Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Canon PoweShot 1400 сравнен със Sony Cyber-shot DSC-W710

Featured Replies

преди 5 часа, Недко написа:

Благодаря ! 
Не мога да купя и двата от заглавието, за да сравня резултатите им. Пари има само за единия.
Ако правилно сме се разбрали ... 

Имах предвид да извикаш някой твой познат, който разполага с някакъв фотоапарат (евентуално в същия клас на тези, които ти разглеждаш) и да направиш няколко тестови снимки. След това да избереш най-добрата от тях и да я дадеш да се отпечати в голям размер за да видиш на практика какво се получава.

Ако резултата не ти хареса достатъчно явно няма да се справиш сам и няма нужда да купуваш нищо. Ако отпечатаните снимки ти харесат има смисъл да купуваш някакъв фотоапарат. Ще имаш обаче отправна точка за добър фотоапарат.

Трябва да знаеш, че неподвижни обекти снимани от статив и при контролирана светлина няма кака да станат зле, при положение че знаеш какво е фотография. Ако не си наясно и искаш сам да се занимаваш ще трябва да се понаучиш първо как се снима.

Току що, Недко написа:

Може би беше излишно да споделям опит, който на вас ви е излишен.

Ами не ставаше въпрос за опита а за резултата. Вие се опитвате да убедите, че е по-добре да разчиташ на субективните решения на друг да свършат работата, която се очаква вие да свършите. Защото в крайна сметка нали това е което правите - създавате работа от форми и цвят, която вие смятате че ще хареса на вашите клиенти.

Защото дори и ако бях на ваше място ми се наложеше да снимам със горепосочените камери, пак щях да пробвам да направя някаква цветна калибрация за максимално правилна снимка, след което със графичен редактор да променя и подобря цветовете както желая. Така ще е сигурно че клиентите ми ще получат това, което аз искам, а не това което се е случило.

Опитвам се от одеве да се сетя за аналогия... Примерно:

- Искам да изрязвам снимки напечатани на по-голям лист. Препоръчайте ми една от тези две ножички - която реже по-хубави линии.
- За това, което желаете, ви трябва фотографска гилотина. С ножиците няма как да стане право.
- Не е така. Клиентите ми ще харесат това че снимките не са правилно изрязани.
- Добре, защо тогава нарочно не правите кривинките? А и ако не ви интересува дали е право е все едно с коя от тези две ножици ще режете...
- Защото така пише в списанията.

• Автор
преди 25 минути, flare написа:

Ами не ставаше въпрос за опита а за резултата. Вие се опитвате да убедите, че е по-добре да разчиташ на субективните решения на друг да свършат работата, която се очаква вие да свършите. Защото в крайна сметка нали това е което правите - създавате работа от форми и цвят, която вие смятате че ще хареса на вашите клиенти.

Защото дори и ако бях на ваше място ми се наложеше да снимам със горепосочените камери, пак щях да пробвам да направя някаква цветна калибрация за максимално правилна снимка, след което със графичен редактор да променя и подобря цветовете както желая. Така ще е сигурно че клиентите ми ще получат това, което аз искам, а не това което се е случило.

Опитвам се от одеве да се сетя за аналогия... Примерно:

- Искам да изрязвам снимки напечатани на по-голям лист. Препоръчайте ми една от тези две ножички - която реже по-хубави линии.
- За това, което желаете, ви трябва фотографска гилотина. С ножиците няма как да стане право.
- Не е така. Клиентите ми ще харесат това че снимките не са правилно изрязани.
- Добре, защо тогава нарочно не правите кривинките? А и ако не ви интересува дали е право е все едно с коя от тези две ножици ще режете...
- Защото така пише в списанията.

Благодаря !
В някой от постовете си писах, че ползвам графичен редактор GIMP. Без него никога не е минавало.
Нито една снимка, от нито една сапунерка, не е станала готова за професионални или да речем, търговски цели, без обработка. 

Разчитам на чужда преценка, говорим за фабричните настройки, само като начало. Все си мисля, че е едно малко удобство, ако се тръгне от снимка с по-близки до реалните цветове. В днешния избор такава снимка направи Sony.

А до цветна калибрация просто не се е налагало да се стига досега, но занапред би могло и това да направя.
Дори днес видях, че ще се наложи
и прегледах подробно упътванията на двете сапунерки, за да видя какви са възможностите.

