Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

неграмотен "майстор"

Featured Replies

Може да ви се стори смешно всичко, което разказвам и пиша, но вместо да се допитвам до всеки срещнат мъж - реших да го споделя с вас ! Миналият месец бойлера ни започна да не затопля добре вода , но показва стрелката ,че има . В един момент вече при включване на бойлера падна бушона /неговия/. После пак включваме вече падна и главния , та разбрахме че са сериозни нещата . Един познат се предложи за специалист и дойде. Като отвори отдолу капака се оказа, че едно от кабелчетата направо е овъглено и изгоряло. Без обаче да проверява самия нагревател дали все още е здрав , реши че ще купим нов - та го сменихме. Остърга котления камък , където можеше и затвори.  От там нататък стана страшно ....съвсем малко топла вода /цял бойлер загрят, а не стига за един човек/, много често излиза адска пара и водата е завряла жестоко. А когато водата е спряна от Вик , тази от нашия бойлер си тече спокойно от крановете и си изтича ....и явно бойлера пък остава празен до пристигане на водата . ?!?!?!? все си мисля, че нещо страшно стана с тоя измислен майстор , дето направил на две съседки бойлерите и сменял незнам какво си на техния ....и аз тъпачката му и платих за работата  

Какво се иска от нас в случая ?

Нещо май възвратния му клапан е издал багажа и комшиите имат топла вода на аванта.

Търси си специализиран човек за тая работа не че има кой знае какво в един бойлер но явно не е за всеки.

п.п. Без малко да си забравя и дежурния лаф.

За без пари толкова!

Редактирано от BMW Маниак (преглед на промените)

Сменете бойлера направо с нов. Проблема не е само в нагревателя. Колкото до така наречения "майстор" вие сте решили, викнали сте го и сте му платили.

Вили, кажи от кое населено място си. Може да се намери потребител, който да ти препоръча специалист.

Редактирано от 2249 (преглед на промените)

Точно за такива случаи е израза "Майсторе, майсторе... викам ти майстор щото не ти знам името ама като ти гледам майсторлъка, ща еба в майстора"

• Автор

Благодаря , за "изчерпателните" отговори ! Да сменя целия болейр , това е според вас решението ?!?! А за потребител 2249  - от Стара Загора съм 

Според мен няма смисъл да се сменя целият бойлер. По-скоро само електрическата част ще трябва да се подмени. Разглобява се, изчиства се от варовици, проверява се работоспособността на възвратния вентил(клапан), ако трябва се подменя с нов, подменя се анодната защита, сменя се уплътнителя на фланеца.

Причината най-вероятно (по описанието) е нагревател, "облечен" с варовик.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

Проверете също дали тръбата за топлата вода (във водосъдържателя) е здрава и стига до горното дъно.

преди 1 час, ExaFlop написа:

Причината най-вероятно (по описанието) е нагревател, "облечен" с варовик.

Вили казва, че нагревателят е сменен с нов.

Трябва да се има впредвид, че ситуацията е много опасна. Наличието на пара значи голямо налягане в бойлера. По най-бързия начин трябва да се намери специалист за да няма фаталнипоследици.

Нагревателя е добре загрява , не изключва термоизключвателя, обезателно за смяна, предпазния е дефектен , за смяна, ел. защитета за смяна, не е обезателно,просто профилактика. Проверка на кабели, ако има обгорели смяна, пристягане на болтовете на превключвателя, или на кабелните обувки, но ако са били затоплени смяна. Проверка на зануляването, на земяването , при видими меки връзки на водата с варовик или твърди на пипане смяна, това е приятно ползване.

Първо се почва с марка и модел на устройството.

Почти съм сигурен че сте си икономисали анодната защита, а тоя пишман майстор не ги знае тези неща.. Представлява алуминиев цилиндър, който се изяжда от водата, но докато това става пази нагревателя и водосъдържателя. Като свърши от него остава шпилка, подобна на пирон. Струва няколко лева.

Като е имало "късо" вероятно терморегулатора е залепнал и не прекъсва. Да останете без жилище ли искате като гръмне бойлера? Да не споменаваме и евентуални поражения върху хората.

Извикайте правоспособен специалист и не правете такива рискови "икономии".

