Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Хора знаете ли място откъдето мога да си намеря безплатно стари процесори, рам, лан карти, звукови карти, видеокарти, дъна?

Featured Replies

Хора знаете ли място откъдето мога да си намеря безплатно стари процесори, рам, лан карти, звукови карти, видеокарти, дъна? Може би място където ги изхвърлят някоя фирма или хора? Трябват миза един експеримент. Не е нужно да са работещи :)

преди 4 часа, ignorant написа:

Хора знаете ли място откъдето мога да си намеря безплатно стари процесори, рам, лан карти, звукови карти, видеокарти, дъна? Може би място където ги изхвърлят някоя фирма или хора? Трябват миза един експеримент. Не е нужно да са работещи :)

Кутии, захранвания и дъна има на сметищата. Едно изсушаване и тръгват да работят. Аз цял компютър си събрах, но е слаб дори и клипчета в тубата не мога да гледам. Поне захранването ми върши работа за буфера, който се захранва от 60w усилвател за кола, както и диодното ми осветление на двора, коридора и едната ми стая. На сметището ги разделят на отделно купче, само трябва да попиташ де е.

Редактирано от nikolela (преглед на промените)

преди 6 часа, ignorant написа:

Тоя "експеримент" го знаят много хора, за това даже има обяви за изкупуване на електронен скрап. Как така си изпуснал другия експеримент с американските пенита?

преди 1 час, nikolela написа:

Кутии, захранвания и дъна има на сметищата. Едно изсушаване и тръгват да работят. Аз цял компютър си събрах, но е слаб дори и клипчета в тубата не мога да гледам. Поне захранването ми върши работа за буфера, който се захранва от 60w усилвател за кола, както и диодното ми осветление на двора, коридора и едната ми стая. На сметището ги разделят на отделно купче, само трябва да попиташ де е.

Къде е това сметище дето са ми отделили ел. елементите и мога да си ги взема ако искам безплатно? Ще ме заведеш ли да прикарам ТИР-а?

Цитат от другия форум :) :

"Идеята е да събера към 100кг от тях за да има смисъл да проведа един експеримент за извличането на 1грам ценен метал от тия 100кила скрап. Мечта ми е да проведа този химичен експеримент, но за да изкарам 1грам ценен метал от тях по мои изчисления ще ми трябват 100кг скрап smile.gif Моля ви, това ми е мечта smile.gif "

Ех да имаше такова място и в България..

преди 2 часа, eminem_vr написа:

Къде е това сметище дето са ми отделили ел. елементите и мога да си ги взема ако искам безплатно? Ще ме заведеш ли да прикарам ТИР-а?

Града ни е малък и за цял тир не става. Купчината може и да се събере а може и да не се събере в една каруца. Рам липсва, но тук таме се виждат по местата си процесорните охладители. Под тях 100% стои и процесора. Редки елементи не продават, като инструменти. Каквото съм вземал от там като инструменти и компютърни компоненти съм ги крил при износа.

Сметището се намира в Севлиево на изхода към Търново. Всички местни го знаят като Рогъ.

преди 4 минути, Mr.n0b0dy написа:

Ех да имаше такова място и в България..

Ех тоя Linus. Все качествени клипове в канала и мрежата му. Един от малкото дето мисля че си заслужава милионите от тубата дето прибира.

преди 3 минути, nikolela написа:

Града ни е малък и за цял тир не става. Купчината може и да се събере а може и да не се събере в една каруца. Рам липсва, но тук таме се виждат по местата си процесорните охладители. Под тях 100% стои и процесора. Редки елементи не продават, като инструменти. Каквото съм вземал от там като инструменти и компютърни компоненти съм ги крил при износа.

Сметището се намира в Севлиево на изхода към Търново. Всички местни го знаят като Рогъ.

Демек искаш да кажеш че ако случайно се решили да отделят, може и да има малка купчинка от боклуци. Която са я преровили обстойно и няма как да изнесеш от там никакви цветни метали, като радиатори и кабели от захранвания, без да крадеш или да си платиш. Освен ако я и няма купчинката. Няма да се ходи до Севлиево май. Поне по тоя повод.

преди 18 минути, eminem_vr написа:

Ех тоя Linus. Все качествени клипове в канала и мрежата му. Един от малкото дето мисля че си заслужава милионите от тубата дето прибира.

Демек искаш да кажеш че ако случайно се решили да отделят, може и да има малка купчинка от боклуци. Която са я преровили обстойно и няма как да изнесеш от там никакви цветни метали, като радиатори и кабели от захранвания, без да крадеш или да си платиш. Освен ако я и няма купчинката. Няма да се ходи до Севлиево май. Поне по тоя повод.

