Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос относно SSD

Featured Replies

• Автор
преди 49 минути, КОЛЯ написа:

До автора на темата - един доста мощен свободен иснтрумент със който можеш да направиш повечето настройки на Операционата система за SSD: Mini SS Tweaker 2.6

Освен това никак не е зле да релокираш users директорията на дял различен от ССД по време или след инсталацията. Има описано как става това в 10 Forums.

Users Folder - Move Location in Windows 10

По този начин на SSD ще остане само  операционната ситема и програмните файлове както и папката програм дата. Логове и всичко останало ще ходи на дял различен от SSD диска. По този начин ще удължиш максимално живота на въпросният диск.

Нормално е при смяната на режима на хард диска да ти даде син екран. Защото инсталацията ти е протекла във режим ИДЕ. От там насетне инсталацията на Уиндоус е пригодила устройствата за такъв режим на работа на хард диска.

Причината беше, че след като селектирам режима - AHCI е валиден за портове 1-4, като SSD-то попада в порт 5. Преместих портовете и сега работи,

преди 18 минути, Viiipeer написа:

Причината беше, че след като селектирам режима - AHCI е валиден за портове 1-4, като SSD-то попада в порт 5. Преместих портовете и сега работи,

E браво,но не каза как си сменил режима,под safe mode ли влезе ,или...........?И понеже пита дали е толкова важно-да важно е,повишава се скоростта на четене/запис от диска и се използват по-добре възможностите му.

• Автор
преди 37 минути, Слави Маринов написа:

E браво,но не каза как си сменил режима,под safe mode ли влезе ,или...........?И понеже пита дали е толкова важно-да важно е,повишава се скоростта на четене/запис от диска и се използват по-добре възможностите му.

Режима го смених от биоса... след което вече нямах сини екрани, като предварително едитнах регистрите от туториала.

Верно е, че има повишение в скоростите, макар и под моето дъно да не са много големи - има прираст от 50MB/Sec разлика, което е пак добре!

Благодаря на всички участвали в темата!

Редактирано от Viiipeer (преглед на промените)

преди 8 часа, Viiipeer написа:

Режима го смених от биоса... след което вече нямах сини екрани, като предварително едитнах регистрите от туториала.

Верно е, че има повишение в скоростите, макар и под моето дъно да не са много големи - има прираст от 50MB/Sec разлика, което е пак добре!

Благодаря на всички участвали в темата!

Само не каза дали успя да си направиш и system image,за да имаш и опция за възтановяване.

• Автор

Не съм пробвал все още.

Един въпрос - при смяна от IDE към AHCI - имам лаг в системата - това нормално ли е, или означава че пак ще трябва да преинсталирам и да минавам на IDE?

преди 17 часа, Viiipeer написа:

Радвам се. А инструмента за ССД използва ли го. Ще ти спести време, освен това върши отлична работа за цялостната оптимизация на такъв род носители на данни.

• Автор

Не съм пробвал все още.

Един въпрос - при смяна от IDE към AHCI - имам лаг в системата - това нормално ли е, или означава че пак ще трябва да преинсталирам и да минавам на IDE?

Не съм го пробвал все още. Сега след преминаване на AHCI изпитвам рандъм фрийзове. Чудя се -пак да преинсталирам и да мина на IDE, ако това продължи,

Провери дали имаш актуални драивери,провери си и версията на биоса ти да не е много стара,по принцип би трябвало да работи по-добре с този интерфейс системата,ако всичко е наред.

на 19.09.2016 г. в 11:06, Viiipeer написа:

Здравейте! Интересувам се, понеже си взех SSD за да го ползвам под Windows OS, трябва ли да се настройват някакви специфични неща?

Не. Windows 10 е достатъчно интелигентен, за да се грижи сам за ССД-то, няма нужда да спираш, пускаш или настройва нищо. Хибернацията евентуално за да не заема излишно място на и без това малките ССД-та, но иначе няма проблем да си стои. Ако тръгнеш да спазваш всички "полезни" съвети от горе, като местене на виртуалната памет, инсталиране на програми на друг дял, местене на потребителски файлове и т.н., ще се загуби основната идея на ССД-то. И да, диска трябва да е на AHCI, иначе най-малкото не можеш да включиш TRIM, а и скоростта е по-ниска.

