Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Автомобил за около 3000 за нов водач

Featured Replies

Здравейте! 

Бих искал да поема рискът на закупуването на кола втора ръка.

Добре нямам високи доходи за момента — приема се.

Трябва ми автомобил който да е широк и висок, голям човек съм, а и най—мразя да ми е тясно някъде.

Марката е без значение не съм фен на определен производител.

Друго изискване е задължително климатик или троник — лятото е зор като няма духало, зимата с парно се оправям криволяво.

Още нещо важно — не съм сигурен с какво гориво да летим? Най—лесно ми идва на ума газ/бензин. Добре де но чувам че дизелу излизало горе долу пак същото от гледна точка на колко ще плащам реално за пробег.

Пример — на баща ми ситроенчето , ксара от новия чешит седанче на газ бензин, за 250км дава около 16 лева газ и пет бензин. вземи си малко — това е по малко от десет на сто. 

Сега тука идва пояснение— ще я карам колкото градско толкова и извън града. Три четири пъти в месеца ще се излиза на път, стотина км отиване средно. Из града всеки ден ще ме вози. Базирано на тези цифри — какво гориво ще е най изгодно?

Изключваме миниван и комби — търсим хечбек или седан. Четири врати задължително и чесно да си призная не съм фен на големите скорости и силните обороти. Над 120 не дигам, освен ако пътя не е само направо и без неравности. Предпочитам спокойното и меко возене, да не се усеща че колата се движи.

След малко консултиране и оглед се въртя около голф четворка за около два бона и нещо, с газова и прехвърляне и малко обслужване да ударим прословутата сума от три бона. Замислял съм се за рено меган новичкия пак горе долу толкова като пари ама чувам че гори повечко и се разваля повече ? Сега наясно съм че зимаш ли втора ръка се ще има нещо, много зависи на какво ще попадне човек.

Примирил съм се с мисълта че няма да е идеален автомобил но пък това не трябва да ме спира да взема що годе хубава количка за тази скромна сума.

В момента се движа с едно ситроенче ZX , не е лошо ама ЕГНто се обажда а и много зе да ми гори, особенно тая зима.

Не искам ситроен като на баща ми защото е нисък и естетически не ми допада.

Да видим сега какво можем да измислим като не лош вариант ?

• Отговори 118
  • Прегледи 9,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

За какви глупости си давате парите, на всичко отгоре го и храниш! Някой беше казал - колата не дава пари, колата взима пари! Колата е единсвено и само удобство, нищо повече, задачата е да те цеди финансово да ти намалят парите, вместо да ги скатаваш. За да имаш кола, трябва да си зададеш следните въпроси:
- Ранчо имаш ли?
- Село имаш ли?
- На риба ходиш ли?
- На море ходиш ли?
Ако имаш, дали не е добре да го продадеш се замислям аз. :)

преди 36 минути, Mlechko написа:

За какви глупости си давате парите, на всичко отгоре го и храниш! Някой беше казал - колата не дава пари, колата взима пари! Колата е единсвено и само удобство, нищо повече, задачата е да те цеди финансово да ти намалят парите, вместо да ги скатаваш.

Почни да разчиташ на колата като основен транспорт да си вършиш работата и ще е оправдана.

преди 59 минути, DenislavKaldata написа:

Да видим сега какво можем да измислим като не лош вариант ?

Имаш ли претенции за големина, седан или хечбек?
Примерно, за 1600лв можеш да вземеш читав Ford Fiesta 1.25 или 1.3 - 99-та година с климатик. Но с малък двигател - 60/75коня. Ако ще се возиш сам или с максимум още 1-2 човека, струва си. Разходът е по-малък. Газифицира се.
За 3000лв ще вземеш такава с газова, ще я обслужиш и още ти останат 800лв за бира.
Иначе, за тия пари можеш да хванеш и Passat B4 с 1.8 бензин, моноинжекция двигател. По-евтина газова, но по-голямо купе и по-голям разход.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Не купувайте прекалено стари коли - защото често все нещо ще им се поврежда.  С ниска надеждност са. Седем години карам Форд Фюжън - доволен съм.  Май той най-добре отговаря на изискванията на открилия темата -ето го http://www.cars.bg/c1860763

• Автор

simtech

Да ти кажа честно, много държа на естетическата част от автомобила и удобствата - форда и пасата просто не ми допадат като външен вид. Не съм споменал обаче, че търся кола след 2000 година за предпочитане. 

