Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Microsoft навлиза в облачните ОС

Featured Replies

Добре бе...

Хайде оставете Нас, обикновените потребители да си решаваме сами, с каква операционна система да бъдем, М?

Не разбирам, какво толкова се напрягате в темата и плюете по Microsoft?

Добри лоши, колкото и да не ви харесва, ще доминират на пазара още дълго време.

И аз не харесвам политиката и телефоните на Apple, но не мятам лайна по тях, а дори и да го правя, това не им пречи да изместят от първото място, Samsung, по продажби.

Ползвайте си Линукс и свиквайте с мисълта, че не сме стадо, а индивидуалности. Капиш?

• Отговори 74
  • Прегледи 3,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 3 часа, mkfs.ext4 написа:

Така е, някои важни програми и игри ги няма за Линукс и не знам дали въобще ще ги има защото софтуера му е безплатен, а те са платени. То затова ги няма, а не защото Линукс не може да ги подкара (даже може да вървят по-добре).

Всъщност това, че операционната система се разпространява и ползва безплатно не означава, че няма платен софтуер за нея или няма да върви такъв на нея. Причината да няма примерно продукти на Adobe и повечето игри за линукс е малкия процент използваемост от обикновения потребител. Ако приемем примерно, че линукс е най-масовата използваема операционна система, тогава ще има и игри и качествен софтуер за нея. Просто компаниите нямат сметка да пишат софтуер за нещо което е слабо използвано сред булшинството потребители, следователно няма да им генерира и капитал. Това е! Чиста пазарна икономика си е това. 

• Автор
преди 2 часа, Емил Костов написа:

Абсолютно нищо не е било в зората на XP, нито на 7.

Много услужливо ти се е скъсила паметта. Като се появи Win Vista/7 какъв вой беше какъв боклук е тази ОС!

преди 3 минути, ExaFlop написа:

Много услужливо ти се е скъсила паметта. Като се появи Win Vista/7 какъв вой беше какъв боклук е тази ОС!

За Вистата не споря, тя е същият боклук като 10, но със 7 и с XP никога не е имало проблеми. Нито пък са насаждани по начина, по който се насажда 10.

преди 3 часа, ExaFlop написа:

и за профилактика

Ами, шанс :D Държа си кутията отворена, пълна е с прах и грам не ме интересува.

преди 3 часа, ExaFlop написа:

...Аз например посмъртно няма да се върна на Windows 7!

Силно се надявам да му спрат поддръжката по-скоро.

...А в момента питай някой администратор, който се опитва да я внедри в дадена фирма да видиш колко псувни ще отнесат МС

Винаги ще се намери някой, на който да не му хареса как е имплементирана дадена функция и да започне да псува Майкрософт. Напълно в реда на нещата. Но през последните три месеца внедрихме 100 машини с 10-ки и сега нямам търпение да докарат новите, за да разкараме смотаните 7-ци. Да, в началото се хвърлиха усилия докато се напаснат специфичните софтуери и групови политики, но след това проблемите спряха и буквално се родих с тия 10-ки.

Абсолютно нищо не е било в зората на XP, нито на 7. Простотиите и глупостите започнаха с Windows 10. Мисля да не изброявам простотиите в извратената политика на MS, която се продължава и в момента.

ХР беше голямата надежда и наистина се оказа много стабилна ОС за времето си. Във Виста/7 се изсипа много хейт по Аеро-то, но се оказа, че 7-цата също е стабилна ОС за времето си. В 8-цата голям проблем беше липсата на Старт бутон, но и това се фиксна. По-интересното е, че с нея пуснаха облачни акаунти (за съжаление), но това хората не го забелязаха. В повечето случаи винаги има хейт, просто защото хората си нямат друго забавление. Затова и хетят, че Майкрософт ги следят с Уин 10, но пък продължават да използват фейсбук и гугъл.

