Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Високочестотни говорители !!!

Featured Replies

Здравейте на всички !!!

Искам да ви помоля да ми кажете,и да ме съветвате какви по конкретно пищялки да си взема за тонколоните ми 2 по 100 w са те 8 омови са,слагал съм всякакви видове пищялки,всичките,които съм си вземал,все горът или по точно спират да пищят.Вече незнам и аз самия какви да си взема,трябвами да са Външен диаметър,вертикал 8 см,диагонал 11 см отвора за пищялката дет влиза 7,5 см,и да са качествени като,ги сложа на тонколоните ми,не да изгорът на първото и усилване,а да карат.Очаквам вашите мнения,и най накрая да си взема един път за винаги,високочестотни говорители,които да нямам от тях проблеми,и да работат безотказно.Да вметна и да не са много скъпички !!! Мс предварително.......................................

Редактирано от jega96 (преглед на промените)

Колоните,правени ли са?Всички високочестотни говорители,се включват през кондензатор,свързан последователно!Ако ги свързваш директно постоянно ще изгарят.

За да питате каквото и да било, винаги преди това ще давате подробна информация за изделията, за които става въпрос.Има си определен начин на питане. Сега се опитайте с въпросите си да ни подскажете какво трябва да ви отговори,. Иначе Митко ви е отговорил съвсем изчерпателно с две думи. Да смятаме ли че темата е приключила?

• Автор
преди 13 минути, Димитър 59 написа:

Колоните,правени ли са?Всички високочестотни говорители,се включват през кондензатор,свързан последователно!Ако ги свързваш директно постоянно ще изгарят.

Тонконите са ми оригинални Lotte LS-505D нищо не е сменяно по тях,и нищо не е преправяно,английски са те.

89590518_1_800x600_mnogo-dobri-trilentovi-tonkoloni-lotte-ls-505d-gr-burgas.jpg

89590518_3_800x600_mnogo-dobri-trilentovi-tonkoloni-lotte-ls-505d-tonkoloni-usilvateli.jpg

Щом са оригинални колони,значи имат кондензатори за високите.Различните модели пищялки,изискват различна стойност на тези кондензатори.Каква стойност имат(MF)тези в колоните?Ще трябва да ги смениш с други,с по малка стойност(не електролитни!),за да не горят повече.Нищо чудно сегашните,да са дали на късо,което означава,че ще работи като без кондензатор и разбира се ще изгарят постоянно пищялките.

• Автор
преди 15 минути, Димитър 59 написа:

Щом са оригинални колони,значи имат кондензатори за високите.Различните модели пищялки,изискват различна стойност на тези кондензатори.Каква стойност имат(MF)тези в колоните?Ще трябва да ги смениш с други,с по малка стойност(не електролитни!),за да не горят повече.Нищо чудно сегашните,да са дали на късо,което означава,че ще работи като без кондензатор и разбира се ще изгарят постоянно пищялките.

Ами на едната тонколона високочестотния говорител  е изваден от магнита и,спря напълно да съска,а на другата си пищи само,че и тя се извадила от магнита,no comment..........................

преди 1 минута, jega96 написа:

Ами на едната тонколона високочестотния говорител  е изваден от магнита и,спря напълно да съска,а на другата си пищи само,че и тя се извадила от магнита,no comment..........................

Нали питах нещо в предишния пост!Без кондензатор,постоянно ще ти изхвърля  мембраната от магнита и ще изгаря бубината,защото се натоварва с по-голям ток.

• Автор
преди 13 минути, Димитър 59 написа:

Нали питах нещо в предишния пост!Без кондензатор,постоянно ще ти изхвърля  мембраната от магнита и ще изгаря бубината,защото се натоварва с по-голям ток.

А ти не прочетили,по ногаре ,че ти писах,че тонколоните са ми оригинални и естествено,че са с кондензатор,както ти самия написа.

преди 1 час, jega96 написа:

Младеж!