Проблема със синия екран - случва се, ако имаш включен повече от един диск по време на исталацията и след това ги разместиш. И аз така се мъчих скоро, като преместих дисковете на нова система.

Препоръчвам ти да оставиш само ССД-то включено, и да преинсталираш Windows, за по-сигурно, и след това да си включи другите дискове. Също инсталирай и последните драйвери за дъното и чипсета, ако има такива на сайта. Възможно е вградените в Windows да са стари или орязани. ЛАГ не трябва да има, макар че не знам какво точно разбираш под това.

Но смени си и SATA кабела за всеки случай - аз скоро имах постоянни замръзвания на системата, и причината се оказа кофти кабел. Нищо чудно при тези включвания и изключвания, които си правил, да е тръгнал.

преди 7 часа, Viiipeer написа:

Не съм пробвал все още.

Само да уточним - пуснал си AHCI за порт 1-4, но си вързал ССД-то на порт 5? Той на какъв режим е?

на 21.09.2016 г. в 0:58, Viiipeer написа:

Редактирано от Петко К (преглед на промените)

• Автор
преди 17 часа, Петко К написа:

Не. Windows 10 е достатъчно интелигентен, за да се грижи сам за ССД-то, няма нужда да спираш, пускаш или настройва нищо. Хибернацията евентуално за да не заема излишно място на и без това малките ССД-та, но иначе няма проблем да си стои. Ако тръгнеш да спазваш всички "полезни" съвети от горе, като местене на виртуалната памет, инсталиране на програми на друг дял, местене на потребителски файлове и т.н., ще се загуби основната идея на ССД-то. И да, диска трябва да е на AHCI, иначе най-малкото не можеш да включиш TRIM, а и скоростта е по-ниска.

Проблема със синия екран - случва се, ако имаш включен повече от един диск по време на исталацията и след това ги разместиш. И аз така се мъчих скоро, като преместих дисковете на нова система.

Препоръчвам ти да оставиш само ССД-то включено, и да преинсталираш Windows, за по-сигурно, и след това да си включи другите дискове. Също инсталирай и последните драйвери за дъното и чипсета, ако има такива на сайта. Възможно е вградените в Windows да са стари или орязани. ЛАГ не трябва да има, макар че не знам какво точно разбираш под това.

Но смени си и SATA кабела за всеки случай - аз скоро имах постоянни замръзвания на системата, и причината се оказа кофти кабел. Нищо чудно при тези включвания и изключвания, които си правил, да е тръгнал.

Само да уточним - пуснал си AHCI за порт 1-4, но си вързал ССД-то на порт 5? Той на какъв режим е?

Боднатото относно TRIM - не е вярно - TRIM работи и с IDE,

Под лаг, разбирам фрийзване съпровождащо с рестарта - занръзване на прорами - not responding, въртене на кърсора. Минах на IDE и сега ги няма проблемите,

В интернет е спордно доколко AHCI е по-добре от IDE в определени случай. Дъното ми поддържа макс Windows 8, така че драйвери няма, Относно последното - Дъното не позволява порт 4,5 да е в AHCI, а 1-4 в IDE и обратното - когато включа AHCI - то е за всички портове. Когато бях правил ескперименти въпреки че е пуснато за всички портове от биоса - AHCI - диска беше сложен в порт 5 и не се виждаше - разместих портовете и се оправи, но пък дойдоха проблемите със замръзването на екрана както казах по-горе.

преди 36 минути, Viiipeer написа:

В интернет е спордно доколко AHCI е по-добре от IDE в определени случай.....

AHCI и IDE е от основно значение при механичните дискове, разбирай стандратните HDD... AHCI поддържа NCQ , а IDE - не

072408-0834-ahcivsideb1.gif?w=614

• Автор
преди 4 минути, techmaniac написа:

AHCI и IDE е от основно значение при механичните дискове, разбирай стандратните HDD... AHCI поддържа NCQ , а IDE - не

072408-0834-ahcivsideb1.gif?w=614

Нещо нети сващам сравнението. Явно е, че от дясно картина показва последователна работа...

току-що, Viiipeer написа:

Нещо нети сващам сравнението. Явно е, че от дясно картина показва последователна работа...

Разликата е в това че при AHCI имаш по-голямо подобрение на производителността при HDD. При SSD не е толкова голяма, не че е излишна функция.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.