Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вързване на усилвателя към ATX захранването

Featured Replies

Здравейте, в момента съм включил към компютърно захранване едно 30W усилвателче към 12V Molex. Въпроса ми е мога ли изкарам по някакъв начин 15V, като вържа +12 и +3,3V линия?

Ако използваш -5V за маса и +12V за за плюс ще имаш 17V.

• Автор

Проблемът е че -5V, -3,3 и -12 са с максимален товар по-малко от 1A :/

преди 2 часа, rado99 написа:

Здравейте, в момента съм включил към компютърно захранване едно 30W усилвателче към 12V Molex. Въпроса ми е мога ли изкарам по някакъв начин 15V, като вържа +12 и +3,3V линия?

Използване на импулсно захранване към усилвател, не е добро решение по простата причина, че ще ви се появи характерния"брум" от генератора на самото импулсно.  Не е необходимо да правите подобна "гимнастика" защото "свиренето" на усилвателя ви ще е почти същото като при 12 волта. Още повече, ако объркате свързването на двете напрежения да развалите усилвателя. но , може разбира се, няма да е удачно.

Темата ви е за раздел "Аудиотехника"

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Дори и да има -5V захранването (защото новите нямат) - ще е с малък ампераж.

А и на много от захранванията не можеш да ползваш 12-те волта ако няма товар на лините за 5v или 3.3v

примерно 21W/12V автомобилна крушка вързана на 5-те волта.

Редактирано от ined (преглед на промените)

-12V  за маса и +3,3 за +15V. ВАЖНО! Корпусите на двете устройства ТРЯБВА да са електрически развързани(да нямат връзка! Обаче - (-12V) е с ниска товароносимост - ок. 300mA)

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

НЕ СТАВА!!!

Компютърното захранване е за компютър с приблизително постоянна консумация и балансиран товар между отделните захранващи линии. Не може да се стабилизира при силно променлива консумация в такт с музиката.

И да им приказваш, и да им напишеш, кой ли ще те чуе! С двойно по големи букви да им го напишеш, пак си знаят тяхното.

Само дето става, на старата ми работа, табло с автокасетофони и тонколони се захранваше с компютърно захранване повече от 5 години като един от тях работеше нон стоп през работно време.

преди 20 минути, ined написа:

Само дето става, на старата ми работа, табло с автокасетофони и тонколони се захранваше с компютърно захранване повече от 5 години като един от тях работеше нон стоп през работно време.

Да беше ми го написал по монголски, по щях да ти повярвам. Аз казвам, както и Филипов ти е написал да го прочетеш, че не се ползва импулсно по ред причини, които не знаеш.Никой не ти говори за дрънкалки дето вдигат гирултия. Тях можеш и с батерии да си ги захранваш.Настроението ми е отлично, за да го портя с хора, които не са в час с тази техника!

на 23.11.2015 г.,, ПОТРЕБИТЕЛ 65 написа:

Използване на импулсно захранване към усилвател, не е добро решение по простата причина, че ще ви се появи характерния"брум" от генератора на самото импулсно.  Не е необходимо да правите подобна "гимнастика" защото "свиренето" на усилвателя ви ще е почти същото като при 12 волта. Още повече, ако объркате свързването на двете напрежения да развалите усилвателя. но , може разбира се, няма да е удачно.

Темата ви е за раздел "Аудиотехника"

Какъв брум ще чуе след като честотата на импулсите е над 50 KHz и е добре филтрирано? Най-малко при компютрите се допуска да влизат брумове. Иначе не могат да се сумират напрежения с еднаква полярност.  Може да сумираш само като вземеш ток преди иправителя на едната намотка, например изкарваш един кабел директно от намотката за 5V, който ще го ползваш като минус, а плюса ще вземеш от молекса на 12V. Но задължително между кабелите трябва да свържеш кондензатор, понеже вътрешните не се ползват при такова свързване.

Много отдавна се произвеждат усилватели с импулсно захранване, но недостатъкът им е внасят големи смущения, затова не се вграждат в радиоприемници и в комбинирани аудиосистеми.

