Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво е това ел устройство?

Featured Replies

преди 1 час, Azhen написа:

Аууу какво е това е ! За малко да си изплюя дъвката !

Изгаряне! Едни от най - тежките и зловещи изгаряния се получават при ел. инциденти!

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

ОООх, колко коментарии и съвети/даже и финансови/.Ако е толкова важно, вземи си един патрон/бушон-обикновен/, сложи му жичка от многожичен проводник и .......готово.Ако е за по голяма консумация-сложи две жички.Скоростта на сработване е почти като на автоматичния.Поздрави:no-no:Айларипии

За човек, ползващ комп, е елементарно да прочете 5 реда по техника за безопастност за такъв случай и да е наясно какво може и какво не може да се прави.Повече от 100 години са ползвали жичка/с подходящо сечение/,  но    автоматичен е по- добре/21 век/.А така, както си пострадал е просто невероятно-значи АБСОЛЮТНО не си знаел какво правиш-прочети все пак ПЕТ реда по техника на безопасност при работа с разклонител....Поздрави

Редактирано от mal1
просто съвет (преглед на промените)

преди 2 часа, Azhen написа:

Аууу какво е това е ! За малко да си изплюя дъвката !

Нарочно съм го скрил.

Това е дясната ми ръка, след като от едно от гнездата(не знам дали така се наричат) на разклонител, произведен в България, започна да излиза огън и да се чува едно бръмчене. Докато разбера какво става и пусна разклонителя и белята беше станала. Предпазителя в таблото не изключи - нито този за съответната стая нито главния. След това отвориха разклонителя и се оказа, че е станало късо съединение между фазата и масата.

Сега ще напиша, нещо, което не е по темата, но е добре да се знае. Изгаряния на пръстите(ръце и крака), длани, ходила, китки, глезени, лакти, рамена става, колянна става, врат, въобще всички стави се лекуват в Пирогов. Мен личния лекар ме изпрати да се лекувам у дома. Исках му направление за хирург, но не ми даде. Като отидох на комисия за удължаване на болничния, от хирурга разбрах, че е можело да остана сакат с дясната си ръка. Дано на никого никога да не му се случва подобно нещо, но е хубаво да се знае къде трябва да се лекуват подобни изгаряния..

преди 25 минути, A.com написа:

Нарочно съм го скрил.

Това е дясната ми ръка, след като от едно от гнездата(не знам дали така се наричат) на разклонител, произведен в България, започна да излиза огън и да се чува едно бръмчене. Докато разбера какво става и пусна разклонителя и белята беше станала. Предпазителя в таблото не изключи - нито този за съответната стая нито главния. След това отвориха разклонителя и се оказа, че е станало късо съединение между фазата и масата.

Сега ще напиша, нещо, което не е по темата, но е добре да се знае. Изгаряния на пръстите(ръце и крака), длани, ходила, китки, глезени, лакти, рамена става, колянна става, врат, въобще всички стави се лекуват в Пирогов. Мен личния лекар ме изпрати да се лекувам у дома. Исках му направление за хирург, но не ми даде. Като отидох на комисия за удължаване на болничния, от хирурга разбрах, че е можело да остана сакат с дясната си ръка. Дано на никого никога да не му се случва подобно нещо, но е хубаво да се знае къде трябва да се лекуват подобни изгаряния..

Това че някъде е станала волтова дъга от късо съединение не означава задължително че ще направи достатъчно голям ток за да сработи защитата.
Викаш ей така как си държеше разклонителя и стана белята !!!

преди 4 минути, BMW Маниак написа:

Това че някъде е станала волтова дъга от късо съединение не означава задължително че ще направи достатъчно голям ток за да сработи защитата.
Викаш ей така как си държеше разклонителя и стана белята !!!

Не. Държах разклонителя така, че дланта ми беше над едно от гнездата. Включих го в контакта и стана белята. Лично аз не съм очаквал подобно нещо да се случи. От една страна разклонителя е български - черен на цвят с три гнезда, бял кабел и черен щепсел. Винаги купуваме такива, защото им имаме доверие(колкото и странно да звучи). Включван е многократно без да има никакви проблеми.

Обаче, парен каша духа. Сега всеки път като включвам разклонител гледам как съм го хванал.

преди 5 часа, KTT написа:

По-малко ракия преди постове по форумите.
Относно кривите на изключване - вземи та прочети. Има ги и са стандарт. И не зависят от производителя.

Вземи ти да попрочетеш. И по-леко с оценките - не знаеш кой какъв е.

При положение, че от 12 години (чартиран, преди това също) ) проектирам всякакви инсталации - и такъв като теб да вземе да ми обяснява ...

преди 4 часа, Кумчо вълчооо написа:

Криви - прави! Обикновения потребител отива в магазин и купува според разбирания, джоб и предпочитания! Никой не споменава за криви! След като продукта е пуснат за масова употреба ,то той трябва да отговаря на изискванията да предпазва, а другото са излишни философии, неразбираеми за клиента! Факт е че качеството е под всякаква критика както за скъпите продукти, то така и за евтините! Имам наблюдение над продукт масово използван от едно от ЕРП-тата! Та това чудо веднъж изключено под товар, не се включва повече. Трябва да демонтирате, да избутате палеца за да зацепи и отново да монтирате. Просто - уникално!

