Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Заслужава ли си да взема харддиск WD Red 8 TB?

Featured Replies

Кратко и ясно: WD не препоръчвам, както и Seagate. Все още провеждам тестове и не мога да ти препоръчам марка за толкова обемни HDD.

• Автор

Това ме хвърли в тъча. :) Че освен тези две фирми - каква алтернатива има? Тошиба?

преди 8 минути, sten90 написа:

Това ме хвърли в тъча. :) Че освен тези две фирми - каква алтернатива има? Тошиба?

Има ли значение какви ще вземеш? Аз съм с Тошиба от серия300. Работят си чудесно ден и нощ!Не ми е ясно какво "изследвате" на дисковете ! За частно ползване, напълно достатъчни които и да избереш. 

преди 46 минути, sten90 написа:

Има, по-горе са споменати тамън две хубави марки.

преди 33 минути, * СТЕФАН * написа:

Има ли значение какви ще вземеш? Аз съм с Тошиба от серия300. Работят си чудесно ден и нощ!Не ми е ясно какво "изследвате" на дисковете ! За частно ползване, напълно достатъчни които и да избереш. 

Има значение, в повечето случаи с тези марки е на късмет :) По-старите хардове и като цяло тези с по-малък обемен капацитет са по-издръжливи на всичко. ИМа случаи дори с наводнени да работят като пушки. Тошиба не всички са лоши, като цяло спадат към не особено препоръчвани марки, за обемисти говоря, не за до 250-500 ГБ

• Автор

Докато чакам човекът да си довърши тестовете, погледнах за консумацията на ток. За 8-терабайтовият "червен" дават 6.4 W Read/Write, 5.2 Idle, за 4 и 6 терабайта "син"(бивш "зелен") - 5.3 W Read/Write, 3.4 W Idle. В този смисъл един 8-терабайтов е по-добре от 2х4, но не е по-добре от 6-терабайтов. Вероятно ще избера последният вариант.

преди 18 часа, Филипов написа:

Като ти трябва според мен вземай. След година като дойде време за следващия няма да е повече от 600, а може и 500.

Захранването е прилично, но все пак при развъртане има поне 5 кратно претоварване и на няколко диска едновременно става бая рисковано. Мисля че можеш да го ползваш заедно с 1 - 2 от досегашните.

И заради активното PFC можеш да имаш проблем при работа с UPS..

Може ли да поясните/потвърдите специално това за "5-кратното" претоварване. Не съм специалист по електротехника, но тази история я срещнах в една книга за съвременни митове и (градски)легенди. Може ли кабел, кондензатор и т.н., изчислени за определен ток, да издържат 5 пъти по-голям - макар и за десети от секундата?

Пет пъти е условно, не се ангажирам с точните стойности. Но порядъка е такъв. Някаква маса за да се развърти от покой до работни обороти иска някакво количество енергия И за колкото по-малко време става това, толкова повече мощност трябва. Примерно да подкараш кола. Ако е ширпотреба ще ти трябват 10 секунди, някоя мощна може и за 3. След това за да се поддържа движението трябва много по-малко енергия. Опростено (до едно захранване) - ако при работа трябват 0.5А (6W) то при развъртане дърпа за няколко секунди 2.5А (примерно) Маса на плочите на съответните обороти. Та като ги умножиш по 8 диска стават 20 ампера. процесорът и видеокартата и те си дърпат примерно по 10 и захранването вече е претоварено или на граница, защото е 35А. Е, читавите ще издържат известно време претоварване. По-калпавите ще имат недопустими отклонения в напрежението, хептен боклуците може и да изпушат. При всички обстоятелства няма да е достатъчно добра филтрацията, защото не е разчетена за такъв товар. Пак сметки и запаси.

Механиката, поне за един размер е еднаква, като обороти и маса на плочи, та постоянната консумация е приблизително еднаква. В другата има разлика, свързана с бързодействието - за дадена маса на главите трябва съответна енергия за да се преместят и позиционират по разни пътечки. Та затова по-бързите дискове (черните) греят повече.

Та на дисковете може и да има милиони часове, но са дефинирани и старт/стоп цикли, защото там са критическите претоварвания - през контролера за управление на двигателя преминава съответния по-голям ток, макар и за ограничено време. И да има 50000 или 100000 цикъла. Затова винаги спирам изключването на хардовете за енергоспестяване - развъртането ги мори много повече, отколкото е файдата от "икономията".

Едно китайско говорителче може и да издържи 100W, ама за 10us. 10W за 10 сек, а 1W за час и повече. Въпрос на нагряване на материалите.

Та за безпроблемната работа на хардовете качественото захранване е от първостепенно значение. Технологиите са едни и същи. Просто някои, които произвеждат големите хардове са по-напред и са постигнали по-голяма плътност на записа. Със съответната точност на позициониране на главите.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.