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

И аз забелязах, че внася пулсации, но като използвам наличният ми 14,4V траф с изправител и кондензатор 1000uF е много повече... И сметнах че това е по-малкото зло. Иначе трябвало някакъв специален филтърен кондензатор, някой може ли да поясни повече..?

То си е нормално да си внася смущения. 1000uF кондензатор е много, много малко за 100 херца пулсации и вероятно 1.5 A консумиран ток. Слагай поне 4700uF или 6800uF и тогава пиши.

Иначе нищо не ти прече и на 12-те волта от импулсното да боднеш малко капацитет. А и не каза захранването какво е. Ако е китайска 100 грамова тенекия, в нея са спестени даже и бобините на изхода, и не е редно да го ползваш за усилвател. То не че е редно и за ПЦ /каквото и да е то/ да се ползва, ама народа предпочита да даде 20 лева вместо някакви 60-70 лева за захранване и да сменя дъна, хардове, писачки, карти всяка година или на всеки токов удар.

Редактирано от Tanaz_we (преглед на промените)

на 2.12.2015 г.,, rado99 написа:

И аз забелязах, че внася пулсации, но като използвам наличният ми 14,4V траф с изправител и кондензатор 1000uF е много повече... И сметнах че това е по-малкото зло. Иначе трябвало някакъв специален филтърен кондензатор, някой може ли да поясни повече..?

Ще се опитам на кратко да обясня. Първо капацитет 1000мкф както каза колегата е недостатъчен за мощен усилвател над 1W работещ на мрежова честота 100Hz, особено ако изправителят е еднопътен, той ще работи с половин честота 50Hz. Затова не гледай изправителите в импулсните захранвания. Но поставянето на по-голям капацитет като 6800мкф може да влоши филтрацията, ако трансформатора е маломощен. Затова първо ни кажи с каква мощност е твоят трансформатор за да подбереш оптималният капацитет. Не е ясно какъв точно е твоят брум дали е нискочестотен или са високочестотни смущения преминаващи през трансформатора. Тези смущения се неутрализират с качествен коаксиален кабел на входа, както и с изкуствено зануляване на масата или шасито на усилвателя. За целта към мрежата се включва прост филтър, създаден от 2 кондензатора по 2,2нф, свързани като делител и средната точка към маса. Продават се комбинирани такива конензатори, но ако използвате собствени елементи, капацитета не трябва да надвишава 2,2-4,7нф в противен случай възникват големи изравнителни токове, които могат да изгорят компютъра в момента на включването на жака. Това го казвам от личен опит, още когато бях начинаещ, благодарение на такъв филтър, но направен много "по-ефективен" от мен със стойност 2 по 100нф и с мрежов трансформатор който трябваше да замести импулсното захранване на един видеокасетофон, което стана много добре, но за сметка на това изгоря другото ми скъпо видео. Такава повреда може да се случи и при много уреди свързани заедно, например в хипермаркетите за черна техника. В такъв случай зануляването на компютъра трябва да се откачи, но тогава при докосване на компютъра ще ни удрят мометни токове, затова най-добре е да се занулят всички устройства, но пък именно зануляването създава условия за поражение от друг избил електроуред (телевизор, домакински уреди и др.) За целта се поставят галванични изолатори специално за кабелната телевизия, които са 100% ефективни за такъв род повреди, но за сметка на това има опасност от токово поражение върху човека, но като се замислим зануляването само на един уред, в случая компютъра е още по-опасно пред липсата на никакво зануляване. В това отношение вкъщи съм постъпил по-първият метод, така че мрежовите филтри са много опасни, особено комбинираните, но колкото и качествени да са те, все пак не са защитени от пробив. Най-безопасният филтър е само с един кондензатор включен към мрежата заедно с 2 дросела, а в трансформатора се поставя екран от медно или алуминиево фолио или се навива еднослойна намотка между първичната и вторичната намотка, на който екран единият край се свързва към маса. Но въпреки че спазих всичи тези условия, филтъра не беше особено ефективен, докато аз не го "подобрих". Затова най-добри срещу този род смущения си остават импулсните захранвания, но трябва да се вземе под внимание че всички те на входа си имат от гореописаният опасен филтър, но изпълнен със скъпи елементи.

