Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Microsoft навлиза в облачните ОС

Featured Replies

преди 1 минута, _Alex&Vanko_ написа:

Има инфо в нета на английски но не го схванах.

Microsoft confirms there will be no Windows 11

Windows 10 ще е последният Windows. Вместо да пускат нова версия, ще ъпдейтват десятката периодично. Нещо като rolling-release.

преди 4 минути, КА-52 Алигатор написа:

Да. ChromeOS.

Също е базиран на Линукс.

преди 18 минути, capnemo написа:

Почти. Само дето ИБМ продава големите си машини със Z-OS (вярно че можеш да пуснеш линукс във виртуалка), средните си машини с AIX, HP - HP-UX, Oracle - Solaris. Така че света не е само windows<->linux. Има и доста други ОС, предвидени за вградени устройства, реално време и т.н.

Това са UNIX или UNIX-подобни операционни системи, също като Линукс. Само, че той няма пряка връзка с UNIX, за разлика от Solaris, HP-UX или Mac OS X.

• Отговори 74
  • Прегледи 3,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 6 минути, Isperih написа:

Windows 10 ще е последният Windows. Вместо да пускат нова версия, ще ъпдейтват десятката периодично. Нещо като rolling-release.

Също е базиран на Линукс.

Това са UNIX или UNIX-подобни операционни системи, също като Линукс. Само, че той няма пряка връзка с UNIX, за разлика от Solaris, HP-UX или Mac OS X.

всъщност има. във windows има имплементирана posix съвместимост на някои интерфейси (posix имплементация има във всеки unix)

току-що, _Alex&Vanko_ написа:

Има инфо в нета на английски но не го схванах.

Microsoft confirms there will be no Windows 11

Нема да има Win 11. Това се знае отдавна.

преди 1 час, Isperih написа:

В Америка - като започнеш от съдилищата, минеш през пощата и стигнеш до Департамента по отбрана и флотилията им от ядрени подводници - използват Линукс. Стоковата борса в Ню Йорк използва Линукс. Вкъщи предполагам имате рутер? Повечето рутери използват Линукс. Google и IBM използват Линукс и като сървър, и като десктоп за служителите си. Cisco също използват Линукс за сървърите си. Всъщност почти всички сървъри са на Линукс, особено големите корпорации. И така нататък, списъкът е много дълъг. Иначе е ясно, че ние няма да изтрелваме ракети.

Предлагам да изместим спора другаде, защото наистина не е тази тема мястото.

та ... за коя америка говориш? латинска, южна? в щатите почти всички компютри се продават с инсталиран windows, отвори сайтовете на микроцентър,  нюег, бестбай та даже и тайгърдайрект /ако се отвори от бг/ 99% о техниката е с  10ка и на цени с по 30% под тези в БГ с фрии-дос.

За фолтилията от ядрени подводници е сигурно, че ползват нещо различно, предполагам, че и при рашките е същото. :)  

преди 1 час, chasovnik написа:

та ... за коя америка говориш? латинска, южна? в щатите почти всички компютри се продават с инсталиран windows, отвори сайтовете на микроцентър,  нюег, бестбай та даже и тайгърдайрект /ако се отвори от бг/ 99% о техниката е с  10ка и на цени с по 30% под тези в БГ с фрии-дос.

За фолтилията от ядрени подводници е сигурно, че ползват нещо различно, предполагам, че и при рашките е същото. :)  

Значи според теб сървърите на Google и IBM използват Windows 10 купен от някой магазин? Windows има предимство само при десктопите, където клиентите най-често използват компютъра си, за да си проверят фейсбука или да изгледат някой филм. Това е. Почти във всяка друга област където производителността е по-важна печели Линукс или някой UNIX/UNIX-подобна ОС

Редактирано от Isperih (преглед на промените)

преди 3 часа, Momolord написа:

А като казваш, че Линукс се използва "навсякъде", отчиташ ли факта, че всички големи фирми, банки и т.н. използват Windows и няма скоро да минат на Линукс, сети се защо.

Е, що?

преди 3 часа, Momolord написа:

А това, че суперкомпютрите работят под Линукс, теб и мен какво ме грее.

Грее те! Имаш интернет, благодарение на  Резултат с изображениеи отново благодарение на него .... ползваш ....
Google, Facebook, YouTube, Twitter, Wikipedia и др.

