Премини към съдържанието
bojoviki

Замръзване/забиване на компютъра след преинсталация

    Препоръчан отговор


    Здравейте,реших да направя преинсталация на супер стария компютър.CPU Type DualCore AMD Athlon 64 X2, 1800 MHz (9 x 200) 3400+.Video Adapter:NVIDIA GeForce 8500 GT  (512 MB).OS Name Microsoft Windows XP Professional.Motherboard Name  MSI K9N Neo v1.0 (MS-7260)  (3 PCI, 2 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN)
    Motherboard Chipset   nVIDIA nForce 550, AMD Hammer.

    От много години не бях го преинсталирал,понеже работеше безупречно(за целите си),но почна да лагва,да не отваря браузъра нормално и всичко,което е нормално за толкова стар компютър.Пиша в раздел "Хардуер",понеже след чиста преинсталация,остана едно "замръзване" на екрана.Това се получава при натоварване,когато се пусне игра,понякога на инсталиране на програма/игра,понякога още със проверката  на системата,затова и изключих от биоса бутването.Навеждаме на мисълта да е загряване на процесор,тръгнало захранване или лоши сектори в диска.
    В Event Viewer-a ми излязоха следните грешки

    Log Name    Event Type    Category    Generated On    User    Source    Description
    Application    Error    101    2016-07-31 23:43:19        Application Hang    1002: Hanging application mmc.exe, version 5.2.3790.4136, hang module hungapp, version 0.0.0.0, hang address 0x00000000.  
    System    Warning    None    2016-07-31 22:47:26    SYSTEM    USER32    1073: The attempt to reboot VIKI-33FBF530A6 failed  
    System    Error    None    2016-07-31 23:09:55        Service Control Manager    7000: The MSICPL service failed to start due to the following error:   The system cannot find the file specified.    
    System    Error    None    2016-07-31 23:09:55        Service Control Manager    7000: The MSICPL service failed to start due to the following error:   The system cannot find the file specified.    
    System    Error    None    2016-08-01 18:29:16        Disk    11: The driver detected a controller error on \Device\Harddisk0\D.  
    System    Error    None    2016-08-01 18:29:21        Disk    11: The driver detected a controller error on \Device\Harddisk0\D.  
    System    Error    None    2016-08-03 19:43:59        Disk    11: The driver detected a controller error on \Device\Harddisk0\D.  
    System    Error    None    2016-08-03 19:44:01        Disk    11: The driver detected a controller error on \Device\Harddisk0\D.  
    System    Error    None    2016-08-03 19:44:04        Disk    11: The driver detected a controller error on \Device\Harddisk0\D.  
    System    Error    None    2016-08-03 19:44:04        Disk    11: The driver detected a controller error on \Device\Harddisk0\D.  
     

    Знам,че има програми за натоварване поотделно на процесор,захранване,диск,но ще изчакам по-компетентни хора от мен да ме насочват.Та ако мога да съживя машинката.Поздрави

    П.П.Ето още малко данни

    Sensor Properties    
    Sensor Type    Winbond W83627EHF/EHG  (ISA A10h)
    GPU Sensor Type    Diode  (NV-Diode)
    Motherboard Name    MSI MS-7250 / MS-7260
    Chassis Intrusion Detected    Yes
        
    Temperatures    
    Motherboard    42 °C  (108 °F)
    CPU    41 °C  (106 °F)
    CPU #1 / Core #1    35 °C  (95 °F)
    CPU #1 / Core #2    36 °C  (96 °F)
    Aux    50 °C  (122 °F)
    GPU Diode    55 °C  (131 °F)
    ExcelStor Technology J8160S    [ TRIAL VERSION ]
        
    Cooling Fans    
    CPU    1455 RPM
    GPU    70%
        
    Voltage Values    
    CPU Core    1.240 V
    +3.3 V    3.328 V
    +5 V    5.018 V
    +12 V    [ TRIAL VERSION ]
    VBAT Battery    3.040 V
    GPU Core    [ TRIAL VERSION ]
     

    Редактирано от bojoviki (преглед на промените)

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Отвори си cmd с администраторски права и напиши:

    echo y|chkdsk c: /f /r

    и натисни Enter.

    Като завърши проверката снимай прозореца и го покажи.