преди 2 часа, Momolord написа:

...И аз не харесвам политиката и телефоните на Apple, но не мятам лайна по тях, а дори и да го правя, това не им пречи да изместят от първото място, Samsung, по продажби...

Добре е да има Apple, защото в противен случай вторият по продажби щеше да надуе цените още повече. Пак добре, че има повече конкуренция на този пазар, иначе щеше да се получи като процесорите на Интел.

И да е спряна поддръжката му не ми пречи. В момента все още използвам стационарна машина с XP и си работи повече от перфектно.

• Автор

Наскоро имаше статия (линк в раздел Сигурност), че Win 7 дори и актуализиран, вече е опасен.

Народа е казал "Козата си сака пръч "..тай ,че който иска новата ОС му трябва и нов хардуер

преди 2 часа, Momolord написа:

Добре бе...

Хайде оставете Нас, обикновените потребители да си решаваме сами, с каква операционна система да бъдем, М?

Не разбирам, какво толкова се напрягате в темата и плюете по Microsoft?

Добри лоши, колкото и да не ви харесва, ще доминират на пазара още дълго време.

И аз не харесвам политиката и телефоните на Apple, но не мятам лайна по тях, а дори и да го правя, това не им пречи да изместят от първото място, Samsung, по продажби.

Ползвайте си Линукс и свиквайте с мисълта, че не сме стадо, а индивидуалности. Капиш?

Джанъм .............около 90 % от домашните потребители си ползват машините само за нет ,музика и филми .Не им пука за фотошопи ,аутокади и прочие Лицензионни програми :)

преди 2 минути, Иво Димов написа:

Народа е казал "Козата си сака пръч "..тай ,че който иска новата ОС му трябва и нов хардуер

Е на мен работната машина ми е с Pentium G465 и 8ГБ рам, и 10 върви по-добре и от 7. 

Бах................ти с 8 гб рам кво очакваш да "лагва" ли :)

преди 10 минути, Иво Димов написа:

Не е задължително. Аз съм с 10-ка на домашната машина, която в по-голямата си част е събирана 2008-ма. Имам и една още по-дърта и слаба кочина, която също върви по-добре с 10-ка.

Щом казваш :) ....то и аз я инсталирах на машина с 2 гб рам и е4500 и вървеше що годе

преди 3 минути, Иво Димов написа:

Щом казваш :) ....то и аз я инсталирах на машина с 2 гб рам и е4500 и вървеше що годе

Е ти с 2 ГБ рам к'во искаш да фърчи, вземи поне още 2. То само като отвориш един браузър и ще забива с тия 2ГБ рам. 

• Автор
преди 5 минути, badsector написа:

Не е задължително. Аз съм с 10-ка на домашната машина, която в по-голямата си част е събирана 2008-ма. Имам и една още по-дърта и слаба кочина, която също върви по-добре с 10-ка.

Аз съм с дъно 2005 година, ама с 8GB(Q6600@3GHz) си пее

Бе не забиваше :) ,ма ХП-то хвърка на таз машина :)

• Автор
преди 5 минути, Иво Димов написа:

Бе не забиваше :) ,ма ХП-то хвърка на таз машина :)

Хвърка, хвърка... Колко да хвърка - 2GB. Направи 3, че и 4 и ще видиш разликата между 2 и останалите.

преди 1 минута, ExaFlop написа:

Хвърка, хвърка... Колко да хвърка - 2GB. Направи 3, че и 4 и ще видиш разликата между 2 и останалите.

Знам ,ма не ми се замимава веке .Той тоя компютър в слъжбата и го ползват поне още 4-5 човека .......Има да го гледат като полезно изкопаемо с 10-ката :)

• Автор

Аз отдавна съм установил за себе си, че използването на Windows XP+ с 2GB RAM е тотален мазохизъм или садизъм, ако се предлага за ползване.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

на 1.02.2017 г. в 15:44, mkfs.ext4 написа:

Малко му е минало времето. Говорим за използваеми ОС все пак.