• 1 месец по-късно...
на 23.11.2015 at 13:16, rado99 написа:

Не може.

на 4.12.2015 at 5:35, peppone1 написа:

Ще се опитам на кратко да обясня. Първо капацитет 1000мкф както каза колегата е недостатъчен за мощен усилвател над 1W работещ на мрежова честота 100Hz, особено ако изправителят е еднопътен, той ще работи с половин честота 50Hz. Затова не гледай изправителите в импулсните захранвания. Но поставянето на по-голям капацитет като 6800мкф може да влоши филтрацията, ако трансформатора е маломощен. Затова първо ни кажи с каква мощност е твоят трансформатор за да подбереш оптималният капацитет. Не е ясно какъв точно е твоят брум дали е нискочестотен или са високочестотни смущения преминаващи през трансформатора. Тези смущения се неутрализират с качествен коаксиален кабел на входа, както и с изкуствено зануляване на масата или шасито на усилвателя. За целта към мрежата се включва прост филтър, създаден от 2 кондензатора по 2,2нф, свързани като делител и средната точка към маса. Продават се комбинирани такива конензатори, но ако използвате собствени елементи, капацитета не трябва да надвишава 2,2-4,7нф в противен случай възникват големи изравнителни токове, които могат да изгорят компютъра в момента на включването на жака. Това го казвам от личен опит, още когато бях начинаещ, благодарение на такъв филтър, но направен много "по-ефективен" от мен със стойност 2 по 100нф и с мрежов трансформатор който трябваше да замести импулсното захранване на един видеокасетофон, което стана много добре, но за сметка на това изгоря другото ми скъпо видео. Такава повреда може да се случи и при много уреди свързани заедно, например в хипермаркетите за черна техника. В такъв случай зануляването на компютъра трябва да се откачи, но тогава при докосване на компютъра ще ни удрят мометни токове, затова най-добре е да се занулят всички устройства, но пък именно зануляването създава условия за поражение от друг избил електроуред (телевизор, домакински уреди и др.) За целта се поставят галванични изолатори специално за кабелната телевизия, които са 100% ефективни за такъв род повреди, но за сметка на това има опасност от токово поражение върху човека, но като се замислим зануляването само на един уред, в случая компютъра е още по-опасно пред липсата на никакво зануляване. В това отношение вкъщи съм постъпил по-първият метод, така че мрежовите филтри са много опасни, особено комбинираните, но колкото и качествени да са те, все пак не са защитени от пробив. Най-безопасният филтър е само с един кондензатор включен към мрежата заедно с 2 дросела, а в трансформатора се поставя екран от медно или алуминиево фолио или се навива еднослойна намотка между първичната и вторичната намотка, на който екран единият край се свързва към маса. Но въпреки че спазих всичи тези условия, филтъра не беше особено ефективен, докато аз не го "подобрих". Затова най-добри срещу този род смущения си остават импулсните захранвания, но трябва да се вземе под внимание че всички те на входа си имат от гореописаният опасен филтър, но изпълнен със скъпи елементи.

По смешни истории съм чел само в "Патиланско царство" на Ран Босилек.

• Автор
преди 6 минути, AGD написа:

Не може.

По смешни истории съм чел само в "Патиланско царство" на Ран Босилек.

Аз пък като научих, че цял живот съм живял в лъжа, че мрежовата честота била 100 херца, толкова се саднах, че си казах "Стига толкова kaldata за днес" :D

Ти благодари че ни ти е гръмнал компютъра, барабар с телевизора и телевизора в другата стая и този на кумшията. По-накратко не можах да обясня, но 80% от гражданите като теб са реално незащитени, купувайки неефективни защитни устройства (които могат да се подобрят до 99%, използвайки ги само за фина техника, а не универсалните по 3KW разклонители, в които да включиш компютър, печка и климатик). Но повечето хора не се замислят колко голям може да бъде домашният токов удар.

