Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

избор на тръби за парно.

Featured Replies

Цял живот съм се отоплявал на локално парно, като три пъти съм сменял жилището и съм изграждал парното си на ново. В момента за пореден път ми се налага да минавам по този път. Проблема е, че времената са други и вече използват нов вид тръби за локалното парно. Чета коментари за течове при кипването на парното с тръби с алуминиева вложка. Виждам, че има и други модели тръби, като полипропилен  за топла вода, както и стъклофибърни също за гореща вода.

На тези тръби (полипропилен )им пише, че са за гореща вода, но не виждам да пише на фитингите, че издържат на топлина. В тях няма нито алуминиева вложка, нито стъклофибър. Посъветвах се в един магазин в който продават всякакви неща за изграждането на парно. Там ми предлагат тънка бяла тръба с алуминиева вложка, навита на колело. Виждам една снимка тук в съседна тема.

8904091x.png

Каква е тази плетеница, то май с това малко фи и помпа трябва.

Някой има ли парно с такива тръби? На мен винаги ми се е въртяла водата сама. Къщата ми е на 3 етажа и нямам намерение да поставям помпа и такава плетеница от тези тънки маркучи.

На мен ми трябва 1цол инсталация, като с умалител ще влезе на 1\2 в радиатора.

Основния ми въпрос е: за тези тръби с алуминиева вложка нужна ли е помпа?

Силно се колебая между тези нови тръби и старите черни метални. По принцип на почти еднаква цена ще ми излязат, но черната стоманена тръба ще ми отнеме поне месец да изградя системата. С бялата тръба за седмица ще е готова. Само дето не ми вдъхва доверие и не знам нужна ли ми е помпа заради малкия диаметър на тръбата.

Тази бяла тръба - Тръба ли е или е по правилно да се нарече маркуч?

Какви тръби мога да използвам за да изградя системата без помпа, да отнеме малко време и да е надеждно? Аз само с черни метални тръби съм работил до сега.

Редактирано от nikolela (преглед на промените)

Струва ми се, че имате намерение да не следвате съвети и сте склонен към самовзривяване! Видно е, че не разбирате и за това извикайте специалист, който да изгради правилно отоплителната система! Така наречената плентеница може да бъде подредена, прикрита. Трябва ти също помпа, UPS, разширителен съд, предпазни клапани и пр. и пр.

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

преди 13 минути, nikolela написа:

Основния ми въпрос е: за тези тръби с алуминиева вложка нужна ли е помпа?

Абсолютно! Още повече, че техните фитинги са с значително по-малък диаметър от този на тръбата.

преди 17 минути, nikolela написа:

Тази бяла тръба - Тръба ли е или е по правилно да се нарече маркуч?

Нарича се Pex-Al-Pex тръба и може да се огъва, но не и като маркуч.

преди 20 минути, nikolela написа:

Какви тръби мога да използвам за да изградя системата без помпа, да отнеме малко време и да е надеждно? Аз само с черни метални тръби съм работил до сега.

Всякакви с подходящ диаметър и устойчивост на температурата на водата.

Моите тръби са половината медни/от камината през целия коридор 5 метра/  нататък са PP със алуминиева вложка.Аз до сега за 7-8 години теч не съм имал.Температурата на водата я държа 65 градуса максимум,имам термометър в началото на тръбата която илиза от камината.До сега не ми е кипвала или завирала :)

Винаги е нужна помпа ,има хора живеещи в къща които не слагат и водата сама се качва като почне да ври.Лично за мен е малоумие ,щото тря ръгаш постоянно дърва и всичките ти тръби да са медни.

Бялата тръба е PEX-AL-PEX и е пластмасова тръба с алуминиева вложка. ППР тръбите не са подходящи за гореща вода.

Алтернативното захранване (UPS) не е задължително ,освен ,ако живеете в населено място ,където често спират тока. Те и без това не са особено ефективни и ресурсът на батериите им изобщо не е голям ,но пък цената им е доволно висока.
Ако всичко е направено ,както трябва ,не би следвало да има проблеми при спиране на тока (водната помпа). 

• Автор
преди 8 часа, Кумчо вълчооо написа:

Струва ми се, че имате намерение да не следвате съвети и сте склонен към самовзривяване! Видно е, че не разбирате и за това извикайте специалист, който да изгради правилно отоплителната система! Така наречената плентеница може да бъде подредена, прикрита. Трябва ти също помпа, UPS, разширителен съд, предпазни клапани и пр. и пр.

През живота ми съм имал веднъж взрив, като котела от квадрат стана кръг. Причината беше замръзване на цялата система, понеже отсъствах седмица от вкъщи. Моя грешка, че не се усетих на време. Всички тръби бяха отворени и вътре се виждаше плътен лед. Друга опасност от взрив няма, понеже при кипване си изхвърля водата през приливника. Дори и без вода да остане ще си гори като обикновенно кюмбе без да затопля радиаторите. След като ми казвате, че ми е нужна и помпа, няма да се занимавам с този вид тръби. Ще си карам по старомодния начин със черни метални тръби. Кофти, че ще ми отнеме малко по-вече време за изграждането на системата. Благодаря ви за съдействието, понеже ми помогнахте за пореден път.

преди 2 часа, nikolela написа:

През живота ми съм имал веднъж взрив, като котела от квадрат стана кръг. Причината беше замръзване на цялата система, понеже отсъствах седмица от вкъщи. Моя грешка, че не се усетих на време. Всички тръби бяха отворени и вътре се виждаше плътен лед. Друга опасност от взрив няма, понеже при кипване си изхвърля водата през приливника. Дори и без вода да остане ще си гори като обикновенно кюмбе без да затопля радиаторите. След като ми казвате, че ми е нужна и помпа, няма да се занимавам с този вид тръби. Ще си карам по старомодния начин със черни метални тръби. Кофти, че ще ми отнеме малко по-вече време за изграждането на системата. Благодаря ви за съдействието, понеже ми помогнахте за пореден път.

Не разбирам само защо те "плаши" помпата!? Помпата е компактна, безшумна и с много ниска консумация на ел . енергия! С използването на попмпа, КПД на системата се увеличава! Относно търъбите, то разправиите са си кажи, речи едни и същи! Предимството на новите тръби е ,че отсъства корозия по тях , задържат по - малко отрагания и не се налага тяхното защитно и козметично боядисване! При желание направи централните топлопроводи по старомодния начин, а отклоненията с новите тръби!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.