Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Натовареност на спец. Психология в СУ

Featured Replies

Здравейте,

Въпросът ми е предимно насочен към хора, които учат / са учили психология в СУ, но всякакви мнения са добре дошли.

Какво е реалното натоварване на специалността? Под натоварване имам предвид тежест на материала, изпити, лекции в седмицата, часове на ден. Също така преподавателите стриктни ли са, държат ли сериозно на присъствие и т.н.? 

Редактирано от ToDiR0S (преглед на промените)

Сега не знам какво става, ама едно време не беше трудно, никой не проверяваше дали ходиш на лекции. Ама се приготви за лекции по статистика, антропология, педагогика и разни други нямащи пряко връзка в бъдещата ти работа. Изпитите ще ги вземеш, ама после къде ще работиш ?
Преподавателите се обръщаха към студентите с "колеги".
Това което не трябва да се прави е, да се учи психология с цел оправяне на лични проблеми. 
Всъщност психологията не е точна наука, има опастност леко да ти писне от учене на теории, които ги виждаш че са фалшиви, ама трябва да се правиш че ги уважаваш. Пък и някои философчета ще трябва да ги изучаваш, пък те едни такиви откачалки са били, че направо ти се гади от тях, ама трябва да си губиш времето да знаеш какви грешни теории са създали.

преди 5 часа, ToDiR0S написа:

Здравейте,

Въпросът ми е предимно насочен към хора, които учат / са учили психология в СУ, но всякакви мнения са добре дошли.

Какво е реалното натоварване на специалността? Под натоварване имам предвид тежест на материала, изпити, лекции в седмицата, часове на ден. Също така преподавателите стриктни ли са, държат ли сериозно на присъствие и т.н.? 

Белгиеца   КОЕТО    Е   НАПИСАЛ   Е  ДОБРЕ   -  НО   ЗА   КАКВО  ?????   ЗАДАЙ   СИ   ПЪРВО   ВЪПРОСА   ДА  ЛИ   ИМАШ   НУЖДА   ТОЧНО   ОТ   ТОВА   -  ЗА  ДА  НЕ   СЕ   ОКАЖЕ   ПОРЕДНАТА   ДИПЛОМА   И  ЗАГУБА   НА  ВРЕМЕ  /  ТОЙ  * ЖИВОТА   СИ   ТЕЧЕ   И  БЕЗ  ТОВА  *  /  АКО  ИМАШ   ЛИЧНИ   ПРОБЛЕМИ  И  НЕСГОДИ   -   ПРЕПОРЪЧВАМ   ЧЕТЕНЕТО   НА    БИБЛИЯТА   -  НО   ВЪВ   ЗАВИСМОСТ  /  ДАЛИ    СЪС   СТАРИЯ  ЗАВЕТ  / -  ЦЯЛАТА   ДА  Я  ПРОЧЕТЕШ  -  ИМАЙКИ   ВЪВ   ПРЕДВИД   ЧЕ  ТОВА   Е   КНИГА   НЕ   ЗА    НЕГРАМОТНИ   ИЛИ   ПЪК   ЛЕНИВЦИ  НО  МОЖЕ   ДА   ПОМОГНЕ  -  ВСЕ  ПАК   СЕ  СВЪРЗВАШ   СЪС   ЖИВОТА   ВЪВ  ВРЕМЕТО  И   БЕЗ  ОТКАЧЕНИТЕ   ТЕОРИЙ   НА   НЕЗНАЧИТЕЛНИ    ЕДИНИЦИ   ОТ  ЧОВЕЧЕСТВОТО   А   СЪС   ВЕКОВЕН  ОПИТ  !!!!!!

