Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Е-четец до 350 лева?

Featured Replies

Късметлия човек си ти. До Франкфурт си е направо кеф (ако не ти е бил голям престоя в Мюнхен де (тва летище пък ме кефи най-много кво е "линейно"))

Около час и половина, време за 3 цигари и кафе :) Франкфуртското е гадно, лабиринт, Мюнхен е направо удоволствие :)

• Отговори 79
  • Прегледи 5,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Аз пък веднъж се возих с теснолинейката от Еница та чаак до Бреница ... Ама беше '85 та така ...

Момчета, айде малко по-сериозно. Обърнахте темата на хвалби кой къде пътувал. Аз пък си следя темата за "Съвети при покупката на e-book reader".

Да, ама аз мога да слушам музика, малко филми, игри (не ги играя но мога да си ги инсталирам), мога да си инсталирам фотошоп :)

Никога не съм била фен на многофункционалните устройства. В групата около мен има няколко галаксита, едно от които е в постоянен режим на ФБ и разцъква яко. Падам да се хиля, когато по средата на някой събор му падне батерията. Е-книгата си е книга, телефона си е телефон, таблата - таблет, а фотоапарата, си е твърде важно устройство, за да е съвсем самостоятелно. Още повече, че не съм много сигурна в това, колко е полезно да се чете от таблет.

Аз пък веднъж се возих с теснолинейката от Еница та чаак до Бреница ... Ама беше '85 та така ...Момчета, айде малко по-сериозно. Обърнахте темата на хвалби кой къде пътувал. Аз пък си следя темата за "Съвети при покупката на e-book reader".

мммм... :shy11:

Ама ние обсъждахме удобството от копчетата на рийдърите.

Никога не съм била фен на многофункционалните устройства. В групата около мен има няколко галаксита, едно от които е в постоянен режим на ФБ и разцъква яко. Падам да се хиля, когато по средата на някой събор му падне батерията. Е-книгата си е книга, телефона си е телефон, таблата - таблет, а фотоапарата, си е твърде важно устройство, за да е съвсем самостоятелно. Още повече, че не съм много сигурна в това, колко е полезно да се чете от таблет.

Тва с батерията е яко. И аз бъзикам за това жената за телефона. Ама тя си има и книжка и не е честно...

За фотоапарата 10+, направо си заслужи едно черпене от мен.

Дали е вредно да четеш от таблет - само по себе си не, но ако поради околната среда ти блещука в очите и се напрягаш заради това, може да стане.

Разликата не е много голяма. Проблема на по-евтините четци е че ползват отразена светлина, докато всички таблети си имат подсветка. А ако човек иска толкова да го ползва сред природата си има едни захранващи блокове на акумулатори

Разликата не е много голяма. Проблема на по-евтините четци е че ползват отразена светлина, докато всички таблети си имат подсветка. А ако човек иска толкова да го ползва сред природата си има едни захранващи блокове на акумулатори

Проблемът дори и на скъпите таблети е отразяващия екран, правещ четенето изключително дразнещо при определени обстоятелства.

Четенето от устройство с подсветка на тъмно е гадно. Не го правя. Не обичам да си ползвам дори компютъра на тъмно. Единствено изключение телевизора, но само за филми.

Проблемът дори и на скъпите таблети е отразяващия екран, правещ четенето изключително дразнещо при определени обстоятелства.

Четенето от устройство с подсветка на тъмно е гадно. Не го правя. Не обичам да си ползвам дори компютъра на тъмно. Единствено изключение телевизора, но само за филми.

Има и такива неща (отражението), но аз не говоря за четене при пълна тъмнина а по-скоро при слабо осветление.

ИНаче си предпочитам таблета заради приложенията. Даже съм намислил да си взема един калъф с клавиатура и да си го ползвам за лична комуникация когато съм онсайт

Има и такива неща (отражението), но аз не говоря за четене при пълна тъмнина а по-скоро при слабо осветление.

ИНаче си предпочитам таблета заради приложенията. Даже съм намислил да си взема един калъф с клавиатура и да си го ползвам за лична комуникация когато съм онсайт

Вярно е, всеки с предпочитанията си, но предимството, което пък аз мога да изтъкна на Kindle Paperwhite, както вече казах и по горе е, четенето в пълен мрак.

Всеки купува подобни уреди, според потребностите си. Аз не слушам музика, докато чете - за мен четенето е нещо твърде самостоятелно, което изисква всяка свободна мозъчна клетка. Вместо да ровя из ФБ или да гледам някой филм или клип, също предпочитам да чета. На практика, аз имам нужда от четец и нищо друго.  :)  Затова и похвалих модела, както и консултанта си  :tongue2:

Редактирано от shefkata (преглед на промените)

както и консултанта си  :tongue2:

Както се казва в една популярна напоследък книга "We aim to please" :P
  • 3 месеца по-късно...

