Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Решаване на курсови по Електротехника

Featured Replies

• Автор

Приятелю, я виж дали има нещо общо с реалността това?
Не успявам да заместя така нещата че да получа стойностите на i11, i22,i33 от които по схемата която си дал да изчисля стойностите на токовете за да си направя баланса на мощностите... Схванах ти схемата и каквото е нужно, но не успявам просто да се оправя с тази система и да я реша правилно със заместените стойности и да получа някакви стойности за токовете.

I1 = I11

I2 = I22

I3 = I11 - I22

I4 = I11 - I33

I5 = I22 - I33

I6 = I22 - I33

I7 = I33

I8 = 4

12366671_911122472269165_1886831312_n.jp

12366747_911122422269170_834061490_n.jpg

12366646_911122432269169_1790722107_n.jp

• Автор

Колега, след доста четене и сметки успях да реша системите и да открия токовете. Направих и баланс на мощностите, като всичко е тип топ до тук. Обаче когато се опитам да направя 3-та точка и да открия токът по Теоремата на Тевенен, то токът i3 не ми е равен на токът i3 по законите на Кирхоф минали баланс на мощностите. Ако направя снимки ще успееш ли да бутнеш и тук едно рамо?

Редактирано от dakata__92 (преглед на промените)

Хайде, направи редукциите, откачи клон 3 и изчисли напрежението между възлите където е бил закачен клон 3. Дай първо картинка, после ще я обсъдим и ще напишем едни уравнения...

• Автор

На първата снимка си направил правилна редукция. Само, че Uab е равно на сбора от напреженията в двата отворени контура! Ще рече от лявата страна имаш E1 - I4*R4, съответно от дясната страна имаш, E2 - I5*R5 - I6*R6 => Uab = E1 - I4*R4 + E2 - I5*R5 - I6*R6 = 150 - I4*R4 -150 - I5*R5 - I6*R6 = - I4*R4 - I5*R5 - I6*R6. Взимаш токовете от предните сметки и заместваш. Взимаш съпротивленията от таблицата с данните и заместваш. Смяташ, получаваш Uab.

Редукцията на третата снимка ми е малко неясно как си я направил. По правило източниците се заменят с техните вътрешни съпротивления. По правило източниците на е.д.н. имат безкрайно малко вътрешно съпротивление - т.е. на схемата за изчисляване на съпротивлението на двуполюсника се заменят с "жица". А пък източниците на е.д.т. имат безкрайно голямо вътрешно съпротивление - т.е. на схемата за изчисляване на съпротивлението на двуполюсника се заменят с премахване на клона в който участват! Получената картинка е много проста схема. Два контура с един общ клон. В горния клон на горния контур имаме R7, в долния клон ор горния контур (който се явява общ за двата контура и следователно е горен кон на долния контур) се намират съпротивленията R4, R5 и R6. В долния клон на долния контур са R1 и R2. 1/R0 = 1/R7 + 1/(R4 + R5 + R6) + 1/(R1 + R2). От тук е въпрос на хамалски сметки да намериш R0.

Вече има Uab и R0. Заместваш и смяташ. I3 трябва да излезе приблизително толкова, колкото в предните сметки. Ако имаш разлика повече от няколко стотни - значи не си смятал правилно нейде! Връщаш се и смяташ докато излезе!

Успех!

• Автор

То ако можех да взема токовете от точка 2, които съм изкарал вероятно ще изведа и стойностите правилно, но трябва да изчисля токът i12 и i45 така ни го изискват, с които да намеря токът i3 и да направя сравнението, между двата тока по двете теореми. Тоест примерно от закръленията каква е разликата и така ще разбера дали са верни сметките ми навсякъде в Тевенен. R0 играе ролята на сумарното съпротивление. За третата снимка, R0 - сумарно се намира, като се опрости схемата. Тоест R9,R10,R11 се получават от преобразуване на схема триъгълник в схема звезда от R4,R8 и R7, като R8 = R5+R6. Следователно там съм просто пропуснал рисуването на една две схеми междинни, с които просто съм нарисувал резултата. Това е лошото, че трябва чрез V1,V2 да намеря токовете i12 и i45(48) с индекси на Съпротивленията за които става въпрос. Та просто няма как да взема стойностите на токовете от предната част и да ги използвам, а трябва да им направя проверка и по теоремата на Тевенен, чрез сравняване на тока i3 получен по снимка на лист с номер -7- по някакъв подобен начин. Затова и толкова се обърквам със сметките. Чета доста по темата но някъде бъркам и не си откривам грешката.

• Автор

Колега, смятах смятах по твоите примери и по моите от учебника и не излиза... Може ли да ми драснеш една снимка с твои примерни сметки?
R1=R2=R3=5 ома
R4=R6=10 ома
R5=R7=20 ома
това са съпротивленията като j = 4А
E1 = E2 = 150V
Не успявам да намеря Uab0
Принципно получавам в момента, че е 155,715V но това е само при моите бакалски сметки:
За R0 получавам 10,47 ома като тези сметки са на база моите снимки от по-горният ми пост...