Целият ти пост показва колко, ама нищо не разбираш. Нали въпросния "обикновен потребител", когато отида при "обикновения продавач" и каже - "Дайте ми един авт.предпазител" - първия уточняващ въпрос трябва да е - "С каква крива да е?"

Понеже тези, с крива "С" са най-използвани - по-често се приема, че е този тип и не се пита. Но това е друг въпрос.

преди 1 час, A.com написа:

... едно от гнездата(не знам дали така се наричат) на разклонител ...

Не се обиждай - не е лично, ама пишете за неща, дето даже не знаете кое каво е и как се казва.

Изобщо - техническия форум на 168-а детска градина.

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

преди 3 минути, jhoro написа:

Не се обиждай - не е лично, ама пишете за неща, дето даже не знаете кое каво е и как се казва.

Изобщо - техническия форум на 168-а детска градина.

Аз затова съм написал, че не знам как се казва. Никога не е късно човек да научи нещо ново. :)

преди 3 минути, A.com написа:

Аз затова съм написал, че не знам как се казва. Никога не е късно човек да научи нещо ново. :)

Казах го, повтарям - думите ти бяха само повод.

Ти поне си признаваш, когато не знаеш нещо - други хем не знаят и не разбират, хем дават акъли и оценки.

преди 3 часа, jhoro написа:

Целият ти пост показва колко, ама нищо не разбираш. Нали въпросния "обикновен потребител", когато отида при "обикновения продавач" и каже - "Дайте ми един авт.предпазител" - първия уточняващ въпрос трябва да е - "С каква крива да е?"

Цитат

KTT

По-малко ракия преди постове по форумите.

Абсолютно се съгласявам с цитирания съфорумник!  Отиваш във филтъра, Жоро!

Сега по темата:

- Потребителите въобще не са длъжни да разбират от всичко! Има консултанти, на които като кажеш че искаш с "С" крива , то ще те попитат какво е криво! 

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

преди 4 часа, mal1 написа:

Ако е толкова важно, вземи си един патрон/бушон-обикновен/, сложи му жичка от многожичен проводник и .......готово.
Ако е за по голяма консумация-сложи две жички.

Тази глупост - да не я правиш, мислиш или повтаряш.

Навремето имаше един лаф

"На един му горели често предпазителите. Казали му - сложи по-дебела жичка. Той сложил един пирон и ... му изгоряла къщата."

jhoro,

Нямам вашият богат опит в проектирането на ел. инсталации.

Обаче имам опит в производството и тестването на съвременни ел. предпазители преди да стигнат до пазара по света.

Опитах се накратко да обясня, че когато отидеш до магазина освен номинален ток, трябва да си наясно за какво ще ползваш този предпазител. Има си стандарти за това. Това са и кривите (предназначението) B, C..... Те съответно и коренно променят допълнителните параметри на предпазителя освен номинален ток. Говоря за ток+време за късо съединение, ток+време на удържане на термичната защита, ток+време на изключване на термичната защита. При един и същ номинален ток на предпазителя, всичките останали параметри ще са различни при различните типове.

Та идеята ми беше - преди да идеш до магазина би следвало да знаеш какво търсиш и за какво ще го ползваш. Например В16 или С16. И двата са 16А, на външен вид са еднакви ама са съвсем различни.

Редактирано от KTT (преглед на промените)

Гадна работа е тока- ако те удари, не можеш да му го върнеш.
Автоматичните предпазители в голямата си част са некачествени, направо се разпадат вътре механично.
КТТ е прав- много важни са параметрите за времето на задействане, температурите и претоварванията. Но затова лайците трябва да се допитват до хора, които са в час.
Гледам  електротехниците  като идват  как се ядосват от некачествени прекъсвачи за токовете до 400А.

преди 3 часа, KTT написа:

Та идеята ми беше - преди да идеш до магазина би следвало да знаеш какво търсиш и за какво ще го ползваш.

Това е задължително и се подразбира.

Съкратих цитата, за да се пести място - иначе съм съгласен с всичко. Не виждам някакво противоречие.

преди 2 часа, Рик написа:

Гадна работа е тока - ако те удари, не можеш да му го върнеш.
Автоматичните предпазители в голямата си част са некачествени, направо се разпадат вътре механично.
КТТ е прав- много важни са параметрите за времето на задействане, температурите и претоварванията. Но затова лайците трябва да се допитват до хора, които са в час.
Гледам  електротехниците  като идват  как се ядосват от некачествени прекъсвачи за токовете до 400А.

Не стига това, ами и ... "Тока няма приятели."

Колкото до некачественни - тествал съм стари авт. предпазители - при номинален ток 25А изключваше още на 16 !!! Ако не се лъжа (беше преди десетина години) - бяха от този тип.