Искаш помощ! Искаш съвет! Толкова ли ти е трудно да напишеш две изречения на кръст и да обясниш какво  си правил, за да са стигнали говорителите на това дереже?Аз се чудя колко българчета не могат да напишат няколко реда. Ако ти се налага да пишеш автобиография или някакъв друг документ, си загубен бре човек! А тук в темата ти може и снимка да направиш на самия дефектен говорител. Качи я тук, хората ще ти обяснят надълго и нашироко какво трябва да направиш.Вие че нищо не знаете, ами сте и прекалено мързеливи.Нали питаш за помощ! Стегни се! Ние ли да мислим за твоите проблеми? За какво си написал това...no comment.? Погледни какво пишеш: " високочестотния говорител  е изваден от магнита и,спря напълно да съска "  Искаш да кажеш за шпулката на висикочестотния говорител ли, или нещо друго! Тези говорители не се слагат в колоните да "съскат" а да просвирват горния високочестотен тракт в звуковия обхват! А може би така си купил колоните навремето като втора ръка? Ако си ги подменял, забелязал ли си, че вече говорителите са най-малкото вадени или подменяни? Нали тези тонколони са твоите и се интересуваш как можеш да ги възтановиш. Като извадиш високочестотния говорител, отзад на магнита му има стикер с модела на говорителя. Напиши го във форума за да можем да преценим какво да ти се препоръча. Все лесни неща, от които абсолютно нищо не си написал. Само...no comment!

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Не кондензатори, а филтри трябват. С поне 12 dB /октава (LC). Иначе всичко ще гори. Слушай качествена музика и не вдигай високите до дупка. Дисковете все пак са миксирани за директно слушане без тонкорекция.

Ако искаш просто да цвъкат, ориентирай се към нещо керамично - поне не пукат толкова лесно. Качеството е съответно, на на теб май и повече не ти трябва.

• Автор

Сега ще ти ви кажа, хора !!! какъв е проблема,който стана,с потробности за тонколонити ми,преди тези тонколони дет ви ги показах на снимки в форома,имах още две Radimex 2 po 100 w 6 ома са на тях,също и горът високочестотните говорители те са с по две пиезо пищялки, и по два бас говорителя 8 инча на тонколона,тези тонколони ги захранвам с този усилвател http://audiozavar.com/archives/22918

Преди една седмица реших да си взема още едни тонколони,защото моя усилвател е 4 канален и си ги взех тези,които ги пуснах в темата,после всичко свързах последователно към усилвателя ми,и 4 колони аз ги наричам кватро ,защото са 4 тонколони,всичко си свирише страхотно,4 дена и снощи високочестотнити пищялки на тези тонколони  Lotte LS-505D спряха, иначе звука е неописуем, неможаха да издържат и един мото час,както се казва,мен ме съмнява ,че усилвателя ми е много мощен и за двата вида тонколони,защото музика си пускам,все през DVD то ми,и сигнала ми е адкси силен,и 4 тонколони кото ги пусна с този як сигнал,като го усиля усилвателя повече от половината започват да гъгнат,да кривът, да грачат ама като си ги настровам от усилвателя,тонколонките ми се оправят и немога ,да разбера сега защо горът пищялките,като всичко е свързано последователно към уселвателя ми, и усилвателя даже неми и загрява при захранването но четирити,ми тонколони просто,оказва се,че мое лично мнение,че високочестотните говорители ми горът постоянно,защото са твърди слаби за мен.....Дано съм ви помогнал да схванете мисълта ми и за какво по конкретно имам на предвид,в буквалния списъл.Да вметна ,че сега се сетих пищялките кото ми спират на тонколонити ми както на тези Radimex имам пиезо пищялки ,изгоряха те сега са сменени разбирасе ,ама на едната тонколона едната е спряла ,а на другите си ,пищят,тази изгоорялата като я пробвам на вторите ми тонколони Lotte LS-505D си свири.Хайде разберете ,защо спират пищялките ми и после си засвирват пак.Дано да сте ме разбрали мисълта,мерси предварително................