Лично аз съм си похаресал следните варианти 

http://www.cars.bg/c1962058 - Golf 4 на бензинче 1.4 75 коня скромничка кола , ел стъкла и огледала (много важно е да има ел стъкла , чуствам се все едно съм в миналия век ако почна да въртя ръчка за да дигна/сваля стъклото). За сносна цена 2.500 е (може и малко да падне) и с регистрация , ако не сложа газова ще е идеално и в бюджета, но със газова малко ще надскочи защото ми се струва че точно тази кола не е обслужена.

http://www.cars.bg/c1933582 - Много ми легна на сърцето рено лагуна от новичките , като визия и като удобства са изрядни но са над бюджета ми , има различни варианти които могат да се вместят в 3 000 но се намират рядко и ако имам възможност и намеря хубава такава която да си струва парите ми се иска такъв модел да си взема. Не знам колко горят обаче и как им е обслужването, части ремонти и тн.

http://www.cars.bg/c1926499 - Тия нисанчета също са ми допаднали, с малко зор могат да се вместят в 3000 лв но ми се струва че много ще ми гори.

http://www.cars.bg/c617907 - и това е другото рено меган за което споменах. Струват ми се ок като визия ми допада и цената е добре , но пак казвам чувам че се развалят повече и че разходът им е по-голям, от голфа не била по-добра.

И главният ми въпрос остава на какво гориво аджеба да летим с тая кола ... :/

преди 7 минути, attj написа:

Не купувайте прекалено стари коли - защото често все нещо ще им се поврежда.  С ниска надеждност са. Седем години карам Форд Фюжън - доволен съм.  Май той най-добре отговаря на изискванията на открилия темата -ето го http://www.cars.bg/c1860763

Абе не е лош ама е над 3000 а и е ван , аз категрично не искам ван все още. Като си народя (аз собственоръчно ще си го родя) няколко наследници ще прибегна към миниван , но за момента ми се ще да е седан/хечбек.

преди 32 минути, attj написа:

Не купувайте прекалено стари коли - защото често все нещо ще им се поврежда.  С ниска надеждност са.

Не е съвсем така.

преди 27 минути, DenislavKaldata написа:

simtech Да ти кажа честно, много държа на естетическата част от автомобила и удобствата - форда и пасата просто не ми допадат като външен вид. Не съм споменал обаче, че търся кола след 2000 година за предпочитане. 

Добре, вземи си Рено Лагуна, която един познат я има за паметник или Голф4, които са печално известни с кофти скоростни кутии, които се разпадат и ремонта е 600-800лв.
Аз мислех, че Денислав е мъжко име или нещо бъркам пола? Като се гледа кола на първо място се гледа да е здрава, евтина поддръжка, надеждна. Външният вид няма значение, ако я гледаш като паметник. Не говорим да е блъскана, разбира се.
Имай предвид, че Нисан Примера гният доста. 2.0 двигателят бива.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Форд Фюжън е едновременно хечбек-комби-миниван и е със заздравено окачване.  Не се плаши от лошите пътища в България.  Аз затова го избрах. Този модел се произвежда през периода 2002-2012 година   Може да има и по-изгодни предложения от по старите коли.   Моят е от 2010 година - сега да струва 6-7000 лв   И през ум не ми минава да го продавам.  Здрава и надеждна кола. Карал съм досега 7 автомобила  Тази последната ми се струва най-добрата измежду тях. Много е важно колата да работи с минимум повреди и дефектирания.

• Автор

За мен външния вид е много важен, и да Денислав е мъжко име , направих си майтап с това да си народя деца.

Човек аз съм напълно неук, за коли бъкел не знам затова се обръщам тука за съвет. Казвам моята гледна точна и съответно с какво смятам че е ок.

