Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпросче за старите специалисти :) (win 3,95,98?)

Featured Replies

Здравейте,

Въпросът ми е следният: каква версия на windows мога да инсталирам на компютър с intel pentium pro и ако някой го е правил моля да сподели малко опит защото да речем че този процесор е по стар от самия мен :) . Благодаря предварително!

• Отговори 50
  • Прегледи 4,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ще се получи с 98. Ползвал съм компютри и с 3-те гореспоменати ОС ,но честно казано не си спомням много. А с каква цел ще се ползва този компютър? 

• Автор

Ще го използвам просто за опита от сглобяването и подкарването му честно казано. В момента уча компютърни науки и в училище нямаме възможност за практика затова си набавих достъпни стари части които да подкарвам и разглабям отново за други конфигурации :) .

Въобще не се занимавай с глупости. И какво точно учите и за какви компютърни науки става на въпрос. Учи и се развивай в новото. Старото няма да ти е полезно.

Емо, не си прав. Нали е по-безболезнено да изгори машина за 20 лева (условно), отколкото за 2000.

Performance[edit]

Performance with 32-bit code was excellent and well ahead of the older Pentiums at the time, usually by 25-35%. However, Pentium Pro's 16-bit performance was only 5% better than the original Pentium. It was this, along with the Pentium Pro's high price, that caused the rather lackluster reception among PC enthusiasts, given the dominance at the time of the 16-bit MS-DOS, 16/32-bit Windows 3.1x, and 32/16-bit Windows 95 (parts of Windows 95, such as USER.exe, were still mostly 16-bit). To gain the full advantages of Pentium Pro's P6 microarchitecture, one needed to run a fully 32-bit OS such as Windows NT, Linux, Unix, or OS/2.

https://en.wikipedia.org/wiki/Pentium_Pro

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

• Автор

Знам просто ми е интересно да видя какво е било някога това ми помага да осъзная колко сме напреднали и колко по-лесно е да сглобиш и подкараш компютър в днешно време :) . Иначе уча софтуерно програмиране в ПГ по КТС (УКТЦ) но предметът "асемблиране" ни е чак след две години пък на мен ми е интересно и ми се занимава :) .

току що, ExaFlop написа:

Емо, не си прав. Нали е по-безболезнено да изгори машина за 20 лева (условно), отколкото за 2000.

Да, и това го има :)  . Набавил съм си по няколко бройки от по-важните компоненти и не се притеснявам дори и нещо да се обърка ;) .

преди 3 минути, XECUTIONER написа:

:nono:

Няма да му е полезно колега. Да може след като стане специалист в дадена област после да се пробва, но сега когато учи да се занимава с подобни глупости е престъпление спрямо него. Та и пак ще питам постващия. Какви са тези компютърни науки, къде ги учиш и  как така няма възможност за практика????????

• Автор

За всички които се притесняват, че не познавам новите технологии искам да ви успокоя че съм започнал с тях просто искам да опитам нещо ново за мен :) . Ако трябва да съм честен в момента ползвам клокнат Haswell (сам съм си го клоквал) и M.2 SSD и мисля че имам едни нелоши познания в областта, но винаги има накъде повече, дори било то чрез компютри с 5 години по стари от мен ;) .

Съгласен съм, с Емо. Няма смисъл, да се занимава с умрели ОС и хардуер. Като ти е интересно, сервизи за компютри бол. Все някъде ще те вземет, за няколко месеца, да помагаш. Наблягай над новите технологии и следи това което навлиза. Било като програми, било като хардуер.

Един клокнат процесор, не те прави спец. И не бъди сигурен, че имаш много знания. В тази сфера, нещата се променят за дни. А ако си губиш времете с архивни неща, ще закъсаш с новостите.

преди 13 часа, Емил Костов написа:

Въобще не се занимавай с глупости. И какво точно учите и за какви компютърни науки става на въпрос. Учи и се развивай в новото. Старото няма да ти е полезно.

Е не си прав! И аз тръгнах от таралясниците като него! Сега може и нескромно да звучи, но се смятам за много добър! Търсят ме!

