Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Featured Replies

Здравейте!Имам нужда от насока към кой производител и кой модел да си закупя.Бюджетът ми е 200-220 лв.Държа да е САТА 3,64 мб. кеш,7200 оборота.Обем по възможност 2Тб,компромис -1Тб.Ще се ползва за съхранение на данни(инсталационни игри,приложения и филми),като същевременно на него ще се инсталират и игри и приложения,които ще се ползват постоянно.Конфигурацията е за дома,като останалите компоненти са :MB Asus M5a99X evo rev 2.0

PSU :Thermaltake 600W

CASE: Thermaltake GS 2 Commander

CPU :fan Thermaltake NIC f4

CPU :AMD FX 8320E

RAM :16GB DDR 3 Kingston Xyper 1867Mhz

Video :2x Asus GTX 760 O.C. SLI

Sound: Creative soundblaster Z

HDD 1:WD 1Tb 7200 64mb blue series

Молбата ми е да не е WD blue seriers, тъй като имах 2 такива диска,единият (по-новият с година) си замина гаранционен,смениха ми го с нов и той замина оня ден.В момента чакам и този да си отиде...

Щом харда се товари постоянно поради тази причина се и разваля по-често. Защо не обмислиш вариант стабилно SSD (което ще отнася трафика и натоварването)+ HDD ( който ще съхранява данните)

Да ти заминават хардовете за 1 година на настолен комп е странно (ако беше лаптоп разбирам). Може да има проблем със захранването.

преди 9 минути, Can Oa написа:

Да ти заминават хардовете за 1 година на настолен комп е странно (ако беше лаптоп разбирам). Може да има проблем със захранването.

Не е странно. Ако хард диска е под товар постоянно като нищо се скапва. То мина времето дето ги правеха качествени. Освен това имам чувството, че за да се наложат SSD-тата на пазара май умишлено се правят HDD дисковете да не издържат дълго.

преди 1 час, Емил Костов написа:

Не е странно. Ако хард диска е под товар постоянно като нищо се скапва. То мина времето дето ги правеха качествени. Освен това имам чувството, че за да се наложат SSD-тата на пазара май умишлено се правят HDD дисковете да не издържат дълго.

На стария ми компютър харда е само 80GB. и след 10 години непрестанна работа няма нито един повреден сектор. В перфектно състояние е. Тогава имах и втори, с който си пренесох данните на новия компютър. И той е стар и работи перфекно. Преди години ми попадна един компютър със Windows 98. Хард диска му беше 20GB. Не съм го тествал за лоши сектори, тракаше доста, но е факт че работеше.

За новите нямам дългосрочни наблюдения, но е добре от време на време да се прави един архив на данните на външен носител.

И аз имам в момента един 80 и един 40 които работят. Новите не издържат. Едно, че оборотите са големи, увеличи се дисковото място и се намали пространството на механиката, друго че се правят умишлено да държат на гаранцията.

И аз навремето си купих един - още работи, ама ...

9_271.jpg?itok=Ov5o0WLz

Spoiler

На снимката - "IBM доставят 5 мегабайта твърд диск - 1956 г."

преди 3 часа, ssentissim4o написа:

Здравейте!Имам нужда от насока към кой производител и кой модел да си закупя.Бюджетът ми е 200-220 лв.Държа да е САТА 3,64 мб. кеш,7200 оборота.Обем по възможност 2Тб,компромис -1Тб.Ще се ползва за съхранение на данни(инсталационни игри,приложения и филми),като същевременно на него ще се инсталират и игри и приложения,които ще се ползват постоянно.Конфигурацията е за дома,като останалите компоненти са :MB Asus M5a99X evo rev 2.0

PSU :Thermaltake 600W

CASE: Thermaltake GS 2 Commander

CPU :fan Thermaltake NIC f4

CPU :AMD FX 8320E

RAM :16GB DDR 3 Kingston Xyper 1867Mhz

Video :2x Asus GTX 760 O.C. SLI

Sound: Creative soundblaster Z

HDD 1:WD 1Tb 7200 64mb blue series

Молбата ми е да не е WD blue seriers, тъй като имах 2 такива диска,единият (по-новият с година) си замина гаранционен,смениха ми го с нов и той замина оня ден.В момента чакам и този да си отиде...

Какво очакваш с тази кутия и това захранване. Вибрации, пулсации...etc. Помисли за нови, но по-качествени. А и дъното е доста наблъскано(2 видеокарти и между тях звукова карта предполагам). 

преди 1 час, Емил Костов написа:

И аз имам в момента един 80 и един 40 които работят. Новите не издържат. Едно, че оборотите са големи, увеличи се дисковото място и се намали пространството на механиката, друго че се правят умишлено да държат на гаранцията.