Отзад на самия усилвател има превключвател,с който се задава на колко ома да работи!Той е стерео,но има възможност да се включат две двойки колони.Там пише,ако използваш едни колони 8 омови,да го поставиш на 8-16 ома.Но когато свържеш четири колони: А+Б ,то те са свързани успоредно,при което трябва да се превключи селектора на 4-6 ома!Защото успоредното свързване,намалява съпротивлението на свързани по този начин колони,от 8 на 4 ома!Ако не си го превключил там на 4-6 ома,не само пищялки ще горят,но и бас говорителите ще се раздрънчат в скоро време... p1320196.jpg

Редактирано от Димитър 59 (преглед на промените)

• Автор
преди 7 минути, Димитър 59 написа:

Отзад на самия усилвател има превключвател,с който се задава на колко ома да работи!Той е стерео,но има възможност да се включат две двойки колони.Там пише,ако използваш едни колони 8 омови,да го поставиш на 8-16 ома.Но когато свържеш четири колони: А+Б ,то те са свързани успоредно,при което трябва да се превключи селектора на 4-6 ома!Защото успоредното свързване,намалява съпротивлението на свързани по този начин колони,от 8 на 4 ома!Ако не си го превключил там на 4-6 ома,не само пищялки ще горят,но и бас говорителите ще се раздрънчат в скоро време... p1320196

На горните канали съм вързал Radimex 6,омовите тонколони,а на долните канали съм вързал другите си тонколони дет ги си ги,взех на скоро Lotte LS-505D те са 8,омови

Има и едно уточнение на табелката.

Не свързвайте тонколони по-малко от 8 ома!

Предполагам се отнася само при свързване на 4 тонколони.

преди 3 минути, jega96 написа:

На горните канали съм вързал Radimex, 6 омовите тонколони,а на долните канали съм вързал другите си тонколони дет ги си ги,взех на скоро Lotte LS-505D те са 8,омови

Там отдолу,пише при свързване на четири колони   А+Б ,съпротивлението да НЕ бъде по малко от 8 ома на всяка!А селектора,не си отговорил на 4-6 ома ли е поставен?

• Автор
преди 1 час, Димитър 59 написа:

Там отдолу,пише при свързване на четири колони   А+Б ,съпротивлението да НЕ бъде по малко от 8 ома на всяка!А селектора,не си отговорил на 4-6 ома ли е поставен?

Смисъл,обоснави се,за този селектор много несъм запознат с тези работи...............

преди 1 минута, jega96 написа:

Смисъл,обоснави се,за този селектор много несъм запознат с тези работи...............

Отзад на усилвателя има един превключвател на който пише Speakers impedance selector.Трябва да го поставиш на 4-6 ома ,иначе ще изгърмят не само високите,но и бас говорителите...

• Автор
преди 18 минути, Димитър 59 написа:

Отзад на усилвателя има един превключвател на който пише Speakers impedance selector.Трябва да го поставиш на 4-6 ома ,иначе ще изгърмят не само високите,но и бас говорителите...

Разбрахте те много добре,ама моят усилвател няма такъв превключвател,ето и снимка на моя усилвател,незнам,защо тоя има превключвател,а моя няма,а е същия модел абсолютен като моя с превключватела.

20151226_145214-1.jpg

преди 7 минути, jega96 написа:

Разбрахте те много добре,ама моят усилвател няма такъв превключвател...

Ок,твоя модел го няма,значи е фиксирано положение.Горе над буксите пише,че при четири колони,те трябва да са най-малко по 8 ома.Вече се изясни всичко.Усилвателят ти идва малко по-силен за тези колони.Понеже стана ясно,че не разбираш от това,което те съветваме,най-добре следващия път когато сменяваш пищалките да си извикаш някой техник.Той да провери дали въобще има някакъв филтър за високите.Казваш му,че лесно горят,той знае какво трябва да се направи.