Принципно всичко което е там се продава доста над  цената която се изкупува метала. Примерно плътното желязо се продава на 1.20лв за килограм. Не знам на колко го купуват. Аз само обикалям и си взимам каквото ми хареса. Там цял ден мога да обикалям без да ми доскучае.  Предварително се обаждаш, че ти трябва нещо и те те пускат свободно да ровиш. Каквото си харесал го носиш на кантара и си го плащаш на кило, но на съвсем различна цена от изкупеното. В близките дни имам ходене в близост и мога да направя видео клип на купчината и да попитам дали може да се купи някой компонент. Дано само да понамалее снега, че би трябвало да ги е позатрупал. Там почти всичко е на открито.

преди 13 минути, nikolela написа:

Принципно всичко което е там се продава доста над  цената която се изкупува метала. Примерно плътното желязо се продава на 1.20лв за килограм. Не знам на колко го купуват. Аз само обикалям и си взимам каквото ми хареса. Там цял ден мога да обикалям без да ми доскучае.  Предварително се обаждаш, че ти трябва нещо и те те пускат свободно да ровиш. Каквото си харесал го носиш на кантара и си го плащаш на кило, но на съвсем различна цена от изкупеното. В близките дни имам ходене в близост и мога да направя видео клип на купчината и да попитам дали може да се купи някой компонент. Дано само да понамалее снега, че би трябвало да ги е позатрупал. Там почти всичко е на открито.

Няма нужда да разпитваш май допълнително, поне за форума. Автора иска да вади платина и злато от тези компоненти, понеже е гледал някой клик-бейт в тубата или е чел нещо някъде. Ама дали го е разбрал не се знае. Никой май не се интересуваше да си купува компютърни части от сметището за да ги ползва като такива. Това е и като отговор на поста на Mr.n0b0dy по-нагоре с клипа. Няма такива места в България, защото тук нищо не се изхвърля, преди да е абсолютно ненужно и то не само на собственика или на евентуален купувач - изхвърля се само когато почти никой човек на планетата няма да прояви интерес към тая вещ или ако е директно опасна за здравето. Дори и да няма място за складиране, това не е причина да се хвърля. Ама ако все пак я хвърли българина си помни къде е тази вещ. Къде точно я е изхвърлил. Да не би да му потрябва. Колко хора срещам все по-често с такива компютри които се ползват ежедневно, а са на по 15 години например. Може би защото живея в северозападналия район, но не може само бедността да е причината. Нещо в манталитета си е. Прецакваш се като изхвърляш нещо - може пък да спечелиш пари от него.

Може би автора е гледал нещо подобно..

Spoiler

Но това е една идея по-реалистично.. какво може да се направи със старите части..

И двете са реалистични, второто е по-лесно и достъпно.

Не знам защо в темата се улавят нотки на хумор. Авторът пита, може това да му е мечта, хубаво е човек да сбъдва такива... Друг въпрос е, че някои нямат нужните сили, за да го направят, при което мислят, че и останалите ги нямат.

преди 25 минути, Blue Ray написа:

И двете са реалистични, второто е по-лесно и достъпно.

Не знам защо в темата се улавят нотки на хумор. Авторът пита, може това да му е мечта, хубаво е човек да сбъдва такива... Друг въпрос е, че някои нямат нужните сили, за да го направят, при което мислят, че и останалите ги нямат.

Ко рече? За какви мечти говориш? Мечтае някой да му натрупа елементи и да вади платина от тях. И имал нужните сили... Видя ли как се прави упражнението? Мислиш ли че ще му стигнат силите? 

Той си преценил. Упражнението отдавна съм запознат как става, за това мисля, че щом мисли, че има силите, нека се пробва... Ако ги няма, но наистина държи на това, ще ги натрупа. Проблем не виждам...

преди 6 минути, Blue Ray написа:

Той си преценил. Упражнението отдавна съм запознат как става, за това мисля, че щом мисли, че има силите, нека се пробва... Ако ги няма, но наистина държи на това, ще ги натрупа. Проблем не виждам...

Бе аз може би виждам малък проблем - че когато мама и тате още не те пускат да си играеш навън по тъмно примерно, едва ли ще имаш как да си бъркаш химични съединения :) Друго пък - съмнявам се да събере такива части като проси из форумите. Не става така тая работа май. Има хора дето ги изкупуват и никой няма да тръгне да му ги подарява ако не е .... без да давам определение. Не е казал и от неговото населено място даже. Всички да му пращат. Е аз дори да искам как да му пратя? По куриер да ходя до офиса да пускам пратка за мерси. Не съм много навит май, пък и е студено. И като му пратя от Враца една видеокарта доставката 5 лева и като накупи това онова и къде му е печалбата? Едно кило платина няма да свали от нея. Тия неща не стават така и това е причината покрай нас да не се е напълнило с богати 14-15 годишни хлапета със сбъднати мечти. 

