Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

X-tremer X40 - кофти камера?

Featured Replies

Това не е вестник, това е екран на лаптоп. Иначе на печатен документ е същото.

• Отговори 56
  • Прегледи 6,7k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 1 минута, simtech написа:

Снимай вестник или книга на дневна светлина (без облаци) и дай малко снимки за да можем по-добре да анализираме. И настрой камерата на максимално качество (минимална компресия)

току що, capnemo написа:

Снимай вестник или книга на дневна светлина (без облаци) и дай малко снимки за да можем по-добре да анализираме. И настрой камерата на максимално качество (минимална компресия)

Не ми се вижда да е разместена леща. - артефактите са цифрови.

преди 5 минути, simtech написа:

Което ме подсеща, нали знаеш какво е моаре? Това е един идеален индикатор за фокус. Дори и на най-умрялата камера трябва да се вижда. Пробвай да видиш дали и на какво разстояние от екрана на лаптопа се получава и дай една снимка оттам - така ще разберем още нещичко.

току що, flare написа:

Не ми се вижда да е разместена леща. - артефактите са цифрови.

Което ме подсеща, нали знаеш какво е моаре? Това е един идеален индикатор за фокус. Дори и на най-умрялата камера трябва да се вижда. Пробвай да видиш дали и на какво разстояние от екрана на лаптопа се получава и дай една снимка оттам - така ще разберем още нещичко.

Ами не знам дали са цифрови, има еднакъв софтнес около буквите. Но не е критерий, защото не нещо с голям контраст. За това му казах да снима книга

току що, capnemo написа:

Ами не знам дали са цифрови, има еднакъв софтнес около буквите. Но не е критерий, защото не нещо с голям контраст. За това му казах да снима книга

Ми аз го казах още отначало. И то косо да я снима. Ама кой да ти чете.

K1467293420812304_1.jpg
Ето снимка на книга на дневна светлина. ISO=auto, корекция няма, профил - авто/дневна светлина
Няма разстояние, при което изображението да е на фокус.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

току що, capnemo написа:

Ами не знам дали са цифрови, има еднакъв софтнес около буквите.

Обаче виж снимката с облаците - там няма 6-5, нещо е мазало ужасно - или е най-злия денойс който съм виждал - а аз съм виждал доста - или е ресайзната много нагоре.

току що, flare написа:

Обаче виж снимката с облаците - там няма 6-5, нещо е мазало ужасно - или е най-злия денойс който съм виждал - а аз съм виждал доста - или е ресайзната много нагоре.

Дори и да сложа камерата на 640х480, отново снима замазано. Няма по-малка телефонна резолюция от тая, та се чудя какво става.

току що, simtech написа:

...

:shock11:

Чакай малко, снимката на лаптопа беше далеч по-добра... Да не би шрифта да е много по-голям

При снимката на лаптопа телефонът беше наврян на не повече от 20см. Това е от около 40см на дневна светлина при стандартен щрифт за книга(който се явява щрифт 13-та големина) объл - мисля, че Verdana.
И да, на лаптопа щрифтът е по-голям и екранът е с резолюция 1280х800

преди 15 минути, simtech написа:

При снимката на лаптопа телефонът беше наврян на не повече от 20см. Това е от около 40см на дневна светлина при стандартен щрифт за книга(който се явява щрифт 13-та големина) объл - мисля, че Verdana.
И да, на лаптопа щрифтът е по-голям и екранът е с резолюция 1280х800

Е явно фокуса е различен Пробвай експериментас моарето който ти описах. - отдалечавай и приближавай към лаптопа докато видиш моаре на екрана на смартфона и след това снимай... Ако не видиш моаре - просто зарежи тая камера и толкова.

Ето го моарето. Все едно камерата снима в едно голяяямо макро.

R1467295844811401_1.jpg R1467295844811401_2.jpg

преди 5 минути, simtech написа:

Ето го моарето. Все едно камерата снима в едно голяяямо макро.

R1467295844811401_1.jpg R1467295844811401_2.jpg

Ама защо всичките ти снимки са различна разделителна?

Тези са на фокус и то очевидно горе-долу тази е разделителната способност на тая камера - нещо като VGA. Дай една от същото разстояние на пълна. После една пак на пълна на същата картинка, на двойно по-голямо разстояние.

Редактирано от flare (преглед на промените)

преди 3 минути, flare написа:

Ама защо всичките ти снимки са различна разделителна? Тези са на фокус и то очевидно горе-долу тази е разделителната способност на тая камера - нещо като VGA.

Извинявам се за различната резолюция, просто 2 отделни приложения сложих и забравих, че има отделни настройки.
Смяташ ли, че действително някой ще сложи VGA камера, но със светкавица? Как да разбера какъв е сензорът и нима са сложили такъв, който лъже за способностите си или софтуерно фърма са го преправили да интерполира изображенията?
Нищо, освен големината на снимката не се променя с увеличаване на разделителната способност.
Всичко друго, освен камерите на телефончето е добре. Главната камера снима гадно, а предната за видео разговор снима още по-зле.