• Автор
преди 11 минути, Димитър 59 написа:

Ок,твоя модел го няма,значи е фиксирано положение.Горе над буксите пише,че при четири колони,те трябва да са най-малко по 8 ома.Вече се изясни всичко.Усилвателят ти идва малко по-силен за тези колони.Понеже стана ясно,че не разбираш от това,което те съветваме,най-добре следващия път когато сменяваш пищалките да си извикаш някой техник.Той да провери дали въобще има някакъв филтър за високите.Казваш му,че лесно горят,той знае какво трябва да се направи.

Ако от едни,филтри е проблема,че изгарят,спират и пак се пускат тези,високочестотни говорители,ще направя така както ме посъветвахте,смисъл темата е не само,че ми изгарят високочестотни говорители,а и за предложение за някои,хубави,качествени високочестотни говорители,които да си закупя,а не ментета за еднакратна употреба.

"" Ако от едни,филтри е проблема,че изгарят,спират и пак се пускат тези,високочестотни говорители,ще направя така както ме посъветвахте,смисъл темата е не само,че ми изгарят високочестотни говорители,а и за предложение за някои,хубави,качествени високочестотни говорители,които да си закупя,а не ментета за еднакратна употреба. ""

Смисълът да си закупиш нови високочестотни говорители ще е ефективен, ако само и единствено отидеш или намериш кадърен аудиотехник, който да ти провери усилвателя. По точно, крайните стъпала на усилвателя.Защо те съветвам така. От дългогодишен опит наблюдавам, че ако на изхода на крайното стъпало попадне правотокова съставяща ( тези неща няма да ги обяснявам сега) или по точно на разбираем език се появи право напрежение на изхода на стъпалото( не трябва да превишава повече от 150-200 миливолта), то единственият компонент, който сериозно пострадва е високоговорителя. В случая се явява като най уязвим високочестотният, заради неговата намотка в шпулката, която за разлика от басовия говорител е много по тънка като диаметър на проводника, от който е навита. Следва подаване на много силен ток през намотката и изгаряне на последната или изхвръкване на лентичката, ако високочестотният говорител е "рупорен" а това пък от своя страна е явно доказателство за сериозен проблем с крайното стъпало и най вече с транзисторите, които са на изхода му (крайните транзистори или IC намиращи се на "радиатор" (алуминиева оребрена шина). Разбира се, това не е в твоя приоритет  за ремонт, затова ти препоръчвам да бъде прегледан самият усилвател от аудиотехник, но не и със стаж 1-2 години.Има основни положения във всяка една област на техниката, които трябва да се спазват, а не да се действа, както на ТЕБ ти е угодно. И накрая! С тази техника, особено с колоните, които ги закачаш безразборно както ти падне, можеш да вдигаш само олелия и нищо повече, така че Филипов ще познае, че накрая можеш да си изкараш и боя от комшията и да си развалите рахатлъка. За това ти е писал Митко - начин на свързване, омове и так далше.Когато човек няма нужните знания и опит е добре да потърси специалист, който ще му помогне, а не като теб - да си правиш експерименти. В случая, ти се "подиграваш" с техниката, но последната това не го търпи и ще те разочарова, като те накара да купуваш и плащаш излишни пари, с които можеш да си разшириш системата. И понеже не обичаш и да ЧЕТЕШ,а то си личи, бях те помолил да погледнеш стикера или в най лошият случай написаното на високочестотните говорители, за да ти кажем какви евентуално можеш да потърсиш.

Аз мога да ти препоръчам много модели, но дали ще станат на мястото на старите е важно при избора. Важно е и говорителите колко ома са ( предполагам 8) И най важното си остана - цената им. Един добър, куполен високочестотен говорител за твоите цели е от минимум 35-40 ЕВРО. Те ще ти излезят по скъпи, отколкото си купил тези калпави сандъци!

