Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Каква е разликата между Православие, Католицизъм и Протестантство ?

Featured Replies

Да ще бъда много кратък Истината е в Православието

Макар да съм кръстена в православната вяра, не ми е ясно от къде си толкова сигурен, че истината е само в него (Православието)? :rolleyes::wors:

• Отговори 99
  • Прегледи 167,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Папата е Pontifex Maximus и никога не е имал претенциите да бъде божи наместник! Ролята му е да бъде заместник на св. Петър!

• Говориш за римо-католическия папа, пък даваш цитат от православен сайт. Хайде да се опрем на фактите и документите, а не на измислиците. Ако погледнем в "Pastor Aeternus" догматичния сборник издаден к

• Реджеп Иведик
    Реджеп Иведик

Това в определен контекст. В друг не по малко популярен е епископ на Рим. А има още хиляди знайни и незнайни контексти. Никой не е отменял средния път.   Основен виновник за разпро

Къде другаде да е?То ако и Исус беше православен, най-добре щеше да е, ама не е.

• 5 месеца по-късно...

армения наистина е първата христианска държава в света. През 301 г. приема христианството като официална религия, а от 406 г. има и свой патриарх - наречен католикос. Иначе арменците са монофизити, ерес, която е изключена от православието през 681 г. на шестия вселенски събор

Всяко общество, което признава за своя глава Иисуса Христа, но точно не съдържа от Него проповяданата вяра или пък се е отклонило от учредените от Него Свети Таинства и от свещеноначалието, не е Църква, а еретическо или разколническо общество.

Според казаното по-горе

православната ни църква сама се нарича секта.Наскоро пристигна една икона от чужбина и забелязахте ли какво правеха миряните след напътсвията на свещенниците.Трябваше да я докосват с бяло памуче и после да го държат на чисто...за здраве...

Ще ви разкажа един случай.Живея в Испания,та едно момче купи от тук една статуя на Дева Мария(Богородица)и понеже почина баща му я занесе в България ,та майка му да я сложи на гроба.Ама преди това занесли статуята в църквата та свещенника да я освети(срещу 10лв.) И попа казал-"А,бе,малко е католическа ,ама ша я осветим..."

Не можа да устои пред благородната постъпка на сина,а може би пред 10-те левчета...

• 4 седмици по-късно...
Според казаното по-гореправославната ни църква сама се нарича секта.Наскоро пристигна една икона от чужбина и забелязахте ли какво правеха миряните след напътсвията на свещенниците.Трябваше да я докосват с бяло памуче и после да го държат на чисто...за здраве...Ще ви разкажа един случай.Живея в Испания,та едно момче купи от тук една статуя на Дева Мария(Богородица)и понеже почина баща му я занесе в България ,та майка му да я сложи на гроба.Ама преди това занесли статуята в църквата та свещенника да я освети(срещу 10лв.) И попа казал-"А,бе,малко е католическа ,ама ша я осветим..."Не можа да устои пред благородната постъпка на сина,а може би пред 10-те левчета...
ohmy.gif Ужаст...Направо съм в шок от прочетеното...

Сорка, ама разлика няма! Религиите са създадени за да обединяват и да подчиняват навода. Независимо дали ще и кажете - Православие, Католицизъм или Протестантство, говорим все за едно и също нещо ВЯРА!!! Религиите са просто още един начин за делене на хората на накакви групи.

Сорка, ама разлика няма! Религиите са създадени за да обединяват и да подчиняват навода. Независимо дали ще и кажете - Православие, Католицизъм или Протестантство, говорим все за едно и също нещо ВЯРА!!! Религиите са просто още един начин за делене на хората на накакви групи.

Почти съм съгласна с теб, само едно не е точно това за думата Религии не религии а наименованията на тези изброени по-горе неща в случая всеки ги нарича религия...

Почти съм съгласна с теб, само едно не е точно това за думата Религии не религии а наименованията на тези изброени по-горе неща в случая всеки ги нарича религия...

Добре съгласих се ;)

попа казал-"А,бе,малко е католическа ,ама ша я осветим...

Съвремените църкви са се оформили преди 100-200 години и свещениците непрекъснато са се борили против местните вярвания и обичаи от една страна и против външни (неодобрени от официалната църковна йерархия) влияния. През 19 век хора са били убивани поради религиозни противоречия, дори в християнските общности.

Отдавна не се бях отбивал тук и гледам-разни хора,разни мнения,обаче някои от тях ме хвърлиха в размисъл относно свързаността им с темите,достоверността на предоставяната информация и адекватността на меннието!