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове
    преди 5 минути, ExaFlop написа:

    Отвори си cmd с администраторски права и напиши:

    echo y|chkdsk c: /f /r

    и натисни Enter.

    Като завърши проверката снимай прозореца и го покажи.

    Първо да благодаря за бързата намеса.Не успя да направи проверката и излезе следното съобщение:The type of the file system is NTFS.

    Cannot lock current drive.Chkdsk cannot run because the volume is in use by another process.Would you like to schedule this volume to be checked the next time the system restarts?This volume will be checked the next time the system restarts.

    Да рестартирвам ли?

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Извинявам се  - моя грешка трябва да се провери дял D,  а не С, но и С да провериш не е грешка - ще го направи при следващия рестарт. Изпълни в конзола следната команда:

    echo y|chkdsk d: /f /r

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Сега стана,чисто информативно,защо точно "D" а не "C",понеже Уин-а е в "C"?

    П.П.Разбрах,заради грешките от Event-a

    untitled.bmp

    Редактирано от bojoviki (преглед на промените)

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Общо взето добре си се насочил. 

    преди 2 часа, bojoviki написа:

    Навеждаме на мисълта да е загряване на процесор,тръгнало захранване или лоши сектори в диска.

    Като се има предвид процесора трябва да е без охладител или поне със спрял вентилатор за да прегрява та остава диска и захранването. Недостатъчно захранване може да доведе до лигава работа и на диска. Огледай дъното хубаво, едно че е на възраст и може да има тръгнали кондензатори, а е и MSI, и захранването не е ясно каков е .......

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Процесора е с работещ вентилатор.Захранването мисля,че беше нещо от рода SOI.Т рябва да го погледна,когато се прибера.

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове
    преди 8 часа, bojoviki написа:

    Ти точно информацията на финала не си показал :) 
    Покажи съдържанието на eventvwr->Windows Logs->System под грешка 1001:
    http://www.sevenforums.com/tutorials/96938-check-disk-chkdsk-read-event-viewer-log.html

    на третата картинка е отбелязано с Log  и червена стрелка.
    84712d1379283549t-check-disk-chkdsk-read

    Копирай съдържанието на полето General и го публикувай тук.

    Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Здравей,захранването е ISO.След малко ще пробвам да изпълня указанията ти,понеже заби с отварянето на браузъра.Иначе съм дал всичко до последния ред.

     

    Лошо,отново заби малко след като отворих форума.Как да изпълня указанията?.Ще пробвам вечерта,ако е нещо  заради температурите на процесор,захранване. 

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Провери си кабелите на твърдия диск - извади ги и ги постави отново, като кабела за данни презакачи и към дънната платка..

    И провери генерира ли още тази грешка (id 11)

    Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове
    преди 2 часа, ExaFlop написа:

    Провери си кабелите на твърдия диск - извади ги и ги постави отново, като кабела за данни презакачи и към дънната платка..

    И провери генерира ли още тази грешка (id 11)

    Сега ще пробвам да извадя кабелите от твърдия диск и да ги поставя наново.Ако кабела за данни е широколентовия,то той си е към дънната платка.

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Вадиш и слагаш

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове
    преди 29 минути, ExaFlop написа:

    Вадиш и слагаш

    Направих го и засега не засича.Пробвах това за Event,но ми излиза само за "C" дяла.Когато разгледах вече липсваха грешки,освен една,от преди да извадя кабелите.

    Грешката е 11.На диска

     

    Дали да го натоварим компютъра,че да видим или....?В момента оперирам от него.

    Редактирано от bojoviki (преглед на промените)

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Още ли я има грешка 11? Покажи лог

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Event Type:    Error
    Event Source:    Disk
    Event Category:    None
    Event ID:    11
    Date:        04.8.2016 г.
    Time:        21:10:55
    User:        N/A
    Computer:    VIKI-33FBF530A6
    Description:
    The driver detected a controller error on \Device\Harddisk0\D.

