Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпросче за старите специалисти :) (win 3,95,98?)

Featured Replies

Дете, дерзай! Аз съм започнал да работя на ЕС 1020. Потърси в нета какво е това и ще видиш разликата от съвременните компютри.

• Отговори 50
  • Прегледи 4,7k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 10 минути, ivanss9 написа:

Благодаря за подкрепата! Няма да спра да се занимавам каквото и да ми казват дори най малкото знание си е знание и дори и най малкият опит си е опит :) . Започваме от малкото и прогресираме. ;)

Именно но не се задоволявай само с това. 

Защото в реалната индустрия ако ще се занимаваш с хардуер, няма да бъде от този тип домашен. А индустриален хардуер с датчици, контролери и най различни системи за които няма да те подготви училище университет или упражнения у дома.

Това ще ти помогне само да усвоиш компютърните архитектури и хардуера им.

Което бих съветвал да насочиш в системно администриране.

В ИТ инфраструктурите на големите компании никога няма да видиш толкова остарял хардуер или неподдържана вече операционна система. От секюрити гледна точка и бизнес нужди.

Най чисто е в софтуерното инженерство.

А не в технишън или сервизен съпорт.

Пиша така ентусиазирано постове по тази тема защото много дълго време си губех врвмето. Много е важно да учиш правилните неща и да се развиваш в правилната посока за да не съжаляваш по късно.

Успех.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор
преди 2 минути, mir4a написа:

Дете, дерзай! Аз съм започнал да работя на ЕС 1020. Потърси в нета какво е това и ще видиш разликата от съвременните компютри.

Да, потърсих го и УАУ не очаквах че в България изобщо е имало такива :) .

дръндю, а защо къщите като го строят слагат основа? Да се гради върху нея. Ако трябва да започне и с двубитови процесори - важното е да се надгради основата.

• Автор
преди 3 минути, Tanner Foost Foust написа:

Именно но не се задоволявай само с това. 

Защото в реалната индустрия ако ще се занимаваш с хардуер, няма да бъде от този тип домашен. А индустриален хардуер с датчици, контролери и най различни системи за които няма да те подготви училище университет или упражнения у дома.

Това ще ти помогне само да усвоиш компютърните архитектури и хардуера им.

Което бих съветвал да насочиш в системно администриране.

А не в технишън или сервизен съпорт.

Успех.

Както казах хардуера ми е хоби. Благодаря за подкрепата и градивната критика ще го взема под внимание и ще попроуча и в тези области :) . Предполагам нещо като arduinо е добро начало??

преди 9 минути, дръндю написа:

стига ве, освен да вземе да изучава и четирибитовите процесори

Стига - не стига! Това са им "бутнали", като учебен материал!

Че трябва промяна - факт, нооо! Факт, е и ,че от училището излизат добри специалисти, които могат да направят за посмешище мнозина!

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

Ардуино е много добро начало.

• Автор

Даа ако трябва да съм честен се надявам до 5-ти курс да учим поне нещо което не е по старо от мен :) .

Човека подхожда градивно ,започва със най-простите системи,образова се ,трупа опит и практика.Трупа увереност и като упгрейтва знанията си ще упгрейтва и хардуера .Няма как да караш колело преди да си пълзял,научил да ходиш и бягаш :) .Еволюцията на знанията изисква търпение и  последователност :)

преди 1 минута, дръндю написа:

да, както на времето нас ни учеха що е то дву  и триелектродна лампа и логически схеми изпълнени с тях

Може да се каже!

току що, дръндю написа:

да, както на времето нас ни учеха що е то дву  и триелектродна лампа и логически схеми изпълнени с тях

Интересно ми е как с двуелектронна лампа ще направиш логическа схема.

Къде учиш?По принцип много трудно можеш да попаднеш някъде където да преподават нещо актуално.

Но има две места където в България преподават доста добре софтуерни технологии актуални сега.

Също така има и други висши учебни заведения, където се преподават неща от преди 5 години, които все още са актуални или база на по новото.