• Автор
преди 5 часа, Белгиеца написа:

Сега не знам какво става, ама едно време не беше трудно, никой не проверяваше дали ходиш на лекции. Ама се приготви за лекции по статистика, антропология, педагогика и разни други нямащи пряко връзка в бъдещата ти работа. Изпитите ще ги вземеш, ама после къде ще работиш ?
Преподавателите се обръщаха към студентите с "колеги".
Това което не трябва да се прави е, да се учи психология с цел оправяне на лични проблеми. 
Всъщност психологията не е точна наука, има опастност леко да ти писне от учене на теории, които ги виждаш че са фалшиви, ама трябва да се правиш че ги уважаваш. Пък и някои философчета ще трябва да ги изучаваш, пък те едни такиви откачалки са били, че направо ти се гади от тях, ама трябва да си губиш времето да знаеш какви грешни теории са създали.

Това спокойно може да го превърнеш в мото на държавното образование. По темата: Доколото знам, голяма част от психолозите са започнали поради тази причина. Точно разни проблеми ни карат да се замислим за това защо хората действат по определен начин. По този начин тръгнах и аз преди няколко години, в последствие се превърна в чист интерес към науката. Няма да се занимавам професионално с това. Обмислям да го запиша, просто защото нямам много други алтернативи. Иначе съм добре запознат със системата, точно и затова се насочих натам - защото имам някакъв интерес и е по-вероятно да изтрая "глупостите", отколкото ако запиша нещо заради едната тапия. И ако може да попитам, кога точно е било "едно време"?

на 15/3/2016 at 22:23, ToDiR0S написа:

Няма да се занимавам професионално с това. 

E щом като няма да се занимаваш професионално, тогава става.
Ама при условията на капитализъм, май е по-добре да се изучиш как се прави бизнес, все може да ти послужи по-късно за нещо полезно.

• Автор
преди 16 минути, Белгиеца написа:

E щом като няма да се занимаваш професионално, тогава става.
Ама при условията на капитализъм, май е по-добре да се изучиш как се прави бизнес, все може да ти послужи по-късно за нещо полезно.

Ами това всъщност е другия ми избор. А какво мислите за НБУ? Чувал съм, че не са толкова стриктни от към присъствие. 

Аз мисля един много добри работи за ето тия:

http://www.openuniversity.edu/study/how-it-works/exams-assessment

обаждаш им се и ги питаш дали можеш да си взимаш изпитите в София.
Ако може, няма какво да се чудиш, щото тяхната диплома ще ти отваря всякакви врати, за разлика от бг дипломите.
Жена ми учи за кеф две години астрономия задочно към един френски университет, изпитите й бяха в гр. Нанси ( Франция ).
После учи математика при англичаните, изпитите й бяха в Брюксел и даже в Люксембург имало. Тя ходи и в Англия нещо около 10-на дена беше, забравих дали е било задължително или е било по желание.
Значи като им сравняваше метода на обучение, англичаните обясняват всичко като и за тъп човек да го разбере, докато французите си мислят че ти си се родил професор по физика и обясняват минимално.
А и жена ми с английския не беше много напреднала, ама се справи. Всъщност покрай математиката, тя си усъвършенства английския. 
Мисля че тази система е замислена така че да успяват студентите.
И не ти трябва да ходиш на лекции, учиш си вкъщи на топло, когато навън е минус 16 градуса в София.
Един братчед завърши задочно компютърни науки в София, значи може и така, само дето дипломата му няма същата тежест извън бг.

............................................

Много ми е чудно, що не ги подлагат на тестове тези дето искат да стават доктори и психолози, да проверят дали са подходящи за подобна професия.
Щото при докторите например е пълно с едни "бизнесмени" алчни за пари. Пък това въобще не е в интерес на пациентите им.
А за да е успешен психолог някой, той би трябвало да изпитва кеф когато помага на друг човек, да е поне малко алтруист. Егоцентрично ориентираните психолози стават за шарлатани психоаналитици, да дерат кожата на наивни клиенти с объркана психика.
Едно време за да учиш психология трябваше само да си назубрил историята и да разбираш от бг литература. Ама дали става от тебе човек който да е способен да помага на изпаднали в беда хорица, това никой не го интересуваше.
И като за капак, най-големият проблем е, че за да не завърши някой, трябва да е много, ама много тъп или мързелив. Значи започват едни деца да учат и по едно време са с диплома, ама дали са станали психолози - еми това не е сигурно.