Да вземем за пример следните:

Според казаното по-горе

православната ни църква сама се нарича секта.Наскоро пристигна една икона от чужбина и забелязахте ли какво правеха миряните след напътсвията на свещенниците.Трябваше да я докосват с бяло памуче и после да го държат на чисто...за здраве...

Ще ви разкажа един случай.Живея в Испания,та едно момче купи от тук една статуя на Дева Мария(Богородица)и понеже почина баща му я занесе в България ,та майка му да я сложи на гроба.Ама преди това занесли статуята в църквата та свещенника да я освети(срещу 10лв.) И попа казал-"А,бе,малко е католическа ,ама ша я осветим..."

Не можа да устои пред благородната постъпка на сина,а може би пред 10-те левчета...

нещо бъркаш понятието "секта".Относно ритуалите,смнисълът им и значението на всяко едно действие-посети :pravoslavieto.com

След това можеш да се върнеш и да дискутираме защо миряните държат памучето в къщи.

А колкото до думите на свещенника-не мисля,че примерът с нещо допринася за "Каква е разликата между Православие, Католицизъм и Протестантство ?" ,а по-скоро се опитваш да внушаваш теза,за неетичност и за меркантилност сред праволавните свещенници.

Ти делиш хората по признак религия,а не религиите са създадени за такова разделяне.Религиите възникват поради нуждата на хората от организираност на вярата им,а не защото имат необходимост да се делят по някакъв признак.

Съвремените църкви са се оформили преди 100-200 години и свещениците непрекъснато са се борили против местните вярвания и обичаи от една страна и против външни (неодобрени от официалната църковна йерархия) влияния. През 19 век хора са били убивани поради религиозни противоречия, дори в християнските общности.

Кои църкви са се оформили преди 100-200 години? :) Ако мислиш,че православната и католическата църква са от 100-200 години-нещо май си пропуснал в училище.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Кои църкви са се оформили преди 100-200 години? :) Ако мислиш,че православната и католическата църква са от 100-200 години-нещо май си пропуснал в училище.

А ако ти вярваш че църквата преди 1000 и повече години е същата като сега, значи си много наивен.

А ако ти вярваш че църквата преди 1000 и повече години е същата като сега, значи си много наивен.

Факти моля-какви са промените,разликите и т.н.

Факти моля-какви са промените,разликите и т.н.

cherepiaq5.jpg

Къде сега използват подобна украса?

А може би все още горят вещиците?

Ти делиш хората по признак религия,а не религиите са създадени за такова разделяне.Религиите възникват поради нуждата на хората от организираност на вярата им,а не защото имат необходимост да се делят по някакъв признак.

Не си ме разбрал, не аз ги деля, за мен хората са си хора, незажисимо какви по народност, пелигия, пол и т.н. В самото си начало религиите наиситна за били създадени да обединяват хората, но в последствие са започнали да ги ползват за разделяне на хората. Така или иначе си става въпрос за вяра :huh:

cherepiaq5.jpg

Къде сега използват подобна украса?

А може би все още горят вещиците?

Хубава украса :huh: Симката е от чешката "Sedlec Ossuary"

Kostnice_rez1.jpg

Ето я в резрез,ако те интересува cool.gif

Построена е в 1142 година! (не преди 100-200 години)Намира се в Кутна Хора, Седлец.

Костите и черепите на 40000 мъртъвци складирани в нея, са главно от чумната епидемия през 14-ти век.,от крсътоносните походи,хусистките войни и др.

Любопитно за гледане,ако не нещо друго (например проява на лош вкус).

Вещиците-защо се връщаш в средновековиеето и методите за налагане на религията тогава?

Говорим за религиите,разликите между тях и кога са възникнали,а не за това през годините какво са правили.

Говорим за това,че хростиянството възниква като религия около 30-година от новата ера.Признато е като религия с Медиоланския едикт от 313 г. на император Константин.

След великата схизма през 1054 година се разделя на "православие" и "католицизъм",а след Протестантската реформация през 16-ти век от католицизма се появяват и протестантските деноминации (или "секти",както ги наричат днес повечето не запознати с материята люде)

Ти ми казваш,че религиите са се оформили преди 100-200 години... :wors: Ей това не мога да разбера,а и ти не ми помагаш особенно с тия вещици и снимки на декораци на църкви.

Не си ме разбрал, не аз ги деля, за мен хората са си хора, незажисимо какви по народност, пелигия, пол и т.н. В самото си начало религиите наиситна за били създадени да обединяват хората, но в последствие са започнали да ги ползват за разделяне на хората. Така или иначе си става въпрос за вяра :)

Самите хора си се делят,не ги делят религиите,elman cool.gif

както и цветът на кожата не дели хората,така и религиите.

