Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какви са правата на външен лектор в училище?

Featured Replies

Здравейте! Една година бях външен лектор в училище. Накрая си занесох трудовата книжка, за да ми нанесат стажа, а от там отказаха под предлог, че за външен лектор нищо не се пишело в книжката. Учудих се. Една година как ще докажа на бъдещи работодатели, че съм работила там? Ако някой знае нещо, моля да пише.

Ти трудов договор имаш ли?

преди 1 час, valka79 написа:

Здравейте! Една година бях външен лектор в училище. Накрая си занесох трудовата книжка, за да ми нанесат стажа, а от там отказаха под предлог, че за външен лектор нищо не се пишело в книжката. Учудих се. Една година как ще докажа на бъдещи работодатели, че съм работила там? Ако някой знае нещо, моля да пише.

Изял си х**. Нарочно написах така думата дори и администраторите да ми се скарат. Четири години бях по училищата. Повече в образователната система аз няма да се върна. Една година бях лектор и водих лекторски в 2 училища. 

1. Не ми се признаваше това, че съм учител и съответно нямах привилегиите като отпуски и бонуси към заплатата, както и пари за облекло

2. Оказва се по един хубав наш прекрасен закон, че лекторските не се водят за трудов стаж.

Съвета ми е само един - МАХАЙ се от това блато или ще си съсипеш живота!!

• Автор

А какво е това ОЗП , което ти дават накрая вместо трудова книжка?

И как да не водят стаж, след като внасят осигуровки в нап?

преди 43 минути, valka79 написа:

А какво е това ОЗП , което ти дават накрая вместо трудова книжка?

Аз знам какво преживях. Няма да коментирам или да задълбавам. Сам си прецени. Аз втори път подобна грешка няма да направя!  Язък за българското образование. Бълване неграмотни хора. Ще си платим заради това!

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

Ми, предполагам, че сте ги чели?

Имате договр, ок, ама какъв е? Граждански? В училищата, заради тези делегирани бюджети какво ли не правят. Външен лектор, демек на гражцдански, нали? Просто следващия път или не се съгласявате, ако ви е за стажа, или се съгласявате, защото кинтите са повече, ако сте на нормален. Как го доказвате? Пишите си го в сивито си и ако иска бъдещия ви работодател да се обажда да пита. Трябваше една препоръка може би да поискате, може би. Последното ми бачкане си бях на нормален договор, но дирека веднага човека се обади на предишния ми работодател. Той го увери, че не съм някакъв психар и тогава ме назначи, ама принципно много не гледат толкова подробно... Пичът беше стриктен... и това ми хареса. Така трябва да е. Все пак на една хартия всичко може напишеш, а и аз ако съм директор мога да те водя на работа, а ти да не си стъпвала в училище... Сложно е, но предполагам може...

Граждански договор като ви предложат следващия път в училище, ако сте за стажа и ако не сте го закъсала за пари, по-добре бягайте. Тоя - директорът - най-вероятно е някъв играч на дребно де мисли да ви метне... Така мисля. Може да ви е мислил и доброто - ако сте имали малко часове. С гражданския ще получите повече кинти. Пък стажа...

преди 8 часа, Емил Костов написа:

Изял си х**. Нарочно написах така думата дори и администраторите да ми се скарат. Четири години бях по училищата. Повече в образователната система аз няма да се върна. Една година бях лектор и водих лекторски в 2 училища. 

1. Не ми се признаваше това, че съм учител и съответно нямах привилегиите като отпуски и бонуси към заплатата, както и пари за облекло

2. Оказва се по един хубав наш прекрасен закон, че лекторските не се водят за трудов стаж.

Емо, някой бил ли те е да подписваш граждански договор? Водил си лекторски в две училища, понеже си бил на граждански. И вероятно си получавал повече пари, ако беше на нормален, щото по закон си задължен да стоиш еди колко си часа в даскало, ако си на нормален и физически няма как да си на две места. ;)

Цитат

Абе, сложно е, човек. Не е толкова просто. Наистина, просто да не разводняваме темата. Просто ще кажа, че е сложно. Системата е пробита, професията обаче е емоционално благодарна (просто няма нищо общо с другите! Като да речем да си в офис или на поточната линия в някой завод).Емоцията, хляб не купва :( ..Финансово - не (ма аз май не мога да се сетя де са в системата заради кинтите... заради друго са там). Аз пък бил препоръчал на автора да не се маха от нея. Малко търпение (класове, алабала, имах колеги с по 1000 лв. заплата - в провницията. Верно на 100 години...)

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

• Автор

Добре де, но моят въпрос е друг. Прави ли се опис в трудовата книжка за лекторските или не? Другите работи ги знам.

преди 7 часа, valka79 написа:

Добре де, но моят въпрос е друг. Прави ли се опис в трудовата книжка за лекторските или не? Другите работи ги знам.

