Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Силен входен сигнал на усилвателя? Проблем!

Featured Replies

" Благодаря на всички! Бутнах това-онова, смених резистора към маса, смених и кондензатора от плюса към маса и стана. Не беше нужно толкова голямо съпротивление на входа. Няма го вече бученето и пращенето.  "

Това, че не захвърли почнатата работа в коша е похвално за теб. В този форум много "мераклии" са се захващали, но до сега само от теб чух че си постигнал това, което си искал. Затова си успял и ще успееш и занапред. Радвам се!

За TDA2004 - щях да ти предложа нещо друго, както направи AGD в по преден пост, но нека да е с това, което ти искаш. Още повече, че последната е стерео-вариант. И тук важат особеностите, както при предната схема. Старай се, когато изработваш печатните платки, да се ръководиш от  описанието (Data Sheet) на схемата и най вече в опроводяването, както са го дали от фирмата производител. Обратната връзка на тези чипове е съществена и затова най добре е да се "пробва" с лека подмяна на елементите, изхождайки от принципното приложение, посочено от производителя. Всички тези неща са постигнати чрез опитно опроводяване от производителя и затова в голяма част от интегралните схеми за аудио ще срещнеш и фолийната картина на платката.Много е препоръчително и заради това, че по начина на опроводяване и особено за общата "маса", защото при всички останали случаи много често се явяват възбуждания, доста голям шум и накрая се стига до повреждане на самата интегрална схема.Понататък, ако искаш, ще ти предоставя доста информация, която съм сигурен, че ще ти е много интересна и полезна. Освен това, на драго сърце ще ти пратя няколко фирмени каталога като подарък, от които ще видиш, че това, за което съм ти писал в този си пост, съм прав.За сега и от мен толкова, а на теб успех с понататъшните конструкции.Можеш да питаш всичко, което те интересува или да ми пишеш на лично за каквато и да било помощ. Винаги и с удоволствие ще ти помогна. Каталозите ще ти ги пратя до края на месеца, че сега съм доста зает с други работи.  

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Отговори 50
  • Прегледи 11,7k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 9 часа, vlado39 написа:

Не съм сигурен, но тази схема на свързване може да ми свърши работа. Намерих у дома готов усилвател с TDA2004, но друга схема на свързване. При тази пишe 300 миливолта входно напрежение. Да се пробвам ли да направя нещо?

http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/25037/STMICROELECTRONICS/TDA2004.html

В посочения от тебе фаил на 7 страница има таблица със препоръчителните стойности на пасивните елементи ,както и до какви ефекти води промяната им.

И още нещо което пропуснах -не използвай високоомен делител на низкоомен източник на сигнал .

Редактирано от kashchey (преглед на промените)

преди 15 часа, vlado39 написа:

Благодаря на всички! Бутнах това-онова, смених резистора към маса, смених и кондензатора от плюса към маса и стана. Не беше нужно толкова голямо съпротивление на входа. Няма го вече бученето и пращенето. 

Сега ако кажете по един съвет и за tda2004, тъй като мисля да пробвам тази схема. Първо, че и дават голямо входно напрежение и второ, че е стерео. Мисля, че ще ми свърши перфектна работа. Относно R3 и R5, предполагам, че подобно на тази схема, която правех до сега, ако ги увелича - ще увелича големината на връщания сигнал към инвертиращите входове ( в случая крак 4 и 2 ) и в крайна сметка няма да се усилва толкова?

Казвам благодаря отново, оценявам го!

Tda2004 amlifiere.GIF

Първо я направи със стойностите дадени на схемата, като добавиш отново един кондензатор поне 2000мкФ на плюса към маса, без да правиш делител на напрежение на входа, само с един стерео потенциометър 50к за регулиране, и виж как ще се държи, и след това ако се налага можеш да си правиш проби с замяна на някои елементи.

Тда2004 е правен за авторадио и е с посредствено аудио качество. Не може да се очаква качествен звук при употреба в домашни условия. Изходните кондензатори С10/С11 преди ОТ омазват тотално качеството на звукът. Ако желаеш по-качествен звук не си играй с този чип, а пробвай lm1875 или tda2050 по схема от Datasheet и ще останеш изключително доволен.