Леличките в БДЖ, както и някои какички в БДЖ използват DOS :D

Относно  дебата коя ос е по добра, на обикновеният потребител му е все тая какво ще ползва, стига да е за без пари. 

Въпросът коя ос е най добре да се ползва е във силна връзка с това хардуера от коя ос се поддържа. 

Въпроса със сигурността касае само системните администратори, потребителят я няма тази култура на информационна сигурност ;)

Загуба на време е да се спори и убеждава някой в нещо. 

Често фактори са дизайна и производителността на машината както и на операционната скстема, също така и какви познания има потребителят за да разбере кое за него ще е най доброто. 

Често виждам потребители без никакви познания как се наказват да мигрират към ос която хардуера им не поддържа. 

Относно темата, сървърните операционни системи 2012 и 2012 R2 бяха на половина облачни а днес вече са готови, в 2016 си е направо облачен.

Облачните услуги стават все по популярни, че първо на влязоха в ентърпрайс средите и там се усети тяхното предимство.

Сред потребителите не е толкова популярно, популярно е да се ползват част от облачните услуги но не е популярно един юзър да използва максимума от тази технология съзнателно. 

Ако потребителят се потопи по на дълбоко съответно тогава ще осъзнае че той е клиент всеки ден на облачни технологии. 

Облачните технологии са бъдещето,  после какво ще измислят бъдещето ще покаже ;)

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 20 минути, Tanner Foost Foust написа:

,Леличките в БДЖ, както и някои какички в БДЖ използват DOS :D

и в някои предприятия все още са на DOS, като всички служители са на терминали ...ъ-ъ-ъ...тъй де, машини без собствена ОС, без хард, вързани към централна машина

• Автор
преди 16 минути, дръндю написа:

и в някои предприятия

Там може и да не са на DOS.

Тънки клиенти, хайпървайсори и сървър. Тънките клиенти могат да бъдат от новите, ако фирмата няма пари ползва стари компютри и се свързва като тънък клиент в структурата ползвайки някой протокол. 

Пиша от мобилен, кофти е за това стават такива постове :D

За гледайте се в банките, една банкова служителка пред себе си има един монитор, една клавиатура и една мишка, отзад към монитора е прикрепен тънък клиент, в този клиент има някакъв Линукс и протоколи за комуникация, цялата периферия,  която изброих е свързана към този тънък клиент, а този тънък клиент е свързан с един мрежов кабел към сървър или към мрежово оборудване правещо връзка със сървър, от сървъра се извиква Windows 7 или друга работна ос за какичката или леличката в банката, която ви обслужва. 

преди 1 час, Tanner Foost Foust написа:

от сървъра се извиква Windows 7 или друга работна ос за какичката или леличката в банката, която ви обслужва.

Windows XP все още е масово използван. В една банка дори видях Windows 8.1 с Classic shell.

преди 5 часа, mkfs.ext4 написа:

Windows XP все още е масово използван. В една банка дори видях Windows 8.1 с Classic shell.

Най вероятно се ползва виртуализация, и тези машини са добре рестриктирани от сървър,

на 2017-02-02 в 3:49, ExaFlop написа:

зависи как е инсталирана

на 2017-02-02 в 3:52, ExaFlop написа:

Добре настроена и пипната десятка си е точно това, което трябва за обикновения потребител.

А ако не е много нахално и не е някава тайна ( а и за да не се разводнява излишно темата с офтопик ) може ли някакъв линк с напътствия като за среден потребител, как точно / правилно трябва да бъде инсталирана / настроена една десятка. Предполагам че ще е полезно и за другите които вече са я пробвали а не са доволни.
Причините да не мина още на 10 са - многото оплаквания за твърде много интернет трафик в посока навън от ПЦ-то, а моя интенет е бавен 5mb/сек download, 1mb/sec Upload

двуядрен Интел 2012, GA-H81TN, P8H61-MLX, 4ГБ РАМ,

Редактирано от julienalexandrov (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.