Но има и такива учебни заведения в които ти преподават неща от преди 20 години ако не и повече.

Това няма как да те подготви за бизнеса. 

току що, дръндю написа:

хм, май си забравил логическото И

Я ми начертай схемата.

• Автор
току що, Tanner Foost Foust написа:

Къде учиш?По принцип много трудно можеш да попаднеш някъде където да преподават нещо актуално.

Но има две места където в България преподават доста добре софтуерни технологии актуални сега.

Също така има и други висши учебни заведения, където се преподават неща от преди 5 години, които все още са актуални или база на по новото.

Но има и такива учебни заведения в които ти преподават неща от преди 20 години ако не и повече.

Това няма как да те подготви за бизнеса. 

Ами вече не знам колоко пъти съм споменал къде уча :) . Но приемам мнения относно преподаването на софтуерни технологии и учебни заведения.

Аз попитах за град.

• Автор
току що, Tanner Foost Foust написа:

Аз попитах за град.

И това съм го споменал - Правец :) .

преди 1 минута, дръндю написа:

ха-ха

по-скоро бих потърсил в гугъл, отколкото да чертая

Потърси де.

Двуелектронната лампа може да служи само като изправител /диод/ Тя няма управляващ електрод, който да може да управлява електронния поток.

Батко ти ги учил тези работи.

Редактирано от mir4a (преглед на промените)

преди 16 минути, дръндю написа:

тъй де, двупътния изправител по същество е логическо ИЛИ

Я пак. И или ИЛИ? И каква логика ще постигнеш с това?

преди 4 минути, дръндю написа:

схемата И е друга

Чакам схема.

Хайде стига, че разводнихме темата на детето.

преди 5 минути, mir4a написа:

Чакам схема.

Не го мъчи де :)

преди 1 час, Tanner Foost Foust написа:

Не се шегувайте с тези неща.

ИТ образованието изисква доста широки и богати познания почти от всичките и подобласти. За да прогресираш и да се развиеш успешно се изисква доста опит и знания.

Бил съм вече на 7 интервюта, реалността е съвсем различна.

Ако този младеж иска да успее. Трябва много да поработи над себе си. 

И да си постави по високи цели. Където позицията ти дава самостоятелност и власт над инфраструктурата която обслужваш или ако имаш екип е сведен до малко и до интелигентни хора.

Сервизните лица и техниците са особени, славят се с алкохолизъм, обичат да мачкат новите си колеги, много такъв просташки манталитет имат, страхуват се че ще им откраднеш хляба.Хора различни характери различни инне само при тях, но моите наблюдения са такива, каквито съм видял през моите очи .

;)

Не вярвах, че това можеш да го напишеш точно ТИ!  "Сервизните лица и техниците са особени, славят се с алкохолизъм, обичат да мачкат новите си колеги, много такъв просташки манталитет имат, страхуват се че ще им откраднеш хляба.Хора различни характери различни инне само при тях, но моите наблюдения са такива, каквито съм видял през моите очи ." 

Дано попаднеш на добри техници, а не на пиянки, мачкащи младоците! Погледни колко хора от "старото " поколение подкрепят колегата! А аз му пожелавам успех.

преди 5 минути, Иво Димов написа:

Не го мъчи де :)

Абе аз измслих схема и на И и на ИЛИ с двуелектонна лампа, ама трябва и някой който да ги включва и изключва :)

преди 7 минути, дръндю написа:

те такива простотии сме учили едно време

където и на двата катода трябва да има 1=50в

дори единия катод да е на маса, на изхода е логическа 0

те затова имах предвид, че автора на темата трябва да е напред в бъдещето

Изобр.0309.png

току що, mir4a написа:

И кой ще го сложи тоя катод на маса?

Оспамихте темата бе! Факт е ,че е имало и лампови компютри или по - точно изчислителни машини които са тежали стотици тонове, заемали са цели стаи, харчили са ток като, като лами! Дали са били изгладени с двуелектродни, триелектродни или петелектродни лампи - все тая! Факт е ,че са работели!

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.