За голфа всички го хвалят че бил супер че най хубавата пословична кола и тн. Рено Лагуна иска ми се ама знам че няма да е добър избор, затова се въртя около голфа, там идват обаче нисанчетата за които казват пък че били "минетаджииски" каквото и да значи това ... който да питаш за коли всеки различно ще ти каже... 

В крайна сметка една част от парите ще са в заем, следователно ще се посъобразя с мнението на заемодателя което е с две ръце голф 4-ка. Всичко ще си дойде с опит , ще си купя едина после друга после трета и ще се понауча що е добре и що не е. и пак казвам тука много важен въпрос ми е на какво гориво да я карам. Защото ако слагам ГАЗ - слагам над 400 лв към цената а за повечето автомибили на 600лв.  Чувам че на бензин около 18-20 лв на 100 зависи как се кара , за сравнение ГАЗ около 10лв на сто,примера с баща ми е даже под 10 лв на сто, дизела бил скъп за поддръжка и излиза икономичен само на дълги разстояния , което ще ми се случва ама не чак толкова редовно че да заложа на дизела... 

И да естествено важно е и да е издръжлива , да не ходи по ремонти всеки месец и да си изливам заплатата в подкрепа на техническата гилдия, не че имам нещо против тях де ама що да е тъй като може по добре.

Редактирано от DenislavKaldata (преглед на промените)

Вариант с бензинов двигател е за предпочитане при годишен пробег до 10-12 000 км.   Аз съм в тази група и не мисля за варианти с дизел или с газ.   Бензиновите двигатели са с по-висока надеждност и са с по-евтина поддръжка. Един пример -  Наскоро помагах на приятел за смяна на дюза при първи цилиндър на Форд Фокус TDCI -2009 г - 115 к.с.  Ремонта излезе в МОТОПФОЕ  977 лв!!!    Ами ако трябваше той да сменя и четирите дюзи на тази сравнително нова кола!?  

• Автор

Добре де, но на бензин не гори ли повече в сравнение с газ?

Дизела го махаме от уравнението, просто не за моите доходи.

Ако ще го оставям на бензин само, без да ръгам АГУ, аз мога да си зема убиец кола за под 3000 лв газовата обаче дига цената доста и затова се ограничавам

Форд Фюжъна на бензин ми работи с разход 6-6.5 литра на 100 км.    Ако му сложа АГУ ще харчи  8 на сто! Защо да си купувам газова уредба - хем ще ми запълни част от багажника и то с допълнителен риск за взрив или отравяне.  Дизел бих избрал заради тези неща - ако карам поне 15-20 000 км на година.

• Автор

хубаво де ама ,газта е средно левче в момента на литър , за сравнение бензина съм приравнил към 2 лв.  въпреки че е по-скъп.  Чакай малко  в единият случай на газ то е 8 лв на сто , а на бензин ти е около 14 лв на сто ?  Аз ли изпускам нещо тука или математиката ми бяга....

8 ЛИТРА на СТО ГАЗ = 8л * 1лв = 8лева на 100 км

6 ЛИТРА на СТО БЕНЗИН = 6л * 2лв = 14 лева на 100 км

На газ при този пример излиза почти два пъти по-евтино ?

Последно напълних 45 литра резервоар с бензин А 95 на бензиностанция на Марешки -  на цена 1.78 лв за литър. От лятото никъде другаде не зареждам - преди зареждах само в Шел, ама сега литърът там е 2 .10 лв.

• Автор

Добре ок това са ти 80 кинта за 45 литра

Сравнение за 45 литра са малко под 45 лева на газ... пак не излиза нещо , както и да го погледна на газ пада по-ефтино ЛЕВ за 100КМ

в момента съм на газ и не ползвам толко много багажник така че не е фатално за мен да е малко запълнен.

На бензин ми е по- удобно и по- безопасно.  Колата пали без проблеми при здрав студ дори под минус 15 градуса.   Преди дни съседи с коли на газ и дизел въобще не можеха да запалят двигателите си - заради някаква мечтана уж икономия от друго гориво...   Карайте на бензин - ако нямате голям годишен пробег. 