Дразнещи ли са рекламите на четците ? Понеже има модели, на Kindle 6 примерно, които са фабрично с реклами. Моля някой да даде снимка на неговия четец с рекламите за да видя колко място заемат и дали биха ме дразнили ...

Дразнещи ли са рекламите на четците ? Понеже има модели, на Kindle 6 примерно, които са фабрично с реклами. Моля някой да даде снимка на неговия четец с рекламите за да видя колко място заемат и дали биха ме дразнили ...

Kindle 6 реклами по време на четене няма. Те са като скрийнсейвъри. Отделно, ако не си пускаш WiFi, изобщо никакви няма и да има. Така че да си вземеш такъв без реклами си е набутване.

Kindle 6 реклами по време на четене няма. Те са като скрийнсейвъри. Отделно, ако не си пускаш WiFi, изобщо никакви няма и да има. Така че да си вземеш такъв без реклами си е набутване.

Благодаря. Аз бях с впечатление, че по време на четене една част от екрана е заета с реклами.

Да ми е честит новия Kindle 6 :clap:

Като го поразцъкам ще докладвам. Междувременно имам въпроси: при първоначално пускане видях меню за update. След регистрация не го виждам. Как става актуализирането ? Мога ли да инсталирам друг четец ?

След регистрация не го виждам. Как става актуализирането ?

То ще си се актуализира само ако има ъпдейт. Нямаш особен контрол, освен ако не забраниш за постоянно wifi-то.

Мога ли да инсталирам друг четец ?

Официално - не.

Честито! Много книги да прочетеш на него!;-)

Да ми е честит новия Kindle 6 :clap:

Като го поразцъкам ще докладвам. Междувременно имам въпроси: при първоначално пускане видях меню за update. След регистрация не го виждам. Как става актуализирането ? Мога ли да инсталирам друг четец ?

Първи впечатления от Kindle 6: най-много ми липсва наличието на подсветка. Ако няма силна светлина четенето не е удоволствие, а напрягане на очите. Когато сметлината е добра четенето не се усеща. Чета вече четвърта книга, а батерията не е мръднала. Браузърът работи бързо и безпроблемно, но не виждам начин за сваляне на книги /от читанка примерно/, защото са в zip формат. Да речем това не е проблем, защото мога предварително да ги свалям на компютъра, да ги разархивирам и да ги кача на четеца. Връзката през USB става веднага и работи безпроблемно, но поне до сега не намирам начин да правя папки през компютъра и те да са видими в четеца. Въпрос: мога ли да кирилизирам писането ?

• 1 месец по-късно...

Здравейте колеги, можете ли да ми препоръчате някой електронен четец ( марка, от къде да закупя). Също, ако може да ми кажете, дали всички хартиени копия на книги на български език могат да се свалят и в електронен формат?

• 4 месеца по-късно...

И аз се сдобих с ел. книга PocketBook Touch Lux 2 с подсветка, за която не съжалявам. До сега четях на РС, на таблета на галакси нот 2, но четеца е вече съвсем друго - говоря за четене на книги просто за това си е създаден. някой има ли представа дали мога да инсталирам Коол Райдера за четене вместо базовия райдер-просто навсякъде си четях на Cool Reader и съм си свикнала с него и сега ми е малко некомфортно.

?????

И аз се сдобих с ел. книга PocketBook Touch Lux 2 с подсветка, за която не съжалявам. До сега четях на РС, на таблета на галакси нот 2, но четеца е вече съвсем друго - говоря за четене на книги просто за това си е създаден. някой има ли представа дали мога да инсталирам Коол Райдера за четене вместо базовия райдер-просто навсякъде си четях на Cool Reader и съм си свикнала с него и сега ми е малко некомфортно.

?????

Ако четеца е с Android и може да се рутне... В противен случай, едва ли.

CR има за Pocketbook но не за всички модели тъй като е преработена версия, защото той е под Linux май

http://papierlos-lesen.de/neue-version-cool-reader3-ereader-pocketbook/

ето оттук е номера, а и трябва малко немски за да схванеш как става

най-просто теглиш версията за твоя PB, след това от архива папките bin и share ги заместваш в папката System на устройството, може и да ти е скрита не е проблем, след това папка config от архива я слагаш в system\profiles\име на профила (името е default по подразбиране), има вариант да нямаш папка profiles, тогава config папката от архива я слагаш направо в system.