Самите хора си се делят,не ги делят религиите,elman cool.gif

както и цветът на кожата не дели хората,така и религиите.

Именно, религиите са измислени от хора и в последствие, пак хора карат полконниците на дадена религия, да вярват че тяхната единствената. Доста войни са се водели точно заради дадени пелигии, макар, че за мен всичко е вяря някой хора не го приемат така.

Ти ми казваш,че религиите са се оформили преди 100-200 години... :wors: Ей това не мога да разбера,а и ти не ми помагаш особенно с тия вещици и снимки на декораци на църкви.

Добре, нека се върнем в по-близкото минало. В средата на 19 век в едно пловдивско село възниква конфликт между кмета и католическия свещенник. Последния забранявал българския обичай да се хапва и пийва в църквата. В резултат на този конфликт кмета е екзекутиран, а свещеникът отстранен. По същото това време в Швеция е имало специална програма за премахване на старите езически вярвания. Местните свещеници са провеждали изпити, опитвайки се да научат хората, че първите хора са Адам и Ева, а не Тор и Фрея. Какъв е извода - до 20 век християнството, такова каквото го знаем днес, е било слабо застъпено сред масите.

Добре, нека се върнем в по-близкото минало. В средата на 19 век в едно пловдивско село възниква конфликт между кмета и католическия свещенник. Последния забранявал българския обичай да се хапва и пийва в църквата. В резултат на този конфликт кмета е екзекутиран, а свещеникът отстранен. По същото това време в Швеция е имало специална програма за премахване на старите езически вярвания. Местните свещеници са провеждали изпити, опитвайки се да научат хората, че първите хора са Адам и Ева, а не Тор и Фрея. Какъв е извода - до 20 век християнството, такова каквото го знаем днес, е било слабо застъпено сред масите.

Първо за обичай "да се хапва и пийва в църквата" по моя край не съм чувал.Това явно си е местен обичай,и не би трябвало да правиш извод за цяла България и въобще за църквата.

По същия начин стоят нещата и за Швеция.Изкореняване на езичеството там не е аргумент в подкрепа на тезата ти,че "църквата се е оформила преди 100-200 години"!

Все едно да кажеш,че щом украсяваме елха за коледа не сме православни християни?!

Ти за обичаите по места ли говориш или за разликите между вероизповеданията?

Първо за обичай "да се хапва и пийва в църквата" по моя край не съм чувал.Това явно си е местен обичай...

Освещаването на гергьовското агне, остатък от древните обияаи, мисля че е разпространено навсякъде в България.

По същия начин стоят нещата и за Швеция.Изкореняване на езичеството там не е аргумент в подкрепа на тезата ти,че "църквата се е оформила преди 100-200 години"!

Да, християнската църква там се налага по онова време cool.gif .

Все едно да кажеш,че щом украсяваме елха за коледа не сме православни християни?!

Преди 200 години в България този обичай не е съществувал. Украсяването на коледната елха е местен обичай, който е получил разпространение по целия свят и поради една или друга причина е припознат от църквата.

Ти за обичаите по места ли говориш или за разликите между вероизповеданията?

Историята на църквата е борбата срещу местните обичаи, борба за стандартизиране на вярата. Различните църкви са приели едни или други местни традиции, прибави и политическите противоречия и получаваме един куп християнски църкви, всяка от които има претенциите да е "истинската".

Освещаването на гергьовското агне, остатък от древните обияаи, мисля че е разпространено навсякъде в България.

Да, християнската църква там се налага по онова време cool.gif .

Преди 200 години в България този обичай не е съществувал. Украсяването на коледната елха е местен обичай, който е получил разпространение по целия свят и поради една или друга причина е припознат от църквата.

Историята на църквата е борбата срещу местните обичаи, борба за стандартизиране на вярата. Различните църкви са приели едни или други местни традиции, прибави и политическите противоречия и получаваме един куп християнски църкви, всяка от които има претенциите да е "истинската".

Айде сега :ph34r: очаквах аргументи,а не подобно махленско пелтечене! ;)

като казваш "християнската църква там се налага по онова време"-нима мислиш,че тогава и се създава?Или не правиш разлика между формиране на църквата (или вероизповеданието) и приемането на вярата от населението?

Няма значение дали освещаването на гергьовското агне е остътатък от древни обичаи-но това не е пример за "хапване и пийване" в църквата!

не говорим и за това кой обичай кога се е появил или е бил приет в църковните обряди.

Самата Православна църква,както Католическата и Протестанстките деноминации не са се появили заедно с коледната елха,а много по-рано (виж два поста по-нагоре),та да твърдиш,че църквите видите ли,са се оформили преди 100-200 години!