Не знаем на каква възраст е, но мисля, че става въпрос за човек над 25 години. Освен това, дори и да са по-малко не виждам проблем да се занимава с Химия... Отделно не е никакъв проблем набавянето на компоненти... Има много хора, които ги изхвърлят по разни места, както вече е писано в темата, може от такива да си ги набави, не е нужно някой да му ги подарява, освен ако не му е роднина и няма в изобилие...

• Автор

Пичове на 27 съм, имам къща на едно село необитаема и къща в областен град необитаема с гаражи, лятна кухня двор.. Имам и няколко стотачки предостатъчни за купуване на материалите. Главно противогаза ще ми глътне 70-80лв със химичните неща към 100 да дойде грубо. Имам пари да си купя химията и противогаза.  Но за да си струва експеримента трябва да намеря достатъчно материал. И златото ще го сваля, ама сребро и платина изобщо не знам къде се съдържат. Имам към 20 CRT-та на които взех медта, охлаждащите алуминиеви блокчета, желязото(някаква ламарина, магнита я привлича) и пластмасата. Към 10-ина стари компютъра(96-и набор) със селерони процесори, 4 от тях имам  нормални квадратни процесори, другите са някакви като интегрална схема , все едно е видеокарта. В тази връзка тия алуминиеви охлаждания търсят ли се някъде? могат ли да се използват за други охлаждания? Къде мога да ги продам като охлажания(не като алуминий)? Отделно имам към 20 видеокарти(под графичния процесор има и някво злато?),1 звукова карта..всичките мога да им резна пинчетата за злато, но адски нищожно. Имам 10-ина рам памети. Дъната също имат златни пинчета, също адски нищожно - имам към 20 дъна.. Всички тея неща общо нямат достатъчно злато за да си струва експеримента(трябва поне да изкарам 2-3грама да си покрия парите вложени в експеримента).. трябват ми още материали...за това добри хора моля ви! Ако знаете от къде мога да си взема, или вие ако ще подарявате. от софия съм :)

Редактирано от ignorant (преглед на промените)

Хайде да спреш с глупостите си "експерименти". Ти ще дишаш през противогаза а околните хора, които ще осмърдяваш и те ли да си купят? Или да се натровят? Отпадъчните химикали в канализацията или ще поливаш замята? Всичко е адски токсично. Писнало ми е от цигани, горящи кабели и гуми заради стотинки да осмърдяват всичко. 

• Автор
преди 4 часа, Филипов написа:

Хайде да спреш с глупостите си "експерименти". Ти ще дишаш през противогаза а околните хора, които ще осмърдяваш и те ли да си купят? Или да се натровят? Отпадъчните химикали в канализацията или ще поливаш замята? Всичко е адски токсично. Писнало ми е от цигани, горящи кабели и гуми заради стотинки да осмърдяват всичко. 

Я по-скоро ти спри да пишеш глупости. Влез в ютуб и виж как се прави. Да се поуспокоиш малко, че не става дума за екологична катастрофа. На село няма околни хора. А 90% от хората го правят в домовете си, сам си прави изводите.

преди 3 часа, ignorant написа:

Я по-скоро ти спри да пишеш глупости. Влез в ютуб и виж как се прави. Да се поуспокоиш малко, че не става дума за екологична катастрофа. На село няма околни хора. А 90% от хората го правят в домовете си, сам си прави изводите.

Химикали не се изсипват в канала. Поинтересувай се и за това. 

Аз пък искам да те помоля като добър човек да ми пратиш платината направо а не компонентите. Ако може. Че ме мързи да я вадя. Добър човек ли си? Защото си имам мечта да харча пари.

• Автор

Моля без хейт. Написал съм какво търся и защо. Ако някой иска да помогне и може, нека помогне. Това е :)

Знаеш ли как постъпвам аз! Аз изхвърлям в контейнера, а след това посочвам на желаещия контейнера, от който да си ги извади ако желае! Защо ли ?!?

Тръгнал си с трици маймуни да ловиш! Ще искаш и някой за собствена сметка да ти изпраща компоненти!?! Няма как да стане! В моя град има такива хора, но са си обявили пункта и цената на която изкупуват!

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

• Автор
на 8.01.2017 г. в 20:46, Кумчо вълчооо написа:

Знаеш ли как постъпвам аз! Аз изхвърлям в контейнера, а след това посочвам на желаещия контейнера, от който да си ги извади ако желае! Защо ли ?!?

Тръгнал си с трици маймуни да ловиш! Ще искаш и някой за собствена сметка да ти изпраща компоненти!?! Няма как да стане! В моя град има такива хора, но са си обявили пункта и цената на която изкупуват!

Преписваш ми твърдения които не съм писал никога.  Не съм казвал, че за собствена сметка искам да ми пращат компоненти. Мога да дойда лично до тях, в софия живеят много хора със стари непотребни компютри които също изхвърлят в контейнера.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.