• Автор

Открих си грешките в сметките но немога да съставя схемата нещо. Може ли помощ в преобразуването на тази схмема:

https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtp1/v/t34.0-12/12399048_915434935171252_1003145586_n.jpg?oh=284983fe96e6ab6c81a0c269a4e5f9ba&oe=567A73AD
За да съответстват посоките на токовете спрямо схемата на Uab(0) която е на снимката тук:
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t34.0-12/12435966_918304138217665_222413807_n.jpg?oh=c2005623bd0b73c0ea3da52b227cacfe&oe=5680D34F
Тоест искам да преправя схемата спрямо плюсовете и минусите на Съпротивленията и токовете. Объркал съм явно посоките им защото когато Uab го търся по тези схеми то на мен без проблем ми излиза токът i3. Моля за помощ в преобразуването на схемата.

Щом не можеш да ползваш токовете от предишните сметки. Сметни си ги наново. След редукцията, ти остава граф с два контура. Системата вече знаеш как да си я съставиш и решиш.

• Автор
преди 6 часа, darkterminal написа:

Щом не можеш да ползваш токовете от предишните сметки. Сметни си ги наново. След редукцията, ти остава граф с два контура. Системата вече знаеш как да си я съставиш и решиш.

Може ли да ми кажеш дали съм начертал посоката на токовете на тази схема правилно спрямо по-долната снимка.
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t34.0-12/12434217_919772104737535_1206537042_n.jpg?oh=86bd2b402ee1995eb50f8b9e6a314dd3&oe=56849472
тоест от тази снимка
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t34.0-12/12435966_918304138217665_222413807_n.jpg?oh=c2005623bd0b73c0ea3da52b227cacfe&oe=5680D34F

трябва просто да преправа схемата правилно за да пасне на сметките ми. Впрочем ако това е вярно преминах на синусоидален режим вече. Само ако е възможно да ми кажеш дали съм начертал посоките на токовете правилно на схемата ще съм ти адски благодарен.

Посоката на клоновите токове се определя от посоката на контурния ток и знака на получения клонов ток. Ние избрахме всички контурни токове да следват посоката на часовниковата стрелка. Следователно, ако даден клонов ток има положителен знак, го рисуваш така, че и той да следва посоката на часовниковата стрелка в контура. Ако пък този ток има отрицателен знак, значи го рисуваш така, че да следва посоката ОБРАТНА на часовниковата стрелка в контура. Това е цялата философия!

• Автор
преди 13 часа, darkterminal написа:

Посоката на клоновите токове се определя от посоката на контурния ток и знака на получения клонов ток. Ние избрахме всички контурни токове да следват посоката на часовниковата стрелка. Следователно, ако даден клонов ток има положителен знак, го рисуваш така, че и той да следва посоката на часовниковата стрелка в контура. Ако пък този ток има отрицателен знак, значи го рисуваш така, че да следва посоката ОБРАТНА на часовниковата стрелка в контура. Това е цялата философия!

Тоест схемата ми е вярна сега така ли ?

Виж, това не мога да ти кажа вече. Не съм решавал системите и няма как да знам стойностите и следователно посоките на токовете. От мен алгоритмите, от теб сметките и проверките :) Проверката е много лесна. Във всеки възел на схемата, сумата от влизащите токове, трябва да е равна на сумата от излизащите токове...

• Автор
преди 17 часа, darkterminal написа:

Виж, това не мога да ти кажа вече. Не съм решавал системите и няма как да знам стойностите и следователно посоките на токовете. От мен алгоритмите, от теб сметките и проверките :) Проверката е много лесна. Във всеки възел на схемата, сумата от влизащите токове, трябва да е равна на сумата от излизащите токове...

Да, да това го четох миналият ден и съм го спазил. Проблема ми беше в двете уравненията на Uab, от които ми зависеше с какъв знак са токовете спрямо посоката а и + Е.

• 4 месеца по-късно...
  • Автор

Колеги, първо ще се извиня, че повдигам стари теми но имам въпрос по тази моя стара тема. Има ли пример някъде по Електротехника за решаването на Активна мощност по индуктивен път? Това е формулата, но навсякъде в учебника или ръководството по Теоретична Електротехника трещът само отговорите след изразите а при мен все по формулата се получава следният израз, което ме обърква.
jRe{-2*5.66*(-1.05898-j6.2639)*(2.94102+j6.2639)} =
jRe{-11.32*(36.12196-j25.0556)}
и до тук. Примерно ще умножа -11,32 с другото число и имагинерната му област, но получавам следното:
jRe{-408.90+j283.62}
и ето самият проблем. Това получено число се предполага, че цялото е имагинерно, а отделно то съдържа имагинерна част в себе си и незнам вече какво да правя, защото както и да го смятам консумираната мощност не ми е равна на генерираната, и проблемният израз е точно тук. Сметките ми до тук са верни, но този израз имагинерен ли е, не е ли, дели ли се j на j, не се ли дели идея си нямам... Може би нещо се обръщаше но никъде не намерих как jRe{отговорът} се събира с някое друго комплексно число.

8787928T.jpg

Редактирано от dakata__92 (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.