• Автор

Добре де, колите с АГУта вече е незаконно да бъдат само газови , правят ги да палят на бензин и като загрее да отива на газ, на тоя принцип е баща ми където съм споменал по-горе. Сутрин пали на бензин дерт няма отма пали. За 2 - 3 минутки мята на газ и шапка на тояга. 

Нали ок решихме че ще е на газ/бензин , както беше планувано и първоначално. Ми кво ще ги праим тия голфове ? верно или имат такива проблеми със скоростните кутии?

Абе аз моята Лагуна на газ я паля само и при -20 си пали ,важното е изпарителя да е качествен .Ако АГУ се сложи в сервиз от специалист няма да имаш проблеми .Никакви

преди 19 часа, attj написа:

Форд Фюжън е едновременно хечбек-комби-миниван и е със заздравено окачване.  Не се плаши от лошите пътища в България.  Аз затова го избрах. Този модел се произвежда през периода 2002-2012 година   Може да има и по-изгодни предложения от по старите коли.   Моят е от 2010 година - сега да струва 6-7000 лв   И през ум не ми минава да го продавам.  Здрава и надеждна кола. Карал съм досега 7 автомобила  Тази последната ми се струва най-добрата измежду тях. Много е важно колата да работи с минимум повреди и дефектирания.

преди 18 часа, attj написа:

Вариант с бензинов двигател е за предпочитане при годишен пробег до 10-12 000 км.   Аз съм в тази група и не мисля за варианти с дизел или с газ.   Бензиновите двигатели са с по-висока надеждност и са с по-евтина поддръжка. Един пример -  Наскоро помагах на приятел за смяна на дюза при първи цилиндър на Форд Фокус TDCI -2009 г - 115 к.с.  Ремонта излезе в МОТОПФОЕ  977 лв!!!    Ами ако трябваше той да сменя и четирите дюзи на тази сравнително нова кола!?  

Форд Фюжъна на бензин ми работи с разход 6-6.5 литра на 100 км.    Ако му сложа АГУ ще харчи  8 на сто! Защо да си купувам газова уредба - хем ще ми запълни част от багажника и то с допълнителен риск за взрив или отравяне.  Дизел бих избрал заради тези неща - ако карам поне 15-20 000 км на година.

Последно напълних 45 литра резервоар с бензин А 95 на бензиностанция на Марешки -  на цена 1.78 лв за литър. От лятото никъде другаде не зареждам - преди зареждах само в Шел, ама сега литърът там е 2 .10 лв.

На бензин ми е по- удобно и по- безопасно.  Колата пали без проблеми при здрав студ дори под минус 15 градуса.   Преди дни съседи с коли на газ и дизел въобще не можеха да запалят двигателите си - заради някаква мечтана уж икономия от друго гориво...   Карайте на бензин - ако нямате голям годишен пробег. 

Стига с този Форд Фюжън. Все едно е правен по трудово обучение. Ти друга кола карал ли си? В този форум само Форд и Мазда се хвалят. Има и други марки. Към автора, разгледай във Vbox7 клиповете на bri4ka и доста неща ще разбереш. Хем ще се посмееш, хем казава истините за различните марки.

Редактирано от andreygg (преглед на промените)

• Автор

Накрая ще си зема някакъв ситроен Ц5 с газова и ще видим какво ще стане. Така или иначе кола втора ръка се очаква да има  някакъв дерт.

Казват ми за Ц5 че им бил скъп ремонта, на 50 хил. Км. Се сменял ангренаж и струвал над пет стотака. Не знам до колко е така но накрая ще се разбере. Благодаря много за отделеното време, желая лек и успешен ден

на 20.01.2017 г. в 17:01, DenislavKaldata написа:

Добре де, колите с АГУта вече е незаконно да бъдат само газови , правят ги да палят на бензин и като загрее да отива на газ, на тоя принцип е баща ми където съм споменал по-горе. Сутрин пали на бензин дерт няма отма пали. За 2 - 3 минутки мята на газ и шапка на тояга. 

Нали ок решихме че ще е на газ/бензин , както беше планувано и първоначално. Ми кво ще ги праим тия голфове ? верно или имат такива проблеми със скоростните кутии?

Не е незаконно. Палят на бензин поради чисто технически съображения.