Нека играе и се учи! Дори да нанесе щети, то няма да му изтъняват джоба! Щом има базата ,то лесно ще догони и най - новото! 

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

Не му чупете хатъра на момчето ,нека да се пробва и да се учи на хардуер и софтуер .То сякаш сички сме почнали на Core i 3/5/7 :)

преди 43 минути, Кумчо вълчооо написа:

Е не си прав! И аз тръгнах от таралясниците като него! Сега може и нескромно да звучи, но се смятам за много добър! Търсят ме!

Нека играе и се учи! Дори да нанесе щети, то няма да му изтъняват джоба! Щом има базата ,то лесно ще догони и най - новото!

Тръгнал си преди. Сега не се тръгва от морално остаряла техника и не се учи нещо, което е безполесно. Новите технологии се развиват доста бързо, та ако иска да е в крак с тях ще учи тях.

Все едно в момента като се занимавам със HTML5/CSS3 да се върна на HTML/CSS или пък да се върна на DTD верификациите. Или пък ако уча C++ да се върна на Turbo Pascal. 

Както и да е това е мое мнение всеки сам си избира. Отново не разбрах постващия какво учи и как така няма възможност за практика?

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 3 минути, Емил Костов написа:

Тръгнал си преди. Сега не се тръгва от морално остаряла техника и не се учи нещо, което е безполесно.

За съжаление учебния материал даже и в специализираните училища все още касае XP, стари приложения и програми! Мога да го твърдя това и то без да си го изсмуквам от пръстите! Друг е въпроса, че мнозина ,така наречени "ученици" са доста по напред във времето!

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

преди 13 минути, Кумчо вълчооо написа:

За съжаление учебния материал даже и в специализираните училища все още касае XP, стари приложения и програми! Мога да го твърдя това и то без да си го изсмуквам от пръстите!

Четири години съм бил учител и много добре знам колко е зле положението там. Тук си прав.

• Автор
преди 2 часа, AntiAlGor написа:

Съгласен съм, с Емо. Няма смисъл, да се занимава с умрели ОС и хардуер. Като ти е интересно, сервизи за компютри бол. Все някъде ще те вземет, за няколко месеца, да помагаш. Наблягай над новите технологии и следи това което навлиза. Било като програми, било като хардуер.

Един клокнат процесор, не те прави спец. И не бъди сигурен, че имаш много знания. В тази сфера, нещата се променят за дни. А ако си губиш времете с архивни неща, ще закъсаш с новостите.

преди 59 минути, Кумчо вълчооо написа:

За съжаление учебния материал даже и в специализираните училища все още касае XP, стари приложения и програми! Мога да го твърдя това и то без да си го изсмуквам от пръстите! Друг е въпроса, че мнозина ,така наречени "ученици" са доста по напред във времето!

Както съм написал по-горе уча софтуерно програмиране в ПГ по КТС (УКТЦ) Правец. В специалността ми няма кой знае колко хардуер а и какъвто и хардуер да има е в по-горните курсове. Наистина учебния материал е зле учим неща като Pentium 1,2.. pro който съм си набавил и като цяло хардуер по-стар от мен. Просто имам свободно време да си правя експерименти а не искам да ги правя на скъп компютър :) .

Знам че не ме прави спец :) . Знам че има още много да уча но си имам идея от доста неща. А по отношение на новостите със съучениците мио постоянно обсъждаме какво ново е излязло :) .

Да се учи и мъчи младежа ...........рядко са такива лапета като него ,самоинициативни и с желание да прогресират :) .Кво като е стара бангията .То всеки полуграмотен мое да инсталира всичко на машина като от подписа ми :).........идеята е да е трудно и гадно ,като се научи ще му е лесно на всякакъв хардуер .

• Автор
току що, Иво Димов написа:

Да се учи и мъчи младежа ...........рядко са такива лапета като него ,самоинициативни и с желание да прогресират :) .Кво като е стара бангията .То всеки полуграмотен мое да инсталира всичко на машина като от подписа ми :).........идеята е да е трудно и гадно ,като се научи ще му е лесно на всякакъв хардуер .