накрая има файл extensions.cfg отваряш го и променяш коя програма да се използва при отваряне на определен вид файлове 

примерно

epub:@EPUB_file:1:AdobeViewer.app,fbreader.app,cr3-pb.app:ICON_EPUB

става 

epub:@EPUB_file:1:cr3-pb.app,AdobeViewer.app,fbreader.app:ICON_EPUB

и така за другите файлове f2b и т.н

абсолютно същото направих на PB mini преди седмица и сега работи на пушка

Редактирано от nozo (преглед на промените)

• 5 месеца по-късно...

Здравейте. Понеже с времето книгите заемат пространство, а и излиза като че ли по-скъпо от това да си я купя като е-книга, съм се ориентирал към един електронен четец. Изглежда май повечето предпочитат Kindle, но май не четат много формати и сигурно някои е-книги, които закупувам ще трябва да ги преработвам на лаптопа и качвам на четеца.

1. http://www.emag.bg/promopaket-ebook-chetec-kindle-paperwhite-2015-cheren-kal-f-smart-cheren-kp3scb/pd/DCXYKYBBM/

2. http://www.emag.bg/el-kniga-4gb-6-kozhen-kal-f-kindle-paperwhite-iii-2015/pd/DQ3R4YBBM/

Спрял съм се на тези по принцип, но не ги разбирам много... Изискванията ми са да свети нощем, за да мога да чета тогава и да е макс. близо до една книга цветовете. Ако има и по-евтин модел, който да отговаря на същите х-ки, бих го погледнал.

Мерси.

Редактирано от qnkov (преглед на промените)

• 3 месеца по-късно...

Ако го ползаваш по предназначение , а именно за четене- само и единствено четец без просветка, минимално излъчване, дълга батерия, приятен размер, зареждане два пъти месечно, аз съм с kindle, но като ми мина мерака , пак минах на хартия, аз обичам да чета и просто не е същото, обичам книгите като книги, да си ги прелиствам, да си ги подредя, да им се радвам

на 10/22/2015 at 0:21, qnkov написа:

Здравейте. Понеже с времето книгите заемат пространство, а и излиза като че ли по-скъпо от това да си я купя като е-книга, съм се ориентирал към един електронен четец. Изглежда май повечето предпочитат Kindle, но май не четат много формати и сигурно някои е-книги, които закупувам ще трябва да ги преработвам на лаптопа и качвам на четеца.

1. http://www.emag.bg/promopaket-ebook-chetec-kindle-paperwhite-2015-cheren-kal-f-smart-cheren-kp3scb/pd/DCXYKYBBM/

2. http://www.emag.bg/el-kniga-4gb-6-kozhen-kal-f-kindle-paperwhite-iii-2015/pd/DQ3R4YBBM/

Спрял съм се на тези по принцип, но не ги разбирам много... Изискванията ми са да свети нощем, за да мога да чета тогава и да е макс. близо до една книга цветовете. Ако има и по-евтин модел, който да отговаря на същите х-ки, бих го погледнал.

Мерси.

И двата които си показал са еднакви, според написаното, разликата в цената не знам от къде идва - може би от калъфа.

Според мен това е добър избор. Kindle Paperwhite е най-готиното нещо за четене, което съм ползвал - жена ми е със втора версия - тази е трета. Единствен недостатък, който мога да посоча, е че няма бутони за прелистване, само тъч скрийн. Подсветката му е изключително добра и е много полезно нещо, независимо как четеш. Няма автоматични регулации и намаляне с времето, като по-скъпия модел Voyage, обаче и така е добре и според мен не си струват останалите пари. Поддържа само форматите на Амазон, но това аз не го броя за проблем, защото програми като Calibre без проблем ти превръщат автоматично книгите, а паметта му е предостатъчна.

Калъфа не е без пари, но основната разлика идва от търговеца, eread обиновенно продават по-скъпо същите неща доставяни от ardes или от самите emag.

• 3 седмици по-късно...

Аз преди няколко месеца си купих четец като цяло не търсих никъде, а взех първият, който видях.Поръчах си този http://dice.bg/amazon-kindle-paperwhite-wi-fi-chetec-za-elektronni-knigi-s-osveten-displei-6-incha-model-2015g-item22307 . Чета навсякъде най-вече,докато пътувам в автобуса за работа.Извадих късмет с този четец,супер доволен съм от него, много ми харесва и ми върши перфектна работа. Много се радвам,че си го купих,  наистина  си заслужава нвестицията.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.