Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Сравнение между пелетна камина и климатик

Featured Replies

Може ли да се направи такова сравнение относно разходите в двата варианта? Днес едни колеги се заприказваха за пелетни камини. Гледах в Практикер и в една друга фирма за параметри. Не разбирам нито от климатици, нито от камини/котли. По параметрите на пелетна камина 6 киловата излиза например разход от 0,24 до 0,72 кг/ч. Оттук сметката ми става малко съмнителна. По колко средно излиза килограм пелети? В Практикер в момента виждам две цени - по 6,60 лв. и 9 лв. за 15 кг. С тези стойности излиза между 173 и 518 лв. на месец. Бъркам ли някъде и с колко?

В момента се отопляваме на въглища/дърва. До миналата година палехме две печки, тази зима отопляваме само дневната. Моята стая е малка и там пускам духалка(ако компютъра не стига :)). Миналата година от 1 тон въглища за 350 лв. останаха към половината. Значи по една доста приблизителна сметка отоплението ни излиза към 70 лв. на месец - от ноември до март. През ноември и март не е студено, колкото сега, но го приемам така, защото не смятам дървата.

Може ли да се направи подобна приблизителна сметка за климатик? Ще вкарам данните, които знам, а за които не знам - ще направя допускане...

• Автор
преди 3 минути, Без умствен капацитет написа:

преноса на захранващата енергия

Тоест?

аз съм на климатик и го пускам вечер на нощна тарифа и  сутрин го изключвам и  държи топло цял ден и не се занимавам с пепелища  и огньове

• Автор
току-що, Без умствен капацитет написа:

климатика се захранва през мрежата на ЧЕЗ, ЕВН

а пелетите в чували

Това поне ми е ясно. :) Опитвах се да разбера като пари колко ще излезе при равни условия - температури, обем/площ и др. Като съм наясно, че климатика се ползва и за охлаждане, а камината - не.

Продължавайте на твърдо гориво. Особено ако имате достъп до своя или крадена гора. Приемам че си селска къща и нямаш други варианмти като парно, газ и т.н. Тогава ако с това изкарвап сезона с 1000 лв (примерно) - дървата също ги броя .

За сравнение с климатикк ще си на подобно. Плюс - няма мизерия, цапане. Веднага е готово. Минус - въздушен поток, зависимост от ЕРП - може точно в най - студеното (като сега) да няма ток. Допълнителен плюс - в топло ще те охлажда. Инвестиция - 1500 - 2000.

Пелети - скъпи. На сезон 2 - 3000. Малко цапане само в котелното. Мои познати се набутаха, изгориха две  мазета пелети и го преустроиха на камина с водна риза. Инвестиция - 2 - 5000 - по същество е локално парно..

При всички условия е удачна инвестицията в топлоизолация. - ще намалоте наполовина разхода за отопление и се повишава комфорта, както и намалява температурната разлика между отопляеми и неотопляеми помещения.

преди 8 часа, sten90 написа:

Може ли да се направи такова сравнение относно разходите в двата варианта? Днес едни колеги се заприказваха за пелетни камини. Гледах в Практикер и в една друга фирма за параметри. Не разбирам нито от климатици, нито от камини/котли. По параметрите на пелетна камина 6 киловата излиза например разход от 0,24 до 0,72 кг/ч. Оттук сметката ми става малко съмнителна. По колко средно излиза килограм пелети? В Практикер в момента виждам две цени - по 6,60 лв. и 9 лв. за 15 кг. С тези стойности излиза между 173 и 518 лв. на месец. Бъркам ли някъде и с колко?

В момента се отопляваме на въглища/дърва. До миналата година палехме две печки, тази зима отопляваме само дневната. Моята стая е малка и там пускам духалка(ако компютъра не стига :)). Миналата година от 1 тон въглища за 350 лв. останаха към половината. Значи по една доста приблизителна сметка отоплението ни излиза към 70 лв. на месец - от ноември до март. През ноември и март не е студено, колкото сега, но го приемам така, защото не смятам дървата.

Може ли да се направи подобна приблизителна сметка за климатик? Ще вкарам данните, които знам, а за които не знам - ще направя допускане...

Какво ще правиш с тази камина от 6 киловата? Това макс една стая ако затопли. Дай поне един линк да я разгледаме.

Климатика в студено време замръзва и не топли. Просто изключва, като варианта е да се затопля с нагреватели на ток.