• Автор
преди 1 час, peppone1 написа:

Ти благодари че ни ти е гръмнал компютъра, барабар с телевизора и телевизора в другата стая и този на кумшията. По-накратко не можах да обясня, но 80% от гражданите като теб са реално незащитени, купувайки неефективни защитни устройства (които могат да се подобрят до 99%, използвайки ги само за фина техника, а не универсалните по 3KW разклонители, в които да включиш компютър, печка и климатик). Но повечето хора не се замислят колко голям може да бъде домашният токов удар.

Най-искрени уважения, но вкъщи си имам дефектнотокова защита, плюс ел. система си има бушон за всяка стая, така че доста съмнително да стане това. А и ме съмнява това захранване да не е качестено, просто беше свалено от HP Vectra 98 година, с изгоряло дъно.

Дефектнотоковите защити не сработват при нашите стандарти с двупроводна инсталация, тъй като защитата се шунтира отчасти от земното съпротивление. А дори и ефективно свързана на трипроводна линия, тя няма да засече изкуственото офазяване на уредите за което споменах по-горе, но дори и да сработи, не ли по-правилно първо да премахнем условията за този токов удар, а защитата нека си работи. Никой бушон над 1A не може да предпази от токов удар, а какво ще стане, ако през кабелната премине ток от прядъка не на 16A за стандартния предпазител, а стотици ампери, преди той да изключи? Дънната платка вече ще се е изпепелила и ще продължава да тлее. Да не говорим за пикове в мрежата, тези разклонители само отбиват номера, разбира се има по-скъпи конкретно за телевизор и друга фина електроника, но са доста скъпи, затова е най-добре потгрелбителят да го модифицира според  консумацията на неговите уреди. Специално при компютрите няма опасност да ударят по инсталацията, тъй като са занулени, но те ще бъдат удобна мишена за други незанулени уреди, при чиито допир ще пострадат и двете страни.

преди 2 часа, rado99 написа:

Аз пък като научих, че цял живот съм живял в лъжа, че мрежовата честота била 100 херца, толкова се саднах, че си казах "Стига толкова kaldata за днес" :D

Е, ти не знаеш ли, че честота 50-60 Hz е най-опасната? Човека се грижи за здравето и живота си.

• Автор
преди 8 часа, jhoro написа:

Е, ти не знаеш ли, че честота 50-60 Hz е най-опасната? Човека се грижи за здравето и живота си.

Попринцип знам, че при по-висока честота само ти се изправя косъма, а при по-ниска по не се усеща тресенето.

Попринцип знам, че при по-висока честота само ти се изправя косъма, а при по-ниска по не се усеща тресенето.

Мисълта ми беше, че ток с честота около 50 Hz най-добре ти спира сърцето.

на 4.01.2016 г. at 22:23, rado99 написа:

Не само ти си живял в заблуда, а цели 90% от техниците зубрачи. Радвам се че пръв обърна внимание на това и не случайно казах мрежова честота 100Hz, защото реално пулсациите са 100Hz иначе при 50Hz, крушките щяха да мигат. Но именно заради старите зубрачи бях изключен от техническите форуми, просто защото нямаха време да мислят, а въпроса беше зададен ясно: Как може един токоизправител да удвои честотата на тока? При условие на входа подаваме 50Hz променлив ток, а на изхода да излезе двойно. Та се почнаха показвания на едни графики и таблици с дебели букви написани, но зубрачите не си направиха труда да се замислят дори върху най-простия изправител - еднопътния, за който е елементарно и ясно че пропуска само половината от вълните и в същото време, честотата на пулсациите да е равна на мрежовата. За да не правя поредния хумористичен спам в темата, оставям да отговорят знаещите и мислещи техници.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.