    For more information, see Help and Support Center at http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp.
    Data:
    0000: 03 00 68 00 01 00 b6 00   ..h...¶.
    0008: 00 00 00 00 0b 00 04 c0   .......À
    0010: 01 01 00 00 00 00 00 00   ........
    0018: 00 00 00 00 00 00 00 00   ........
    0020: 00 0e 1a c0 00 00 00 00   ...À....
    0028: 11 01 00 00 00 00 00 00   ........
    0030: ff ff ff ff 03 00 00 00   ÿÿÿÿ....
    0038: 40 00 00 8f 02 00 00 00   @......
    0040: 00 20 0a 12 40 03 20 40   . ..@. @
    0048: 00 00 00 00 0a 00 00 00   ........
    0050: 00 00 00 00 f8 b5 50 86   ....øµP
    0058: 00 00 00 00 b0 3b 59 86   ....°;Y
    0060: 02 00 00 00 07 0d 60 00   ......`.
    0068: 28 00 00 60 0d 07 00 00   (..`....
    0070: 58 00 00 00 00 00 00 00   X.......
    0078: f0 00 04 00 00 00 00 0b   ð.......
    0080: 00 00 00 00 08 03 00 00   ........
    0088: 00 00 00 00 00 00 00 00   ........
     

    Само тази е,но преди да пробваме с ваденето и поставянето на кабелите.

    Засега се държи,имаше няколко активни прозореца.Ще пробвам да го натоваря още и ще пиша след малко.

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Така,определено се усеща някакво подобрение.Изразява се в,доста бързо стартиране на системата,възможност от ползване на интернет,браузване.Пробвах да инсталирам игра,всичко бе нормално,но при влизането заби,но без мишката.Забелязах,че се получава някакво опресняване след замръзване на екрана.Искам да кажа,че след засичане на екрана,мишката остава да работи известно време.После и тя забива,но след няколко секунди тръгва,но само тя.Другото,което е,че след последния забив,не ми изкарва грешки.

    Редактирано от bojoviki (преглед на промените)

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Имам чувството, че тази машина трябва да се разглоби, почисти и сглоби отново.

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

     

    преди 10 минути, ExaFlop написа:

    Имам чувството, че тази машина трябва да се разглоби, почисти и сглоби отново.

    Това го направих,може би не чак толкова професионално,но доста боклук изкарах отвътре.На мнение си,че не е хардуерно нещо?Тоест не можем ли да проверим,без закупуване на нови части,захранване,диск или процесор.Например със стрес тест или нещо друго?Просто да локализираме проблема,че ако се втурна да купувам части на принципа проба грешка,стария компютър ще излезе колкото нов.

    Редактирано от bojoviki (преглед на промените)

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове
    преди 24 минути, ExaFlop написа:

    разглоби, почисти и сглоби отново.

    Може модули памет да не контактуват като трябва, може много неща да са.

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Така,малко монолог правя,но пробвах въпросния тест с Аида.Значи на първите четири(CPU,FPU,cashe,system memory),температурите не мръднаха,а процесора скочи на 100%,но работеше.След това сложих отметка на local disks,продължи да работи.И накрая пробвах и с GPU(s),компютъра заби за момент,но тръгна,но на третата минута заби напълно.Ако това може да ви насочи към проблема.

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Проблем с видео картата. Тя интегрирана на дъното ли е или е на слот?

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове
    преди 2 минути, ExaFlop написа:

    Може модули памет да не контактуват като трябва, може много неща да са.

    Разбрах,ако не успеем да открием причината,ще го разглобя наново.Мерси за помощта.Лека вечер

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове
    преди 1 минута, ExaFlop написа:

    Проблем с видео картата. Тя интегрирана на дъното ли е или е на слот?

     

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Изключи компютъра от контакта, натисни бутона за включване за 10-ина секунди.
    Извади видео картата от слота - ВНИМАТЕЛНО с щипката на слота, ако има такава. Изтрий с парче от лист хартия ( от тетрадка примерно) контактните площадки, които влизат в слота - сгъваш на две листчетослагаш платката с контактнипера да влязат в сгънатата хартия. Леко притискаш с палец и показалец хартията от външната страна и протриваш перата с хартията. Не стискай силмо и дълбоко, за да не изкършиш някой SMD  елемент.

    Върни обратно платката в слота. Включи в коннтакта и пробвай.

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

    Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

    Регистрирайте се

    Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

    Нова регистрация

    Вход

    Имате регистрация? Влезте от тук.

    Вход


    ×

    Информация

    Този сайт използва бисквитки (cookies), за най-доброто потребителско изживяване. С използването му, вие приемате нашите Условия за ползване.