Да точно! :) Като си направих новия скъп комп всичко ми изглеждаше лесно а това си е предизвикателство :) .

Именно .........в трудните неща се открива таланта :)  и дали ти идва отвътре да вършиш тази дейност .

Заеби тоя уиндоус .........като ще е гарга да е рошава .пробвай някое дръто линукс дистро :)

Ще бъда кратък.

Клиентски операционни системи, Сървърни операционни системи, Микрософт базирани, Линукс базирани, Компютърни мрежи, CISCO CCNA, IP телефони, Основни по Микрософт Офис, Защитни стени, Секюрити, Отлично владеене на английски, програмни езици, уеб дизайн, бази данни под микрософт SQL и линукс mysql. Компютърни архитвктури и хардуер, измервателни уреди и познания за работа с тях. Работа с техническа документация. Електроника и електротехника.

Най апетитни са позиции като програмисти, бази данни, системни админи, мрежови инженери, уеб разработчици.

На последно място и преподавателски позиции.

Не виждам нищо интересно в позиции като техник, сервизно лице и така нататък. Първо е мръсна работа, второ никой не те уважава, трето от теб се искат доста адванс познания а заплащането е по ниско.

Не вярвам някой да има мечта да бъде сервизно лице специално в компютърната индустрия или техник в телекомуникационните компании.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор
преди 11 минути, Tanner Foost Foust написа:

Ще бъда кратък.

Клиентски операционни системи, Сървърни операционни системи, Микрософт базирани, Линукс базирани, Компютърни мрежи, CISCO CCNA, IP телефони, Основни по Микрософт Офис, Защитни стени, Секюрити, Отлично владеене на английски, програмни езици, уеб дизайн, бази данни под микрософт SQL и линукс mysql. Компютърни архитвктури и хардуер, измервателни уреди и познания за работа с тях. Работа с техническа документация. Електроника и електротехника.

Най апетитни са позиции като програмисти, бази данни, системни админи, мрежови инженери, уеб разработчици.

На последно място и преподавателски позиции.

Не виждам нищо интересно в позиции като техник, сервизно лице и така нататък. Първо е мръсна работа, второ никой не те уважава, трето от теб се искат доста адванс познания а заплащането е по ниско.

Не вярвам някой да има мечта да бъде сервизно лице специално в компютърната индустрия или техник в телекомуникационните компании.

Като видиш нещо като това е трудно да не ти се прииска да създадеш нещо подобно. Пък и хардуера ми е само като хоби обмислям да се занимавам и работя основно със софтуер :) .

Не се шегувайте с тези неща.

ИТ образованието изисква доста широки и богати познания почти от всичките и подобласти. За да прогресираш и да се развиеш успешно се изисква доста опит и знания.

Бил съм вече на 7 интервюта, реалността е съвсем различна.

Ако този младеж иска да успее. Трябва много да поработи над себе си. 

И да си постави по високи цели. Където позицията ти дава самостоятелност и власт над инфраструктурата която обслужваш или ако имаш екип е сведен до малко и до интелигентни хора.

Сервизните лица и техниците са особени, славят се с алкохолизъм, обичат да мачкат новите си колеги, много такъв просташки манталитет имат, страхуват се че ще им откраднеш хляба.Хора различни характери различни инне само при тях, но моите наблюдения са такива, каквито съм видял през моите очи .

;)

преди 51 минути, ivanss9 написа:

Както съм написал по-горе уча софтуерно програмиране в ПГ по КТС (УКТЦ) Правец.

Бях сигурен! 

Не се връзвай на някои постове! Занимавай се! Имаш + от мен!

• Автор
току що, Кумчо вълчооо написа:

Бях сигурен! 

Благодаря за подкрепата! Няма да спра да се занимавам каквото и да ми казват дори най малкото знание си е знание и дори и най малкият опит си е опит :) . Започваме от малкото и прогресираме. ;)

преди 3 минути, Кумчо вълчооо написа:

Бях сигурен! 

Под някои постове какво имаш в предвид?

Повечето са просто общи приказки....

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.