Задължително преди всяко крайно стъпало се поставя потенциометър, без значение колко силен е сигнала от предусилвателя, именно неговата амплитуда ще се настрои от крайният потенциометър, а източника трябва да се усили почти на макс. Дори е възможно и обратното - мощен краен усилвател да се свърже към предусилвател, например мощна аудиосистема към входа на компютър, но задължително с потенциометър, но опита показва, че качествените нискошумящи усилватели, позволяват да се свържат дори и без потенциометър, като изключим усилените собствени шумове от предходния усилвател, а при повечето аудиосистеми изхода за слушалки се извежда именно от изхода на крайното стъпало, което подава много силен сигнал до 30-50V и точно тук е ролята на потенциометъра, никакви съпротивления няма да решат проблема, освен ако не се свържат последователно с външния потенциометър, но те само биха съкратили обхвата му на настройка, което в твоя случай може да помогне, но така или иначе са излишни и имат по-скоро предпазно действие. Най-вероятно не си свързал потенциометъра правилно, но колкото до тези TDA те имат твърде слабо усилване и не е възможно да се пренаситят от един телефон. Изкривяванията поради силен входен сигнал се дължат преди всичко на слабо токозахранване, а ти не спомена с какво го захранваш този усилвател.

• Автор

В момента за самите тестове ползвам регулируем токоизправител. Накрая вече когато приключат тестовете ще сложа 1 трансформатор със схема грец.

на 9.11.2015 г.,, AGD написа:

Тда2004 е правен за авторадио и е с посредствено аудио качество. Не може да се очаква качествен звук при употреба в домашни условия. Изходните кондензатори С10/С11 преди ОТ омазват тотално качеството на звукът. Ако желаеш по-качествен звук не си играй с този чип, а пробвай lm1875 или tda2050 по схема от Datasheet и ще останеш изключително доволен.

Разгледах ги, но и двете са за моно. Трябва ми нещо стерео, което ще ми свърши работа.

За стерео ще ползваш две интегралки.  Никъде не е казано, че стерео става само ако двата канала са в един корпус.

Поздрави за успеха и от мен! За тая работа си трябва и доза упоритост. А и човек научава най-много, когато се сблъска с проблеми и ги решава. Аз също препоръчвам LM1875, както и AGD вече го казал.

Предимствата са : не са скъпи; звучат добре;лесни са за направа. Има и една опция - "навесен монтаж" - или както му казват "point-to-point" . Според много хора - такъв монтаж дори е препорачителен за ЛМ1875. По- долу ти давам линк към сайт, който предлага китове за точно такъв тип сглобка. И тъй, като сайта не е български , това не е реклама, а е интересно да се видят стъпките по направа на такова устройство - те са разделени по дни - ден1 , ден2 и ден3.

http://www.alicemagicbox.com/lasercollection/lovelycubestadium.html

• Автор
преди 7 часа, syr_pi4 написа:

Поздрави за успеха и от мен! За тая работа си трябва и доза упоритост. А и човек научава най-много, когато се сблъска с проблеми и ги решава. Аз също препоръчвам LM1875, както и AGD вече го казал.

Предимствата са : не са скъпи; звучат добре;лесни са за направа. Има и една опция - "навесен монтаж" - или както му казват "point-to-point" . Според много хора - такъв монтаж дори е препорачителен за ЛМ1875. По- долу ти давам линк към сайт, който предлага китове за точно такъв тип сглобка. И тъй, като сайта не е български , това не е реклама, а е интересно да се видят стъпките по направа на такова устройство - те са разделени по дни - ден1 , ден2 и ден3.

http://www.alicemagicbox.com/lasercollection/lovelycubestadium.html

Допадна ми тая LM1875, но вероятно ще имам същия проблем с високия входен сигнал. Убедих се, че не става само с 1 потенциометър на входа, ами зависи много и от сигнала който се връща към инвентиращия вход. В случая сложих по-голям резистор към маса. Тук обаче някак си е по-различно и предполагам само, че R3 е резистора, който може да ми направи мизерия. Разгледах сайта, разгледах и характеристиките за интегралата и се чудя 60 V захранване нормално ли е? 

custom_diagram_1_LM1875.gif

В случая, няма да имаш проблеми.Усилването се пресмята така> Усилване = (R4 / R3) + 1 . Или тук ще бъде 21 . Колко голям коефицент на усилването ти трябва, зависи от източника на сигнала - при съвременните източници: компютри, ЦД плеари, дакове, телефони и т.н. усилване от порядъка 15 - 35 е съвсем приемливо.