И пак напомням, че при всеки удобен случай мисля да ползвам професионалното фотостудио и техника.
Но не всеки случай го позволява в моята ситуация ... или поне в началото...
Едва преди 2 седмици започнах да проучвам изискванията и офертите на печатниците и отпечатах пробно 4 принта.

Редактирано от Недко (преглед на промените)

преди 50 минути, Недко написа:

Снимам от началото на 80-те

Aз пък от 70-те,до сега снимам.Писах в тази тема,защото трябваше преди време да направя избор,между точно това Сони и един Канон от този клас.Един познат се колебаеше като теб кой да избере,а аз имах възможноста да ги сравня.Снимах едни и същи обекти с двата.Внимателно разглеждах снимките на голям екран.Разочаровах се от Сонито.Като увелича някоя снимка и я сравня същата с тази от Канона се усещаше,че в снимките на Сонито нещо куца!Относно разфокусирането на снимките на Сонито съм категоричен,че съм ги правил внимателно.Не може една и съща поза,направена последователно,например 5 пъти,да даде всеки път различен фокус.При Канона в този случай и 5-те са на фокус!Правих и друго сравнение.Бях взел и двата на една разходка.Щраках каквото ми падне с двата,докато станат по двеста снимки на всеки.После ги разглеждах внимателно.Оказа ,че Канона много рядко изкарва разфокусирана снимка или ако има такава,тя се забелязва на монитора му и я повтарям.А Сонито от 200 имаше 45 разфокусирани!Обаче не чак толкова,че да се види на неговия монитор,а се забелязва само после на голям монитор,което е по лошо.Защото вече си изпуснал момента и си мислиш,че снимката е станала,но уви.

• Автор
преди 22 минути, Димитър 59 написа:

Aз пък от 70-те,до сега снимам.Писах в тази тема,защото трябваше преди време да направя избор,между точно това Сони и един Канон от този клас.Един познат се колебаеше като теб кой да избере,а аз имах възможноста да ги сравня.Снимах едни и същи обекти с двата.Внимателно разглеждах снимките на голям екран.Разочаровах се от Сонито.Като увелича някоя снимка и я сравня същата с тази от Канона се усещаше,че в снимките на Сонито нещо куца!Относно разфокусирането на снимките на Сонито съм категоричен,че съм ги правил внимателно.Не може една и съща поза,направена последователно,например 5 пъти,да даде всеки път различен фокус.При Канона в този случай и 5-те са на фокус!Правих и друго сравнение.Бях взел и двата на една разходка.Щраках каквото ми падне с двата,докато станат по двеста снимки на всеки.После ги разглеждах внимателно.Оказа ,че Канона много рядко изкарва разфокусирана снимка или ако има такава,тя се забелязва на монитора му и я повтарям.А Сонито от 200 имаше 45 разфокусирани!Обаче не чак толкова,че да се види на неговия монитор,а се забелязва само после на голям монитор,което е по лошо.Защото вече си изпуснал момента и си мислиш,че снимката е станала,но уви.

Благодаря !
За конкретната цел разфокусирането няма да е фатално. Работата е статична, в домашни условия и с компютър под ръка. Всяка грешка може да бъде видяна бързо и снимките да се повторят. Само слънцето и облаците може да създадат неудобства, но и те не са фатални.

А и употребата е временна и нередовна, пиша го в почти всеки пост.

• Автор
на 11.04.2016 г. at 9:41, Димитър 59 написа:

От двете сапунерки,Канонът е по добър.

Още веднъж благодаря, на теб и на всички !

Купих Sony-то и съм силно впечатлен от верните, точни, реални, просто "скучно буквални" цветове, които прави.
За репродукция това е плюс.

Когато пристигна, беше настроен на една от т.нар. "сцени" - ръчно избрана задача
и правеше само разфокусирани снимки.
Освен ръчен избор на задачи, си има и 2 автоматични режима, при които разфокусираните снимки са пренебрежимо малко, и то при пейзажи и натюрморти. При тях се случва да си избере да фокусира обект в задния план, но за толкова пари - толкова. В случая не пречи на основната работа.
Още веднъж моля професионалистите да ме извинят, ако съм ги подразнил, но въпросът ми не беше "Как да направя идеалната репродукция ?" или с какъв апарат,
дори и не исках съвет, кой е по-добър от тези два апарата, а само споделяне на опит и впечатления, ако някой има.
За да преценя според моите възможности и цел. 

Благодаря ви !

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.