Анодната защита ще се стопи за не повече от 6 месеца и точно тя е причината за разяждането на нагревателя, тъй като неутрализира котления камък от него и той бързо се разяжда от електролизата във водата, тъй като самият нагревател не е занулен. За 5-години 2 пъти съм сменял нагревател и всичките бяха тотално разядени без никакво покритие от варовика, а котления камък донякъде служи като предпазен кожух за нагревателя и би го изолирал от електролизата на водата. Дори и станала на тънък пирон, анодната защита продължава да изпълнява пагубното си действие върху нагревателя. Друг въпрос е колко е здрав самия нагревател, затова не си купувайте такива с меден кожух едно че медта е скъпа, а такива никелирани с по-дебел кожух, да гледате да са по-тежички. При всички случаи техникът не е сгрешил като е сменил нагревателя, понеже самото очистване от варовика ще разруши още повече стария нагревател, но ако повредата е била само в прегорял кабел и дефектен терморегулатор и защита, по-добре да беше сменил първо тях. След подмяната на всички части в един бойлер, той става като нов и е безсмислено да хвърляме здрав бойлер заради некачествен ремонт, въпреки че аз също си смених моя, но причината беше че е прекалено мощен и на няколко пъти прегрява. Добре е щом и вашият бойлер прегрява да поискате от техника да ви вгради един диод за по-слабо подгряване (всеки един майстор знае за този трик, но малцина се сещат), свързан паралелно на ключа за включване и изключване, а бойлера ще го изключвате от външния ключ. Аз така си  направих кухненския бойлер, но понеже той нямаше ключ, затова монтирах диода в отделен контакт-адаптер и така бойлера вместо да загрява за 5мин. вече затопля за 10мин. при това на половин мощност, не че не може пак да прегрее, но поне ще има достатъчно време за да заработи защитата, а и донякъде ще икономисал и енергия, а все пак 2KW са прекалено много за 10л. бойлер, при условие че вече 80л.-вите са с тази мощност.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Филипов -Ккак ще гръмне ,при положение ,че има клапан ,който да освобождава налягането ,и при повечето фланецът е конструиран да се деформира и да освободи налягането?
Стига сте плашили хората ,бойлер не гърми така лесно! 

peppone1 - Анодната защита на стария ми бойлер почти не бе мръднала за 6г постоянна експлоатация ,а в самия бойлер категорично ОТСЪСТВАШЕ котлен камък! С нагревателя проблеми никакви ,а бе от най-евтините емайлирани "Елдом-Дипломат".
Говорите за много относителни неща ,прекалено уверено. 1-во водата на всякъде е различна ,като съдържание. 2-ро компонентите по бойлерите са с различно качество. 
Това с подмяната на "всички части" предполагам говорите за ел. компоненти ,бил като нов друг път. Особено пък ,ако е емайлиран ,и докато махате някакви упорити отлагания вземете да нараните емайла ,протичането на водосъдържателя е гарантирано! 

Когато един бойлер "прегрява" това означава ,че термо релето не функционира правилно и трябва да се замени. Пък разхода на енергия от икономична гледна точка ,или с оглед на слаба инсталация се мисли преди покупката на самия уред. 

Вилито - Първия проблем ,който ми го отстраниха уж техници на "елдом" по гаранция беше същия. Поради луфт на кабелната обувка ,която се прикача към нагревателя ,фазата се бе стопила и откачила. В резултат беше прогорена от нея и изолацията на сондата ,която е към термо релето и отчита температурата. Водата в бойлера започваше да ври буквално ,а регулатора беше настроен на не повече от 70%. 
Добре е да се провери ,дали тръбата за топлата вода стига до горната част на бойлера ,и дали не е пробита някъде ,защото при повечето тя е полимерна. Ако тя е счупена или пробита по време на чистенето ,значи че бойлерът не се пълни до горе с вода ,и за това тя се прегрява и излиза пара. Нагревателя ,ако не е покрит с вода също гори. 

Съвет от мен ,отворете и огледайте хубаво ,като за начало тръбата ,която е във водосъдържателя ,и ако бойлерът е емайлиран внимателно огледайте ,дали има следи от корозия ,и дали емайлът липсва. Имам чувството ,че е уредът е почистван по доста идиотски начин ,и от нищо не бих се учудил. Ако реално е емайлиран и има корозия ,по-добре купувайте нов ,защото ще дадете пари за нови ел. компоненти и на края ,като корозира до край и протече ще бъдете принудени да го смените ,и само ще сте дали пари на вятъра за не особено евтиния ремонт. 

Редактирано от Soviet Soldier (преглед на промените)

преди 19 часа, Soviet Soldier написа:

Филипов -Ккак ще гръмне ,при положение ,че има клапан ,който да освобождава налягането ,и при повечето фланецът е конструиран да се деформира и да освободи налягането?
Стига сте плашили хората ,бойлер не гърми така лесно! 

peppone1 - Анодната защита на стария ми бойлер почти не бе мръднала за 6г постоянна експлоатация ,а в самия бойлер категорично ОТСЪСТВАШЕ котлен камък! С нагревателя проблеми никакви ,а бе от най-евтините емайлирани "Елдом-Дипломат".
Говорите за много относителни неща ,прекалено уверено. 1-во водата на всякъде е различна ,като съдържание. 2-ро компонентите по бойлерите са с различно качество. 
Това с подмяната на "всички части" предполагам говорите за ел. компоненти ,бил като нов друг път. Особено пък ,ако е емайлиран ,и докато махате някакви упорити отлагания вземете да нараните емайла ,протичането на водосъдържателя е гарантирано! 