В тази схема (на ЛМ1875) дето си посочил - бих ти препоръчал R4 = 22kO , за да е равно на R2.Също така кондензатора С2, който сега е 22 микрофарада  го направи поне 47 микро или дори 100 микро - този кондензатор оказва много голямо влияние върху звученето - за по-добър бас и не само.

Относно питането за захранването - какво имаш в предвид с това 60 волта? Ако използваш еднополярно захранване - тогава 60 волта е максимума за интегралката, но ти трябва друга схема не тази която си дал. Ако използваш "стандартно" двуполярно захранване +/- 30 волта пак е максимума и може да работиш по дадената от теб схема. Но и в двата случая не е препоръчително използуването на 60 волта. Най- добре е 50 волта (+/- 25) . Защо е така - за да получиш 60 (+/-30) волта изправено напрежение, трансформатора ти трябва да "изкарва" около 42-43 (2 * 21) волта на вторичната намотка при  220 волта напрежение на мрежата. Да но мрежата не е стабилна (по ред причини) и това напрежение може да скочи и до 240 - 250 волта, тогава на изхода на трансформатора ще имаш 45 - 47 волта (примерно) и след изправителния блок и филтровите кондензатори ще имаш над 60 волта и интегралката ще "цъфне". За това един траф със 2*18 волта вторична или 36 волта със *средна точка* за двуполярно захранване или 36 волта за еднополярна схема е точното решение.

Също така, внимавай от къде ще купиш чиповете - пълно е с ментетета и това е проблем в световен мащаб. Най - добре с малко по- скъпо, но с доказан пройзход - примено Фарнел, Конрад и прочие.

Стига сте сменяли резистори, техниците са го изчислили вместо вас. Вчера купих един сглобен КИТ модул - стерео предусилвател с тонкоректор с интегралната TL082, но нищо не можа да усили, затова увеличих стойностите на съпротивленията на обратната връзка, но не беше достатъчно, тъй като ми трябваше да възпроизведе звук от аудио глава и затова ги премахнах нацяло и сега усилването е достатъчно за да се подаде към входа на компютъра. Но трябваше да увелича и стойностите на потенциометрите за високи честоти от 50K на 430K, но вместо потенциометър съм сложил резистор и съм окъсил средния извод с края на резистора, а другите потенциометри за ниски, баланс и ниво на звука не съм ги поставял и така предусилвателя свири идеално без нужда от никакви потенциометри, въпреки че не е предназначен за магнетофонна глава.

Както казах по-горе потенциометъра служи за регулиране нивото на входния сигнал, независимо колко силен е бил преди него. Но друга важна особеност е че трябва да пасва с входното съпротивление на самия усилвател, т.е. ако усилвателя на входа има резистор 50K свързан към маса, потенциометъра трябва да е със същата стойност, но ако въпреки това възникват смущения, трябва входното съпротивление да се премахне. В много случаи когато се добавя потенциометър, трябва да се обърне и полярността на входния разделителен кондензатор, но това също не е задължително и много фабрични схеми могат да ви подведат. Свързването на два моно усилвателя в стерео режим е малко трудоемко, тъй като трябва трябва да са напълно идентични и масите на захранващите области трябва да се свържат заедно от едно и също място с еднаква дължина на кабелите, колкото се може да са по-къси, докато масите на входовете по-добре да са разделени и да се съединят чак в края на кабела в стерео жака, който ще включим към компютъра. В противен случай при недобро замасяване се появяват големи брумове и смущения. Но мен ме съмнява че не си свързал потенциометъра правилно, а той трябва да се свърже така:

attachment.php?attachmentid=20127&d=1236

• Автор

Сдобих се с 2 говорителя PIONEER TX-1623.

http://www.adverts.ie/home-audio/2-pioneer-tx-1623/278058

На тях пише 160 W 4 ома , но няма логика да са толкова вата. Търсих и в интернет и там пише същите глупости. Някаква идея колко вата може да са? И ако случайно установите, бихте ли ми препоръчали някоя ингеграла за тях? Изчаках с реализирането на усилвателя, тъй като нямах достатъчно време.