Какви са твоите IDE или SATA? Защото и аз имам все още една 80-ка IDE (АTA) на Хитачи, и все още си работи. Да ама това Хитачи няма нищо общо с днешните им дискове...

Редактирано от techmaniac (преглед на промените)

• Автор

Хора,нямам нищо против дискусия на тема " HDD",но все пак отговор на въпроса какъв диск да закупя?

Относно SSD диска,не ми е необходимо да ми зарежда Уина за 8 секунди,не ми е толкова спешно,а и нали, колкото повече се ползват,толкова по-кратък им е живота и затова не съм преритал още за  SSD.Може би по-нататък...

На захранването нищо си му няма,иначе HDD-то щеше да е последното,което да сдаде багажа,при положение,че е имало клок на CPU-та и карти на това захранване.Вибрации не съм забелязал,но съм забелязал дефектната партида от сини  дискове на WD ,с която Емаг ме набутаха,а от това,което четах и не сам мен.Закупих си от тях мишка Genius Agila 130 лв. на 6 месец се прецака левия бутон,без да съм геймър (15-ина часа месечно  Red alert 2 и Civilization V),след което мишока отиде в сервиза,но след 2 неуспешни опита за ремонт,ми я смениха с нова.Ами,изкара 8 месеца и същата работа.Та,ме съмнява пак да е от вибрации,пулсации и захранване.По-скоро е залежала и дефектна стока на "Емаг".ТВ "Sharp" за 1000 лв. пак от тях ,на 9 месец в сервиза,понеже му изчезна картината...и не беше от вибрациите и пулсациите...

Виж сега тия дискове за които питаш са един дол дренки. Имаш разлика в логото дето е изписано на тях и фърмуерът а понякога и гаранцията.

Разлика в скоростите няма как да усетиш дори да те интересува статистики не искам да цитирам щото са леко подвеждащи но именно WD са по-сигурни от Seagate ако те вълнува.

Така че гледаш най-евтините после гледаш кой от тях е с по-голяма гаранция. Примерно ако за 3-4 лв. разлика може да е с по-голяма чудесно виж на близо двойна ("черните" WD) е абсурд.

Естествено това по-никакъв начин не прави диска по-сигурен (проблема с данните си остава) просто ако гръмне няма да даваш пари за нов и ще ти го заменят.

пс.  Колкото до SSD-тата аз съм със такъв за основен и постоянно свалям големи по-обем файлове и нямам оплаквания.

Модела е с 5 г. гаранция та и да се скапе ще ми го заменят а има и с 10 г. гаранция модели. За сравнение твоя WD е с 2 години.

пс2. И дръж важната информация на външен носител а не на системния особено в тая "микровълнова" дето си я сглобил.

Редактирано от Roujin Z (преглед на промените)

• Автор

Не мога да разбера само, за каква микровълнова става въпрос?Единият WD 1tb blue  според HD tune е 32 градуса в натоварен режим,другият хард ,пак такъв,е 34 в натоварен,ЦПУ-то ми в идъл е 37,натоварен при 2 часа Civilization V ,повече от 52 градуса не съм виждал и то лятото,според приложението на Asus.GPU-z ми дава 38 на едната карта,40 на другата.Каква микровълнова съм сглобил?!Или това са прекалено високи температури...

Редактирано от ssentissim4o (преглед на промените)

на 7.06.2016 г. at 21:41, techmaniac написа:

Какви са твоите IDE или SATA? Защото и аз имам все още една 80-ка IDE (АTA) на Хитачи, и все още си работи. Да ама това Хитачи няма нищо общо с днешните им дискове...

40 e IDE, а 80 е SATA. И сега имам един 320 SATA, който трака като за световно, но работи.

И аз съм за SSD даже ако иска човека USB Flash 3.0 или 3.1 + SSD и едно HDD за сторидж, пак ще е по-добре. На USB Flash и SSD да си качва операционните системи.

Виждам, че си казал, че не ти трябва ssd, но според мен е добра идея да си вземеш и ssd и hdd. Бързото зареждане на операционната система е само едно от малкото преимущества на тези бързи дискове. Самото стартиране на програми и игри е в пъти по-пъргаво. В най-общи линии, положението става, все едно си седнал на много по-бърз компютър. Вземи си поне 128гб ssd на което да сложиш OS + 2-3 игри които играеш, а на един примерно WD blue 1тб или RED 2тб, според нужният ти обем, си ползваш за данни. Явно твоя магазин не е емаг :) и по-добре ги пропусни за тази покупка. Избягвай също и най-ниските цени на въпросните хардове. На пазара е пълно с отремонтирани устройства и има голяма вероятност да попаднеш на такова в по-евтиния сегмент :)

Аз ако сега си взимах лаптоп щях да го взема даже без никакво HDD. Вземи си го после отделно ако искаш. Наблегни на добрия монитор и качествена изработка. Бягай на далеч от acer и евтини lenovo като марка. Виж HP, Dell, Asus - по-читави са. За магазин бих заобиколил ардес или партньорската им мрежа. По-добре от емаг или някой друг магазин да знаеш че от завода до теб никой не е отварял кутията с лаптопа. И всичко е чисто ново.

