Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Радиолюбителска дейност

Featured Replies

Аз и затова го предложих - пасажи от него да се виждат от нововлезлите и не само. Той е малко като Евангелие.

Като Нетикет

И навярно добре знаеш какви са отношенията между радиолюбителите от всички страни, нали?Уважение, етичност и спазване на всички правила при двустранна радиовръзка. Докато си кажат 73!

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Отговори 57
  • Прегледи 6,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Абсолютно! И като всичко българско на времето се бяха нажежили много страстите в България и то осовно бяха болни шапкаркси амбиции. Моля, четящите офицери да не го приемат лично. Шапкар е едно, а офицер е нещо съвсем различни и носещо достойнство.

Е, понякога се е случвало в по-младите години и  много двойни осмици да прелитат.  :)

А освен желязната етика и етикета, се е случвало и безскрупулна, безрезервна помощ да се оказва.

Изобщо HAM е нещо велико.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

• Автор

А случайно,някой да знае дали има активен свободен репитер

А случайно,някой да знае дали има активен свободен репитер

Ти как разбираш   "активен свободен" репитер?  Можеш ли и знаеш ли как да си провериш сам? Ако не, ето"  Номер 2 - 145.650, честота на приемане минус 06 мегахерца е на предаване. Намира се на връх Ботев.    Номер 3:  Честота на приемане - 145, 675 минус 0,6 мегахерца на предаване - намира се на Карандила - Сливен. Ако си от Пловдив, би било редно да чуваш добре  тройката. Също - В Пловдив, в някои райони добре се приема и софийската единица - 145,625 минус 0,6 мегахерца на предаване. Намира се на Витоша!  И умната. Само слушаш!

• Автор

Ти как разбираш   "активен свободен" репитер?  Можеш ли и знаеш ли как да си провериш сам? Ако не, ето"  Номер 2 - 145.650, честота на приемане минус 05 мегахерца е на предаване. Намира се на връх Ботев.    Номер 3:  Честота на приемане - 145, 675 минус 0,5 мегахерца на предаване - намира се на Карандила - Сливен. Ако си от Пловдив, би било редно да чуваш добре  тройката. Също - В Пловдив, в някои райони добре се приема и софийската единица - 145,625 минус 0,5 мегахерца на предаване. Намира се на Витоша!  И умната. Само слушаш!

Благодаря ти много,естественно че само ще слушам

И навярно добре знаеш какви са отношенията между радиолюбителите от всички страни, нали?Уважение, етичност и спазване на всички правила при двустранна радиовръзка. Докато си кажат 73!

Е, може и 88, но в никакъв случай ЩЩД (QQD).

Стефан, ти твоя радиоидентификатор, май си си го написал в профила :) Позивната работи ли още?

Да, работи и аз от време на време се появявам и на тези честоти. На UKV е интересно, но да правиш директни връзки, а не с помощни средства (рипитри) Те са само за улеснение, да не се качваш на покрива или на близката до населеното място височина. Под името ми съм написал инициала си - LZ4JW

Е, може и 88, но в никакъв случай ЩЩД (QQD).

88 е само за дамите ( целувки). Иначе ще ни помислят че сме...обратни.

Добавено: Ето какво и как изглежда лицензията на всеки български радиолюбител, издадена от Министерството на далеко съобщенията:

Това е обновеният вариант на лицензия от 2000 година. Старата ми, която имах преди това става НЕВАЛИДНА за да ви я показвам.

Какво е времето във ВТ :) Арее, забравих мача. Сорри, отивам да се лепя на ТВ-то!

Може би най топло от цяла България. Днес по данни на телефона ми в 14 часа, на улицата беше 36 градуса.

Аз имам един чичо в Търново, който също е стар радиолюбител, но не му знам позивната. Беше голям маниак навремето, не знам сега дали още се занимава...

• Автор

Да, работи и аз от време на време се появявам и на тези честоти. На UKV е интересно, но да правиш директни връзки, а не с помощни средства (рипитри) Те са само за улеснение, да не се качваш на покрива или на близката до населеното място височина. Под името ми съм написал инициала си - LZ4JW

88 е само за дамите ( целувки). Иначе ще ни помислят че сме...обратни.

Добавено: Ето какво и как изглежда лицензията на всеки български радиолюбител, издадена от Министерството на далеко съобщенията:

Това е обновеният вариант на лицензия от 2000 година. Старата ми, която имах преди това става НЕВАЛИДНА за да ви я показвам.

След време,дано и аз да се похваля с такъв лиценз

Аз имам един чичо в Търново, който също е стар радиолюбител, но не му знам позивната. Беше голям маниак навремето, не знам сега дали още се занимава...

Ако ми кажеш име и фамилия, може и на лично, ще ти отговоря, защото познавам 2/3 от българските радиолюбители лично. За търновец, пък да не говорим.

Ако ми кажеш име и фамилия, може и на лично, ще ти отговоря, защото познавам 2/3 от българските радиолюбители лично. За търновец, пък да не говорим.

Михаил Тросков се казва. И с компютри се занимаваше навремето, и с какво ли не...

След време,дано и аз да се похваля с такъв лиценз

Ако си упорит, ще се похвалиш със сигурност. а и щом имаш такова желание и аз ще ударя едно коляно при Бъбарев! Задължително е преди това да имаш най ниския клас - С или 3, за да напишеш молба и автобиография към Комисията по лицензиите. Разбира се, придружено от 3 поръчителя - радиолюбители, без значение последните къде живеят - само да са на територията на страната. Ти прочети основните изисквания и ще ти стане ясно.