преди 20 минути, FR13ND написа:

Е, що?

Грее те! Имаш интернет, благодарение на  Резултат с изображениеи отново благодарение на него .... ползваш ....
Google, Facebook, YouTube, Twitter, Wikipedia и др.

Гледай сега, Windows НЕ е сървърна ОС. Понятието Windows Server 20xx да не се възприема погрешно. Тя е за тъй наречените "клиенти" - Реално работи един по-мощен компютър, но на него могат да вървят 10-15. (естествено за леки задачи)

преди 9 часа, mkfs.ext4 написа:

Значи според теб сървърите на Google и IBM използват Windows 10 купен от някой магазин? Windows има предимство само при десктопите, където клиентите най-често използват компютъра си, за да си проверят фейсбука или да изгледат някой филм. Това е. Почти във всяка друга област където производителността е по-важна печели Линукс или някой UNIX/UNIX-подобна ОС

Не се заяджам, но предполагам у вас в мазето/тавана не е инсталиран сървър на някой от горепосочените компании, тук говорим за обикновените потребители и техните машинки. да и аз имам два NAS-a, които са под Линукс, но не претендирам, че работя с този вид ОС.

Поздрави :)

преди 2 часа, chasovnik написа:

Не се заяджам, но предполагам у вас в мазето/тавана не е инсталиран сървър на някой от горепосочените компании, тук говорим за обикновените потребители и техните машинки. да и аз имам два NAS-a, които са под Линукс, но не претендирам, че работя с този вид ОС.

Поздрави :)

Добро утро!

И аз не се заяждам, но не виждам и за обикновен потребител Windows какво повече предлага. Единствената причина хората да са свикнали с него е, че го има инсталиран на повечето компютри в магазините благодарение на агресивната маркетингова кампания на Майкрософт, това никой не го отрича - огромна корпорация са, могат да си го позволят. Но то по тази логика и Голфа трябва да е най-хубавата кола понеже е най-продаван.

преди 17 минути, mkfs.ext4 написа:

Добро утро!

И аз не се заяждам, но не виждам и за обикновен потребител Windows какво повече предлага.

Предлага съвместимост с всякакъв софтуер - нещо с което Линукс още не може да се похвали.

преди 13 минути, Momolord написа:

Предлага съвместимост с всякакъв софтуер - нещо с което Линукс още не може да се похвали.

Така е, някои важни програми и игри ги няма за Линукс и не знам дали въобще ще ги има защото софтуера му е безплатен, а те са платени. То затова ги няма, а не защото Линукс не може да ги подкара (даже може да вървят по-добре). Но това говори ли добре за Уиндоус - да го държиш на диска си само заради няколко програми които ги няма другаде, както много хора правят.

Редактирано от mkfs.ext4 (преглед на промените)

преди 14 часа, КА-52 Алигатор написа:

Аааа, те тука се изказа неподготвен. Тва все едно да кажеш, че НСБОП не може да те подслушва по телефона. Прекалено си наивен.

Който си мисли че може да избегне да бъде шпиониран е жестоко заблуден.Ако не искаш да си шпиониран от нещо или някого , просто трябва да се затвориш под земята в алуминиев ковчег.

преди 18 часа, Емил Костов написа:

След като досега се изложиха тотално едва ли някой ще им използва облаците. Аз лично не бих.

С какво са се изложили? Като заговори за облачни услуги, само ще вметна, че Office 365 все повече измества Google Apps в бизнес сектора.

преди 16 часа, niki292002 написа:

...компютъра реално не съм го изключвал от 1 месец...

Моя го спирам единствено, когато спре тока :D

преди 12 часа, mkfs.ext4 написа:

За какви сървъри говорим? Уеб сървърите почти навсякъде са линукс, но за работна среда на служителите положението е обратно и почти навсякъде се ползва Уин сервер ОС.

преди 26 минути, mkfs.ext4 написа:

Така е, някои важни програми и игри ги няма за Линукс и не знам дали въобще ще ги има защото софтуера му е безплатен...

Това е вярно само за някои релийзи на десктоп версиите на линукс. Останалите си се плащат, като цените са горе-долу около тези на Майкрософт.

Като цяло всяка ОС си има различно приложение. Специално за десктоп пазара е ясно, че Уиндоус доминира и много трудно може да се промени положението, колкото и уиндоус скинове да се измислят за линукс.

