременна карта и отново си остава икономична , с цена паднала не повече от 100лв. и лесен начин за продаване и ъпгрейт.

С този "архив" 280 след 1 година си назад 100лв. за ток и си оставаш с архив който продължава да харчи повече ток и тоя архив вече ще е 60-70лв в olx-a.

Успех

Ако си ползваш машината често до 1 година 100лв. вече си спестил от сметката за ток.

Но след една година с gtx960 ще си останеш със съвременна карта и отново си остава икономична , с цена паднала не повече от 100лв. и лесен начин за продаване и ъпгрейт.

С този "архив" 280 след 1 година си назад 100лв. за ток и си оставаш с архив който продължава да харчи повече ток и тоя архив вече ще е 60-70лв в olx-a.

Успех

100 лева? Че той да не копа? Това са пълни глупости,бошлав работи са,как греела,как тока щял да ти е огромен,все едно си отворил прозорците и си пуснал климатиците.Няма такива неща.Картата ми на макс товар 63 градуса.Антика,но е мощна ;) 

Успех

100 лева баш няма как да спести. Аз дето уж се водя за любител на игрите, трудно првя над 30 чса гейминг седмично или това е 4 часа на ден. Играя с вертикална синхронизация, а там видеокартата е доста по-икономична. И ето ти парадокса - различни лами изразходват почти еднакво количество енергия за кадър, примерно GTX970  срещу GTX960 :) Но ако се предположи, че за 4 часа игра на ден  аз пестя по 50 вата с икономична карта, то това са 200 вата на ден или 6 киловата на месец. За 12 месеца това са 72 киловата или по 20 стотинки средно, ако не вдигат тока, то това са 15 лева годишно. Ако обаче игрите се играят без вертикална синхронизация и ако се предположи, че процесорът не спъва видеокартите, то икономията ще е много по-голяма. 

За тия пари можеш да потърсиш гаранционна R9 290.

А иначе не виждам как си заслужава да дадеш близо 100 лева отгоре за GTX 960. На едно ниво са със 280. 3-те GB-та на при Radeon-а обаче ще са доста полезни в бъдеще (всъщност и на сегашните игри като GTA 5/Shadow of Mordor).

Не намесвай GTA5 :) Там NVIDIA  си имат предимство дори със скопената си памет при някои карти. А това, че играта е зададена да ползва повече от 2 GB  памет, изобщо не влияе на кадрите. Не забравяй, че тая игра е оптимизирана за NVIDIA  видокарти и там няма лабаво, та ако ще картите да са без памет. 

Ето и един тест при всички GTA  игри, включително 5. 

Редактирано от FORD МанЯк (преглед на промените)

Много добре знаете че образно го казвам просто бе спомената 100лв цифрата :)

100w на час са около 0.018 лв.(някъде такава беше цената) на 10 часа са 0.18 лв. почти 20 стотинки ;) офф мързи ме да го смятам но тука го бяхме смятали ако карта гори средно 80-100в повече излизаше към 50лв. на година :) при игра 7,8 часа на ден :)

едит: със 100лв ток  копане ако се минаваше за година всички щяхме да копаме :)

• Автор

7-8 часа на ден ги нямам свободни, камо ли да играя игри толкова време  :)

Нека се върнем на момента от първия ми пост - видео картата я взимам, за да не седи потенциално добра гейминг машина без никакви опции за игри.

Иначе казано, набивам пари за работа, но ще набия още малко и за да поцъквам от време на време за развлечение.

За съжаление 450-500лв не ги виждам като "малко" и вариантите в тази категория отпадат.

тогава остава 280 друг вариант за нова карта няма в момента.

кога смяташ да го купуваш компа понеже картата е спряна и тези бройки които ги има моста са последни и като свършат това ще е с тази карта.

• Автор

Идеята беше тя да се отложи малко. И сега не смятам да купя първо нея, така че сигурно има вариант да изпусна последните бройки. Може би трябва да се замисля за гаранционна 290 или 280x втора ръка..

Ами не се знае какво количество има моста но почти всеки който смята да си купува карта знае че 280 като цена/производителност е най-добра в момента :) но както и да е няма какво да се дискутира сега като ще купуваш ако има има ако не здраве да е :)

Вторите употреби копачки има много фенове те ще ти пишат аз не не ме интересува тази тема (2ра ръка копачка)

• Автор

Ъпдейт:

Имам ли нужда от по-мощно захранване, или да си остана на 430w FD?

Оправдано ли е да взема нещо такова например:

http://www.speedcomputers.biz/zahranvane-za-kompiutar-seasonic-ss-520gb-bronze-520w-active-pfc/

Зависи каква видео карта си вземеш. Хубаво захранване никога не е излишно. Захранването е хубаво спор няма но аз бих си взел това с 20 лв. по-евтино http://shop.sky.bg/index.php?route=product/product&product_id=9386&search=530&category_id=14&sub_category=true а ти щом търсиш тишина тази 120 перка няма да е много тиха но за качество то си пише Seasonic.

сега видях и че е Ball Bearing seasonica та може да се спори и за тишината :) тази перка и след 5 години ще е същата.

Което и да вземеш няма да сгрешиш.

Относно процесор вече излезе skylake на цени същите като на старите lga151 ама проблема е друг, им а само две дъна в никем и то клокърски :D то и процесорите са си клокърски, е кой знае някога може да ти се прииска клок така че е вариант 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.