Когато един бойлер "прегрява" това означава ,че термо релето не функционира правилно и трябва да се замени. Пък разхода на енергия от икономична гледна точка ,или с оглед на слаба инсталация се мисли преди покупката на самия уред. 

Вилито - Първия проблем ,който ми го отстраниха уж техници на "елдом" по гаранция беше същия. Поради луфт на кабелната обувка ,която се прикача към нагревателя ,фазата се бе стопила и откачила. В резултат беше прогорена от нея и изолацията на сондата ,която е към термо релето и отчита температурата. Водата в бойлера започваше да ври буквално ,а регулатора беше настроен на не повече от 70%. 
Добре е да се провери ,дали тръбата за топлата вода стига до горната част на бойлера ,и дали не е пробита някъде ,защото при повечето тя е полимерна. Ако тя е счупена или пробита по време на чистенето ,значи че бойлерът не се пълни до горе с вода ,и за това тя се прегрява и излиза пара. Нагревателя ,ако не е покрит с вода също гори. 

Съвет от мен ,отворете и огледайте хубаво ,като за начало тръбата ,която е във водосъдържателя ,и ако бойлерът е емайлиран внимателно огледайте ,дали има следи от корозия ,и дали емайлът липсва. Имам чувството ,че е уредът е почистван по доста идиотски начин ,и от нищо не бих се учудил. Ако реално е емайлиран и има корозия ,по-добре купувайте нов ,защото ще дадете пари за нови ел. компоненти и на края ,като корозира до край и протече ще бъдете принудени да го смените ,и само ще сте дали пари на вятъра за не особено евтиния ремонт. 

Явно пускате вашият бойлер в икономичен режим. Бойлера прегрява, обикновено когато има теч от чешмата, понеже термодатчика отчита входната студена вода, както и от прекалено мощния нагревател. До сега не ми е протичал възвратния клапан, въпреки че кухненският ми бойлер 3 пъти прегряваше и как няма след като е 2KW? А оная стара "изгнила" тръба вътре на старите 30 годишни бойлери я премахвам и бойлера още си работи добре и с нов нагревател, на икономична степен. Нормално е частите датчиците да дефектират, когато са стари, нормално е и въэвратния клапан да се запуши, но щом водата в бойлера ви е вряла, до кипенето и гърменето остават няколко минути, особено ако е бързонагряващ, а и по новините ги слушаме нали, независимо кога е било, клапана, датчиците и фланците са си все същите боклуци, а това производителя не го интересува, след като има щети за хиляди пари и безценен човешки живот, новинарите решиха да  запазят анонимността на производителя - потенциален убиец. Но ние ги знаем кои са - всичките, тез фирми се броят на пръсти. Просто недодялани защитни средства, я веднъж фланеца се заклещил, болтовете не ще се скъсат и той неще да падне, друг пък не се изкривил правилно, пружинката на предпазното кранче нещо се разтегнала, контактите на датчика се залепили от големия неикономичен ток и...БУМ.

Та отново ще повторя коментара си. Купувате нов бойлер, където поне 5 години няма да пипате нищо. На този не се знае какъв му е вече проблема. Може да смените всичко и пак да се получи същия проблем. Сам си преценявате. Не давам този съвет напразно. Правил съм същото като Вас само, че моят майстор си беше специалист. Но въпреки всичко като сметна парите за работата и за нагреватели, релета, кабели и т,н ми излезе същото като при нов бойлер, че и по-скъпо даже.

Че колко пари ви е взел този майстор? Частите струват максимум до 50-60лв., а няма и нужда да се сменят всичките, особено кабелите ако са здрави. И ако бойлера изгори на 3 г. пак ли нов да купим, докато задръстим сметището, а циганите го лапнат и се греят вкъщи с добре запазения бойлер, а зарад икономията на ремонти  после цялата махала да се изравни със Земята. Глупаво е, няма определен срок кога една част ще дефектира, може още нова да се повреди и причината да не е в броя цикли на работа-изключване, а в прекомерния товар, а такива са всички бързонагряващи бойлери. Сега като включвам новия бойлер на икономична степен, температурата вече е стабилна, докато на стария мощен бойлер винаги се покачваше след кратковременно и често пускане на чешмата. Но въпреки че работи стабилно, от нагревателите започна да изтича някакъв черен прах като графит и за един месец се беше събрало в дъното на кутията половин шепа, а колко ще се напълни след 1г. и като се разпилее и проникне в датчиците и ги повреди? Отново недодялана работа, а от сервиза ми казаха че това било нормално, как ще е нормално, поне да бяха сложили една фуния на дъното от която да изтича боклука.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.