Не. Както казах, понякога гражданския може да е по-добрата опция - от финансова гледна точка. Ако са ви малко часовете. Като не ви се води стаж (не ви удържат за пенсия) как да го пише в книжката?

преди 7 часа, valka79 написа:

сега

няма как да се прави защото не сте назначени на трудов договори

а кой ви е осигурявал и кой е плащал ДОД?

или сте си получавали целия хонорар без удръжки?

преди 20 часа, valka79 написа:

ако имате ПИК можете да си проверите на сайта на НАП

ако нямате ПИК - крайно време е да си извадите.

• Автор

Първо- бях на трудов договор.

Второ-  имах всички видове удръжки, осигуровки.

преди 7 минути, valka79 написа:

повтарям: с ПИК се проверява на сайта на НАП и се вижда какъв стаж е начислен. Пак там има телефон за справки. Просто се звъни и се задава въпроса.  Нали не си мислите че във форум ще ви кажат нещо повече от хората в НАП?

• Автор

Вижте какво, от вчера чета само глупости! Моля да се изказват само компетентни хора. Казвам, че бях на трудов договор, имах удръжки, имам пик, проверявах си редовно. Е, сега какъв е отговора? Пише ли се нещо в тр. книжка?

Вижте какво, от вчера чета само глупости! Моля да се изказват само компетентни хора. Казвам, че бях на трудов договор, имах удръжки, имам пик, проверявах си редовно. Е, сега какъв е отговора? Пише ли се нещо в тр. книжка?

компетентните хора колкото и да ви е чудно са в НАП. Звъните на телефона за справки и хората ще ви отговорят.  Каква ви е гаранцията че отговор тук е написан от компетентен човек?

преди 20 минути, valka79 написа:

НАП какво общо има с образованието???

НАП и НОИ имат общо с трудовите книжки

и в двете места ще ви отговорят на въпроса изчерпателно

• Автор

Човек, който е работил като лектор знае. Да сподели свой опит.

Пише ли се нещо в тр. книжка?

Не е важно дали се пише в трудовата книжка, а дали се зачита като осигурителен стаж.
Единствено верните справки са тези на НОИ и НАП, а не това, което пише в трудовата книжка.

Ако ме разбирате...

преди 1 час, emmi написа:

повтарям: с ПИК се проверява на сайта на НАП и се вижда какъв стаж е начислен. Пак там има телефон за справки. Просто се звъни и се задава въпроса.  Нали не си мислите че във форум ще ви кажат нещо повече от хората в НАП?

И да добавя - по ЕГН и ПИК на НОИ може да си проверите какви осигуровки и на какъв доход са правени.

Може да са ви удържани - въпроса е ... дали са внесени ?

преди 5 минути, valka79 написа:

Човек, който е работил като лектор знае. Да сподели свой опит.

По-добре - някой, който е работил като инспектор - я в НАП, я в НОИ, я в Инспекция по труда, а може и в Инспектората на МОН.

преди 1 минута, algor написа:

Не е важно дали се пише в трудовата книжка, а дали се зачита като осигурителен стаж.
Единствено верните справки са тези на НОИ и НАП, а не това, което пише в трудовата книжка.

Ако ме разбирате...

За периоди след 2004 година - разбира се.

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

• Автор

Когато кандидатствам за работа като учител изискват ОПИС НА ТРУДОВА КНИЖКА! Не документ от НАП! Как да го кажа по-ясно?

преди 8 минути, valka79 написа:

Когато кандидатствам за работа като учител изискват ОПИС НА ТРУДОВА КНИЖКА! Не документ от НАП! Как да го кажа по-ясно?

ама Вие сериозно ли сте бил/а преподавател в училище?

Договори, има различни - срочни, безсрочни, граждански. Щом сте била външен лектор сте била на граждански. Погледнете някой от фишовете си от заплата и вижте какво точно са ви удържали и за какво? В самия ви договор пише по какъв член сте назначена. Търсите члена и оттам разбирате. Държавна или общинска институция няма да тръгне да ви лъже в договора. Може обаче този, с който сте сключила договора да ви е минал по някакъв член, дето за него е по-изгодно. Мен са ме минавали и вече гледам, но з съм си дал съгласието - подписал съм се. После като отидох на борсата  се озъбих: "Ма то така ли било"...

Да, бил съм на граждански договор за извършване на образователна дейност (по проект), но казах ви, че има различни членове.

Не, занимавал съм деца по проект, с граждански договор, сключен с общината. Предлагали са ми да бъда лектор, но не съм се минавал (в училище съм бил или по заместване - до завръщане на титуляра... или на срочен). Защо? Имам го в сивито си, но в книжката нямам нищо!

• Автор

Поради тази причина изказваш некомпетентно мнение, както и всички други до сега. Направо ми идва да се разплача, като чета отговори, които нямат нищо общо с обявеният въпрос от мен. Жалко...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.