на 15.03.2016 г. at 13:00, ToDiR0S написа:

Здравейте,

Зависи какво точно ще учиш. Има различни направления. Има позната, която е психотерапевт вече и без да те плаша, доста четене падна. То зависи и дали те влече дадената специалност или ( без да се обиждаш) си влязъл да отбиеш номера както се казва.

• Автор
преди 12 часа, Емил Костов написа:

Зависи какво точно ще учиш. Има различни направления. Има позната, която е психотерапевт вече и без да те плаша, доста четене падна. То зависи и дали те влече дадената специалност или ( без да се обиждаш) си влязъл да отбиеш номера както се казва.

Както споменах в предишен коментар, няма да се занимавам професионално с това, следователно от диплома реално полза нямам. Имам интерес към науката. Цялата работа е, че работя на 9 часа и се чудя дали има някъв шанс да ги сместя нещата. Евентуално ако мина на 6 часа вечер и през деня когато мога да ходя. В момента в СУ задочно Психология няма доколкото разбрах, пък и да учиш психология задочно е като да се учиш да караш колело от картинки.  

на 3/17/2016 at 17:45, Белгиеца написа:

Аз мисля един много добри работи за ето тия:

http://www.openuniversity.edu/study/how-it-works/exams-assessment

обаждаш им се и ги питаш дали можеш да си взимаш изпитите в София.
Ако може, няма какво да се чудиш, щото тяхната диплома ще ти отваря всякакви врати, за разлика от бг дипломите.
Жена ми учи за кеф две години астрономия задочно към един френски университет, изпитите й бяха в гр. Нанси ( Франция ).
После учи математика при англичаните, изпитите й бяха в Брюксел и даже в Люксембург имало. Тя ходи и в Англия нещо около 10-на дена беше, забравих дали е било задължително или е било по желание.
Значи като им сравняваше метода на обучение, англичаните обясняват всичко като и за тъп човек да го разбере, докато французите си мислят че ти си се родил професор по физика и обясняват минимално.
А и жена ми с английския не беше много напреднала, ама се справи. Всъщност покрай математиката, тя си усъвършенства английския. 
Мисля че тази система е замислена така че да успяват студентите.
И не ти трябва да ходиш на лекции, учиш си вкъщи на топло, когато навън е минус 16 градуса в София.
Един братчед завърши задочно компютърни науки в София, значи може и така, само дето дипломата му няма същата тежест извън бг.

............................................

Много ми е чудно, що не ги подлагат на тестове тези дето искат да стават доктори и психолози, да проверят дали са подходящи за подобна професия.
Щото при докторите например е пълно с едни "бизнесмени" алчни за пари. Пък това въобще не е в интерес на пациентите им.
А за да е успешен психолог някой, той би трябвало да изпитва кеф когато помага на друг човек, да е поне малко алтруист. Егоцентрично ориентираните психолози стават за шарлатани психоаналитици, да дерат кожата на наивни клиенти с объркана психика.
Едно време за да учиш психология трябваше само да си назубрил историята и да разбираш от бг литература. Ама дали става от тебе човек който да е способен да помага на изпаднали в беда хорица, това никой не го интересуваше.
И като за капак, най-големият проблем е, че за да не завърши някой, трябва да е много, ама много тъп или мързелив. Значи започват едни деца да учат и по едно време са с диплома, ама дали са станали психолози - еми това не е сигурно.

Доста време се рових в този сайт и наистина много интересна концепция. Даже си заделих две/три специалности. В момента обаче, не ми е по силите финансово.  

На какъвто и тест да ги подложат, по специално психолозите, няма да е достатъчно. Психолог не ставаш с четене на книги толкова, колкото с наблюдение, общуване и опит. Затова и повечето добри психолози са обикновено на възраст и са силно насочени в определена сфера на психология.  

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.