Михаил Тросков се казва. И с компютри се занимаваше навремето, и с какво ли не...

Мишо Тросков е председателят ни, на търновският клуб. Един от много добрите ми приятели - LZ2NW - Това му е инициалът.

• Автор

Ако си упорит, ще се похвалиш със сигурност. а и щом имаш такова желание и аз ще ударя едно коляно при Бъбарев! Задължително е преди това да имаш най ниския клас - С или 3, за да напишеш молба и автобиография към Комисията по лицензиите. Разбира се, придружено от 3 поръчителя - радиолюбители, без значение последните къде живеят - само да са на територията на страната. Ти прочети основните изисквания и ще ти стане ясно.

Мишо Тросков е председателят ни, на търновският клуб. Един от много добрите ми приятели - LZ2NW - Това му е инициалът.

Упорит съм и то много

Ако се чуете или видите скоро, много поздрави от Данчо му предай. :) Не съм го виждал от 2-3 години...

• Автор

Ако се чуете или видите скоро, много поздрави от Данчо му предай. :) Не съм го виждал от 2-3 години...

Мисля си за утре,иначе нямаш никакви проблеми

Лошото сега е това, че компютърната техника отмества радиото и хората са много по-малко отколкото преди години. А и всичко вече е през интернет. Естествено, че радиовръзките имат у човека друга тръпка , но това го употребяват все още по-старите радиолюбители с дълги години стаж - особено телеграфистите. А то да грабнеш микрофона и да плямпаш - всеки го умее.

• Автор

Лошото сега е това, че компютърната техника отмества радиото и хората са много по-малко отколкото преди години. А и всичко вече е през интернет. Естествено, че радиовръзките имат у човека друга тръпка , но това го употребяват все още по-старите радиолюбители с дълги години стаж - особено телеграфистите. А то да грабнеш микрофона и да плямпаш - всеки го умее.

Вярно е.Но мен нещо ме влече този вид хоби.

Ще му бъдат предадени веднага. Сега ще му се обадя, само че на телефона, защото на радиото едва ли ще го намеря по това време.

И телеграфът, и микрофонът са тръпка, когато дойде реч за DX. :)
Уф, колко съм опъвал уши на времето в LZ2KRS и особено в LZ2KIM. Денононстоп. А и що контести извъртяхме там. По тия времена LZ8E(LZ2BE)_ (Мъдрият) беше щикът :) и LZ2PI (Макавея)

Става дума за 80-те години  :ph34r:

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

И телеграфът, уи микрофонът са тръпка, когато дойде реч за DX. :)

То си е много интересно и увлекателно за разправяне а тук на всичкото отгоре трябва и да пишеш, което е неудобно. На мераклията от Пловдив забравих да спомена, че всяка година имаме национално събиране в град Казанлък на всички радиолюбители, които имат желание за среща. Става нещо като голям събор и не можеш да се отървеш от приятели. Започва винаги първата седмица от месец юни - обикновено петък, събота и неделя. Нарича се ""HAM RADIO"" Присъстват  и радиолюбители от близките балкански страни - Турция, Румъния, Украйна, бивша Югославия. Има си щандове  за техника и електроника . Има и представителства на фирми, занимаващи се с внос и продажба на радиостанции - нови и втора употреба, електронни елементи, антени и много техническа литература. Най са интересни щандовете на  ретро уредбите. Има и много жени радиолюбителки, които също присъстват. За жалост, тази година го е пропуснал.

• Автор

То си е много интересно и увлекателно за разправяне а тук на всичкото отгоре трябва и да пишеш, което е неудобно. На мераклията от Пловдив забравих да спомена, че всяка година имаме национално събиране в град Казанлък на всички радиолюбители, които имат желание за среща. Става нещо като голям събор и не можеш да се отървеш от приятели. Започва винаги първата седмица от месец юни - обикновено петък, събота и неделя. Нарича се ""HAM RADIO"" Присъстват  и радиолюбители от близките балкански страни - Турция, Румъния, Украйна, бивша Югославия. Има си щандове  за техника и електроника . Има и представителства на фирми, занимаващи се с внос и продажба на радиостанции - нови и втора употреба, електронни елементи, антени и много техническа литература. Най са интересни щандовете на  ретро уредбите. Има и много жени радиолюбителки, които също присъстват. За жалост, тази година го е пропуснал.

Живот и здраве догодина,тази година съм го изтървал.

Междодругото аз съм Николай приятно ми е.

И телеграфът, и микрофонът са тръпка, когато дойде реч за DX. :)

Уф, колко съм опъвал уши на времето в LZ2KRS и особено в LZ2KIM. Денононстоп. А и що контести извъртяхме там. По тия времена LZ8E(LZ2BE)_ (Мъдрият) беше щикът :) и LZ2PI (Макавея)

Става дума за 80-те години  :ph34r:

LZ2BE - Боян Петков

LZ2PI - Пламен Макавеев 

Тях ги познавам лично, но Боян е от Разград доколкото си спомням. Интересно е защо не познавам теб, а и не си си написал личният инициал или само си работил на клубните станции като оператор?

Живот и здраве догодина,тази година съм го изтървал.

Междодругото аз съм Николай приятно ми е.

Аз ти се представих вече на лично. Дядо Стефан, от Велико Търново - Лима, Зуло 4 Жулиет,Виски - така се спелува примерно моят инициал.За твоя, като го изкараш.

Ето, от мен, за теб една QSL картичка

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.