408348.jpg

И другото - тук говорим за предпазители за променлив ток, щото при постоянния ... нещата са малко по-различни.

"И другото - тук говорим за предпазители за променлив ток, щото при постоянния ... нещата са малко по-различни. "

Нещата не са малко по различни, нещата са коренно различни. Както и приложението им.

Да не досаждаме на колегите от темата. Мога да добавя, че при тях и двете защити - късо и термична, както и времената им са доста  близо до тази от номиналния им ток, че се налага механично да се "спъва" едната при тестването им. Затова и имат 2 технологични отвора от страни.

преди 27 минути, KTT написа:
преди 1 час, jhoro написа:

И другото - тук говорим за предпазители за променлив ток, щото при постоянния ... нещата са малко по-различни.

Нещата не са малко по различни, нещата са коренно различни. Както и приложението им.

Ти май си забравил какво е "Литота" - обратното на хиперболата.

преди 1 час, KTT написа:

Да не досаждаме на колегите от темата.

Аз, лично, нямам нищо против да си говорите и да споделяте опит и знания.

Аз съм до тук по темата.

"С  една или повече жици правим всеки един изгорял бушон като нов". Надявам се никой да не го прави.

А който купува нов предпазител да има в предвид и буквичките освен номинален ток. 

преди 4 минути, KTT написа:

Аз съм до тук по темата.

"С  една или повече жици правим всеки един изгорял бушон като нов". Надявам се никой да не го прави.

"Шъ та праа да умиргаш" - надявам се, че не буквално.

Последно, накратко, с мои думи.

Автоматичен предпазител. Параметри - номинален ток, тип (В,С..), сандвич(брой в пакет), предназначение.

Всеки авт. предпазител има 2 защити:

1. От късо съединение - зависи от номинала, типа, време на въздействие

- два гарантирани тока - първи ток - неизключване при въздействие 100 ms., втори ток - гарантирано изключване в рамките на 100 ms.

2. Термична защита - от "претоварване" - токове превишаващи в % номиналния но не много високи. Зависи от номинала, величината на тока, време на въздействие, околна температура.

- две гарантирани времена - време на неизключване, време на изключване при един и същи ток и при една и съща температура. По-висок ток или по-висока температура - по-ранно изключване.

MCB.jpg

На горната примерна картинка виждаме реакцията на предпазителя и при двете защити.

Виждаме как се променят параметрите при различните типове. В - за битови нужди, С - за уреди с по-висок пусков ток, D - за уреди с  много висок пусков ток.

Всеки предпазител преди да се опакова се настройва и тества. Тези характеристики са стандарт и не би следвало да зависят от фирмата производител. Не си купувайте предпазители от магазините за един ден. Не ги "донастройвайте" или ремонтирате.

Авт. предпазител не е битова техника за ежедневна употреба. Колкото по-рядко се обаждат - толкова по-добре. По времето на сработване бихме могли да се ориентираме за причините за проблема - късо или претоварване и колко е над номинала това претоварване.

Успех.

преди 21 минути, KTT написа:

Последно.

...

Успех.

Що последно - пиши си. Това което си постнал е почти всичко вярно. Само една корекция - предпазител с крива В не е само за битови нужди, но е най-често използвания тип в бита.

Другото, което е добре да се добави (в едно жилище) е диференциалнотокова защита (некоректно наричана дефектнотокова). Английския вариант е най-добре описващ - прекъсвач за остатъчен ток.

Например - 15212(1).jpg                                                                                                 220px-Residual-current_device_mechanism_                                                                         

Принципа е ясен, но за който не знае - ще поясня накратко. Идеята е да се мерят и сравняват "влизащия" и "излизащия" ток. Ако се констатира разлика - значи някъде "се губи". Протича ток (утечка) между фазата / нулата и корпус. И ако този ток на утечка е по-голям от 30 mA - защитата сработва.
Това е за единичен кръг.

Това, което е писано в цитираната статия в Уикипедия - "Диференциалнотоковите защити, които изключват при по-голям ток на утечка (напр. 300 mA) обикновено се свързват към главния предпазител и защитават от пожар токовите кръгове, към които няма свързани диференциалнотокови защити  ..." - не е вярно. На по-високо ниво се слагат ДТЗ за 300 mA и 500 mA за защита на самата апаратура и за спазване принципите на селективност и каскадност.

Бих добавил, че  ДТЗ работи само при истинска 3 проводна инсталация - Фаза, нула, земя. При старите 2 проводни соц. инсталации - фаза и нула, тя е неприложима.

преди 6 часа, KTT написа:

Бих добавил, че  ДТЗ работи само при истинска 3 проводна инсталация - Фаза, нула, земя. При старите 2 проводни соц. инсталации - фаза и нула, тя е неприложима.

В момента по стандарт е задължително при изграждане на нови и обновяване на съществуващи, електрическите инсталации да се правят три-/пет-проводни.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.