Редактирано от サムライオートバイ (преглед на промените)

Мислех че лаптоп ще купува някой. Извинявам се. Ей сега ще покажа какво може да се вземе по-добро за тези пари за диск.

Kingston цена 135 лв обем 240 ГБ

SanDisk Plus 132 лв обем 240 ГБ

• Автор

На Seagate-a се спрях,само,че 4Тб си поръчах,надхвърлих бюджета,но не си струва за 60-80 лв да се циганя,при положение,че са 4 ТБ.За ССД-то,след някой друг месец ще взема San disk-а ,който препоръчват тук масово,само че 256 ГБ версия.Благодаря за съветите.

П.П. Забравих да попитам-имам един WD blue 1Tb 7200,64mb извънгаранционен,работещ,но вече им нямам доверие ,а и е от Емаг,какви пари мога да му взема?Според HD tune няма лоши сектори и навсякъде изписва "ОК" .

• Автор
преди 26 минути, tahumba написа:

Кой точно Seagate си взел? WD blue 1ТБ някъде около 60 лева.

Това.http://sky.bg/details.aspx?id=22240

Същото,което Tahumba ми препоръча,но с по-големия обем.Но се чудя дали нямаше да е по-добре да взема ето това SSHD http://sky.bg/details.aspx?id=23991

Защо продължавате да ги купувате тези HDD при положение че има SSD ? Кажете че имате 300 лв бюджет че да изберем във форума най-доброто SSD по обем/бързина/стабилност. Погледнете примерно в този сайт или където си изберете може и в скай да имат същото на по-добра цена.

Аз лично бих се отказал вече от HDD след като спрат да работят пак. Имам 2 по 1 ТБ Стигат ми толкова. Вече са за форматиране.

Ето 2 нови модела SSD, които трябва да са чисто нови. Кингстън с 480 ГБ и пак Kingston с 480 ГБ

• Автор

И къде ще си прехвърля 2 ТБ информация на 480Гб за 300 лв?!ССД-то ,както казах ,ще е по-нататък.Компромис можеше да е SSHD -то на Seagate,но вече е късно.А бюджета първоначално беше 200-220лв.,но за 260 лв. 4ТБ,на които да си прехвърля 2 ТБ информация.

преди 11 минути, ssentissim4o написа:

И къде ще си прехвърля 2 ТБ информация на 480Гб за 300 лв?!ССД-то ,както казах ,ще е по-нататък.Компромис можеше да е SSHD -то на Seagate,но вече е късно.А бюджета първоначално беше 200-220лв.,но за 260 лв. 4ТБ,на които да си прехвърля 2 ТБ информация.

Наливай още пари в тия смотани HDD или SSHD което си е пак същата грамофонна плоча с една флашка от 8гб. Колко ще ти забърза компа това SSHD? То ако ще е така вземи най-евтините дискове от по 1-2-4 гб направи си желания обем и бучни отстрани една флашка 3.0 с 16гб. По-бърза ще е системата. Виж каква е разликата в технологиите при HDD, SSHD и SSD

Щом толкова искаш HDD ето ти едно което е 3000 ГБ и е на доста добра цена. Имаш пари още сега да си вземеш и ssd заедно с hdd. И за 300 лв ще имаш 3000ГБ hdd на тошиба и примерно 240ГБ SSD. Toва е много по-добра комбинация според мен.

• Автор
преди 4 минути, サムライオートバイ написа:

Наливай още пари в тия смотани HDD или SSHD което си е пак същата грамофонна плоча с една флашка от 8гб. Колко ще ти забърза компа това SSHD? То ако ще е така вземи най-евтините дискове от по 1-2-4 гб направи си желания обем и бучни отстрани една флашка 3.0 с 16гб. По-бърза ще е системата. Виж каква е разликата в технологиите при HDD, SSHD и SSD

Аз разликата съм я видял,ама не мога да налея толкова пари за 2ТБ ССД диск.Когато си закупя такъв,ще е 120-256 ГБ само за ОС-а и евентуално някое приложение .

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.