• Автор
преди 44 минути, badsector написа:

Моя го спирам единствено, когато спре тока

и за профилактика

преди 50 минути, badsector написа:

С какво са се изложили? Като заговори за облачни услуги, само ще вметна, че Office 365 все повече измества Google Apps в бизнес сектора.

Моя го спирам единствено, когато спре тока :D

За какви сървъри говорим? Уеб сървърите почти навсякъде са линукс, но за работна среда на служителите положението е обратно и почти навсякъде се ползва Уин сервер ОС.

Това е вярно само за някои релийзи на десктоп версиите на линукс. Останалите си се плащат, като цените са горе-долу около тези на Майкрософт.

Като цяло всяка ОС си има различно приложение. Специално за десктоп пазара е ясно, че Уиндоус доминира и много трудно може да се промени положението, колкото и уиндоус скинове да се измислят за линукс.

Мисля да не коментирам с какво точно се изложиха и са се изложили MS. Има цял раздел за windows там може да прочетеш. Особено за прехвалената десятка. Преди малко върнах поредният лаптоп от 10 на 7. Защо ли???

• Автор
преди 8 минути, Емил Костов написа:

Преди малко върнах поредният лаптоп от 10 на 7. Защо ли???

Първо - зависи коя десятка е била
Второ - зависи как е инсталирана
Така, че на защо ли отговорите могат да са твърде много.
Аз например посмъртно няма да се върна на Windows 7!

преди 1 минута, ExaFlop написа:

Първо - зависи коя десятка е била
Второ - зависи как е инсталирана
Така, че на защо ли отговорите могат да са твърде много.

Отново ще ти го напомня на теб както и на други хора във форума. Гледайте обикновения потребител, а не вас, които имате умения и знания, знаете какво и как да го направите. 

• Автор
преди 10 минути, adersa написа:

Бил Гейтс вече не е част от микрософт не го ли разбрахте ...

Айде, бе! Верно ли? И къде в темата иде реч за Бил Гейтс? Става дума за навлизане в пазара на облачни ОС.

преди 1 минута, Емил Костов написа:

Отново ще ти го напомня на теб както и на други хора във форума. Гледайте обикновения потребител, а не вас, които имате умения и знания, знаете какво и как да го направите. 

А аз не говоря само от моята камбанарийка. Добре настроена и пипната десятка (не инсайдърска версия) си е точно това, което трябва за обикновения потребител. Трябва малко време за "новата" логика на нещата.

преди 5 минути, ExaFlop написа:

Аз се върнах на седмица щото като си имам драйвери върви по леко и мазно.С официалния лан драйвер свалям по-бързо от измисления и страниците се отварят по-бързо.

преди 4 минути, ExaFlop написа:

Айде, бе! Верно ли? И къде в темата иде реч за Бил Гейтс? Става дума за навлизане в пазара на облачни ОС.

А аз не говоря само от моята камбанарийка. Добре настроена и пипната десятка (не инсайдърска версия) си е точно това, което трябва за обикновения потребител. Трябва малко време за "новата" логика на нещата.

Но потебителя не я харесва никак пипната, още повече че му се налага със сила. А в момента питай някой администратор, който се опитва да я внедри в дадена фирма да видиш колко псувни ще отнесат МС

• Автор

Значи ти е древен хардуерът. Щом няма поддъръжка

преди 4 минути, Емил Костов написа:

Но потебителя не я харесва никак пипната, още повече че му се налага със сила. А в момента питай някой администратор, който се опитва да я внедри в дадена фирма да видиш колко псувни ще отнесат МС

Ти искаш от XP  да се качи потребителят на X и да няма стрес. В зората на Win 7  кво беше? Моля? Не чувам...

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

Например за дъната си пише windows 10 compatible примерно. Ся ако си купя нов комп ще върви добре десетката.

преди 6 минути, ExaFlop написа:

Значи ти е древен хардуерът. Щом няма поддъръжка

Ти искаш от XP  да се качи потребителят на X и да няма стрес. В зората на Win 7  кво беше? Моля? Не чувам...

Абсолютно нищо не е било в зората на XP, нито на 7. Простотиите и глупостите започнаха с Windows 10. Мисля да не изброявам простотиите в извратената политика на MS, която се продължава и в момента.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.