...да твърдиш,че църквите видите ли,са се оформили преди 100-200 години!

Нещо повече, църквите продължават да се променят, редактира се библията, налагат се нови символи...

Нещо повече, църквите продължават да се променят, редактира се библията, налагат се нови символи...

Най-накрая стигнахме до консенсус :yanim:

Ами да-църквата е един жив организъм.Променя се с времето,с хората и от това става само по-силна.

Но какво разбираш под "редактира се библията" :speak: Пак ме хвърли в оркестъра.

Кой редактира Библията?Как я редактират?какви са ти основанията да твърдиш това?

Най-накрая стигнахме до консенсус :yanim:

Ами да-църквата е един жив организъм.Променя се с времето,с хората и от това става само по-силна.

Точно, колкото и да е консервативна организация, църквата се променя. Църквата преди 1000 год. е доста по различна от съвременната (повтарям се), да не говорим за тази преди 2000 год. Дори най-известния християнски символ, кръста, не винаги е бил християнски символ. Дали става по-силна, не ми се спори сега.

Но какво разбираш под "редактира се библията" :speak: Пак ме хвърли в оркестъра.

Кой редактира Библията?Как я редактират?какви са ти основанията да твърдиш това?

Редактирането на библията е започнало от нейното създаване, достатъчно е да се отвори коя да е библия. Виждат се думите и фразите поставени допълнително. След това при превода на различни езици са правени промени, при осъвременяване на стари преводи също. В по-ново време има редакция в която е направен опит да не се допуска полова дискриминация. Например вместо "мъже" се пише "хора".

Една интересна редакция:

Ezekiel 38:2

2 "Son of man, set your face against Gog, of the land of Magog, the chief prince of [a] Meshech and Tubal...

Footnotes:

1. Ezekiel 38:2 Or the prince of Rosh ,

Вижда се отстраняването на Rosh в някои редакции. В българската православна библия е :сине човешки, обърни лицето си към Гога в земя Магог, към княза на Рош, Мешех и Тувал,...

Редактирано от m75 (преглед на промените)

Виж сега-цитираш ми части,които са от английски превод (вероятно протестански,не знам от кой точно превод си взел цитата)

през Реформацията самият Лутер е редактирал Библията при своя превод като е заместил думата "църква" (kirche) с "общност" и по този начин е отдалечил още повече учението от корените му.

Явно ти си се вторачил сао в протестантите и забравяш оригинала.

Забравяш и че "църква" не е само външния вид,ритуалите и символите,ами самото учение (Писанието и Преданието) и каноните,върху които стои църквата.

В съвременния свят единствено Православната църква е съхранила до голяма степен първоначалните идеи за църковно общество.

Но това не отрича Католическата църква,която е на същете години,кокто и Православната.

Ти ми развиваш теория,че църквата е идентична с ритуалите си.Не е така.Ритуалите са важна част,но все пак "част" от богослужението,което не е променено през вековете.

А да обобщаваш ,че Библията бива редактирана-ами виж първо коя църква си позволява това,и тогава съди за всички.не дей да праваш капитални изводи от частен случай!

Виж сега-цитираш ми части,които са от английски превод (вероятно протестански,не знам от кой точно превод си взел цитата)

Да, цитираният от мен превод е протестантски, те общо взето най-леко се отнасят към промените.

през Реформацията самият Лутер е редактирал Библията при своя превод като е заместил думата "църква" (kirche) с "общност" и по този начин е отдалечил още повече учението от корените му.

По скоро приближил, въпрос на тълкуване.

В съвременния свят единствено Православната църква е съхранила до голяма степен първоначалните идеи за църковно общество.

Възможно е, но и православната църква се е променила не малко. Най-ярко противопоставянето на старата и новата църква се вижда при разкола в руската църква (староверците). При нас нещата са минали по-леко, но и досега на българските икони се вижда т.н "знак на Тангра":

tengry.jpg

Ти ми развиваш теория,че църквата е идентична с ритуалите си.Не е така.Ритуалите са важна част,но все пак "част" от богослужението,което не е променено през вековете.

А да обобщаваш ,че Библията бива редактирана-ами виж първо коя църква си позволява това,и тогава съди за всички.не дей да праваш капитални изводи от частен случай!

Промените в текста на светото писание не са само промени в ритуалите, а промени в идеологията. Според Божидар Димитров през 17 век започва внасяне от Петър Богдан на печатни библии. Библиите са печатани на църковно-славянски език в Москва, но местните български свещеници са ги наричали "жидовски" книги. Съвременната българска православна библия е наследник на тези библии, леко осъвременена, разбира се.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.