• Автор
преди 16 часа, ПОТРЕБИТЕЛ 65 написа:

"" Ако от едни,филтри е проблема,че изгарят,спират и пак се пускат тези,високочестотни говорители,ще направя така както ме посъветвахте,смисъл темата е не само,че ми изгарят високочестотни говорители,а и за предложение за някои,хубави,качествени високочестотни говорители,които да си закупя,а не ментета за еднакратна употреба. ""

Смисълът да си закупиш нови високочестотни говорители ще е ефективен, ако само и единствено отидеш или намериш кадърен аудиотехник, който да ти провери усилвателя. По точно, крайните стъпала на усилвателя.Защо те съветвам така. От дългогодишен опит наблюдавам, че ако на изхода на крайното стъпало попадне правотокова съставяща ( тези неща няма да ги обяснявам сега) или по точно на разбираем език се появи право напрежение на изхода на стъпалото( не трябва да превишава повече от 150-200 миливолта), то единственият компонент, който сериозно пострадва е високоговорителя. В случая се явява като най уязвим високочестотният, заради неговата намотка в шпулката, която за разлика от басовия говорител е много по тънка като диаметър на проводника, от който е навита. Следва подаване на много силен ток през намотката и изгаряне на последната или изхвръкване на лентичката, ако високочестотният говорител е "рупорен" а това пък от своя страна е явно доказателство за сериозен проблем с крайното стъпало и най вече с транзисторите, които са на изхода му (крайните транзистори или IC намиращи се на "радиатор" (алуминиева оребрена шина). Разбира се, това не е в твоя приоритет  за ремонт, затова ти препоръчвам да бъде прегледан самият усилвател от аудиотехник, но не и със стаж 1-2 години.Има основни положения във всяка една област на техниката, които трябва да се спазват, а не да се действа, както на ТЕБ ти е угодно. И накрая! С тази техника, особено с колоните, които ги закачаш безразборно както ти падне, можеш да вдигаш само олелия и нищо повече, така че Филипов ще познае, че накрая можеш да си изкараш и боя от комшията и да си развалите рахатлъка. За това ти е писал Митко - начин на свързване, омове и так далше.Когато човек няма нужните знания и опит е добре да потърси специалист, който ще му помогне, а не като теб - да си правиш експерименти. В случая, ти се "подиграваш" с техниката, но последната това не го търпи и ще те разочарова, като те накара да купуваш и плащаш излишни пари, с които можеш да си разшириш системата. И понеже не обичаш и да ЧЕТЕШ,а то си личи, бях те помолил да погледнеш стикера или в най лошият случай написаното на високочестотните говорители, за да ти кажем какви евентуално можеш да потърсиш.

Аз мога да ти препоръчам много модели, но дали ще станат на мястото на старите е важно при избора. Важно е и говорителите колко ома са ( предполагам 8) И най важното си остана - цената им. Един добър, куполен високочестотен говорител за твоите цели е от минимум 35-40 ЕВРО. Те ще ти излезят по скъпи, отколкото си купил тези калпави сандъци!

Да прав си за всичко,което написа съгласен съм с теб,удобрявам твоите критики и съвети,като ценно внимание, за мен към,аудиотехниката като принадлежност,ама и се уверих ,че на тонколоните ми и четирите,че нищо и няма ,а са в пълна изправност,така както и,те и самият ми усилвател ,просто трябва да си взема по,качествени пищялки и стойностни,за да не горът,това е цялата фатка на моят проблем така,мисля мое лично мнение нищо повече.Поздрави....

• 2 седмици по-късно...

Високочестотните драйвери са най-уязвимото място в едни колони и винаги горят когато не се използват правилно. Колкото и качествени да си вземеш пак ще ги прецакаш. Високочестотните могат да се предпазят единствено ако се използват филтри с по-висока срезна честота и по-висок порядък 3-ти, 4-ти. Затова се правят 3-4 лентови колони.

Който разбра какво съм написал да е жив и здрав. За останалите да започват да четат, защото ще продължат да си слушат "глухите" колони.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.