Ти провери дали действително са 4 ома, щото съм купувал китайски Lamar 8 ома, а като ги измерих се оказаха 4 ома. Тези мощности не ги гледай, това е акустическа сила в зависимост от помещението, но за ел. мощност ще ти трябва усилвател не повече от 20-30W, все пак не ги пъни на максимална мощност. Интегралките са боклуци, търси STK модули или КИТ за сглобяване, но ако търсиш качество гледай да са без изходни кондензатори, и с двуполярно захранване или поне по мостова схема, както са качествените авто радиоприемници. Но ако все пак не разполагаш с двуполярно захранване, има тънка хитрост как да се направи това, така както китайците са го сторили в Майкролабовете. А какво стана със силният входен сигнал?

• Автор
преди 2 часа, peppone1 написа:

Ти провери дали действително са 4 ома, щото съм купувал китайски Lamar 8 ома, а като ги измерих се оказаха 4 ома. Тези мощности не ги гледай, това е акустическа сила в зависимост от помещението, но за ел. мощност ще ти трябва усилвател не повече от 20-30W, все пак не ги пъни на максимална мощност. Интегралките са боклуци, търси STK модули или КИТ за сглобяване, но ако търсиш качество гледай да са без изходни кондензатори, и с двуполярно захранване или поне по мостова схема, както са качествените авто радиоприемници. Но ако все пак не разполагаш с двуполярно захранване, има тънка хитрост как да се направи това, така както китайците са го сторили в Майкролабовете. А какво стана със силният входен сигнал?

Измерих ги и показват между 4.7 и 5 ома. Относно входния сигнал съм написал още преди 2 седмици няколко поста по-нагоре, че всичко е готово, за което благодаря на всички отново. Нямах свободно време да започна следващия усилвател, затова не съм писал скоро. Ще съм благодарен, ако и други изкажат мнението си за да съм сигурен какво правя.

преди 23 часа, vlado39 написа:

Сдобих се с 2 говорителя PIONEER TX-1623.

http://www.adverts.ie/home-audio/2-pioneer-tx-1623/278058

На тях пише 160 W 4 ома , но няма логика да са толкова вата. Търсих и в интернет и там пише същите глупости. Някаква идея колко вата може да са? И ако случайно установите, бихте ли ми препоръчали някоя ингеграла за тях? Изчаках с реализирането на усилвателя, тъй като нямах достатъчно време.

Тези говорителчета не са повече от 15-20 вата и не търси логика в надписи и т.н. В предния ми пост съм ти посочил коя ИС е подходяща. Разгледаи и я направи точно по Datasheet аз съм променил само С6 и С7 от 100 на 1000 микрофарада. Свири уникално добре за двата чарка на кръст дето се ползват.

• 3 седмици по-късно...

Много е добре, че си разбрал какво правиш всъщност. Никой освен теб не знае всъщност какво си направил. Дай да видим параметрите на тези говорители и да те ориентираме за обем на кутии, фазоинвертори и т.н. За мен е по-добре усилвателя да е вън от кутията на колоната защото ще се охлажда добре. Ако се ползва кутия със затворен обем охлаждането ще е лошо ако радиатора не е изваден на задния панел. Ако ще ползваш някакви ширпотреба говорители с неизвестни параметри няма как да се сметне обем на кутията. Могат да се свалят и параметри на говорителите, но инвестицията едва ли ще си заслужава.

Тази колона в колата ли ще си я ползваш? Какъв е усилвателя? Имам забележка към кутията - да не оставяш това пространство 11 см., а да ползваш само една преградна стена между двата обема. Като искаш усилвателя да е вътре в кутията не пречи да е в единия обем. Ако при тестовете ти не ти загрява много може и да не изкарваш радиатора на задната плоскост. Като има басрефлекс ще се самовентилира пространството, но пак това е по преценка на загряването на радиатора.

Щом ще ги ползваш за домашно озвучаване и ще ползваш "някакъв усилвател 2х40" и се притесняваш за качеството на звукът от това, че ампа ще отнеме част от обема на единия говорител. Просто нямам какво да помогна повече по случая. 

• Автор

Нямам думи за вас в тоя форум. Както можете да помагате, така и да ядосате човек. Като не знаете какво да кажете, защо просто не замълчите, а не да ми се дървите като някои олигофрени? Така хубаво ти ги бях наредил, но в последствие си казах, че няма смисъл просто и го изтрих. Повече егоцентрични дървени философи не ми се слушат!

Изтривайте темата, аз бях до тук!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.