току що, simtech написа:

Извинявам се за различната резолюция, просто 2 отделни приложения сложих и забравих, че има отделни настройки.
Смяташ ли, че действително някой ще сложи VGA камера, но със светкавица? Как да разбера какъв е сензорът и нима са сложили такъв, който лъже за способностите си или софтуерно фърма са го преправили да интерполира изображенията?
Нищо, освен големината на снимката не се променя с увеличаване на разделителната способност.

Значи. ето ми съображенията.

На видимо моаре и 5мпикс, трябва да се виждат пикселите. По снимката може би ще се разбере дали е ъпскейлната.
Като няма автофокус, трябва да е на хиперфокално непременно. Като я дръпнеш на двойно разстояние, след като е била на фокус, пак трябва да е на фокус, ако лещата е хиперфокална.

Откъде да знам защо ще слагат светкавица. Но нищо което си показал до момента не е 5мпикс ефективна разделителна. Не знам и как да разбереш какъв е сензора, при условията които каза горе. Но едно мога да кажа - времето и ресурса който ти вложи за това няма да доведе до нищо. Проблемът на тая камера е фундаментален На мен просто ми е интересно,  затова се занимавам, ако обаче очакваш че това чудо ще почне да прави дори малко по-смислени снимки - вероятността клони към 0.

Ето 3 снимки. Сериозно моаре, там където започва да се вижда моарето дори леко и на разстояние 2х от моарето.
M1467297202811240_1.jpg M1467297202811240_2.jpg M1467297202811240_3.jpg

току що, simtech написа:

Ето 3 снимки. Сериозно моаре, там където започва да се вижда моарето дори леко и на разстояние 2х от моарето.
M1467297202811240_1.jpg M1467297202811240_2.jpg M1467297202811240_3.jpg

Така, виждаш ли как на втората снимка издиша разделителната??? Обаче, се виждат цветни артефакти и това значи че е има фокус -т.е. единия пиксел в байер мозайката е чер а съседния е бял.

Тая камера е ъпскейлната и то яко.

преди 23 минути, flare написа:

...

Не съм и мислел, че е 5MP ефективна. Надявах се на 1.3 някъде.
Къде точно се намира драйвера за камерата? Качих ES Explorer, мога да прегледам файловете в root директорията.

преди 3 часа, flare написа:

Виж дали имаш /sys/android_camera/sensor

преди 1 минута, flare написа:

...

Няма такава директория. Иначе има в i2c устройствата - kd_camera_hw като име на едно от устройствата.

току що, simtech написа:

Няма такава директория. Иначе има в i2c устройствата - kd_camera_hw като име на едно от устройствата.

i2c може да е само управлението на сензора, ама не и самият сензор... Тоест той не е едно устройство - поне тези с които съм работил не са. Лошото е че дори и тези с които аз съм работил, нямат лесен начин за идентификация - ако не можеш да пипаш кода де...

Не програмирам за Андроид и не ми се пипа системата. Че както казахмте телефончето не е малко, а много китайско. Ако се прецака, поне гаранция да има.

преди 1 час, simtech написа:

Не програмирам за Андроид и не ми се пипа системата. Че както казахмте телефончето не е малко, а много китайско. Ако се прецака, поне гаранция да има.

Ми тогава приеми на доверие квото ти казвам - тая камера има як ъпскейл - човек, от упор и на фокус снимаш монитор и пиксел не се вижда - целия ти дисплей на лаптопа е 1.3мпикс... трябваше да се види пиксел. А като снимаш целия монитор и не се чете.

Другия вариант е да има невъзможно безобразен филтър за шум, който да се прилага много безусловно - ама това не мога да го повярвам....

току що, flare написа:

Ми тогава приеми на доверие квото ти казвам - тая камера има як ъпскейл - човек, от упор и на фокус снимаш монитор и пиксел не се вижда - целия ти дисплей на лаптопа е 1.3мпикс... трябваше да се види пиксел. А като снимаш целия монитор и не се чете..

Съгласен съм, но съм виждал много оплаквания от фърмуъри на китайски телефони. След смяната им с други камерата се подобрявала значително. За това търся да видя какъв е сензора да зная дали толкова си може или има проблем. Защото ако има проблем - има гаранция.
Би ли ми дал друга идея къде да потърся инфо за модулите, които ползва андроида за камерата?

току що, simtech написа:

Съгласен съм, но съм виждал много оплаквания от фърмуъри на китайски телефони. След смяната им с други камерата се подобрявала значително. За това търся да видя какъв е сензора да зная дали толкова си може или има проблем. Защото ако има проблем - има гаранция.
Би ли ми дал друга идея къде да потърся инфо за модулите, които ползва андроида за камерата?

Ми проблемът е, че не е толкова просто. Незнам как е написан сензор драйвера в кърнъла. Обикновено, ако не е специфичен, само за един хардуерен модул, драйвера си чете някакъв списък със сензори и ги пробва един по един - и като намери може и да го постне в лога. Само че, там може изобщо да не са описани с истинските им имена. После дори и да са, това може изобщо да не излиза като информация никъде...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.