Да се топлиш на пелети, не ми допада поради ниската калоричност на това гориво. Самата инсталация, ако е с водна риза и радиатори излиза много скъпо и на края пак си зависим от ел.енергия заради водната помпа, която трябва да върти водата. И пак ако спре тока става студено, защото няма кой да върти водата и става взрив, макар, че то пък няма и кой да подава пелети. Явно пак ще стоиш на студено. Та и в този случай не бих направил такава инвестиция.

Ако се използват малко стаи на ток с ел.радиатори май е най изгодно.

Ако си на първи етаж или в къща е най изгодно да се изгради парно на твърдо гориво. Излиза около 3000лв, като след това се топлиш с под 1000лв за гориво на сезон.

Да вземем за пример тази камина. http://www.pazaruvaj.com/kamini-c4177/prity/plw13-p169315612/#opisanie

Поради малкото киловати, спокойно смятай разхода на максимум, защото на минимално горене ще ти е студено.

4кг. гориво на час. 15 кг. чувал ще ти стигне за 4 часа да те топли.  Ако струва чувал от 15кг. пелети 10лв. то за какво отопление говорим? Изобщо не си заслужава да се гледа в тази посока.

Каква ти камина на пелети? С 10лв ще се топля 4-ри часа. Че пък няма да дам 2300лв за тази камина. :mad:

Аз съм с парно, като с 2 кофи въглища (около 25кг.) го паля сутринта в 6 часа и ми е топло до към 6 вечерта. Добавям още една кофа и в полунощ още ми парят радиаторите. Сутринта все още има жара в котела, като водата все още е затоплена. Тон въглища ми е 280лв. Дърва използвам колкото да запаля въглищата. Котела ми е 3 киловата и затопля 8 радиатора или това е цялата ми къща.

Редактирано от nikolela (преглед на промените)

Разликата? 

- Тези, които познавам и са на отопление - камина, ходят по къси ръкави и гащи и през най лютата зима. Все пак огньове, пепел, пушек. Тези пък с климатиците им е чистичко, но и отоплението излиза малко по - скъпо!

• Автор

Благодаря за участието. Доста информация се натрупа за обработване. :)

Къщата е малка - както се вижда от схемата и ми се струва, че разпределението на стаите не е много удачно. Това обаче не мога да променя. В града има някаква газова мрежа, но като съм слушал от хора колко пари ще трябват - колкото за котела, още толкова поне - за включването. И ми се струва, че всяка година напролет намаляват цената на газта, а наесен я вдигат. По принцип мисля да взема климатик - за дневна/кухня, спалня и моят "кабинет" - разбрах, че ще трябват два климатика(може би с общо три вътрешни тела). Мисля си - ако трябва ще дам повече пари, но да върши работа и за отопление. Иначе понеже предпочитам да ми е топло, а не да ми е студено ;) - ще си казвам: досега съм карал така - като ми стане твърде топло лятото - пускам си вентилатора. В друга тема за климатици четох коментар, че някакъв модел имал електрически нагревател за размразяване на външното тяло и това доста вдигало разхода. Не са ли всички климатици така? Разбрах, че според цената общо взето се гарантира работа до определени минусови температури.

Относно споменатата от мен камина - от сайта biootoplenie.com - Solara 6 kW. Пишат, че може да отоплява до 50 кв. м.

План на етажа.png

преди 16 часа, Филипов написа:

Продължавайте на твърдо гориво. Особено ако имате достъп до своя или крадена гора. Приемам че си селска къща и нямаш други варианмти като парно, газ и т.н. Тогава ако с това изкарвап сезона с 1000 лв (примерно) - дървата също ги броя .

За сравнение с климатикк ще си на подобно. Плюс - няма мизерия, цапане. Веднага е готово. Минус - въздушен поток, зависимост от ЕРП - може точно в най - студеното (като сега) да няма ток. Допълнителен плюс - в топло ще те охлажда. Инвестиция - 1500 - 2000.

Пелети - скъпи. На сезон 2 - 3000. Малко цапане само в котелното. Мои познати се набутаха, изгориха две  мазета пелети и го преустроиха на камина с водна риза. Инвестиция - 2 - 5000 - по същество е локално парно..

При всички условия е удачна инвестицията в топлоизолация. - ще намалоте наполовина разхода за отопление и се повишава комфорта, както и намалява температурната разлика между отопляеми и неотопляеми помещения.