На бензин се пали на студено, защото на газ има шанс да замръзне изпарителя. Систематично замръзване води до повреда на мембраните на изпарителя. Отделно, замръзнал изпарител не дава приток на пропан-бутан в газообразно състояние и много ясно, че ще изгасне.
Другият вариант, ако няма да се пали на бензин е дебилското поливане на изпарителя с вряла вода. Много тъпо, поне според мен.

Denislav поради това, че имам наблюдения над два от моделите автомобили над които се чудиш и без претенция да разбирам кой знае колко много:

- преди години карах Рено Лагуна 2 1.8 16v Privilege - много ама много здрава машина. Единствените й проблеми поради годинките са в периодично развалящи се датчици (за задна скорост - 40 и няколко лева, имаше и един за климатроника - 80лв...мда, това беше за 3 години каране). Подарих я на баща ми, но й сложихме газов инжекцион. Кара я всеки ден, не се е оплаквал от затруднено палене дори в до скорошните студени сутрини. Докато е била при мен винаги е палила без проблеми. Имай в предвид, че големия и широк автомобил качва разхода. :) На бензин бе следния: градско 11 до 14/100 зависи от начина на каране; извънградско: 7 до 9 пак според начина на каране. На газ е +1 до 1.5 литра нагоре. 
- Голф 4 карат двама съседа, като ги ползват да ходят на работа (т.е. ежедневно), нямат оплаквания, не ходят често по сервизите. Но това е значително по-тясна и малка кола от Лагуната.

Карането на газ/бензин спрямо дизел накрая като разход излиза почти същото. На дизела има риск повече не съвсем евтини елементи да се прецакат, и е по-голям риска като се има в предвид, че си решен да скачаш на кола втора или трета употреба.

Към момента карам кола на бензин, поради факта, че не въртя твърде много километри годишно. Предната ми бе дизелова, по-малка и лека и гореше осезаемо по-малко (Варна-София в двете посоки ми излизаше около 60-70лв, докато със сегашната, по-голяма кола - 110-120лв). Въпреки това, не мисля да я газифицирам (едно за да не й падне гаранцията, второ - при 10-12 000км годишен пробег не си струва да си скопявам колата, да й намаля свободното пространство в багажника, и да се налага да поддържам още един модул - изпарителчета, филтърчета, профилактики, настройки). 
Годишната разлика в моя случай за дизел/бензин е в порядъка на 500 до 700лв. (поради разликата в двата автомобила, които ползвах).
Опитай да го сметнеш по подобен начин (на база месечен и годишен пробег/разход) и виж кое ти се връзва най-добре като пари и комфорт. 
Ако търсиш широка кола, заложи на Лагуна, Вектра, Пасат. 

За малко да забравя - офертата за мегана, която бе пуснал по-горе. Това е Меган 1, последните които излязоха от нея серия, нямат нищо общо с по-новите 2ка, 3ка, 4ка.

Надявам се поне малко да съм помогнал.

преди 6 часа, angelovarna написа:

...да й намаля свободното пространство в багажника, и да се налага да поддържам още един модул - изпарителчета, филтърчета, профилактики, настройки).

Има тороидални бутилки. А изпарителят целия струва 30лв, филтърчето струва лев и пиийсе, настройките сам можеш да си ги правиш.

на 20.01.2017 г. в 15:30, DenislavKaldata написа:

В крайна сметка една част от парите ще са в заем, следователно ще се посъобразя с мнението на заемодателя което е с две ръце голф 4-ка. Всичко ще си дойде с опит , ще си купя едина после друга после трета и ще се понауча що е добре и що не е. и пак казвам тука много важен въпрос ми е на какво гориво да я карам. Защото ако слагам ГАЗ - слагам над 400 лв към цената а за повечето автомибили на 600лв

Не на Голф4. Имат фабричен дефект на скоростните кутии. Късат нитове, особено на 1.6 бензин.
Ако е моноинжекция, газ може да се сложи за 150лв, ако не си спънат в ръцете.

Изпарителя за 30 лева и изобщо уредбата за 150, с ква гаранция ги даваш?   :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.