Къщата е от плътни тухли за горния етаж и камъни за полуподземния етаж(необитаем засега). Скоро сложихме изолация - 8 см стиропор. Пода и тавана са гредоред/дъски.

преди 32 минути, sten90 написа:

" Не са ли всички климатици така? "     -   не

" Разбрах, че хххххххххх общо взето се гарантира работа до определени минусови температури. "       -     така е.

Иначе - за къща най - подходящото е камина с водна риза! Истински комфорт на ниска цена.  С газови инсталации не се занимавай защото е скъпо.

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

Климатиците се озорват от -15 нагоре.

Иначе са най-чистото решение.

преди 5 минути, Кумчо вълчооо написа:

" Не са ли всички климатици така? "     -   не

" Разбрах, че според цената общо взето се гарантира работа до определени минусови температури. "       -     така е.

Иначе - за къща най - подходящото е камина с водна риза!

Смятах го с камина или с парно да съм преди 5-6 месеца.

Парно излиза по евтино, като разликата е, че котела не се нуждае от водна помпа, пепелака е само в мазата при котела.

Знам на какво прилича стаята на брат ми в която се намира камината и колко често му се налага да проветрява стаята заради пушещата камина.

Като духне вятър и през вратата на камитата пепел излиза, мокета е прогорен, стените черни, люти на очите от пушак а до камитата винаги има кофа и чувал с дърва.:mad:

преди 1 минута, nikolela написа:

Парно излиза по евтино, като разликата е, че котела не се нуждае от водна помпа, пепелака е само в мазата при котела.

Знам на какво прилича стаята на брат ми в която се намира камината и колко често му се налага да проветрява стаята заради пушещата камина.

Добре - хайде и парно. Съгласен.

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

• Автор
преди 1 минута, nikolela написа:

Мислех, че котлите за парно също имат водна помпа и само някои модели са на гравитационен принцип... За съжаление къщата няма нито мазе, нито прилежаща пристройка. Има една барака отделена на двора - още едно "гениално" решение отпреди половин век...

преди 7 минути, sten90 написа:

Мислех, че котлите за парно също имат водна помпа и само някои модели са на гравитационен принцип... За съжаление къщата няма нито мазе, нито прилежаща пристройка. Има една барака отделена на двора - още едно "гениално" решение отпреди половин век...

Когато бях малък живеех в такава къща. За да има ниво, котела беше вкопан в постройката до къщата. Така се изпълняваше нормално работата.  Ако няма ниво може да се сложи и помпа на връщащата вода, но щом няма маза става сложно. В един форум четох за приемливо решение на къща като твоята. Построиха залепена постройка за къщата, голяма колкото една селска външна тоалетна. В нея поставиха котела и му добавиха водна помпа. Ако искаш да избегнеш водната помпа, ще трябва да копаеш трап малко по висок от котела. Аз лично бих се отказал от това, че много играчка.

преди 19 часа, ExaFlop написа:

До тук това е най доброто предложение за отопление.

• Автор
преди 40 минути, nikolela написа:

Когато бях малък живеех в такава къща. За да има ниво, котела беше вкопан в постройката до къщата. Така се изпълняваше нормално работата.  Ако няма ниво може да се сложи и помпа на връщащата вода, но щом няма маза става сложно. В един форум четох за приемливо решение на къща като твоята. Построиха залепена постройка за къщата, голяма колкото една селска външна тоалетна. В нея поставиха котела и му добавиха водна помпа. Ако искаш да избегнеш водната помпа, ще трябва да копаеш трап малко по висок от котела. Аз лично бих се отказал от това, че много играчка.

До тук това е най доброто предложение за отопление.

Изглежда интересно, но в моят случай е трудно за реализиране. Стаите са малки и почти навсякъде има мебели. Засега най-удачно ми се струва климатик и за извънредни ситуации(спиране на тока или голям студ) - печките. Засега нямам други въпроси по темата.

П.П. Пишат, че при температурна разлика -25 - +20 градуса за изолирана стая се изразходват по 20 Вата на куб. м. Струва ми се прекалено хубаво. Трябва да изровя таблиците по термодинамика и да видя да не се окаже, че чисто теоретично за затопляне на 1 куб. м въздух ще трябват повече от 20 Вата.:) Някъде видях за климатици да пише около 70 Вата/куб. м за отопление. 

Иначе в нашата страна намират ли се такива уреди?

Редактирано от sten90 (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.